Očkování v 10týdnu - je to nutné?
Ahoj holky
Pediatrička chce očkovat moji malou v jejím 10týdnu. Nevím přesně proti čemu.ale je to nějaké to povinné očkování....... Malá je celkově menší, teď má 3,5kg. Můj dotaz je, jestli to není moc brzy. Přijde mi na jakýkoli očkování moc malá když nemá ani 4 kila..... Nevím co dělat...... To se musí očkovat přesně v 10 týdnu?
@urtica já například jsem ročník 1982,nechala jsem si u doktorky odebrat krev na zjištění protilátek na spaničky apd a světe div se protilátky mám v pořádku,na vysoké úrovni,kdyby nebyly, osobně bych se nechala znovu naočkovat MMR,stejně jako u dětí.Osobně si myslím, že očkovací látky v 80,90.letech byly větší s.ačky než teď a přesto jsme v pořádku,krom několika jedinců.Některé nemoci byly vymíceny a nyní se vrací,čím to asi bude?
@veronikav31 Ehh...no právě, nad spalničkami bych taky pouvažovala, ale proč si současně s tím musím nechat píchnout i příušnice, když jsem je prodělala a mám doživotní imunitu?? Proč nejsou běžně k dispozici monovakcíny? Znovu opakuji - mě neštve očkování jako takové, mě štve ten systém, co tu máme...a tak je na tom spousta lidí - troufám si říct, že většina těch tzv. "neočkujících", ale propaganda je mediálně háže všechny do ultra antivax pytle...přitom těch striktních antivax dle mě moc není.
Očkování za totáče mělo svou logiku, kteoru současný systém postrádá...
A návrat nemocí, tj. kapitola na dlouhou diskuzi, viz. co to vlastně jsou ty vymýcené nemoci, spousta z nich se periodicky vracela už dřív, stačí mrknou na data ČSÚ, u spalniček hraje roli vyvanutá imunita dospělých (ano , vím, Ty ji máš, ale obecně v tomto ročníku ji má zachovanou cca 60%, takže 40% chráněno není). Navíc většina lidí neodmítá očko - spalničky, ale MMR, což je sakra rozdíl...
Ale už se do toho nechci pouštět, je to zbytečné, takže už opravdu končím. Howgh 🙂.
@urtica ale takový systém má i dost států a pokud ne,tak se tomu začínají přidávat.Nemluvím jen o spalničkách,ale i černém kašli,Tbc, apd. takových lidí co s tímto onemocněním chodí je víc než dost.je zajímavé, že lékaři,zdrav.sestry, policisté, záchranáři se nechali znovu naočkovat právě MMR vakcínou z důvodu toho,že protilátky neměli,kdyby to bylo tak problematické-škodlivé,tak právě oni by se nenechali očkovat. A jinak kdokoliv může požádat lékaře o odebrání krve na protilátky, lze to udělat i v rámci preventivní prohlídky a nic se neplatí.Každého věc jak pohlíží na svoje zdraví
@urtica já jen na tu otázku, proč si musíš se spalničkama nachat píchnout i příušnice jsem slyšela odpověď (už nevím zdroj, ale nebyly to sociální sítě), tak prý by se to neufinancovalo (jako výroba té monovakcíny). Což je dle mého argument na pytel...Jinak si myslím, že tě kvůli kritice MMR vakcíny do jednoho pytle s antivax neháže...Já kdybych měla tu možnost dala bych z MMR taky jen spalničky, ale jinak jsem opravdu pro očkující. Starší synovi jsme platili i bexero, mladšímu zaplatíme taky.
@veronikav31 Můžu vědět, z jakého důvodu se za totáče očkovaly jen spalničky a zarděnky/příušnice až dětem, co to nedostaly, a to před pubertou - a dnes se tím očkují div ne kojenci?
@bayt sice to nebylo na mě, ale je to tady v té charakteristice poslední dva odstavce https://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/ock...
@bayt zarděnky a příušnice většina dětí dostala v dětském věku a někdy nezůstaly bez následků.dnes se očkováním snaží těmto následkům předcházet.A hlavně očkovací látka v tu dobu obsahovala rtuť a vše možné ,což v dnešní době není v očkovací látce takové množství, skoro žádné.Když mi moje babička říkala jaký moje mamka a tety měly průběh při zarděnkách a příušnicích, děkuji,nechci
@veronikav31 No to tě vyvedu z omylu, jsem zdravotník a nikdo z kolegů ani známých lékařů se očkovat nedal. Muž je zas hasič a taktéž se nikdo z jeho okolí očkovat nedal.
@veronikav31 on je ale s příušnicema problém, že ty naockovane deti to pak chytnou v pubertě (byla epidemie asi 2005) a to je horší, proto posunuli druhou dávku až na 5. a 6 rok, ale neví se jestli to pomůže. můj osobní laicky nazor je dát povinně hexu, bexero, hpv, spalnicky. příusnicema bych byla radsi aby si moje deti prosli v detství. ale je to muj subjektivni nazor a nikomu ho nevnucuji
@kajalka a kamarádka dělá zdravotní sestru a byla očkovaná,další bývalá zdravotní sestra dělá na sociálce a očkovaná taky byla včetně dalších pracovníků sociálky.
@veronikav31 No jo, proto nelze paušalizovat.
My očkovali hexu až po 3. měsíci, syn měl přes 5 kg, pak vždy cca s měsíčním odstupem prevenar. Dva měsíce po posledním prevenaru teď v 16. měsících dostal MMR. Doktorka s ničím z toho problém neměla, když třeba standardně očkuje hexu a prevenar dohromady a MMR nabízela i dřív.
@veronikav31 Jako jaké následky asi zarděnky a příušnice měly? Každá nemoc v extrémním případě vede až k úmrtí, včetně chřipky nebo planých neštovic. Ale kvůli tomu přece nemusím bláznit a nechat očkovat povinně všechny a na všechno.
Jako super, že dnes už nemáme ve vakcíně rtuť, ale já mluvila o tom načasování tohoto očkování. Že se změnilo a nikdo to pořádně nevysvětlil.
@veronikav31 Jsem stejný ročník jako ty, mám doma očkovací průkaz od narození a také svojí zdravotní dokumentaci (z důvodu stěhování). Protilátky na spalničky mám vysoké (podle záznamů jsem dostala vakcínu proti spalničkám 4x za dětství). Toho očkování, co jsem dostala, je mraky ve srovnání s tím, co mají moje děti, očkovalo se toho strašně moc. Většinou to byla vždy monovakcína ale klidně tři najednou. Byla jsem očkovaná i na příušnice před pubertou, často tady čtu, že dnešní 30-40ci na příušnice očkovaní nejsou. Ale očkuje se od roku 1987, takže by být měli, otázkou je pouze přeočkování. Moje máma a její sourozenci např. spalničky všichni měli ale prý je to jedna z mála nemocí na kterou si pamatují, ošklivá vyrážka na celém těle včetně ústní dutiny, minimální příjem tekutin i jídla, do toho horečky. Popravdě, nic z toho bych nechtěla dostat, přijde mi, že tyto nemoci se tady často bagatelizují a to nejsem vášnivým zastáncem očkování.

@travnulee K tomu Petrášovi - někde doporučoval počkat s 1. očkováním do doby než dítko pase koníky.
Jinak Elekovou raky moc nemusím, stejně jako krajní příznivce druhé strany - prostě oba hodně vyhraněné názory a bagatelizace ať už nemocí proti kterým se očkuje nebo NÚ...manipulace s informacemi běží bohužel na obou stranách...