icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

eilat4
19. zář 2015

@alicam nic mi nepřej, nezajímá mne to, mám výborné rodiče, manžela, který mne miluje a zdravé dítě, více od života nechci a zodpovědnou práci, která mi dává finanční svobodu

jarniboure
autor
19. zář 2015

@eilat4 -- prosím, bydlení beru, ale vadí mi ty řeči kolem o vycucávání, náznaky, že chodíme v hadrech a jen s nataženou dlaní vůči státu. Nevím, proč to pořád vytahuješ, už jsem tady x-krát vysvětlila, jak to u nás máme.

jahodi
19. zář 2015

@eilat4 co "útočím na alicam" ale hlavně ji nadáváš že je slovenka. Ty opravdu nejsi v pořádku

eilat4
19. zář 2015

@jarniboure tak pozor, nedovolila bych si říct, že tvé děti chodí v hadrech, to tu popisovala
@jahodi , zřejmě její matka neuměla šít anebo neměla čas

eilat4
19. zář 2015

@elu já nemám obnošené věci, věci po malém dávám na charitu

jarniboure
autor
19. zář 2015

@eilat4 -- to je nejlepší -- hodit to na někoho dalšího, co?
Naznačila jsi tady o mně, o mojí rodině a o mojí práci toho víc. Myslím, že jako jedna známka dospělosti je i to, že umím převzít zodpovědnost za svoje skutky i slova.

jarniboure
autor
19. zář 2015

Mimochodem -- já mám taky výborný rodiče, s manželem se milujeme navzájem a máme 4 zdravý, šikovný a skvělý děti. Práci mám a i když mi nedává plnou finanční svobodu, tak mě naplňuje. A přesto nemám potřebu někoho urážet nebo ponižovat.

eilat4
19. zář 2015

známka dospělosti podle mne je v životě uvažovat racionálně, o něco usilovat, vést k zodpovědnosti dítě a pomáhat potřebným, až moc v mém okolí vidím lidí, kteří se dostali do ekonomického průseru finanční negramotností, uvažuješ vůbec když jdeš do pátého dítěte, co by bylo, kdyby jsi onemocněla nebo se ti něco stalo?

jarniboure
autor
19. zář 2015

@eilat4 -- samozřejmě o tom uvažuju. Proto právě to páte dítě ještě nemám, protože používám rozum. Děti k zodpovědnosti vedeme, myslím, že jí mají i víc právě proto, že mají víc sourozenců. Šetříme si s manželem nemalé peníze na důchod, oba máme životní pojištění...
Mimochodem -- minulý rok byl manžel chvíli bez práce. A zvládli jsme to bez půjček, hladovění, bydlení pod mostem....

eilat4
19. zář 2015

super, z jednoho platu, vysoké pojistky, nájem, pojištění, děti.... asi jste kouzelníci, ale fandím vám

koordinatorka_odboje
19. zář 2015

@jarniboure opravdu máš potřebu se tady obhajovat, že jsi finančně gramotná a vycházíš s penězi? Tito napůl anonymní vykřikovatelé mají stejně předsudkové stádní uvažování a nikdy ti správně neporadí, protože oni nebudou žít tvůj život. Pokud páté dítě chceš, nevidím jediný důvod, proč do něj nejít, lepší než zestárnout a pak si vyčítat, že jsi poslechla nějaké dobře míněné rady

jarniboure
autor
19. zář 2015

@koordinatorka_odboje -- máš pravdu. Já jen měla za to, že když budu slušně diskutovat, že se dočkám slušného chování zpátky. Asi to byla mýlka 😅

eilat4
19. zář 2015

@koordinatorka_odboje stádnost nebo rozum?

jarniboure
autor
19. zář 2015

@eilat4 -- máme finančního poradce, který nám dobře poradil. Nejsme s manželem rozhazovační, umíme si peníze hlídat. Jinak vysoké pojistky to vysoké pro nás -- někomu s vyšším příjmem by třeba tak vysoké nepřišly. Ale pro nás jsou to slušné peníze, které jen tak na ulici nenajdeme.

xmarg04
19. zář 2015

@jarniboure TAdy?😀 😀 😎

jarniboure
autor
19. zář 2015

@xmarg04 -- ale šlo to tak dobře 😀 😀

eilat4
19. zář 2015

tak fajn, hodně štěstí a hlavně - v tomto bych nepotřebovala ničí rady a rozhodla se sama za sebe, tak to mám já

jarniboure
autor
19. zář 2015

@eilat4 -- však já se rozhodnu sama...teda s manželem. Nikoho dalšího k případnému plození brát nebudeme 🙂 Ale vážím pro a proti...tak to mám zase já.

eilat4
19. zář 2015

no to je pochopitelné, že vážíte pro a proti, taky na to máte už věk 😉

koordinatorka_odboje
19. zář 2015

@eilat4 nikdy nevíš, kam tě život zavede ani co přinese. Já mám zkušenost, že spolužáci, kteří se životem museli trochu protloukat, uspěli, dotovaní plně rodiči jsou neschopní dodnes.
Třeba přijde vláda, která bude důchod rozdělovat podle počtu pracujících dětí 😀 a my budeme namydlené

shine2015
19. zář 2015

@jahodi ty mas asi problém s pochopením textu....víc se ani nemá smysl vyjadřovat....ať se daří a vše dobre vychází....navíc nebudu nikoho přesvědčovat....hlavně že moje rodina je spokojena a děti mají základní věci...

veruka
19. zář 2015

@eilat4 v tom souhlasím, já taky když to tak chci, nikoho se na nic neptám,protože nikdo neví všechno co a jak okolo je 😉

eilat4
19. zář 2015

@koordinatorka_odboje no ano, já jsem byla jedno z těch dětí, co si vše museli vybudovat sami, takže vím, co to je a jsem ráda za tu zkušenost, ale nemíním to praktikovat na svém dítěti

eilat4
19. zář 2015

@veruka tak to má být 😀

koordinatorka_odboje
19. zář 2015

@eilat4 já právě taky, a neumím si představit, že bych měla takového rozmazleného neschopného individualistu, jako jsou dnešní náctiletí

shine2015
19. zář 2015

Já nechapu, proč tady některé matky dělají nevýhody z toho, když dítěti doprejeme nikoliv nadstandardní ale standardní podmínky čímž myslím třeba to že diteti pomuzu finance na VS tak aby si nemuselo vydělávat samo na jídlo....

Tím nemyslím zakladatelku ale všeobecně....nebo jako že je z decka špatný člověk pokud mu doprejeme moře a lyžování....to jako že vsechny děti co jedou do zahraničí nebo lyžovat jsou rozcapeni frackove.

Spouzsta věci které tady popisují některé jsou o výchově ...

Holkjy všem vše dobré....opatrujte se ...občas se poptejte na názor svých děti a ať máte fajn a spokojene děti, manželé a i vy ať jste spokojene....

veruka
20. zář 2015

@shine2015 určitě je to o výchově a ne o tom jestli se živí samo nebo ho živí rodiče,dcera je na Vš a dostává peníze + občas brigádu bude mít,ale na tom nevidím nic špatného v mém okolí je spoustu lidí se 2 dětmi a také na brigádu jdou protože by to rodiče neutáhly a nemyslím,že jim to uškodí,já pracovala od necelých 18 a musela se živit a obstarávat sama a myslím,že mi to v životě pomohlo
hlavní je aby děti netrpěly a nestrádaly a jinak ať si každý vede podle svého přesvědčení,já každého nechávám žít a nepomlouvám a to samé bych si přála od ostatních,ale bohužel počtem mých dětí ležím často někomu v žaludku a slýchám narážky a pomluvy.Myslím,že v dnešní době panuje opravdu téměř všude závist a když slyším že někdo závidí v práci cukrovkáři,že má o svačinu navíc no tak je mi z toho zle.Proto razím heslo ať to každý má jak chce ale nepomlouvá ostataní,že to má jinak 🙂 prostě žít a nechat žít

lu777
20. zář 2015

@jarniboure VŠ jsem studovala jen já, ale to nebylo kvůli penězům, ale prostě se to tak sešlo, obě rodiny, ze kterých moji rodiče pocházejí jsou toho názoru, že se nesmí moc vyčuhovat a že to je zbytečné atd.

každopádně to ale byla komplikace, protože já šla do práce, rodiče si představovali, že jim dám většinu platu, já byla v šoku a sekla se, že v žádném případě, že nebudu řešit jejich finanční nouzi, dala jsem jim nějakou rozumnou část jako příspěvek na domácnost... v pubertě mi už vrtalo hlavou, proč si pořídili čtyři děti když to nezvládají - ani časově, ani finančně, ani prostorově (měli jsme malý starý domek, 2 místnosti, takže jsme neměli ani dětský pokojík dohromady všichni děti, ale prostě dvě děti spaly na palandě v kuchyni a dvě v obýváku).....

nakonec jsem vlastně měla štěstí, že mi přítel nabídl, ať bydlím u něj, takže jsem se přestěhovala v 19 letech a jezdila na VŠ od něj.... on chodil do práce a podporoval mě, já měla občas brigádu, když to bylo stíhatelné, s našimi jsem se sem tam vídala, chápala jsem, že na VŠ nemají peníze, ale prostě brala jsem to tak, že je to tím, že se neuměli dohodnout co vlastně chtějí a nerozmysleli si na co stačí

nonacek
20. zář 2015

@jarniboure Já nemám 3 ani 4 .... děti,ale obdivuji tě jsi odvážná.
Já mám druhé ditě po skoro11letech a neumím si představit , že bych šla do dalších ..
Držím palce ať se tedy brzy zadaří✌✌
A mužů se zeptat kolik plánuješ -chceš dětí ,nebo tohle paté je poslední? ?

lu777
20. zář 2015

jinak musím říct, že mi došlo, že peníze jsou důležité až fakt před asi dvěma lety při manželské krizi kdy muž byl delší dobu bez práce a doma dvě malé děti.... došlo mi jak mám pořád pocit, že ti co mají peníze tak jsou horší, že to je materialistické atd..... že mám pocit viny i po těch letech když si něco hezkého koupím na sebe, i když nemusím....
a úplně mi to seplo, když šel starší syn do školy.... bylo mi ho líto jak je oblékaný a jednoho dne jsem ho čapla a šli jsme sami dva nakoupit oblečení (nic drahého, prostě jen nové oblečení) a měla jsem velkou radost, že ho to poprvé i bavilo a měl radost, že mu to sluší... teď si dokonce přeje oblečení k Vánocům 😅 mě to hrozně uspokojilo, že mu to můžu dopřát a že mu to sluší 🙂 totéž s kroužky, doháním si trochu svoje dětství, teď jako dospělá chodím na dva kroužky 🙂 😵
beru to jako nadstandard, ale hrozně mi to pomohlo se vyrovnat s tím, že jsem v dětství některé věci nemohla zkusit kvůli financím

jinak si myslím, že je super, že si to někdo rozmýšlí s dítětem, protože naši si to právě nerozmysleli, brali to tak,že jsou křesťani a tak se nechrání a pak se to nějak udělá..... no často se to nějak udělalo jen díky babičkám... a taky tomu, že tehdy za komunistů byly větší levnější a plno věcí prostě bylo zadarmo (např. rovnátka - dneska by má rovnátka stála tak 20 tisíc, takže mít křivé zuby dnes, tak bych je asi měla pořád).....

kdo máte starší děti, zeptejte se jich na názor zda chtějí dalšího sourozence, za mě to je fakt důležité.... já mívala dokonce léta po odchodu z domova velmi živý sen, že mamka je zase těhotná a já totální panika, brečela jsem, přemýšlela jak se budu stíhat učit, když budu občas hlídat o jedno dítě navíc atd., fakt panika..... já se na maturitu třeba učila venku u lesa na stráni, protože doma na to nebyl klid, u nohou dva neustále se peroucí malí bráchové, tak jsem vzala věci a šla do lesa...
jednou jsem z toho měla i pořádný úpal 😅 ale člověka někdy ta situace donutí improvizovat, i legrace se užila, ale pro svoje děti bych to brala asi jako selhání to takhle mít..... nejsme chudí, ale na vyskakování to taky není, každopádně další dítě už nebude, těším se, že až půjde mladší do školky, tak začnu hledat práci na plný úvazek a budu dávat něco stranou třeba i na důchod, bude mi 40, tak už aby člověk myslela trošku i na zadní kolečka jak se říká....
plno věcí se v životě naplánovat nedá, ale mám bohužel zkušenost s velkou finanční i zdravotní krizí 😔 takže se snažím mít nějakou rezervu....

Strana