Spaní a nespaní miminka

sissi__
25. říj 2018

Dcera, nyní šest měsíců, má již cca 2 měsíce zpět problém s delším spánkem, teď je to zas jak v šestinedělí, probouzí se v noci každé 2 hodiny, se zavřenýma očima začne kňourat a pak plakat když si ji z postýlky nevyzvednu. Hlady to není, je kojená a navíc dostává výživnou kaši večer. Přes den taky katastrofa - spí max hodinu dvě v kočárku, doma mi neusne, max půlhodinu v hnízdečku když je vysílená, v postýlce už vůbec ne. Od narození má problémy se spaním, není to prostě spavé dítě, ale aspoň v létě když jí byly cca 3,4 měsíce tak aspoň spala 6-8 hodin v kuse v noci, takže jsem aspoň trochu „vyspala“. Teď to už fakt nedávám, jsem jako zombie, dcera je navíc docela živá, takže se jí stále musím věnovat a hrát si s ní, jinak fňuká a kňourá. Navíc další problém - od porodnice kde se nedalo jinak nic dělat - je naučená usínat jen u prsa, občas usne tátovi v náručí, výjimečně, nebo jak jsem psala výše tak v kočárku, ale až za delší dobu. Prostě jí trvá děsně dlouho než zabere. Já byla extrémně spavé miminko, takže toto v rodině nikdo nezná… Už to nedávám a jsem strašně unavená, tatínek když přijde z práce tak malou aspoň zabaví a vezme ven, tak se aspoň vyspím 2 hodiny když teda vůbec usnu, jinak děs… Můj celodenní kolotoč uspávání není nikdy u konce…Večer po rituálu koupání, kaše, mlíčko jdu uspávat, ale zas po hodině i míň je vzhůru :((( Platí něco na toho malého ďábla aby usnula? Rady nad zlato 🙂

terka2018
25. říj 2018

Ahoj, je mistnost dobre vyvetrana, nepretopena a hlavne tma? Pres den bych se snazila co nejvice zabavit, nenechavat moc dlouho vzhuru, pak je to jen horsi jak je pretazena, max 3 hodky cca. A i pres den vytvorit casy kdy se de proste spat - treva poledne, po obede a v podvecer. V noci nekomunikovat jen se zamerit na to at spi, mozna ji je tezko z tee kasicky? Jinak usnout sama v postýlce nechce?

jrak
25. říj 2018

Za me jen vydržet a doufat v lepsi zítřky 😓
Malej ma skoro rok, do tří měsíců spal v noci max. tři hodiny v kuse, ale od te doby je vzhůru co hodinu a neusne taky jinak nez opet u prsa. Navíc přítel odmítá hlídat déle nez par minut a nez sama usnu, je to 20 min nejméně, takze jsem fakt vyčerpana.
Do toho mají kamarádky kolem samá spava mininka 😓😄

wxkatuska
25. říj 2018

@sissi__ jedna z možností je se s tím smířit a přestat trávit den snahou ji uspat. Přijde mi, že máte celkem normální dítě a naopak 6-8 hodin spánku považuji za luxus 🙂 pokud by vám to nevadilo, tak ji mít v noci u sebe v posteli. Jestli se nebudí hlady a chce se jen přitulit, tak když bude u vás, tak vás buď vůbec nevzbudí či budete alespoň v polospánku. Přes den ji unavit aktivitou a až začne být unavená, tak dát na chvilku spát a radovat se z následné půl hodiny času na kafe a jídlo. Dále jít 2x denně s kočárkem. Moje zkušenost je, že když se ji budete snažit neustále uspat, tak neusne, protože nemá v tu chvíli dostatek aktivity a potom z toho budete akorát unavená a otrávená vy. Mimochodem 2 hoďky hlídání denně jsou skvělé 😉

zmrzlinka
25. říj 2018

Asi bych se tolik nesnažila ji přes den uspat. Aspon moje deti uz jako mimina přes den toho tolik nenaspali. Od dvou let nespu přes den vůbec.
Můžou ji uz trápit zoubky proto se budi. Chce to vydržet. Mne kdyz děti nespali tak jsem byla taky jako zombie. Ale to období taky přejde. Drzim palce.

mirri7
25. říj 2018

Asi nic poradit nejde, my jsme na tom stejne. Akorat mam k tomu pulrocnimu jeste 3letou holcicku a 5letaho kluka. Na postylku jsme rezignovala, spi s nami v posteli, nechavam ho, at se koji, kdy chce. Vetsinou u toho usne. Kolikrat si rano ani nepamatuju, jak casto jsme v noci kojila... Pres den uspavam u prsa nebo obcas dudu a jeste prdikovi u toho hopkam na mici, kocarek pripada v uvahu jen kdyz ma spat a pouze pres kamenitou cestu...
My mame vsechny 3 deti urvane a nespavce, co potřebují chovat. Kolem půlrok prijdou jeste zoubky. Uz si taky preju, at se pripadne vyklubou a bude trochu klid...
Jo a taky uplnek dela svoje, to maji problemy se spanim vsechny 3.

Tak at tohle obdobi prezijem

pribylovapetra
25. říj 2018

@sissi__ Dobry den, ja mela se synem neco podobneho. Od 3 tydnu spaval celou noc. V 5 mesicich se zacal budit,ale stacilo pochovat a spal dal. Od 6 mesicu zacal plakavat. Nesel vubec utisit. Nepomahalo kojeni,nošení, prostě nic. Ted jsou mu 2 roky a kdyz se na to divam zpětně tak to byl asi zacatek zdravotnich problemu. Ma ekzem,alergii a celkove špatnou imunitu. Takze ja byt Vami bych zkusila vyradit alergeny ze stravy (z Vasi pokud kojite ) a male pokud potrebuje kaši tak bych zkusila davat nejakou pro alergiky (nevim presne druh,ja kojila). Treba to tim nebude,ale ja bych to tak na měsíc zkusila jestli by nepomohlo.

hezz17
25. říj 2018

@sissi__ já myslím že jsi se namlsala těma 6-8 hodinama a teď te normal děsí😀

radecka1
25. říj 2018

@sissi__ Měla jsem to úplně stejně. První tři měsíce vlastně pořád jen spala a pak se začala budit v noci po 1-2 hod. Spala s námi v posteli, tak jsem to méně vnímala, když se vzbudila. Pořád se budila, tak po 2 hod., tak jsme náhodou v 1,5 roce zkusili dát do vlastní postýlky a většinou se budí už jen 1, max. 2x za noc. Ale myslím, že toto může fungovat, až když je mimi starší a už jsem přes noc přestávala kojit. Přes den spala také max. 45 min. a velmi brzo jí stačil je jeden spánek denně (kolem oběda). Protože je to 3. dítě, tak mi to přijde celkem normální. Taky záleží od kdy je pro tebe noc. Spát chodím tak od půlnoci do 6:30, takže buzení předtím a potom nepočítám a zdá se to hned pocitově lepší. Dřív jsem potřebovala min. 7 hodin, občas i 8 hodin spánku, ale tělo si za čas zvykne. O víkendu jsme dohodnutá s manželem a s dětmi vstává a připravuje jim snídani on. Většinou mě vzbudí, ale aspoň nemusím vstávat. Tak si zkus najít taky něco takového (jít spát, když hlídá manžel).

misamisamar
26. říj 2018

@sissi__dobrý den, syn 9 měsíců. V noci jde spát do postýlky kolem 20h. cca po hodince se budí s pláčem, pochovám ho a vracím zpátky do postýlky, spí tak do půlnoci a pak to začne. Po 2 hodinkách se budí, musím ho přendat k sobě do postýlky už nechce ale i tak se pořát převaluje a knápe. Přes den spí tak 3x po půl hodinkách, někdy se ale zadaří a spí dvě hodiny ale to málo. Zkoušely jsme už přendavat postýlu na jiné místo ale nic.

sissi__
autor
27. říj 2018

@misamisamar tak to je přesně jak u nás 🤔

preiba
28. říj 2018

Myslím, že jste jen namlsana tím, jak spala předtím. Tohle se neustále mění, můj syn se nudil jako miminko po 4h, měl i období kdy spal déle a kdy naopak, nějaký režim jsem se snažila dodržet. Doteď je syn 2.5r zvyklý, že po obědě jde na hodinu a půl spát a když nechce, tak ví, že musí ležet alespoň tu hodinku aby si tělíčko i maminka odpocinula 😂 zkusila bych tolik neuspavat přes den já chodila se synem každé dopoledne na tři hodiny ven, pak uvařila, uklidila a zase na dvě hodky ven... Chce to najít režim a bohužel se pořád nějaké ty věci mění.. Člověk se musí přizpůsobit. Jsem zvědavá, jak rychle najdeme teď s druhým ditkem... Přeji hezký den a trpělivost s drobečkem

zmrzlinka
28. říj 2018

@misamisamar mne to děti dělali když im lezli zuby. Ted uz je klid.

lueur
28. říj 2018

@sissi__vim, o com mluvis, dcera ma 5 a pul mesice a je to to samy. Spi max pul hodiny pres den, mam pocit, ze porat uspavam, doma uz spat taky nechtela. V noci spi od 19 do 23 a pak tak po 2-3 hodinach. Uz si ji nachavam u sebe, abych se vyspala. Najeli jsme ted v tydnu na rezim( ac to nemam rada nejaky umele nastavovany) a docela se to da. Hlavne mi prijde, ze ji to samotne vyhovuje. Dopoledne jeden spanek venku a po obede si zalezem do postele stejne jako vecer, nakojim a spi, pul hodiny, kdyz tam jsem s ni, tak spi i dele🙄 tak spim taky. Odpoledne jeste jeden spanek treba v nositku nebo v kocarku venku. A kolem 18 koupani, ale to uz ma od narozeni. Nesnazim se ji uspavat mimo ty 3 spanky a spi i delsi dobu. Mivali jsme i 3 spanky za dopoledne a to bylo na budku!!!

lucka662006
28. říj 2018

Taky jsme to měli u dcerky. Stále fňukala, nevydržela chvíli v klidu, kojila jsem ji třeba i ve dne 2 hodiny, jen aby ji to uspalo. Přeložila do postele nebo do postýlky - do 5 min vzhůru - ve dne. V noci se mnou v posteli, protože bylo nad moje síly ji 8x za noc přenášet do postýlky a měla jsem obavu, aby se i ona - miminko - vůbec vyspala, a jak mohla být vyspalá, když byla za noc 6x vzhůru, dospělý by také tak vyspalý nebyl. A tak stále dokola. Do toho ty geniální tabulky, že mimčo má spát 13 hodin denně. Přitom si nemyslím, že by byla nějak moc kontaktní dítě, spíše bych řekla, že i jí to dlouhé kojení jakoby nudilo, ale u všeho ostatního se vyvztekávala. Na 18 měsících obrovské zlepšení a dnes hrozně hodná a i docela klidná holčička.