Spaní dítěte s rodiči v posteli
Ahoj holky speji vaši děti svama v posteli? Popřípadě co si o tom myslíte?
@garalela @bayt Jinak ja kojena nebyla, bracha ano. Nebylo to tak, ze vsechny deti byly automaticky na UM. Jen se to tak neprozivalo a nikdo se nestaral a nesoudil jestli matka koji nebo ne. Dnesni doba je na tohle hrozna - kazdy je hned po precteni clanku na netu odbornik na vsechno a mysli si, ze ma pravo soudit druhe. Tim nemyslim jmenovite vas dve.
@ilonne presto mi kojeni levnejsi neprijde, taky jsem kupovala UM,kdyz mi to jeste neslo a kdybych to rozpocitala....z vybaveni stacila termoska, kvuli mleku jsem kupovala jeste termo chladici tasku na mleko. Ano, nakonec je vytahnout prso rychlejsi,ale levnejsi urcite pro mne ne. Weleda caj mam na tyden,jim uplne jinak,nez kdybych nekojila ( bio hovezi a amura,vse nakupovane 100km cesta), protoze se na to divam tak,ze vyrabim....
@ilonne Nevím, babičky nekojily žádná žádné dítě, máma kojila, ale jen krátce. Pro mě osobně by UM tedy pohodlnější bylo. Zezačátku jsem měla šílené bolesti bradavek, než si prsa zvykly (nehledě na návštěvy asi čtyř laktačních poradkyň). Kolikrát mi vytryskly slzy. První tři měsíce mi pil malej tak, že byl u prsa opravdu pořád, nemohla jsem ho dát třeba ani na hodinu manželovi, že se skočím ostříhat se, nebo se teda alespoň vyspat. Pro představu některý měsíce nabral i 1,2 kg. Nepoužívám ani dudlík, takže to, na co mají jiné děti šidítko, to provádí synek s mým prsem 😃 A doteď se prostě budí 6x v noci na pití. Naštěstí jsem se naučila kojit v nosítku, ale i tak je mi prost ěnepříjemné to kojení na veřejnosti.
Hlavně kdyby to kojení bylo takový labůžo, tak by většina žen kojila, a je to právě naopak. Ale souhlasím, že kojení je určitě levnější, to jo.
Holky, tak pro me s dvojcaty bylo teda urcite pohodlnejsi davat UM. Kojeni tandem mi vubec neslo, takze kojit kazdeho zvlast a jezdit 2x tydne po doktorech a 2x tydne na rehabilitace a tam nekde kojit tandem ci kazdeho zvlast, to se nedalo. Vydrzela jsem rezim kojeni+dokrm UM pul roku a pak uz jen UM a bylo to pro me mnohonasobne pohodlnejsi, protoze jsem presne vedela, kolik vypili.
@bayt ano, jsem presvedcena o tom, ze nase deti nebo vnucky si budou urcite rikat´ ze jsme delaly neco spatne. Tak to proste je. Ja si treba myslim, ze noseni deti neni uplne zdrave, za jake se povazuje a ty nasledky se projevi az casem (v radu nekolika desitek let). Ale hlavne se toho nechytej, neminim tu rozvadet diskuzi o noseni. To je jen muj nazor a nepotrebuju se tu dohadovat, proc takovy nazor mam.
@ilonne Tak je tam furt riziko, že se ti tím naruší kojení, navíc je to prostě jen šidítko. Chtěla jsem to dělat "pořádně". Ale to odbočujeme, jen chci říct, že tehdy jsem si říkala, jak by bylo super mít to UM, že bych se aspoň jednu noc vyspala a nakrmil by muž nebo chůva atd.
@alcar Většina se pokusí. Ale menšina kojí. V půl roce věku mimča kojí už jen tak 20 % žen. Ve třech měsících končí většina. A s nošením - u nás problém s kyčlemi nebyl, ale u známé ano a doktor jí nošení vyložene doporučil. Navíc dítě nosí všechny národy mimo Evropu a Ameriku od nedávna. Takže to je generačně dostatečně prověřeno, ne?🙂
@alcar No to je pěkné, že kojit chtějí, ale pak třeba zjistí, jak obtížné to je a že jsou opravdu několik měsíců přikované k mimču, pokud si netroufnou odstříkat a dát flašku, což je opět pro kojení riziko. Tak s tím seknou. Určitě jsou ženy, které postupně přijdou o mléko i ze zdravotních příčin, ale ne 80 % všech ženských.
A s tím dudlíkem, prostě selský rozum. Co je dítěti příjemnější v puse, matčino prso nebo kus plastu? Co jsem četla, tak šimpanzi a gorily kojí běžně cca 20-24x denně po troškách. Naše mléko je tomu jejich podobné. Spíš méně výživné a určené na častější kojení. Prostě je to asi přirozený, že si mimča kontinuálně podumlávají. Tím pádem s dudlíkem bradavky nejsou tak stimulované a nemusí produkovat tolik mléka a žena o ně může začít přicházet, kdo ví.
@ilonne Jenže ty procesy kolem kojení, rození se a fungování opravdu malých miminek (vlastně úplně všeho - ale o tom se tu nebavíme) se vyvíjely tak strašně dlouho, že nějaká civilizovaná doba je v tom porovnání úplný prd. Prostě vliv civilizace je naprosto minimální.
edit: civilizace - myšleno civilizované společnosti
@ilonne A jak chceš v dnešní době zjistit, jak zhruba tedy vypadá přirozený kojení? Když 80 % žen ani nekojí a zbytek dává dudlíky, flašky nebo kolikrát to kojení uměle limituje časem atd.? Můžeš se podívat buď na nejbližší zvířecí příbuzné nebo na nějaká přirozená společenství lidí, kteří dnes žijou ještě stejně jako před stovkami tisíc let. To je úplně normální vědecký postup. Dudlík je prostě kousek plastu, šidítko, které je tady nesrovnatelně kratší dobu, než jako živočišný druh existujeme.
Navíc mě nebaví tu psát argumenty proti dudlíku, jak jsem psala, já to ani moc neřešila. Zato argumenty PRO dudlík teda tu nějak moc nezazněly. Snad je, že to je opět pohodlnější pro matku. Což neříkám, že je špatnej argument.
Před porodem jsem k tomu neměla vyhraněný názor - neřešila jsem to , když se syn narodil spal asi měsíc nebo dva ve své postýlce v noci , přes den pak v košíku nebo se mnou ve velké když jsem byla unavená a šla si po obědě odpočinout s ním ... postupem času byl syn čím dál častěji u nás - vždy od prvního nočního kojení - nejdříve to bylo že jsem třeba při kojení usla i já a pak už jsme to prostě neřešila - šlo o moji pohodlnost - když se v noci probudil jen jsem mu strčila prso a spali jsme dál, když ho pak trápily zoubky nebo něco celé noci mrčel a kňoural - bylo pohodlnější ho mít vedle sebe než chodit pořád k postýlce ( postýlka vedle naší postele by to asi taky řešila - ale dispozičně jsme to v ložnici takto udělat nemohli) .... pro svůj klid jsem pak dokoupila monitor dechu na plínu .... ačkoliv nás všichni strašili že ho budeme mít v posteli do první třídy nestalo se tak - k druhým narozeninám jsme koupili postel s krásnou bočnicí závodního auta a postavili ji místo postýlky na druhou stranu ložnice - po pár dnech syn vyjádřil svou potřebu spát sám, večer bezproblému usínal ve své posteli, někdy přišel nad ránem k nám, někdy ne , žádný návrat na stálo se nekonal ( s vyjimkou nemocí - to je ale jiná) a nyní je syn už ve svém pokoji a spokojený .... s druhým dítkem to vidím stejně - uděláme to tak jak nám to vyhovuje a tak jak budeme cítit že je to správné, bez ohledu na názory druhých
@alcar vsechno by melo byt s mirou, ja selskym rozumem taky nejdu cestou mit kriklounka v manduce cely den, snazim se nekolikrat denne vyhledavat prilezitosti,kdy i pres protesty miminka neco delame s hrackama a rozvoj fyzicky. Nikdo snad neprosazuje extrem,kdy decko ani nedava past koniky, protoze je plactive a kontaktni. Je to akorat neprijemne,ale jsem presvedcena ze tohle korigovat musim
@garalela jasně, jsou děti dudlíkové a děti bezdudlíkové. Moje první, druhé a čtvrté dudlík milovaly, třetí ho totálně odmítlo. Nemůžu říct, která varianta je lepší, vše má své pro a proti. Ale čím víc mám zkušeností, tím bych řekla, že dudlíková varianta je lepší.
A vliv dulíku na kojení se hodně přeceňuje nebo se zbytečně podceňují schopnosti dítěte. Teď, když kojím čtvrté dítě, mám čas ho víc vnímat a vidím na něm, jak ve čtyřech měsících přesně ví, co je dudlík, co je prso a taky přesně ví, co chce. Často se stane, že na konci kojení začne ječet, střídavě se pouští a přisává. Ono mu prostě vadí, že to z prsa teče a on už je najedený. Dostane dudlík a je spokojený. Takže teoretické kecy tom, jak je dítěti plast v puse nepříjemný, jsou opravdu jen teoretické.
@alcar No jak říkám, jak který etnika. Jestli je pohodlnější je asi na debatu. V něčem jo, na druhý straně je tam asi risk, že přijdeš o mléko, že ti bude dítě sát blbě bradavky a bude to bolet, nevím. Naštěstí už to nemusím řešit, prcek má za chvíli půl roku, takže už zavádět dudlík určitě nebudu.
@bayt dobre ráno, tak se nam tu diskuze opět rozrostla. Četla jsem jen prvních par příspěvku ze včera a pro me je naprosto nepochopitelné, jak bojovnice za právo spaní miminek s maminkama v posteli, která dokonce nazvala týráním, pokud dítě spi jinde, si dokázala odskocit na večeři bez dítěte, které mezitím spalo samo! 😱
Milá paní, z mého syna vyroste slušný laskyplny člověk ačkoliv je podle Vás týrán, protože spi ve své postýlce a ve svém pokojicku. A víte proč? Nebude lidi osočovat z nepravdivých věci a bude věci nazývat pravými jmény, lásky ma ze všech stran nejvíc co jen jde. A co je nejdůležitější - bude vědět, co znamená pojem rodina - my stolujeme všichni spolecne. Akorát spolu nespime všichni na hromadce. Dnes jsme spali do devíti hodin, máme skvělou náladu, protože jsme se uzasne všichni vyspali. 😊
@jajulin, dovolím si jen takový maly postřeh zase z me zkušenosti co se tyče pouštění se u kojeni, pláče a nervozity mimca. Mimco umí dusat prs i tak, ze z nej nic neteče, ve většině případu se mimco poušti a je neklidné, protože chce vylučovat. Tím nechci říci, ze dudlík je špatný, některé děti ho vyžadují, jiné ne. Na kojení dudlík z mé osobní zkušenosti vliv nemá.
@sell1 Však my taky stolujeme společně. Můj prcek má už skoro půl roku a hodinu a půl již beze mě vydrží. Netřeba ironie. Já si prostě stojím za tím, že takto spát od narození je pro miminka škodlivé, řekne vám to každý psycholog a většina doktorů. Poperte se s tím prosím ve vašem svědomí sama. Určitě je zase spousta věcí, které jste udělala dobře a vaše děti budou jistě spokojený. PS: My spali do osmi a taky paráda.
@bayt věřte nebo me, ale me svědomí je absolutně v pořádku. Ani by me nenapadlo si neco vyčítat v tom, jak svého syna vychovávam. Dívám se, jak obleza obývák, hraje si a směje se. Mám stastne dítě ačkoliv spinka sám. A víte co - at bude jaký chce, je to můj syn a vždycky bude a už teď je zabezpeceny do konce života, takže si rikejte co chcete, můj syn je absolutně v pohodě.

@garalela Precti si muj prispevek - mam deti tri, prvni byla zpocatku castecne kojena, odsavacku a laktacni jsem.samozrejme vyuzila taky a stejne skoncila na UM. Dalsi je syn - u toho jsem vyuzila odsavacku a od konce sestinedeli byl kojen pres prso. Teprve druhy syn je kojen pres lahev.
U dcery jsme v tom "pohodlnem UM" zahuceli celkove cca 30tis, obycejny Sunar ji nesedel, pouze Nutrilon a jeste musela mit Ha. A jit ven, znamenalo tahat sebou UM, lahvicku, lahev se studenou vodou a termosku s horkou vodou. U prvniho syna jsem proste vyrazila ven a kdyz bylo potreba nakojila. Takze pro me rozhodne jednodussi a levnejsi je kojeni z prsu.