Pro matky a lidi se psy
Vážené maminky so psami, ktoré tak rady uvazujete svoje psy pred obchodom, alebo ich tam len tak volne necháte pobehovať pred obchodom "pretože to nie je vyhláškou zakázané a možu tam rovnako behať ako moje deti". Prípadne si ich vezmete v taštičke, na ruke priamo do potravín, čo je nerešpetovanie zákazu na vstupe obchodu a považujem to osobne za maximálne nehygienické..
Som bývalý myslivec, momentálne nemám psa, mám dve malé deti, ktoré sa ich šialene boja, z dovodu zlej skúsenosti v lete (syna naháňal štekajúci pes a panička sa pobavila). Takže vážené maminky so psami - Mám na Vás otázku:
Ja mám doma kozu. Keď som v obchode, na pošte, alebo v práci, nemá mi ju kdo hlídat. Možem si ju vziať so sebou a nechať ju priviazanú pri vstupných dverách na poštu, nech Vám ožerie šaty? Alebo priamo pri nákupných vozíkoch, prípadne si ju vziať na ruky, do tašky, aby oňuchala a ochutnala šalát, ktorý si potom kúpite? Prípadnú "nehodu" vyčistím do pytlíka.
SKUTOČNE SA VÁM TOTO POČÍNANIE ZDÁ V PORIADKU?!?
Vaše psy sú všade, aj tam kde majú vstup zakázaný.
@magdalenax vozík. Na pošte je rovnako zákaz vstupu a pobiehania psov. Je to ďalšia instit., kde sa to aspoň tu u nás nedodržuje
@blecha94 a na to ste prišla nejskou psychoanslýzou? Mne obecne vadia majitelia kt.ich nemsju pod kontrolou a tým obťažuju okolie. Som bývalý psíčkar skurát nepovažujem za vhodné sužitie s malými deťmi a dom moment.v byte čo rovnsko pre psa nie je optimum tak ho nemám. Vadia mi hlavne hlupi ľudia
@evaviki rodiče ti pouštěli dítě ke psovi?? Tak jsi na ně měla křičet - "zavolejte si to dítě! Připněte si ho.." 😀
@luciamala1979 na vaše doporučení jsem přečetla teda všechny vaše příspěvky v diskuzi a stále nechápu, co je účelem diskuze a jak jste přišla na dedukci, že matky z modrého koníka jsou ty, co nechávají psy před Billou nebo si je berou do potravin a je tedy třeba je tady kárat nebo chtít po nich vysvětlení 😀
@cheynee "to, že se Tvoje děti bojí štěkajících psů je přece jen a jen Tvoje chyba - kdybys je vedla od mala ke vztahu ke zvířatům, tak by nebyl problém, ne?"
Dovoluji si tvrdit, že toto je velmi zjednodušený (až naivní) názor. Fantazie dětí je nekonečná a i když nemají žádnou špatnou zkušenost a naopak jsou vedeni k přátelství se zvířaty, nikdy nevíš, co si nesmyslně v té své hlavičce spojí, resp. domyslí. Jen já sama vím o dvou případech (z toho jeden je můj syn) obrovského strachu ze psů, který nemá žádné reálné opodstatnění. Něco zkrátka proběhlo v rámci jejich fantazie (či něco špatně pochopili, nevím..) a žádné vysvětlování - ani v řádu měsíců - naprosto nepomáhá.
A obecně k tématu - sama jsem (bývalá) majitelka několika zvířat, mj. i psa, ale přesto bych se přimlouvala za větší ohleduplnost k ostatním. Každý máme vnímání hygieny jiné, a i když mně třeba připadá, že je všechno v pořádku, snažím se mít neustále na paměti, že ostatním by to mohlo připadat nehygienické či obtěžující.
@luciamala1979 tak to jste nezodpovedna vuci vlastnimu diteti.. Ja videt psa na volno, urcite nenecham sveho syna, aby si v jeho blizkosti kopal s micem... V mnoha mestech neni ani vyhlaska o nutnosti psu na voditku, tak proti cemu tu brojite...?! Proti psovi, ktery se akorat lekl mice a neumi nic jineho nez behat a stekat...?! Mela by jste brojit proti nezodpovednym matkam, otcum, lidem, kteri hledaji vinu vsude jinde, jen ne sami v sobe
@koordinatorka_odboje a vis, ze jsem nekolikrat i rvala? 😀 Zda by si laskave nemohli dite zavolat, ze si nepreji, aby mi nahanelo psa a snazilo se ho pohladit, kdyz mu opakuji, at to nedela...
@luciamala1979 vase ohleduplnost vuci psum, mozna i lidem je nulova a cekate, ze bude nekdo ohleduplny vuci vam... Neblaznete
@evaviki posledni vyzva pred pokousanim - jsi mela kricet 😀
@koordinatorka_odboje ja rikam, ze muj pes kouse (ac nikdy nekousl a je velmi mirumilovny, ale je to 'jen' pes) a to by jste mela videt, jak jdou rychle pryc🙈Ale to uz je jina debata;-D
@ivular super dík
@luciamala1979 To mně taky, ale pes uvázaný u ochodu/pošty/čehokoliv, který čeká na pána, sem tam zakňourá a možná i věnuje pozornost kolemjdoucím, protože je prostě kamarádský, mi nepřijde jakkoliv pobuřující. Stejně jako pes v kabelce či košíku. Vadí mi psi agresivní, nebo psi nebezpeční svou velikostí či náturou, kteří se pohybují volně po veřejných prostranstvích a jsou absolutně nevychovaní. Což je ovšem chyba jejich majitele, stejně jako jsou uječení fakani chybou jejich matek. V tom je spojitost mezi psem a dítětem, kazí je pouze jejich majitelé a matky.
Jinak, jsem ráda, že psa nevlastníte. Snad už nikdy nebudete. Člověk, který zastává názor, že pes se CVIČÍ, nevychovává, by měl vlastnit maximálně akvarijní rybku. Pes je zvíře společenské, má sociální cítění (mnohdy větší, než leckteří lidé, že?), není to stroj, který tu je pro to, aby plnil vaše povely. Samozřejmě, každý pes má být vychovaný a poslušný, má ovládat základní povely, ALE - to vás asi šokuje - většina lidí si psa pořizuje primárně jako přítele, neřkuli člena rodiny. Proto tolik lidí pokládá za samozřejmé, že si se svých čtyřnohým kamarádem zajde nakoupit, nebo na poštu atp.
Takže to, že se vy štítíte chlupů a vaše děti se psů bojí, opravdu není problém majitelů psů, ale váš. Stejně jako je můj problém, že mi vadí projevy některých dětí a mám fóbii ze sršní. Žiju ve světě, kde děti i sršni jsou, tak si zvykám. Vám doporučuji to samé. 😀
@blecha94 som psíčkar myslivec a práve preto viem kde má pes svoje miesto Určite nie je v hierarchii nad deťmi
@luciamala1979 nerozciluj se za to ,to nestoji. Ja vim jaci pejskari tu na nasem sidlisti jsou a ze matka je tu hystericka jen proto ze se ohradi vuci nevychovanemu/nevycvicenemu psovi jsem si zvykla. Sama jsem mela psa a vedela ze na deti utoci ( byla tyrana) a nikdy bych ji z voditka nepustila. Je to hlavne o majitelich ne o psech tak po ostatni pisi toto: respektujte zakazy a osobni prostor jinych a to plati i pro nazory zde na koniku.
@blecha94 Tady byly u dětských hřišť cedule - zákaz psům. Bylo jich tu nějakých šest, ne-li víc. Do 14 dnů zmizely všechny. A kdo myslíš, že je odstranil? Matky co chodily na ty hřiště a pískoviště nejen s dětmi, ale i se svými psy.....
@magdalenax Na děcák pes určitě nepatří, pes a dítě, to je vskutku zápalná kombinace a s timhle bych si na matky dupla, protože v tomhle případě jde opravdu o úraz (jak dětí, tak psů). Pes a dítě by neměli být společně v ohrazeném prostoru bez dozoru (dokážu si představit, že matky krafou a pes běhá s dětskou hlavou v hubě, aniž by si někdo všiml). O tom, že psovi nejde vysvětlit, aby tam nemočil, nemluvě.
Psi do obchodu zákaz mají, to je jasné,ale pokud někdo opravdu nutně potřebuje velmi rychle něco koupit, snesu to, pokud něco neolizují nebo jej mají ve své tašce. Více mi vadí pejskaři, co si po svých psech na sídlištích neuklízí a když jim to řeknete, ještě jsou uražení, co si to dovolujete. Psi mám ráda. Za nic nemůžou, vše je o majitelích. Jsou ale i takový, co chodí přímo na dětské hřiště psi venčit a exkrementy po nich neuklízí! To je vrchol. Nedávno jsem jmenovitě tyto lidi nahlásila na příslušný městský úřad. Třeba až dostanou pokutu, příště si to rozmyslí a uklidí po něm. Nevidím důvod, proč bych měla po jejich psech čistit, případně vyhazovat oblečení svých dětí, kteří mi ty h.vna vyberou, protože si tam hrají. Psa uvázaného před obchodem, který v klidu sedí a nekousne mi dítě, mi navadí.
@blecha94 Kdyby jenom nemočil...., až sleze sníh, to bude zase podívaná. Za to neuklízení po psech bych nasadila pokutu deset tisíc plus
@eldrag budem sa snazit dik 🙂
@ivcan124 tak tu na sídlisku Vám povedia aby ste si dali deti na hriste ze travnik nie je pre deti. A naco vraj maju uklizet ked uz je tam toho stejne kopa, snad Vam nevadi to po tom mojom malom psickovi. Ale na tie vyksly som si dokazala nejak zvyknut
@ivcan124 ako to bude urad riesit?
@ivcan124 Tady už městská policie rovnou fotí, protože jim majitelé tvrdili, že to není od jejich psa...
@luciamala1979 Po tom vašem malém psíkovi mi to vadí. Jste povinna si po něm uklízet. Naše dětské hřiště je z velké části travnaté. To neznamená, že se tam každý pes vy..re, takže jste na omylu. Relativní blbosti řešíte, vadí vám pes před obchodem a na dětském hřiště svého psa necháte vy.rat a neuklidíte si po něm???
@luciamala1979 Na co to potřebujete vědět, co s tím MÚ udělá? Chcete vědět, co vás čeká? Je logické, že jsou za to sankce, zvlášť v případě neustálého porušování.
@ivcan124 vy mi nerozumiete ja nemam psa. To bola odpoved majitelky psa mne..

@magdalenax Ale paní vadí psi, ne to, že je něco nehygienické. To je prostě jen zástěrka... 😀