Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?
Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?
@jarniboure já bych do toho nešla..... viz můj příspěvek výše, jako dítě jsem to zažila a opravdu jsem toho názoru, že je potřeba si to pořádně rozmyslet...
a jinak bych do toho nešla už z důvodu toho věku... navíc když je rozpočet napjatý a tři děti jsou už teď v jednom pokojíčku, jak se jich tam pak vejde pět?
nepřijde mi to prostě rozumné.... 😔
@shine2015 ano, děti se mi na základce hrozně posmívaly. Víš proč? Protože "mám zrzounskou nemoc a nikdo se mě nesmí dotknout, aby ji nechytil taky". Kdyby to nebylo srozumitelné, smáli se mi kvůli zrzavým vlasům. Když se někdo chce posmívat, důvod si najde, a penězma to nevykoupíš
@jahodi
? tady si někdo pěkně k.... do pusy
Oblečení jsme hodně dostávali od lidí, což byla někdy hrůza - ale spíš že jsme dostali balík oblečení na malou a tlustou postavu a my všichni jsme huběný a vytáhlý, takže bylo "smutný", že jsme si nic nevybrali emoticon ale za dva měsíce jsme dostali pytel vhodnějšího oblečení třeba
@jarniboure Určitě jsem to tak nevnímala v souvislosti s počtem dětí. Sourozence jsem prostě brala "jako fakt" Štvalo mě třeba, že jsme s mamkou šly do sekáče, a ona byla nervózní z toho že jsem nějaký kus oblečení už fakt potřebovala, ale já se tam koukla a během 3 minut jsem věděla, že se mi tam nic nelíbí, ale ona začala prohlížet jeden kus po druhém a říkat třeba "Podívej, tohle je docela hezký, nebo tohle je ze západu 😀 😀" já zas nejsem tak mladý ročník, aby mě pojem Je to ze západu nějak uchvátil 😀 😀 ale to vůbec nesouvisí s počtem sourozenců. Jako jasně, kdyby nás nebylo "tolik", tak jsme asi mohli nakupovat v butiku, ale to mi fakt nepřijde jako podmínka pro život dítěte. I teď v dospělosti jsem si butik parkrát dopřála, ale nejsem na tom tak výborně, aby se to mohlo stát pravidlem, takže vděčně přijímám oblečení od známých, proberu to a když je něco hezké, ráda to přijmu, nepotřebuju k životu nechávat iks stovek v butiku.....
@lu777 -- díky za osobní zkušenost. Můžu se zeptat, jak to u vás fungovalo třeba při studiu VŠ? Nebo už jsi v tu dobu nebyla doma? Moc díky.
@eilat4 reagovala jsem na jiného člověka a co dodat? Nemám pocit, že takto negativně nastavený člověk bude chtít pochopit i když k tomu něco dovysvětlím. Autorka tématu z toho co jsem napsala jistě načerpala co potřebovala. Ohledně oblečení bylo dost sporů, ano, na druhou stranu fakt si s odstupem nemyslím že by podmínka pro růst dítěte bylo zánovní oblečení - spíš to vnímám tak, že v každý rodině se najde určitá oblast, která vyvolává víc sporů, a je to třeba i přístupem rodičů (jak jsem psala - např. nervozita mamky že za tři minuty vím, že se mi tam nic nelíbí - to podle mě opravdu nesouvisí s tím kolik dětí měli 🙂 ) kdo chce, porozumí....... kdo nechce, rozcupuje touhu po pátém dítěti 🙂
nerozcupovávám, mi je to dost jedno, jen nechápu, že žena přes 40 se potřebuje radit na netu v této oblasti, já bych tak žít nemohla ani nechtěla, jednou přídavky i mateřská dojdou a co bude dělat pak? Dá si šesté? Její věc nakonec. Opravdu se nechci vracet do dob Marie Terezie, čekat až se lidé slitují a donesou mi obnošené hadry, ale kdo chce kam... většinou jsou to ženy bez ambicí a jsem zvědavá, kde pak bude bez praxe hledat místo v 45...
@lu777 jo to bych přesně taky řekla - u nás v rodině řada věcí byla hrozná, ale to hlavně kvůli tomu že spolu rodiče těžko vycházeli. (Dobře, dá se říct, že mít míň dětí, i jejich spory by se jim asi řešily líp, ale to není situace autorky...)
U nás v rodině se teda na kvalitní boty dbalo, ty se vždy kupovaly nové bez debat.
Bydleli jsme v pronajatým domě, takže byla zahrada a to bylo supr. Proto bych měla z jediný věci v situaci autorky respekt, a to ten byt.....
@jarniboure ja jsem ze 4 deti a dokud jsme byly tri, tak jsme jezdili lyzovat, na dovolene jsme byli sice pod stanem, ale byli, kdyz se pak narodilo cvrte dite, to mi bylo sedm, tak od te doby jsme uz nikdy na dovolenou spolecne nejeli a lyzvat jsme taky prestali jezdit. Obleceni mamka sila nebo jsme dostavali, neco se muselo kupovat, ale moje mladsi segra treba strasne spatne nesla, kdyz neco musela dedit, ta to prozivala fakt tezce, ze na vsechno co by chtela nemame, me to zas az tak nebralo, zalezi hodne i na povaze ditete, ale dodnes si pamatuju, jak jsme treba jednu tatranku delily podle pravitka na ctyri dily...asi me to naucilo si vazit penez a neutracet, ale ja proste vim, ze bych do tolika deti nikdy nesla.
A otazka veku je taky dulezita, tata byl starsi o dost od mamky a zemrel v 64, kdyz nejmladsi byla jeste na vysce - jo i kdyz jsme si nemohly vyskakovat, tak dve mame vysku a dve maturitu, ale od 16 jsme kazde leto byly na brigade a ja si privydelavala celou vysku.
Ad bydleni, meli jsme 3+1 a dost jsme se v tom malem prostoru mlatili a vztah nasich taky nebyl pak idealni, se nedivim, soukromi skoro nemeli
@eilat4 -- ptám se po zkušenostech ostatních -- hlavně těch, které vyrůstaly ve velkých rodinách nebo samy mají velkou rodinu. Žádné přídavky nepobíráme. Jak jsem psala výš, nečekáme ani na to, až nám někdo přinese oblečení, boty, toaletní papír a dokonce ani jídlo. Všechno si zvládáme obstarat sami a to v normální kvalitě. Praxe mám za sebou 13 let (samozřejmě v tom nepočítám RD) a při RD celou dobu pracuji, tudíž si i tu praxi a kvalifikaci zvyšuji. Žila jsem v zahraničí, takže mám i určité životní zkušenosti. Myslím, že není potřeba, abys o mně mluvila zpatra, jen proto, že tobě by nevyhovovalo mít víc dětí.
@reruna -- díky za zkušenost.
Hodně si u vašich zkušeností z dětství uvědomuji, že naše současná situace vlastně není tak finančně "špatná" jak jsem si až doteď myslela. Je mi líto, že jste jako děti zažívaly mnohem krušnější časy. Spíš mě zaráží kolika z vás rodiče zemřeli poměrně mladí ☹
pokud si neuvědomuješ svůj věk, malý byt a to, že tě v tvém věku a s tolika dětmi těžko někde zaměstnají, tak šup do toho
@eilat4 -- zaměstnání mám a můj zaměstnavatel se mnou i dál počítá (můj šéf má sám 4 děti).
@jarniboure jistě, jistě a ještě jinou pohádku, jdu z této témy pryč 😖 , čeká na tebe už 12 let, že...
@eilat4 -- už jsem x-krát napsala, že celou dobu na mateřské pro svého zaměstnavatele pracuju. Ano, je to malý úvazek, vydělám cca 3500,- měsíčně, ale pracuji. Na moje místo nastoupily v průběhu 12 let 3 ženy -- jedna je teď na mateřské a má akorát termín porodu, druhá odešla ještě ve zkušební době a třetí odešla stuovat. Je to neziskovka, zajímáme se i o lidi nejen o prachy. A klidně můžeš odejít, já tě tady nedržím 🙂
@jarniboure aha, takže jste dotovaní státem a dohromady nic neděláte, jen cucáte stát, hm...
Nikdo nám nic nenosí a ambice?když mě vezmou do práce kde si vydělám minimální mzdu a nebudu mít dětí tolik tak nač budu žít,peníze nebudu mít a děti taky ne?miluju děti a mám jich s manželem 8,sice nejezdíme na drahé dovolené,ale jinak nestrádají.
a když se nebudou rodit děti kdo bude pracovat a vydělávat ?ať si má každý tolik dětí kolik chce a nevnucuje své názory ostatním,já je miluju a moje ambice jsou v tom je dobře vychovat a aby se staly hodnotnými členy společnosti a že beru přídavky a co? mám se stydět když někdo bere obří platy za nic nebo špatně vykonanou práci tak já se mám stydět,že dostanu pár korun na děti
já nikoho nekritizuju a nechávám každé ho žít jak chce,ale lidi neustále se naváži a kritizují lidi s více dětmi
@eilat4 -- nejsme dotovaní státem, ani jednou korunou. Platí nás soukromé osoby a firmy. A proč mě pořád urážíš, jen proto, že mám víc dětí než ty?
@jarniboure já tě neurážím, už kdekdo tu psal ti, že v 3+1 mít pět dětí je nerozum

@shine2015 :_) fakt zajímavé představy. To ani nemá cenu uvádět na pravou míru. Fakt zajímavé - ale dost smutné - představy o tom jak funguje vícedětná rodina nebo jak v reálu vypadá že jsme oblečení dostávaly.....