Režim miminka. Srovná se to časem?
Všechny zdravím,
doufám, že jsem se tu trošku zorientovala a píši tam, kam mám.
Začínám být mírně zoufalá a dezorientovaná z některých rad a proto bych to chtela zkusit tady. Mám sedmitýdenní miminko, kojím, kdy si řekne, přibírá, podle doktorky je krásná, dobře reaguje, ale je prý trochu hypertonická a nechce se jí cvičit- s doktorkou ano, s námi ne 😆🤦....A k otazkam: Od začátku víceméně nespí (večer ano, standartne se budí cca po 3-4 hodinach na kojení) ale přes den vůbec. Otevře oči okolo 5 rano a usíná mezi sedmou osmou večer. Zaspí jen v kočárku na procházce a pak ji tam nechávám dospat doma abych se vůbec najedla a nebo na rukách. Jakmile ji odložím, je to otázka 3minut a brečí. Povídám si s ní, hraju si s ní, ale kolikrát už nevím co na ní celý den žvatlat a zas aby toho nebylo moc...no a hlavně, myslela jsem si, že občas neco udělám, neměla jsem velké nároky, ale je i den, kdy ani neztihnu vyndat umytou myčku, takže jsem absolutně nešťastná...Nechat ji řvát, to se ni fakt nechce, i když to někdo doporučuje, že prý si ji na ruce naučím a na to, že má pořád pozornost...ale ono se to nedá poslouchat, jako asi mi to tak šíleně srdce netrhá, ale mám o ni spíš strach a navíc si myslím, že tak malé dítě prostě brečí, protože vážně neco chce...Tak bych se chtěla zeptat, jestli je to teď normální, jestli je treba malinká a trochu si to sedne, nebo jestli se mám smířit s tím, že si budu rozčesávat vlasy až když se vrátí muž z práce už napořád a jak je to s těmi režimy, jestli je na ně brzy, nebo právě proto tak akorát čas...Díky za názory
@elis101 Určitě si to sedne. Je malinká. 😊 V noci ti spí fajn, buzení po 3-4 hodinach je za mě super. 😉
Pres den... Pouvazuj o nositku, zaprahni prarodice, je-li to možné. K nám vždy rodice přijeli a chovali. 😀
Hlavně jestli se v náručí uklidní. A neboj se, nerozmazlis ji. Kočárek taky super, jezdila jsem do roka dcery dvakrát denne, aby spala.
Taky jsme to měli. Doporučuju dat si ji do šátku, budeš mít aspoň volné ruce 😊
Je to naprosto normální a taktéž doporučím šátek. Kecy, že si dítě naučíš atd., jsou moje oblíbené 😂. Do puberty to dítě na rukou mít opravdu nebudeš.
Dcera dlouhe mesice spala pres den max 2x denne 20min, jinak vubec. Ale nikdy jsem si nestezovala, protoze pak "spala celou noc", jen tedy u nas to kojeni bylo co 1,5hod, takze jsem stejne moc nenaspala. Pokud se ti dite budi jednou za 4hod v noci a spi celou noc, nemusi pres den spat vubec - to je podle me vlastne sen vetsiny rodicu novorozenych deti, ktere cele noci proplacou a spi obcas hodinku pres den, kdy my, dospeli, nejsme zvykli spat.
Jo a o domacnost jsem se nestarala skoro rok (krome prani asi, a obcasneho uvareni), protoze dcera byla (a stale je i ve 2 letech) extra kontaktni dite. Porid si satek nebo nositko a bude vam obema lepe. Idealne se smir s tim, ze to je jak to je, nez se to snazit zmenit. Kdyz si poridime miminko, prizpusobujeme se dlouho my jemu, nez zacne delat totez pro nas.
Taky jsem měla uplakanou dceru co sama nevydržela a nikdy bych ji nedávala spát řvoucí a čekat až ji řev vyčerpá, takže kočárek i doma jsem měla pak nosítko - hodně a pak už jen vydržet až začne lozit 😉 jinak furt byla na rukou .. já zase zastáván názor že jsem chtěla dítě a teď když pláče , že mě chce, ho nedám řvát do pokoje abych měla klid - akorát ublížíme psychice dítěte ikdyz se to hned neprojeví
Moc děkuju všem ♥️. Ono je pro mě asi nejlepší, že slyším, že je to normální...jinak jsem pořád přemýšlela, co dělám špatně 😬 ( protože zatím mám samozřejmě většinu věcí metodou pokus omyl). Takhle to zas bude o něco jednodušší. Také nechci dítě odkládat, proto jsem se pro něj nerozhodla...ale když vám to někdo pořád sype do hlavy, začněte mít pochybnosti, hlavně když člověk plave v nových vodách...Taky chci dát prckovi vsechno co můžu a to je myslim teď ta náruč. Byla jsem ale opravdu hodně aktivní, i na to se dost těžko zvyká, je to úplně jiná aktivita, když koukáte na to, jak všechno ostatní absolutně leží ladem...
@katgatoo když já nejsem úplně šatková 😔😔😔. Mám nosítko, moc jsem se na něj těšila. Podle všeho jsem ale nepořídila šťastně... ještě v něm malá nebyla částečně proto, že si teď říkám, že jsem měla pořídit jinak, castecne jsem si říkala, že je asi ještě moc malá, ale chystám se každým dnem, zas si říkám, ze hodinka dvě denně nemůže nic zkazit snad...
@krupka3 za to, jak ti jde večer jsem moc ráda a doufám, že to vydrží 🙂. Ty dny mi ale přijdou nekdy šílený, hlavně když pořád slyším, jak dítě standartne půl dne prospí...tak jsem si říkala, co dělám blbě. Jsem ráda, že nic 🤩( nebo nic tak šílenyho). To je asi to, co jsem potrebovala slyšet 😆
@elis101 Dcera uz ma 2 roky, a dokud jsem ji kojila v noci (cca 20m), budila se 7-15x za noc na kojeni, a ja uz byla jak chodici zombie. Taky jsem v tom prvnim roce casto zavidela rodicum, co jim deti pul dne spaly, ale zas to vem tak, ze ten cas, co dite prospi se nemuze ucit. Moje dcera od narozeni spi malo, a je nadprumerne chytra, vnimava a sikovna oproti svym vrstevnikum (a opravdu si to nepribarvuji, rikaji to vsechny maminky v okoli). Ono je to proste neco za neco. Nedelas spatne urcite nic, proste se miminku prizpusob a behem par mesicu se to hodne ustali a sedne si to - tak do toho trictvrte roka urcite. Je to narocne, ale stoji to za to - to ti muzu slibit 🙂
@elis101 na tyto kecy starší generace se vykašli, miminko do 1 roku se pry neda rozmazlit a Ja si myslim, ze je to pravda. Byla u tebe 9 mesicu A ted má ležet sama v postýlce? Je jasne, ze chce maminku.
Je malička, ze začátku se to snad každý tyden mění, moje malá má 4 měsíce a uz chvilku vydrží i sama treba pod hrazdickou nebo v postýlce s kolotocem plysaku. Jestli potřebuješ volné ruce, tak ji dej do nosítka/šátku. Na druhou stranu na záchod si malou fakt neberu, tu minutku i kdyby plakala tak vydrzi. Jinak se proste říď intuicí s jejími potřebami
@surikata131 že jo ☺️☺️☺️
@elis101 ahoj, synek byl taky hodně chování, ani kočárek nechtěl. Zdravý rozum mi zachránil šátek. I když byl vzhůru tak spokojený a nebo tam prostě usnul.
Mně to kolem těch 7, 8 týdnu přišlo takové blbé období. Dítě už vnímá trochu víc než jen jedno velké prso, spí méně, ale nic zatím neumí, tak se nudí a pláče. Já chodila na dlouhé procházky s kočárem, 2-3hodiny. Taky jsem nic neudělala, ale měla jsem teda pomoc rodiny. Pak to začalo být lepší zase kolem těch 4 měsíců, jak se dítě uměli otočit na břicho.
Já teda spoustu věcí dělala s dcerou na rukou....ale když jsem nutně něco potřebovala udělat ,tak hold chvilku brecela.Spostu věci jsem dělala po večerech.Ale třeba okna jsem nemyla asi první rok jejího života 😂Ale existovat v domácnosti a kolem staršího syna jsem prostě musela.Kdyz jsem např. jela do školky a nelíbilo se jí to,tak hold brecela 🙈Bylo to hodně náročne období.Drzim palce ❤
@elis101 co zkusit pérovou zavinovačka a zavázat ji. Mám 4 měsíční slečnu která spí od narození v ní pěkně závazana a bez ní ani ránu až poslední týden. Večer usne v 7 u jídla a s kojením spí do 6 ráno. Pak je zvyklá si 3 hodiny prospat v kočáre většinou stojícím v chladné chodbě. A pak co 2 hodiny 45 minut. Většinou uchována a závazana do zavinovačky a nebo přihozena plinou.
Se spánkem to má každé miminko jinak. Buď ráda, že pěkně spí v noci. Syn to má podobně, přes noc vydrží i ty 3-4 hodinky, přes den spí jen na mě/v kočárku/v nosítku a to má už půl roku. V postýlce neusnul nikdy a přes den, když ho tam přesunu, tak je hned vzhůru, takže relaxujeme spolu🙂 Nebo ho uspím v kočárku. Já první měsíc a půl nedělala přes den nic, prostě jsem byla pořád s malým, byl u mě non stop a celé dny jsem mu zpívala, protože ho to utěšovalo, když plakal... Až přišel manžel z práce tak jsem nachystala pračku, žehlila apod. ale přes den to nešlo. Snídani jsem si musela chystat den dopředu nebo ráno manžel, jinak jsem nestíhala ani jíst. Velká pomoc bylo pak nosítko, mohla jsem fungovat konečně s oběma rukama 😀 Až syn začal pást koníčky, tak jsem si ho dala na zem na puzzle a už šlo vedle něj třeba skládat prádlo, zbytek domácích prací dělám s ním v nosítku. Ale čím je starší tím déle se zabaví a stačí mu, že jsem s ním v místnosti s povídám si s ním, nemusí být už jen v náruči. Takže neboj, časem se to změní 😊
@elis101 synovi budou 4 mesice a mam doma uplne to same. Rezim az vecer, jinak pres den moc nespi, nekdy vubec. Taky jsem si prisla nestastna a dost neschopna, kdyz jsem nezvladla zadnej uklid a presne jak rikas, nekdy ani tu mycku. Ale je fakt, ze se to trosku zlepsuje, mame satek, houpatko, natahovaci hrajici hracky, chodime 2x denne ven nebo 1x denne na dyl. A vsechny ty aktivity stridam a cim je starsi tim vic vydrzi. Obcas uz stihnu i uvarit a poklidit, hlidani nemam, oboje rodice daleko. Malej na me musi videt, ale uz treba nemusi bejt v naruci. V 7 tejdnech byl skoro neodlozitelnej. Fakt se to zlepsi, jen to chce zkouset co na ty prcky plati. Dlouho brecet ho nenechavam, na to nemam nervy, kdyz nezabira nic, proste chovam. Taky je potreba zkouset, co ho nebavi jeden den, tak treba za 2 dny najednou jo 🙂
@elis101 To je normalni. Zrejme ma prdiky. Ja taky asi mesic dva chovala a vozila v kocarku. Nastesti to bylo na jare, takze jsem fakt vozila kolem baraku od rana do vecera. Radim ti ridit se selskym rozumem, neresit to a brat to jak to je. Ono to pak snaz prejde. Dite tu jsitotu od mamy, ze vse je jak ma byt, potrebuje. Jak se to zacne moc prozivat a histercit kolem toho, tak se to pak muze tahnout a tahnout....-)
@puhelin https://www.malvik.cz/BabyBjorn-Ergonomicke-nos... ne tedy odsud, ale tohle...tak nevim 🤔😔😬
@dejvitka my máme dečku a hračky, ukazuji jí černobílé obrázky, co jsem nakreslila a sleduje je... houpatko jsem myslela, že oželíme, ale nakonec ho mít budeme, tak snad se jí tam bude líbit. Na procházky chodím co to jde, ale jak je tak hloupé počasí, třeba včera jsme nebyli a dnes asi nepůjme taky. Trápí jí totiž rýma, což by nevadilo asi, studený vzduch je prý dobrý...ale taky ji hodne teče z ocicek...a obojí už dlouho. Vycházky nepomohly, tak zkusime změnu, když je dnes skoro nula...
@puhelin a všude píšou a říkají ergonomické...to by člověk brečel... máme ho z veletrhu, takže k něco levnější, ale stejně dost peněz. Líbilo se mě i mužovi, že se snadno nandavá i ten typ prostě... teď to bude znít hrozně, ale prostě nejsem šátkový typ - co se šátku týče dezénem i způsobem použití, co se nosítek týče tak pak většina z nich mi přišla šátku podobná...a když jsem viděla tohle ERGONOMICKÉ elegantnější řešení... líbilo se nám to oběma...no a co s tím teď. Mužovi jsem zatím neprozradila, ze jsme asi nepořídili nejlíp, žije ve sladké nevědomosti....
@elis101 Ten pojem "ergonomicke" neni vymahatelny, tak ho muzou napsat kdekoliv. Tak jako "detska" sunka apod.
Na takhle male miminko je satek lepsi. Nositka jsou pro miminka jen asi 2. Pak az od cca 4 mesicu se pomalu na nosirka prechazi. Ale treba muj syn v necelych 7 mesicich, prestoze uz leze a stoji sam u nabytku, mi porad v satku prijde lepe obepnuty, nez v nositku Storchenwiege, ktere je pro miminka od narozeni. Porad ho do neho zkousim dat a stejne ho zase vracim do satku, protoze to neni ono. Je v nem hrozne na volno.
@elis101 rozumim ti, nechtela jsem ani nositko ani lehatko/houpatko, ale kdyz pak byl treba cely tyden kdy prcek denodenne nespal, doma se hromadil pres den neporadek a ja byla uz vyšťavena, tak jsem si řekla, ze to proste musim zkusit, pri nejhorsim nove veci za o neco nizsi cenu prodam. A nebylo potreba, oboji si prcek hodne oblibil. On je hrozne hodnej kdyz ma 100% pozornost, ale to zkratka nejde porad. V lehatku si ho treba vezmu i do koupelny kdyz si myju vlasy, nebo do loznice kdyz povlikam postel, kdyz varim, mam ho tak, aby na me videl. Kdyz chce chovat, dam do nositka, to toho neudelam tolik, ale preci jen neco stihnu a mam volne ruce. Takhle to zvladame a jsme spokojeni oba, on uz si obcas i hraje a zabavi se. Pomohlo urcite, ze trochu povyrostl, zlepsuje se to casem. Ma samozrejme obcas dny, kdy zase neudelam nic a nic nepomuze a on krici a breci, ale to je treba od briska, neda se nic delat, takze se mu proste venuju a vse necham byt, ale je to malokdy. Ono je pravda, nasi hlavni naplni prace je starat se o mimco, ale me uplne deptalo, ze chlap prisel z prace, doma neporadek a ja litala celej vecer abych neco stihla a na nej jsem ani nemela cas. Jemu by byl neporadek fuk, mam bordelare 😀 , ale vadilo to zkratka mne. Ted vetsinou stiham a vecery mame pro sebe.
@dejvitka Úplně přesně stejné, muž na to taky tak nekouká, je unešenej malou, ale já šílim...tak snad se to taky nějak časem ustálí. Houpatko mi právě přišlo, taky jsem k němu zoufalstvím dospěla 😆🤦😆, tak uvidíme a s tím nosítkem, na to jsme zvědavá, jak jsem již psala, nekoupila jsem podle všeho ideální, tak se k němu zatím odhodlávám a nadávám sama sobě 😣...

@elis101 😉 ahoj tak toto bylo u nás úplně jak přes kopírák a moje jediná rada,neboj zlepší se to. Nám bude už 5měsíců a opravdu časem se to vše zlepší. Délka spánku,hraní,nošení,nějaký režim vše se postupně bude utvářet samo. A uplne tě chápu já s malým chodila i na 🚾 jinak jsem taky pořád chovala a chovala. ✊✊