icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

michaela_2
19. zář 2015

@orchidis Toto není o věku 😉 také jsem poprvé otěhotněla ve 21 letech, za necelé dva roky podruhé. A byť to bude znít samožersky, myslím si, že rozhled mi nechybí 😀 . Naopak u někoho jej člověk postrádá i ve vyšším věku.

Já už jsem sem názor psala. Sama za sebe říkám, že já bych do více než 3 dětí nešla. A to na tom s manželem opravdu nejsme špatně, co se financí týče. Navíc mám v tomto značnou podporu i ze strany rodičů - pokud by bylo třeba. Nicméně sama cítím, že pro mě jsou ti naši dva skřítci tak akorát, časem možná přibude ještě sestřička ( nebo bráška no 🙂 🙂. Ale tím bychom určitě skončili.
Já právě nechci dopadnout tak, že si budeme muset s manželem manažersky organizovat čas, aby se ani jedno naše dítě necítilo odstrčené. Teď, se dvěma dětma, 22 měsíců po sobě, se dá dobře zvládnout věnovat se jim najednou a i si to všichni užijeme.
5 dětí sice na jednu stranu krásné je, když má někdo obrovskou rodinu a zdravé, vychované děti. Není to ale pro každého. Já si takovou rodinu dokážu představit na vesnici, někde u lesa na statku, kde si člověk může spoustu potravin vypěstovat a ušetřit tím. Kde se děti vylétají přes den v lese a na polích, takže jim pak nebude vadit spaní v jedné nebo dvou místnostech. A kde, pokud člověk chce soukromí, prostě vypadne do lesa, kde je sám.
Ve městě, v malém bytě, si to představit nedovedu 🙂.

shine2015
19. zář 2015

@michaela_2 jenže to že někdo bydlí u lesa neznamená, že bude mít soukromí...každý si někdy chceme zalezt do postele a mít klid i když jsme nemocní ale i zdraví jen třeba unavení....
Nehledě na to, kdo bude pěstovat zeleninu? Kde vezmou čas, aby to nemusely povinné dělat děti??? I když OK dejme tomu pěstovat....ale decka musí do školy, pak tedy pro všechny autobus abychom všichni jeli do práce,školek,škol....a zpět,se vyplatí možná spíš auto....mě to přijde moc.....nevěřím tomu, že to není na úkor děti v tomto pripade zakladatelky......něco jiného je, když má někdo i starší dům 7kk , finančně v pohode a tím nemyslím rezervu 50tis kdyby náhodou něco,ale třeba že žena může být doma a zajišťovat domácnost plus rozvoz děti do skolek škol a kroužku.....a muž má třeba služební auto aby mohl do práce....atd atd....nejde o to rozmazlovat decka penězi ale mít rezervu tak aby mohly na lyzak, abychom mohli na hory a nemyslím na hotel klidně na chatu,ale na svahu si dopřát pití a jídlo....a aby poslední dva nenosili oblečení po předchozích třech, neměli zalatovane oblečení, vytahane a o boty vždy buď tesne nebo o dvě tři čísla větší....abych v obchodě mohla jít a koupit jim koblihu a jídlo ne jen v akcích, slevach těsně před datumem spotřeby...

A aby dítěti nebylo hloupé přiznat že na ten výlet,školu v přírodě či lyzak by rádo jelo, ale má strach co rodiče zda to zvládnou zda mu to nezatrhnou a když už pojede,aby tam nebylo bez kapesneho ve staré bunde a nekoukalo jak si ostatní sem tam koupi ne co má chuť a ono nemuselo předstírat že na nic chuť nemá.,.i když by si taky rádo něco dalo.....

xmele004
19. zář 2015

Nedocetla jsem vse, ale neda mi to nereagovat! Kam se podeli vsechny ty maminky, ktere v diskuzich pisou, ze by si hypoteku na bydleni nikdy nebzali, ze na vse si nasetrili pti btigadach na VS a ted najednou brigada na VS nejde? Ja nevim, tak to sem na konika asi chodej absolventky 1.LF nebo jsem ja studovala tak podprumernou skolu? Bakalarsky program jsem studovala v prezencni forme, ano, v rodnem meste, takze odpadli nejake extremni platby za dojizdeni, ale mela jsem vetsinou jrden den volny, kdyz se povedl rozvrh tak jsem nikdy nemela ani "odpoledni vyuku" a kdyz tak rozhodne ne do 6 do vecera. Vikendy jsem pracovala, nepotre ovala jsem mit stale "parici vikendy". A neprijde mi, ze bych byla o neco ochuzena? Naopak si myslim, ze jsem mela vice nez bourlive mladi :D todice mi platili skolne, ok, to bych z brigad asi nedavala, rodicum sem prispivala v tu dobu cca 2 tis a zbytek jsem si platila sama-mobil, obleceni, zabava...tak se ptam, proc vam prijde tak divne, ze si nekdo plati z briigad tramvajenku? Pro autorku, rozhodne se podle vas, ja osobne bych do toho nesla, kvuli stokrat zde zminenych argumentu-soukromi, zivotno standart atd atd. Ale vy uz jste stejne vnitrne rozhodla a zadny modry konik vas nazor nezmeni 🙂)) tak preji hodne stesti ve snazeni 🙂))

izzybickerstaff
19. zář 2015

@shine2015 já mám pocit, že si to všichni představujou děsně hororově...znám 2 rodiny o 7 dětech, bydlí na vesnici v domku, auto mají, všechny děti studují nebo vystudovaly VŠ a na výlety/lyžáky jezdily, oblečené chodí normálně. Nejsou to nijak bohaté rodiny, že by každý rok vyvezly děti na Kanáry, ale zase to nejsou žádní chudáčci v sepraných teplácích, jak to tu občas někdo prezentuje. Já bych do toho osobně nešla, ale prostě vidím, že se to dá, když se chce, a docela dobře.

izzybickerstaff
19. zář 2015

@xmele004 mám mezi teď už doktory dobré přátele. Znala jsem hodně mediků, kteří při studiu pracovali (ne tak, aby byli soběstační, ale pracovali). Těch škol, kde by brigády vůbec nešly, je podle mě opravdu minimum...Přijde mi, že dnes se dětství až nezdravě prodlužuje a není to dobré...

ladyhacek
19. zář 2015

Mám zatím jednoho syna a plánujeme druhé (cca za rok), já osobně bych klidně měla 3,ale vím, že si ho nemůžeme dovolit. Rozhodnutí je na vás, ale nešla bych do toho i kvůli věku a k finanč.možnostem. Raději bych tem 4 dopřála více než aby 5 mělo mininum. Ano starší můžou na brigádu až půjde nejmladší do školy ale stejně.
A 3+1 - je to malé, ano lze to,ale zamysli se také, že za pár let budou starší chodit na disco a pod. a mladší by pak budili.
Nevím zda jsem pomohla nebo povzbudila ale napsala jsem svůj názor, že já bych do toho nešla.

alicam
19. zář 2015

kurde... ľudia... príklady, príklady, nie konkrétne situácie!!!

@shine2015 kúpim. Do 500 sa dá zohnať dobrý bicykel alebo brusle, 2500..na to sa dá našetriť. A keby chceli oboje tak aj tých 5tis. Za rok má 5 detí aj bicykel aj brusle. V Brne sme si s mužom obaja zohnali bicykel zadarmo, od cudzích ľudí a nekradli sme pritom. Museli sme to síce opraviť a tiež to niečo stojí ale nie je to až tak veľa. Ja som výlety k moru nemala a nechýbalo mi to. A myslím že ani malej to chýbať nebude keď bude mať všetko čo potrebuje a bude šťastná. To s MHD bolo na obhajobu zakladateľky, my auto máme a občas ho aj používame. Mne je skor ľúto dnešných detí čo dostanú všetko až pod nos, majú smartphony už v školke, nič ich netrápi, v ničom rodičom nepomáhajú a zaujímať sa o chod domácnosti začnú až na intráku na výške, keď nebudú mať plnú chladničku a každý deň navarené. Niektorí ani to nie.

@eilat4 nepíšem bez peňazí ale s minimom financií. Karavan bol príklad a cestou po diaľnici predsa nič zaujímavého bližšie nespoznáš.

@izzybickerstaff jeeej, konečne niekto s podobným názorom 🙂
to s MHD tu písala zakladateľka, že si budú deti kupovať za to čo zarobia na brigádach keby mali rodičia fin. problémy a dobrý bicykel sa dá kúpiť do 500, čo je (asi) lacnejšie ako mesačný lístok a je to jednorazová investícia. Karavan bol príklad, ale aj keby nie, zobrať sa na 2 mesiace a každý týždeň spať inde, kam ťa vietor zaveje, je lepší zážitok ako ísť na týždeň k moru a dva dni z toho precestovať. Samozrejme sa dá ísť aj do lacnejšieho penziónu, prípadne pod stan..

@orchidis o omezenom pohľade by som radšej pomlčala, niekto nepozná ani vekom.. ľúto ti byť nemusí, každý má svoj život a každý ho prežije ako uzná za vhodné..

izzybickerstaff
19. zář 2015

@alicam no jo, já mám taky pocit, že jsem se svým přístupem dost v menšině 🙂 V případě zakladatelky bych už sice já osobně do 5. dítěte nešla, ale byla tu i diskuse o třetím dítěti a tam byly ty argumenty o cestách k moři a o lyžování úplně ty samé 🙂

shine2015
19. zář 2015

@izzybickerstaff já si myslím že se to dá,ale v minimum rodinach.....a jednak ne v případě tomto co má zakladatelka 3kk atd .ale je to pouze můj názor....

shine2015
19. zář 2015

@alicam nesouhlasim..víc k tomu nemusím dodávat, viz příspěvky které jsem už napsala.

izzybickerstaff
19. zář 2015

@shine2015 jj, to máš asi pravdu, taky ne každý má koule na to vychovávat takový pytel dětí (já třeba ne). Asi neznám nikoho nesoudného, kdo by to přepískl...Ty dvě konkrétní rodiny, co znám, žijí jen z jednoho příjmu, mámy při tolika dětech samozřejmě nepracují, a otcové nemají žádná výjimečná zaměstnání, tak jsem si říkala, že když to jde u nich...ale sama nevím, jak to dělají 🙂 V případě zakladatelky bych už další dtě taky neměla.

elu
19. zář 2015

@alicam nemám na smartphony a na lyže = nemůžu mít děti....to je bohužel dnešní pohled na věc, přesně jak píšeš, zakladatelka není ždádný sociální případ, že by nechodili do práce a jen se nesmysleně rozmnožovali, pracují, šetří a tak to má být, nikdy nebude mít člověk na všechno, co by chtěl, vždy bude mít soused něco lepšího, co by se mi taky hodilo...teď už budu sprostá, ale kde je do prdele napsano, že všechny děti musí lyžovat?? a hlavně, kde je psáno, že děti, co jednou sjely svah na lyžích za 10 tis. jsou štastnější než ty ostatní.....jen pro vysvětlení, já mám jen jedno dítě a dá-li pán tak cca za týden příjde druhé a tím končím, protože prostě na víc dětí nemám naturu, ale děsně mě štve, když někdo řeší, že ostatní mají víc dětí a ty chudáci mají vybledlé bundy....to mě muže naštvat

izzybickerstaff
19. zář 2015

mmch, nedávno jsem se v práci setkala s dosud nejextrémnějším případem: s pánem, který je benjamínkem z rodiny o 16 !!! dětech! 😀 😀 (ovšem narodil se v roce 1946 🙂 )

shine2015
19. zář 2015

@izzybickerstaff já znám rodiny hned dvě že základky a decek mi je dodnes líto....už jsou dospělí a že by vzpomínali na krásné dětství o tom není řeč....utekli z domu co nejdřív s chlapcem nebo zenou a nikdo z nich nemá VS....a pak si pamatují další holku že střední....a ta byla nešťastná,že nemá chvíli pro sebe klid,navíc se chce učit ale musí pomáhat a vztahy v rodině s matkou nic moc....taky utekla, VS má ale dodnes nemá dítě applánuje max dvě víc prý ani kdyby ji prosili....

izzybickerstaff
19. zář 2015

@shine2015 nj, to bude o tý soudnosti všechno 😒

shine2015
19. zář 2015

@elu ale já netvrdim že musí mít lyže za deset litrů....já jen říkám že odpoledne ve spindlu pro 7 mi členku rodinu pouze za vlek stojí dva litry určité, kde je cesta atd a to že dítěti úkazu sport jménem lyžování...ano bavit ho to nebude, pokud ho k tomu nepovedu. ...ale taky ho může bavit snowboard nebo jiný sport.....
A když vidím co kolik stojí a bydlim ve 3kk tak bych si další páté dítě prostě neporidila.....vůbec když nemám auto,dostatecne bydleni, dovolenou atd.....

alicam
19. zář 2015

Lepšie je hľadať výhovorky prečo nie ako nazbierať odvahu a ísť do toho, veď čo by si ľudia pomysleli?.. a práve to tu robí vačšina, SK, ČR, boli sme jeden štát.. radšej nevytŕčať z rady ako dopriať si po čom moje srdce túži, robiť niečo inak a byť za exota..

@izzybickerstaff rozhľadení ľudia budú vždy v menšine 🙂 tiež by som asi v byte 3kk do 5 nešla, ale v dome, aj keď len 3kk - s dvorom, menšou záhradou a trebárs sliepkami si to predstaviť viem..

shine2015
19. zář 2015

@izzybickerstaff je to každého věc....možná proto že já i na střední zažila holky co na lyzak nemohly a jedno jim to nebylo...co na střední nesly ke kadernici nikdy v životě a strihaly se samy a chodily ve věcech ze sekáče, že nemohly na výlet atd .....a mě jich bylo líto....v 15ti letech a už takové trápení....měly pocity méněcennosti atd....tak možná proto na to nahlížím i jinak než jako máma, ale jako spolužačka či kamarádka holek který o tom mluvily a jedno jim to nebylo....nezávidely,byly hodne, ale ne spokojene nebo šťastné.....při každém placení ve státní škole byly na nervy za rodiče a při řešení výletů atd už věděly že nepojedfou.....

shine2015
19. zář 2015

@alicam mě je úplně putna co si kdo myslí...ale uvažují aby mojé děti nebyly z mého rozhodnutí nešťastné......už jsem to psala....nejde o to dat jim vše super hyper nejlepší.....odepřít jim to můžeš vždy....ale když už je dítě na světě postarat se musíš, a dle mého názoru postarat není poslat v 15ti na brigádu aby si zaplatilo vědci do školy ...základní věci do školy.....to podle mě není postarat.....nebo 7 lidí namacknout do 3kk a tvrdit jak je to v pohodě.....
Ale každý to má jinak....
Zajímala bych se o názor svých 3starsich děti, čtvrté je malé.....a dala bych na nejstarší.....

lenka5731
19. zář 2015

@jarniboure pořizovat si do 3+1 plánované páté dítě je pro mě nepochopitelné

a když je řeč o výletech, tak moře, Tatry nebo Londýn vyjdou cenově dost podobně, spíš bych řekla, že to moře je nejlevnější. 😀 Londýn je jedno z nejdražších měst světa, už jen doprava pro 6 osob na místo, potom doprava po městě, drahé jídlo, drahé ubytování, drahé vstupy ... V Tatrách občasná lavnovka, to je taky pálka pro tolik lidí. Oproti tomu moře v levném apartmánu dál od pláže s vlastním vařením ze surovin z ČR a objet dálnice je skoro za hubičku. 😀 Nevím, proč tě napadl Londýn, jestli ty s tím máš jinou zkušenost než já, ale podle mě psát o Londýně jako o levném výletě pro velkou rodinu je fakt úlet.

alicam
19. zář 2015

@shine2015 len taká poznámka.. oni auto zrejme ani nechcú (už v Brne je problém zaparkovať a MHD je občas rýchlejšia ako auto), bývanie majú, na výlety tiež chodia..

shine2015
19. zář 2015

@lenka5731 píše o tom protože tam nejspíš nebyla.....je pravda že mají třeba zdarma technické muzeum pro děti a taky hyde park 😀 ale jinak.....souhlas s tebou

shine2015
19. zář 2015

@alicam a oni bydlí v Brně?? Už koukjam...v Praze....tak pokud nikam nejezdí, OK...ale ono i Litacky atd něco stojí...to si pak dají na vánoce litacku na MHD??

lenka5731
19. zář 2015

@shine2015 a pravda, děti do 10 let tam mají MHD uplně zdarma.

shine2015
19. zář 2015

@lenka5731 ale zase nemůžou jezdit samy nebo ano?? Každopádně já resim hlavně konec základky a střední....je těch holek je fakt líto....mě se strašně líbí velké rodiny a i se tesime moc na třetí mimi....rozhodne netvrdim že má dítě dostat vše poid nos....já si VS dělala při práci a vím co studium obnasi....můj muž šel taky studovat k vojákům aby nemusel finančně zatěžovat rodiče a zase treba jeho sestra chtěla nastoupit na VS dal než na tu která byla blíž k domovu (vybirala si) a stala je 6tis mes určité....podle mě zbytečně....když mohla bydlet doma....ale tím chci říct, že nejsem pro to uplacet děti a mít jedináčka s narvaným pokojem hraček a vymoženosti.....ale třeba chci aby se dítě mohlo v klidu učit a aby mělo zázemí....aby se necitilo špatně že potřebuje peníze na MHD a musí kvůli MHD jít na brigádu....pomoct dítěti vystudovat beru jako základ,o který se musime jako rodiče snažit jim dat.....samozřejmě může na ucnak. Ale pokud mu to půjde.....a to samé když ho něco baví, podporovat ho....
Spousta děti které nezkusi sport jako malé pa k sportu tolik nejsou....

lenka5731
19. zář 2015

@shine2015 samy jezdit nemůžou, beru to tak, že jsou na výletě s rodiči, takže mají doprovod dospělé osoby (v MHD v Londýně)

nedovedu si moc představit, jak se v panelákovém dětském pokoji učí tři středoškoláci. Nepochybně to přežijou, ale ... to už tu bylo napsáno.

shine2015
19. zář 2015

@lenka5731 prominentní já ti špatně rozuměla, měla jsem na mysli prahu.....no ono to bylo myšleno s Londýnem nadneseně....letenky,ubytování žádná levná sranda....to se fat vyplatí zaplatit apartmán v Chorvatsku.....zase nepojedeme do Londýna když už tak pouze do hyde parku nebo technického muzea.....chci deckam koupit zmrzlinu....asi taky nenavarim na celé třeba tři čtyři dny do batohu řízky že....a o tom to je...

lenka5731
19. zář 2015

@shine2015 a s tím sportem - přesně tak, např. já jako dítě jsem nikdy nestála na sjezdovkách, nikdo mě k tomu nevedl, rodiče to nepovažovali za důležité, protože sami nelyžovali. Manžel lyžuje, děti taky, letos na jaře jsem stála na sjezdovkách poprvé a málem to skončilo rozvodem, byla to hrůza 😀 Je to velká "komplikace" a na další pokusy se moc netěšim 😝 Samozřejmě to není žádná životní katastrofa, ale v našem současném životě to prostě komplikace je. Já bych jezdila na běžkách, ale to zase nikdo nechce se mnou.

shine2015
19. zář 2015

@lenka5731 přesně tak jsem to mela já!!! 😀 pouze na dvou lyzacich a to jsme ještě padaly na vleků 😀 pa mě vzal manžel tehdy jsme byli jeste bez děti a bylo to na rozchod 😀 dnes lyzuji
Ale zže bych z toho byla na větví to teda ne, zlaté za modrou sjezdovku,červenou sjedu ale na černou bych nesla!!!!! Můj muž lyžuje moc rad a lyzoval se svym takou jako malý..děti k lyžování vést chceme....a právě z toho důvodu jak jsme se spolu my dvě shodly 😀 já si řada sednu na polévku, svarak a párkrát směru sjezdovku.....mě to stačí....

jahodi
19. zář 2015

@jarniboure já jsem taky z pěti dětí. Takže to rozhodně podpořím. Podle mě se ženský nemaj stresovat, jestli mít dítě ve věku 41 apod. - pokud už nejsou po přechodu, tak tím asi "příroda" chtěla říci, že to ta ženská zvládne. Naopak podle mě často rozkvete, je to nádhera. Bála bych se jen toho malýho bytu. Ale zase pokud vy s manželem nemáte strach nebo problém s tím jak jsi psala, vzdát se obýváku a podobně, tak třeba proč ne. Já bych skoro řekla, že to je hodně o tom, jak je to nastavené v rodině. Moje nejmladší dvě ségry byly neplánovaně a jsme všichni hodně po sobě, a později jsme neustále "s radostí očekávali", že by ještě mohl přibýt nějaký další sourozenec, opravdu 😀 Někdy slyším, že "stávající" děti když se dozví, že rodiče čekají "další" dítě, tak jim vynadají, to absolutně nedovedu pochopit. Podle mě je to o tom, jak si to nastavíte vy jako rodiče, a ty děti to tak přijmou. Bude li pro vás prioritou pohoda a láska v rodině a těšení se na nový přírůstek, budou to tak brát taky. Budete-li vzdychat, že je malý byt, asi to tak budou mít taky 🙂
Přesně jak jsi psala, máš teď dvouleté dítě, tak je podle mě "jedno" jestli ti v době maturity nejmaldšího bude 58 nebo 60. Na tom už zas tak hrozně nesejde...

Na lyže jsme chodili jen v mých asi 10 letech, protože u domu byl dětský vlek za 10 kč na den. při dnešních normálních cenách permic jsou lyže samozřejmě nereálně, ale to bych řekla že i pro méněčlennou rodinu, pokud má hlouběji do kapsy. My jsme měli běžky (z bazaru). To je levný sport. Kola taky z bazaru. Rozhodně naše dětství nijak neutrpělo skutečností, že to nebyly nové věci. Poznávat okolí bydliště je často 100x zajímavější než moře... hlavně když je to s lidmi, který mám rád a je zábava. To si člověk za peníze nekoupí.

@lenka5731 já bych neřekla, že tím autorka chce říct, že Londýn je výborný nápad pro x-člennou rodinu, jen že ona například zrovna po moři netouží - a přitom to (podle mě) tak 90 % lidí považuje za "povinnou výbavu" dítěte do života. Já osobně taky nechápu proč 🙂

Strana