Spaní dítěte s rodiči v posteli
Ahoj holky speji vaši děti svama v posteli? Popřípadě co si o tom myslíte?
@sell1 Ja jsem ale mluvila o horizontu mnoha let. Ze se neco neprojevi hned, neznamena, ze to neexistuje. Vyrvane deti, ktere mely potrebu matky a nebylo to vyslyseno, muzou byt zlomene a projevi se to az v dospelosti. Jsou psychicky nevyrovnani, neumi lasku davat dal, jsou to studeni cumaci. Ono vsechno souvisi se vsim. Moje deti jsou taky vesele. Az ted v sedmi letech projevil ten nejstarsi touhu mit vlastni pokojicek, takze uz asi uzral a jak bude mit pokojik, tak odpadne ;)
@jaya proč ztotožňuješ samostatné spaní s vyřváním, zlomením a nevyslyšením??? To je tak těžké pochopit, že je tu i skupina dětí (a rozhodně jich není málo), kterým nedělá žádný problém spát ve své postýlce? Zrovna v této diskuzi nikdo nepsal o tom, že nechává spát dítě samotné navzdory jeho pláči.
A to, že člověk nemá potřebu se stále dotýkat a objímat znamená, že neumí dávat lásku nebo že je méněcenný? To snad ne. Jsou děti i dospělí, kteří jsou jsou šťastní, spokojení, veselí... a přesto nemusí stále někoho otlapkávat. To přece neznamená, že je s nimi něco špatně. Ach jo, žasnu, co všechno se tu dozvím.
@jaya aha, takže spaní ve své postýlce znamená nechávat děťátko vyřvat a automaticky to budou chladní lidé? Opravdu zajímavá dedukce. 🙂
Opravdu nevim, jak to mají jiné maminky, dokonce nektere používají vyřvavaci metody, aby dítě spalo celou noc. U nas žádné vyřvávání neproběhlo, neprobíhá a probíhat nebude. Takže podle Vaši definice by mohl mít aspon kousek emocí, kdyz už tedy spinka sám ve své postýlce, protože jinde to ani nema rad 🙂)
Ten Vás příspěvek je spis úsměvný. 🙂
@jaya dítě je nepopsaný list papíru, absolutně čistá dusicka, která nevi nic o světě. Bude vědět jenom to, co mu ukazete. Kdyz mu ukazete krutost - bude ji brát za vlastní. Kdyz mu ukazete lásku - bude dobrosrdecny, kdyz mu ukazete, ze se spi ve své postýlce - nebude mít potřebu chodit spát k rodicum, protože o teto možnosti nebude vědět. Kdyz nevíte, ze neco existuje, tak to nebudete vyžadovat. Pochopte to, ze i děti, které spi samotné, zkratka umí byt stastne a mají srdce!
@ilonne já jsem spala a pamatuju si dobře, jak mi bylo nepříjemné, když mě dávali so moji postýlky. Asi te zklamu, ale asi 1/3 lidi v naši generaci mají psychické potíže. Takže jestlipak za to nemůže to, že byli ponechání někde ve tmě a “roztahovali” ve svoji vlastní postýlce svoje plíce.
@sell1 Úsměvné možná, ale nevěřím, ze narozené dítě je nepopsaný list. Už z břicha (ono totiž žije ještě před narozením) zná svou maminku, poslouchá ji, slyší lidi v okolí, reaguje na jeji strach, emoce, sdílí je. No a pak se narodí a má být někde oddělené? To mi moc smysl nedává. Logické je, že chce být se svoji rodinou, kde se k němu nemůžou dostat predátoři. Potřebuje stálou přítomnost se matky, aby přežilo - tak to má geneticky zakódované. Byt osamote = strach ze smrti.
@jajulin Viz muj včerejší příspěvek o vyrvanych dětech. Nechci se opakovat. A co se tyče studených cumaku, holt by třeba stačilo, aby spalo v dětství v rodinném hnízdě a mohlo byt kontaktní. Není to škoda? Máme v rodině případ, kdy to postihlo několik generaci a neskončilo to dobře.
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale musím napsat, jako malou mě rodiče z jejich postele vyhaneli. Věk zhruba pět let. Chodila jsem za nima, protože jsem se sama v pokoji bála.. Moje matka to nijak neřešila a ja usinala v předsíni nicméně následky žádný nemám 🙂) Moje první dcerka spala ve své postýlce do osmi měsíců, pak přišla hnusna viroza a plác, nenapadlo mě nic lepšího než ji vzít k nám do postele.
.
Ano Bolely mě záda, poté jsem kojila snad 10xza noc, ale nelituji. Od 14mesice spí ve své velké posteli se zabranou, a i teď když ve svých třech letech přijde k nám, tak ji nevyhanim. Ale nepopírám, jak je super se roztáhnout v posteli a nedostavat kopance do ledvin🙂. Druhá skoro roční dcerka, s námi v posteli neusne, potřebuje svůj prostor. Postýlku mám na své straně u postele ale to fajn. Prostě každý dítě je jiny a každému vyhovuje něco jinyho. Já mám taky ráda svůj prostor, ale taky to když se k nám přijde naše starší dospat a pritulit se🙂.
Koncept kontinua
Dítě se uloží matce do náruče okamžitě po porodu a od té doby je matka nosí NEUSTÁLE u sebe, nebo jej předá někomu jinému na nošení. Nošení dítěte trvá až do doby, než samo začne projevovat touhu lézt, obvykle v období kolem šestého až osmého měsíce.
Své teorie opírá Jean Liedloffová o pozorování primitivních kmenů jihoamerických indiánů.
Tvl, to jak vazne?! 😂
@alcar
Nevím, zda znáš psychologický experiment (Harlow), ve kterém se malým opičkám nabídla buď studená kovová matka (něco jako atrapa), která ale poskytovala jídlo, nebo teplá matka s kožešinkou. A ty opičky dávaly přednost té "teplé matce", tomu přilnutí. Když srovnával mláďata, která měla k dispozici jen tu studenou matku, a ty, která měla k dispozici tu kožešinku a "tulení", tak ta první skupina byla dost psychicky poškozená a nebyla schopná vychovávat své děti a měla poruchy chování. V té druhé se nic takového nevyskytovalo.
Tím nechci říct, že dítě, co je deset centimetrů od svý matky za šprušlema bude poškozený, to fakt ne. Já teda spím s malým v posteli, ale taky na sebe nejsme celou noc nalepení, spíš méně než víc. Ale v případě dětí, které jsou od narození v jiné místnosti to je jiný, tam si myslím, že jde o jasný poškození dítěte a nebojím se napsat týrání.
@jaya Dneska už je ve světě tolik informaci, ze každy si to své vzdycky najde 🙂))
Jak jsem rekla již dříve, můj syn spinka sám od narozeni a nikde jinde ani neusne. Rozhodne nevypadá, ze by byl nešťastný. Naopak dítě pricucle 24 hod denně na me známe nevypadá ani z poloviny tak vesele jako to moje.
@bayt podle vás dítě, které spinka ve svém pokojicku je týrané?? Víte vy vůbec, jak dobre se to dítě vyspi?? Můj syn je schopny od narozeni spát 9 hodin bez probuzení! A takto tvrdá slova si prosím nechte pro opravdové případy týrání, jestli víte co to vůbec znamena. Už jen to, ze jste schopna tohle vypustit “z pusy” o vás neco vypovídá.
@alcar jo, to jako vážně. Není ale nutné to brát do slova, což vetšině lidí dojde. Žila jsem dva roky v Jižní Americe a tam děti opravdu nepláčou. Indiánka celej den někde na rohu smaží banány nebo kope na poli, mimco na zádech spí nebo kouká kolem, pak si knukne, matka si ho přehodí na prso, nakojí, mimco vytuhne, hodí ho na záda a jede dál. Na prdíky se tam netrpí a ženský taky nepadají únavou na hubu. A když je dětem trochu víc let, tak jsou mnohem samostatnější než děti tady.
@anazuzzuzana no k tomu asi nemam ani co rict. Indian vs. Evropan...fakt srovnatelne. 😃
Myslim, ze indianka v jizni americe nevidela v zivote kocarek.
@anazuzzuzana asi se nebudeme bavit o tom, jaké sociální zázemí tam mají. Srovnávat jablka a hrušky... 🙂)) to je fajn.
@alcar, představ si, ze jsou i matky, které své dite nosí a opravdu s nim tráví čas 24/7 což zahrnuje i spánek v jedné posteli. Pro Tebe asi nepochopitelne, ale pro jiné je to normální a přirozené. A mimochodem nejedna se jen o Indii, Afriku atd. toto je normální i v Evropě a to i v dnešní době.
@sell1 a co ti brání mít dítě pořád u sebe? Když navíc u nás máš rodicak nemusíš hned po porodu vydělávat? Takže, proto že u nás máme sociální jistoty, tak nemůžeme mít své děti pořád u sebe? Moc mi to nedává smysl ten tvůj komentář
...btw na Zélandě mají myslim premiérku, která si brala mimco do parlamentu v šátku 😉
@sell1 Ano, myslím si a nebojím se pod to podepsat, že pro dítě je samotka celou noc bez matky v jiné místnosti psychické týrání. A to, že dítě spí devět hodin v kuse od narození není vůbec žádoucí, právě naopak. Už z hlediska krmení a správné výživy. Pro dospělého je "správný" spánek braný jako ten nepřerušovaný, ale pro děti to tak vůbec není - z hlediska výživy i psychiky.

@dominikaromanova diskuze je od toho, aby se diskutovalo, pokud vím.. 🙂 a zrovna tohle je citlivé tema, na které ma každá maminka uplne jiný názor. Naopak je fajn si o tom popovídat s někým, kdo na to ma odlišný názor. Jsem jedine rada, ze maminky tady své názory rozvinou a díky moc za to!