icon

Problém s usínáním a spánkem 15měsíční dcery

kajos12
16. pro 2016

Maminky,
na téma spánek jsem toho hodně přečetla a hodně i napsala na těchto stránkách, ale s naší dcerou (15m) si nevím rady. Do roku byla kojena, z důvodu dalšího těhu jsme kojení přerušili a nabídli láhev - vždy usínala jen při kojení/láhvi. V noci se budila průměrně 6x a vypila 500-750 ml mléka, poslední týden se budí snad 10x, nabídnu ji mléko (je schopná při každém probuzení vypít 150ml), ale ona ho vypije, postaví se a začne znovu plakat. Takže zase udělám mléko, ona ho vypije a zase řve... Takový kolotoč. Ale opravdu to přestává být sranda, když si vypočítáte kolik je 10 * 150 ml... Snažím se ji při každém probuzení dávat méně mléka, třeba naliju do láhve jen 90 a čekám, jestli to zabere. Ale ona se dožaduje více. O tom mléku jsem poprosila o pomoc v diskuzi https://www.modrykonik.cz/forum/staram-se-o-detatko/jak-uvest-do-praxe-rady-z-kazde-dite-muze-dobre-spat/ . Tehdy ale ještě vypila max. 750 ml a budila se jen 6x.
K tomu vstávání v postýlce - spí ve své postýlce, ale máme ji přisunutou k naší posteli, jenže na dceři je evidentní, že chce jít spát rovnou k nám. Tak jsme to několikrát vyzkoušeli (po tom, co jsem ji nechala chvíli plakat, jestli se sama neuklidní - ale na ní podobné metody nikdy neplatily), ale to se ona probudila úplně, začala po nás skákat, slézat z postele, běhat po ložnici... Takže tudy cesta nevede.

Jsem opravdu na pokraji svých fyzických a hlavně psychických sil. Nikdy jsem neměla tak velkou krizi jako teď. Čekáme další přírůstek a jsem unavená nejen z těhotenství, ale ještě z toho nočního nespaní. K tomu samozřejmě hádky s manželem, který se absolutně nevyspí a taky už neví, co s ní. Jen podotknu, že dcera má zrovna rýmu, ale je už na ústupu, takže v tom by problém být neměl. Zoubky se ji kromě dolních trojek a pětek prořezaly všechny a nikdy s tím nebyl žádný problém, takže pochybuji, že je problém v tomto.
Budu ráda za každou, byť sebemenší, radu. Opravdu už nemůžu a v hlavě se mi v noci honí myšlenky typu "buď už zticha, jinak budeš celou noc vzhůru/nebo tě vyhodím ven" atd... Sama sebe se nepoznávám... 😢

petrasipkova1
16. pro 2016

To si ráda přečtu co píší ostatní maminky, mám dcerku 17 m , a z tohodle důvodu pořád kojím, protože v noci umí být taky každou půl hodinu vzhůru, ale je to teda i zubama, ted jí lezou špičáky a je to děs i přes den, to se chce taky pořád kojit, a nic jiného než mléko jí v noci neuklidní, nechci vidět, kolik ho vypije při těch nejhorších nocích, naštěstí pro mě to má výhodu, že spíme spolu, takže u toho kojení vždycky zase zabere. vy to máte teda šílené, jinak mojeho muže posílám při těch nejhorších dnech spát do obýváku, aby se vyspal aspon on 🙂

kajos12
autor
16. pro 2016

@petrasipkova1 Já chtěla také dlouho kojit, ale bohužel druhé těhotenství to nedovolilo. Ona je přes den úplně normální, začíná to všechno až ulehnutím k večernímu spánku. Také jsem ho posílala spát mimo ložnici, odešel, ale stejně se za chvíli vrátil, že to nepomáhá, že to jde slyšet i vedle. 🙂

80marge
16. pro 2016

Mam dceru 16m a je to hodně stolickama co se jí teď řežou, ale co malé dát prostě plnou palbu mléka 240ml ? Před spaním a pak jednou v noci? Náplní ji to bříško a třeba se jí bude lépe spát 🙂

kajos12
autor
16. pro 2016

@80marge Nezaregistrovala jsem, že by ji rostly stoličky. Navíc nahoře už má všechny zoubky prořezané... ☹ To jsme udělali včera - na usnutí jsme ji dali právě těch 240 ml a vzbudila se za hodinu a chtěla znovu. Tak jsem ji nechala tak, řekla jí, že už nedostane, tak plakala, asi půl hodiny, pak už jsem nemohla a to mléko ji dala. A takto to bylo celou noc... :-/

80marge
16. pro 2016

@kajos12 no tak teď už jsem na to krátká. Mně malá taky v noci fňuká, ale když si ji vezmu k sobě do postele tak spinká.

petrasipkova1
16. pro 2016

@kajos12 To je zvláštní, voda v lahvičce by nezabrala, nemáte doma moc teplo ? Dudlíka nemá ? Ono teda dceru ty zuby bolí snad nejvíc než je něco pořádně vidět, a ty spodní snáší o dost hůř než horní. A jak spí u vás, když si jí rozespalou vezmete v noci do postele, taky se tak často budí ?

kajos12
autor
16. pro 2016

@petrasipkova1 V ložnici máme kolem 18°, což je podle mě tak akorát. Ona se v noci ještě dost odkopává, takže většinou spí bez přikrývky a proto má teplejší pyžamo. A spací pytel nesnese. 😀
Zkoušela jsem ji dávat místo mléka čaj, vodu (taky z finančních důvod) - teplé, studené, vlažné... A nic.
Když si ji vezmeme k sobě, tak se úplně probudí a začne po nás skákat, lézt, slézat z postele a chodit po ložnici atd... Na dudlíky se mi nikdy nenaučila. Spíš uvažuji, jestli ji nedat úplně mimo naši ložnici, ať spí sama. Sice na to nemáme ještě připravený barák (budeme teprve rekonstruovat), ale fakt mě už nic jiného nenapadá. Člověk to s ní zkouší po dobrém, po zlém a nic... Vím, že se říká, že dítě vycítí z matky zlobu, neklid atd., ale už je to opravdu nesnesitelné.

adelka110
16. pro 2016

A co zkusit večer např. rýžovou kaši. Syn teda spal pěkně už od porodnice, ale s tou kašičkou je znát, že se víc napucne a spí opravdu tvrdě. Chodí spinkat cca v 18hod, vzbudí se 1x na nakojení a vstává cca v 6hod. Je teda ohromně znát i teplo v místnosti. Pokud máme přetopeno, tak sebou mlátí v postýlce ze strany na stranu...

jojosefina
16. pro 2016

a kdyby vstával tatínek? Ony děti to zkouší na maminky. Od tatínky nic nekápne a třeba dá pokoj. Nebo ji přestěhovat, ale mléko bych ji nedávala.V noci má odpočívat - hodně si takovým množstvím zatěžuje ledviny. Něco chce a vyřve si to. Doslova. Čeká vás těžké období, ale to zvládnete. Vydržte.

kajos12
autor
16. pro 2016

@adelka110 Ona má celý den pevnou stravu, večer v sedm dostává cca 200 g kaše (mléčné, krupičkové, ovocné, rýžové, amaranthové, atd.), a mezi 19.30 - 19.45 ji ukládáme do postýlky, kde dostane mléko. Hladem to není, hlad má kolem půl páté, to už mám vypozorované.

@jojosefina Tatínek má teď těžké období. Pracuje s dětmi, musí být vyspaný a čerstvý, k tomu má teď zkouškové, připravuje se na státnice, má x dalších pracovních povinností, ale i přesto se snaží jakžtakž pomáhat. Když už nemůžu (třeba když brečí dítě i já 😀), vstane k ní, udělá ji mléko, snaží se ji uklidnit atd., ale za poslední noci spíme oba max. 3 hodiny za noc a nedá se to takhle zvládat.
Uvědomuji si, že je to velká zátěž na ledviny a celý organismus + kazivost zubů atd., ale nevím, co s tím. Neuznávám metody vyplakání, ale párkrát jsme to zkusili a ona je schopná řvát několik hodin a nic.

magdasan
16. pro 2016

Já bych se asi bála,že holčičce takové množství mléka v noci ublíží. Raději bych se obrátila na pediatra, pokud mu důvěřujete. A za mě pak ještě homeopatika, ale též pod dozorem zkušeného homeopata. Já jsem noční jídlo odbouravala snížením počtu odmerek UM. A protože mi malá málo pije, dostává ráno 180 pouze s jednou odmerkou UM a neprotestuje. Samotnou vodu by mi nevzala.

petrasipkova1
16. pro 2016

Teeda,tak to tedy nevim, jedine prazdniny u babicky 🙂 , nevim, taky nemam nervy na to nechat malou plakat, po pravde nevim jak bych s ni vasi situaci resila, ale jestli se budi i nez jdete spat, tak samostatny pokoj moc nepomuze, to neni rusenim.

kajos12
autor
16. pro 2016

@magdasan S pitným režimem přes den problém nemáme. Ale i tak večer, když ji chystám mléko, třeba 210 ml, tak odměrek UM dám jakobych tam měla 180 ml a časem to chci snížit, společně teda se snížením počtu vypitých lahviček.

@petrasipkova1 Ona je u babičky dost často, jenže tam je schopná vypít právě ještě víc. To mi takhle udělala minulý týden, kdy tam vypila o dalších 300 ml více. :-/

Ale i tak všem vám děkuji za rady, tipy, vaše názory a podporu. 🙂

anehap
16. pro 2016

Nezkousela jsi ji dat k sobe hned pri usnuti a spat spolu? Ne az ve chvili, kdy stoji v postylce a place a je uz probrana? Nepomohla by tvoje blizkost? Mladsi dcerka taky hodne spatne spala, souviselo to i se zdrav.problemem,ktery mela a mela diky nemu bolesti,ale budila se hodne i po roce, kdy uz byl tento problem vyreseny a nemela vlastne "duvod"...klidne co pul hodiny😒 S flaskou nevim, ja jsem kojila, ale ona pri tom buzeni ani pokazde pit nechtela...hodne se to zlepsilo, jak zacala spat se mnou, pri probuzeni jsem na ni hned mluvila a snazila se ji uklidnit, vetsinou to zabralo a usnula....sice se porad dost budila,ale aspon brzy zabrala.Jak byla ve sve postylce, krik a krik...ale s vekem se to celkove leosilo, jen to vydrzet a nezblaznit se,co?...☹ Chapu te, byla jsem taky zoufala a casto brecela s ni...drzim palce, at neco zabere😉

pecora
16. pro 2016

Mohu napsat jen svou zkusenost ale nevim zda pomuze i u Vas. Syl byl to seme. Zminila jsem se na prohlidce u dr a ta mi rekla ze takto velke deti uz nemivaji v noci hlad a nepotrebuji kazdou chvili mlicko. Takze jsem mlicko proste v noci zrusila. Nabidla jsem cajik, chces - nechces tak fajn. Byla jsem pevne rozhodnuta ze takto dal uz ne. Tak prvnich 5 dni byl ocistec....pak zjistil ze uz to proste jiny nebude a spal. Ted se v noci sam napije cajiku a spi dal. 😉

kajos12
autor
16. pro 2016

@anehap Hned při usnutí ne. Ale můžu to vyzkoušet, jen ji stejně musím dát tu flašku, přes to prostě nejede vlak. Já jsem ji měla u sebe cca do desíti měsíců, spaly jsme výhradně spolu, ikdyž byla v ložnici postýlka. Ale já to tak tehdy prostě chtěla. Jen teď, když teda pominu to, že začne lézt a skákat a náhodou usne, kope všude kolem sebe, několikrát jsem dostala jejími pěstičkami do obličeje atd., takové živé dítě i ve spánku. 😀
Možná, že kdybychom nečekali další, asi bych to až tak neřešila.

@pecora Také jsem to takhle chtěla vyřešit, jenže u nás to takhle nejde, prořve klidně celou noc a to si jaksi dovolit nemůžeme.

kajos12
autor
16. pro 2016

Holky,
ještě mě teď tak napadlo, jestli nemůže být problém v přijetí denní dávky mléka. Přes de ji dávám totiž jen 150 ml kravského mléka nebo UM při usínání v poledne. Jinak pak dostává třeba na svačinu 150 ml jogurtu. Není to málo? A není proto možné, že má nedostatek mléka přes den? Teď jsem vyčetla v letáku od Sunaru, že by mělo dítě - batole přes den vypít 500 m. A já právě nevím, jestli se do této dávky řadí i mléčné výrobky - dostává cottage, tvrdý sýr, jogurt -střídám to.

80marge
16. pro 2016

A pak ještě jak spí přes den?

kajos12
autor
16. pro 2016

@80marge Jen jednou v poledne cca hoďku, hoďku a půl. Ona je od narození takový nespavec. Jako novorozenec mi spala 15 hodin max. A od půl roku chodila spát dvakrát, třikrát denně na max. 30 minut. Déle prostě nespala, takže teď jsem za tu hodinu strašně ráda, protože si lehnu i já.

kajos12
autor
22. únor 2017

Maminky,
tak po dvou měsících přidávám naše další zkušenosti...

Noční mléko se nám nepodařilo odbourat, jediný pokrok je ten, že když ji dám 150 ml vody, dávám jen 3 odměrky mléka (tj. jakoby na 90 ml vody, má to tedy více naředěné vodou), aby to nebyla taková zátěž na ledviny.
Někdy je to mazec - třeba dnes v noci - vypila mléko, vyhodila láhev z postýlky, postavila se, začala plakat a říkat "ham". Já ji do láhve doplnila další várku mléka, ona jej vypila, vyhodila láhev, postavila se atd.... - tento kolotoč trval 3x po 1 hod., takže celkově vypila toho mléka asi litr.
Ale většinou se vejdeme do 250 ml za noc (+ mléko na uspání).
Jednou se nám taky podařilo nad ránem usnout jen při teplé vodě.

S Dr. jsem to probírala před měsícem - říkala, že by to zatím nechala tak, jak to je a mléko ji dala, ikdyž uznala, že by dcera už měla v noci spinkat. Uvidíme, co na prohlídce za další měsíc.
Jen já se cítím čím dál vyčerpanější... 3. trimestr nastoupil a to věčné vstávání je hrůza.

ladana
22. únor 2017

Ahoj, měla jsem problémy s usínáním i spaním u obou dcer a výborně se mi osvědčila metoda dle knihy Každé dítě může dobře spát. Já bych to nazvala kontrolované vyřvaní. Doporučuji přečíst celou knihu (jde to přečíst za 2 dny i při totálním vyčerpání při nevyspání), abyste pochopily všechny souvislosti a důvody. Bylo to krušné, ale teď jsme všichni spokojení. Držím palce 👍

monikagurthova
22. únor 2017

@kajos12 heled a není to tím, že jí to mléko nezasyti? Co zkusit jiné? Nebo přes den je to s tím mlékem v pohodě?

pajounek
22. únor 2017

Podle me chce byt s tebou. Mam stejne starou holcicku, je teda porad kojena, aleted zacala spat lepe, kdyz se v noci vzbudi, staci hladit po zadickach a usne. Jde vam z postylky sundat bocnice a prirazit k postylce?
Urcite to prejde, ale mozna ji chybi prave to kojeni a hodne kontaktu.
Tolik mlicka v noci bych ji nedavala. S preplnenym brichem bych taky brecela a nespala..
A rada "vyrvani" to bych ani nezkousela. Deti si akorat zafixuji, ze tam pro nej nejsi, kdyz te volaji a potrebuji.
Hodne sily preju a odpocivej s ni i pres den co nejvic 🙂

kajos12
autor
22. únor 2017

@ladana Tu jsem už přečetla, ale stejně to nefungovalo. Byla tam kapitola právě ohledně toho mléka a návod - postupně odebírat počet ml.

@monikagurthova Hladem to není. Jak jsem ji kojila, tak má asociaci spánek = sání. A ona prostě potřebuje k usnutí sát, pít - ale jen mléko, voda a čaj nefungují.

@pajounek Ona s námi spala - přímo v posteli (zastávala jsem kontaktní rodičovství), v postýlce bez bočnice přiraženou k posteli... Ale výsledek horší a horší.
Dnes, když začala plakat, manžel ji vzal z postýlky, že ji dá k nám do postele, ale ona začala plakat ještě více, slezla z postele a chtěla z ložnice pryč. Když jsme ji dali zpátky do postýlky a dali ji mléko, uklidnila se.
Zkoušela jsem ji hladit, tiše na ni mluvit, říkat, že jsem u ní a že je vše v pořádku, že se nemusí bát, ale tohle zafungovalo jen jednou a od té doby zase nic...

Dnes, když mi vyhazovala tu flašku stále dokola, připadalo mi, jak kdyby to dělala naschvál...