icon

Odpolední spánek. Je na čase vynechat?

monivi2001
26. únor 2025

Zdravím mám 2 letou holčičku a asi už 14 dní mi bojkotuje spánek večer. Chodila spát přes den na hodinu. Ale teď 14 dní večer usnina 21-22h což je hrozný a manžel vstává hodně brzy do práce, další věc že nemáme žádný večer a chodíme spát rovnou s ní. Dnes jsem zkoušela zkrátit odpolední spánek a nechala jsem ji jen 30 min a efekt žádný. Šla jsem ji klasický uspat jak byla zvyklá před tou 20h a chvíli ležela a dobrý ale pak si sedla a začala mi vykládat že nechce spinkat že není unavená pořád dokola. Tak jsem šla s ní chvíli ještě do obýváku a četly jsme si knížku. Pak mi řekla sama až 20:45 že chce spinkat a usnula v 21h. Myslite že je to na odbourání spánku už ? Protože jsem ji spánek stáhla z hodiny na půl h což je celkem o dost a stejně usíná až pozdě ...

87pavlina
26. únor 2025

Naše si sama ze dne na den ve 20 měsících odbourala odpolední spánek. Ač jsem si mohla myslet, že by takto malé dítě mělo ještě spánek mít,tak mi to bylo stejně prd platný. Za 2 měsíce ji bude 2,5 roku a když je unavená, tak si usne třeba na gauči nebo v autě,ale pak večer usne třeba taky v půl 10 - ale není to často a ani ji do spánku nenutím.

monivi2001
autor
27. únor 2025

@87pavlina No mě přišlo že ve 2 letech je dítě ještě malý aby přes den nespalo myslela jsem že děti nespí třeba až tak od 2,5 let ☺️

kristyn86
27. únor 2025

@monivi2001 To se neda pausalizovat,je to individualni. Me spal syn dobre do 3 let a dcera prestala kolem roku a pul. Za to zase spala od 19-7 h. Muzes to vyzkouset,jestli zvladne byt bez spanku. Nekdy se stava,ze to dite nezvladne a usne treba pak kolem 16 h a vecer je pak jeste horsi.

monivi2001
autor
27. únor 2025

@kristyn86 No určitě nechci aby mi večer chodila spát 21:30 ☺️ zkoušela jsem právě zkrátit o půlku ten denní spánek ale vypadá to že to nemá žádný efekt no. Vstává ráno v 7 což mi nepřijde že by bylo nějak pozdě 🤣 tak uvidíme ještě dnes a kdyžtak zkusím nedávat spát no ☺️

squezy
27. únor 2025

@monivi2001 je to 2lete dite, rozhodně bych ji spánek ještě nerušila. Ona ti stejně vytuhne pak později odpoledne, takže to bude večer ještě horší. Spis pak zapracujte na veceru,aby neusinala tak pozdě.

monivi2001
autor
27. únor 2025

@squezy Jo a jak to mám teda udělat aby mi neusinala 21:30 ? Já ji chodím uspávat mezi 19:30-19:45 vždy do 15 min spala. Takže asi se něco mění když najednou nechce a nezabíra ani když spí místo hodiny přes den jen půl h

misha31
27. únor 2025

@monivi2001 a kdyby vstala v 6 rano? Malej mi vstava v 5 a prijde mi to ok. Do skolky se taky asi nebude vstavat az v 7

misha31
27. únor 2025

Ale jinak moje dcera chodila spat 22-23h, vstavala mezi 3-4 rano a pres den nespala vubec uz od roka. To bylo teprv "prd" z vecera

monivi2001
autor
27. únor 2025

@misha31 No a prostě dcera měla vždycky spíš jako nějaký režim cca stejně vstávala sama ráno, a večer chodila spát kolem 8 ☺️ teda ještě jedna věc když ji jdu uspat ven do kočárku tak se vzteká že nechce dělat hájí že chce dělat haci ale ten kočárek ji i v sedě pak nakonec zboží tak ji pak položím ale že by byla nějaká vyloženě unavená to asi není. O víkendu vstávala v 6 a bylo to stejné i tak večer usnula pozdě

misha31
27. únor 2025

@monivi2001 tak ji zkus nedavat spat pres den, vydrz aspon pár dni a pak teprv posuzuj. Odpo se ji snaz zabavit, aby neusnula. 2 lete dite se fakt nemusi nutit spat pres den. A jinak nevim, v kolik ti odpo spala, ale kdyz uz, tak max do 13h, pak by to chtelo, aby byla vzhuru

monivi2001
autor
27. únor 2025

@misha31 Odpoledne spala 11:30-12:30 a včera 12-12:30 ☺️ zkusím ještě dneska po půl h vzbudit dnes vstávala i dřív ráno tak uvidím jestli to nebude lepší a kdyžtak zkusím nedávat spát no ☺️

martulka88
27. únor 2025

@monivi2001 Náš si rušil spánky sám. V cca 4-6měs. zrušil dopolední spánek a po 2.roce začal bojkotovat odpolední. Takže ve 2,5 letech jsme se už nesnažili uspat. Ale on chodí spát okolo 19.hodiny a vstává mezi 7.-9.ráno.

patypresdevaty
27. únor 2025

Obě děti mi definitivně přestaly spát přes den ve dvou letech (a částečně už nespaly od roka a půl), takže jo, možná už tu potřebu nemá

tridvajedna
27. únor 2025

Potřeba spánku je individuální. Moje dcera nespala od necelých 2 let, ráno vstávala mezi 7-8 a kolem 20h chodila v té době psát. Přes den měla spoustu aktivit, sportovního vyžití, ale unavená prostě nebyla. Jediné,
kde občas během dne usne, je jízda autem.

monivi2001
autor
27. únor 2025

@tridvajedna Tak to je stejný právě se snažíme hodně chodit na hřiště, jsme na zahradě kde se může hodně vyblbnout a chodíme na pohybový kroužek a stejně mi večer opakuje že nechce dělat hájí že není unavená

me_druhe_ja
27. únor 2025

Jsou děti, co nespí přes den od roka a půl a jsou děti, který si po obědě zdřímnou ještě v 6 letech. Stejně jako jsou dospělí, kteří spí denně 5-6h a jsou totálně fresh a jiní zase potřebují aspoň těch 8h.
Každopádně já osobně nejsem zastánce nějakého velkého manipulování se spánkem a vůbec rytmem dítěte. Ano, určitě mít nějaký denní řád, režim, ale plus mínus. Dítě se do tech cca 3 let raketově meni a vyvíjí a každej měsíc může být jiný. A to i spánek. Pokud to přes den ten usíná dobře a rychle tak to znamená, že ten spánek ještě prostě potřebuje. Osobně bych se smířila s tím, že holt večer bude chodit spát později. Každopádně tohle období bude stejně max pár měsíců. Za mě teda lepší než to dítě na sílu držet vzhůru a nedávat ho spát, když to ještě potřebuje. Pak budeš muset někam jet autem odpoledne, usne ti tam a večer budete mít tuplem party do půlnoci. 😀

konidana
27. únor 2025

@monivi2001 no jak který dítě, dcera mi doma nespala od 1,5 roku😅 Ve školce pak zas od 4 let spala a večer pohoda, už si to uměla nějak vyladit. Ale ona teda neusnula před 21.h snad nikdy nebo jen výjiměčně. Od mimina spala v noci jen mezi 21. h večer a 6.h ranní - a přes den k tomu do 1,5r. Pak už nic . 9h spánku jí stačilo😝

monivi2001
autor
27. únor 2025

@konidana No mě dcera od miminka spala většinou cca od 20h - 7 ráno takže úplně teď nevím co s tím dělat jestli zkusit nedat spát vůbec, nebo jestli je to jen období protože bojkotuje tak nějak všechno

konidana
27. únor 2025

@monivi2001 musíš to vyzkoušet, jinak to nezjistíš. Každej je originál:D

monivi2001
autor
27. únor 2025

@konidana Já vím jen jsem myslela že bude spát aspoň do 2,5 let ale zas nechci aby spala přes den abych si mohla vypít v klidu to kafe nebo poklidit za cenu toho že bude mejdan do 21'30 🤣

konidana
27. únor 2025

@monivi2001 víš co znamená ... myslet?

hovno vědět! 😂

hennrietta
27. únor 2025

V tomto věku dcera spíš nespala než spala. Ale stalo se, že třeba jednou za několik dní si přes den na hodinu a půl zdřímla.

monivi2001
autor
27. únor 2025

@hennrietta Jenže ona přes den usne bez problémů do 10 min spí dneska třeba říkala že chce haci v kočárku tak jsem ji nechala ať sedí když chce ale pak si sama lehla a řekla že chce spinkat a do 5 min spala ☺️ tak si myslím že kdyby nepotřebovala spát tak mi neusne už. Problém je večer kdy usíná pozdě s člověk nemá čas pro sebe 🤣 třeba je to jen obdobím vzdoru ona bojkotuje teď všechno tak nevím jestli to nějak řešit nebo ne... Každopádně když spala přes den hodinu a nebo když spala jen půl h že jsem si myslela že to bude lepší tak žádný efekt to nemělo 🥴🤣🤣

hennrietta
27. únor 2025

@monivi2001 Já jsem nikdy extra spánek dcery nekorigovala. V roce a půl prospala odpoledne i 3 hodiny.
Tak buď ji můžeš zkusit přes den nenechat spát vůbec nebo třeba zkusit zkrátit na půl hodiny. Možná jí to i rozhodí rytmus a bude protivnější. Buď si to sedne nebo ne.
No a nebo jí necháš spát, když to potřebuje a smíříš se s tím, že na nějaký čas mít večer čas pro sebe mít nebudete. Víc se s tím stejně dělat nedá... 🙂 Spánek se hodně mění a některé děti na to trpí víc, některé méně.

monivi2001
autor
27. únor 2025

@hennrietta No tak dneska bylo překvápko v 8 byla total hotová 🤣🤣🤣 přes den jsem ji nechala spát 45 min což si ale nemyslím že když jsem ji vzbudila jen o 15 min dřív že by udělali takový efekt ale ráno se vzbudila nezvykle o půl dříve a byly jsme hodně venku na zahradě litala pak jsme byly na hřišti,na procházce snažila jsem se jí fakt utahat a večer usnula do 5 min 🤣🤣🤣🤣 myslím že by usnula i dříve jak v 8 sama si řekla že jdeme hají ... Takže buď to bylo období a už ji to přešlo nebo prostě ji to chce hodně utahavat venku no 🤣