icon

Pasení koníčků. Co se běžně stává a co je příznakem nějakého problému?

13. srp 2021

Dobrý den, mám 7týdenního syna a při pasení koníčků se mu někdy stane, že zvedne jednu z ručiček nad podložku a tím ztratí balanc. Stává se to většinou, když už je unavený nebo úplně nevystihnu ten správný moment (má hlad, je čas spánku...) a na bříšku se vzteká. A mě zajímá, zda je to v pořádku (jednou za čas a vymizí to zcela úplně) a nemusím se tím znepokojovat nebo už je to "patologické" a nesmí to miminko dělat vůbec. U naší dr jsme byly v 6 týdnech, ale do té doby se to nestávalo, resp nevydržel na bříšku tak dlouho, ale teď na něm tráví času víc, takže jsem to s ní nemohla řešit. Jinak je syn narozený přirozeně v termínu bez komplikací. Pročetla jsem milion diskuzí, ale nikde jsem nenašla odpověď. Mě zajímá, zda je to něco, co se někdy může stávat nebo je to hned příznakem nějakého problému. Děkuji a krásný den😊

mamikry
13. srp 2021

Ja myslim, ze zatim muzes byt v klidu. Je to jeste malinke miminko a past poradne se teprve nauci. Prevazovat by se teda dlouhodobe nemelo, to znaci nejake disbalance. Ale nas maly to obcas udela taky, jsou mu uz tri mesice. Vetsinou se prevazi, kdyz je unaveny a nema uz takovou silu past poradne. Starsi to ze zacatku delali taky a pak pasli vzorne. Nejsem ale fyzio, treba nekdo poradi odborneji.

autor
13. srp 2021

@mamikry Moc děkuju za odpověď a názor 🙂. Já si právě taky říkám, že by to mělo být ještě ok, když to není pořád, ale mám kolem sebe snad všechny děti s vojtovkou, tak začínám být paranoidní. Mám doma ještě staršího synka, ale u toho si už nepamatuju, jak to bylo a paradoxně jsem nic neřešila ani nezjistovala, teď to hrotím víc.

neomenia
13. srp 2021

Stabilní na bříšku má být miminko ve 12 , respektive až v 16 týdnech. Do té doby neřeš.

autor
13. srp 2021

@neomenia To jsem taky četla, ale pak mi bylo řečeno, že čím dříve na nápravu, tím líp, že se pak v mozku fixují špatné pohybové vzorce, ale logicky si říkám, že na to má ještě nárok, že je malý. Asi jsem se nechala nahlodat kámoškou, která už vidí vše zle 🙈.

zrzinda
13. srp 2021

Já bych se tím nijak netrapila 🙂 Jedine to, tak nám doktorka doporucovala jakoby tlačit na zadeček, aby byla mala pevná na podložce. Dokonce mi i rikala, ze ruce nemám nijak řešit, ze si na to miminko musí přijít samo, jak je dávat správně 😊

zrzinda
13. srp 2021

PS: kdybys chtěla byt opravdu v klidu, doporucuju návštěvu dětského fyzioterapeuta. Byla jsem s malou ve třech měsících. Za 300 ujištění, ze je úplně v pořádku, podle mě fakt stojí 😊

cilkat
13. srp 2021

Zkontrolovala bych, že to není vždy stejná ruka a pohyb - pak by tam mohlo hrozit, že se opravdu naučí něco špatně. Pokud je to náhodné přepadávání různými způsoby, má na to v tomhle věku určitě nárok.

autor
13. srp 2021

@cilkat Ano, není to vždy stejná ruka, záleží, ke které ručičce se nahne (žužle ji) a není to vždy, počkám na kontrolu k dětské dr, která nás zanedlouho čeká a zeptám se jí.

@zrzinda Po fyzio jsem koukala pro svůj osobní klid a čekací lhůty hrůza 😐. Dřív nás čeká ko u dr, tak se zeptám jí a třeba to už nebude aktuál, protože se den ode dne zlepšuje.