Špatný spánek miminka - normální nebo je třeba řešit?

bayt
2. kvě 2018

Ahoj, malému je teď 14 týdnů. Asi tak dva týdny zpátky začal být víc nerudný, víc nadávat během dne. Nevím proč, vypadá to, že je unavený. Ale těžko říct. Zároveň se mu zhoršil spánek, dost s sebou v noci hází. Někdy až tak, že se kroutí celé hodiny. Většinou u toho kroucení má zavřené oči, ale to už taky neplatí, dnes se mi i vzbudil. Ráno se vzbudí po 12-13 hodinách (má samozřejmě pauzy na kojení, cca co 1,5 hod.) a vypadá dost mrzutě. Zdá se mi, že je unavený a kvůli tomu naříká. Někdy pak celé dny prospí (blbě, často se budí), jen aby asi dohnal deficit.

Nevím moc, co se děje. Koliky a prdíky to nejsou, ty už jsem vyloučila. Zuby se mi nezdají, doktorka taky nic neviděla. Neznáte tohle někdo u miminka?

Jinak se přes den dost nudí. Přetáčí se na bříško, ale neumí to zpátky. Nadává na bříšku, když už je utahaný, ale když ho dám zpět, nadává taky a hned se vrací. Snaží se plazit a u toho taky nadává, to mu ještě nejde :( Vlastně jediné místo, kde je spokojený, je vanička na koupání a pak šátek, když ale v něm zároveň kojím.

priefi
2. kvě 2018

@bayt zkus mu poridit hrazdicku na hracky, treba ho zabavi lip. Co se tyce spanku, tak nam se zhorsil po ockovani, do doby ockovani spinkal hezky, po prvnim ockovani to zacalo s kazdym dalsim se to zhorsovalo. Navic ekzem mu taky nepomohl (potravinove alergie), ktery zacinal na lickach. Dal se zacinaji zdat sny a diky nim rovnez muze byt spani zivejsi.

bayt
autor
2. kvě 2018

@priefi Tak mozna ty sny? Ockovan totiz jeste nebyl...Hrazda ho nebavi a to tam ma i oblibene hracky...par vterin a uz je zas na brichu a nadava

Hlavne aby nebyl nemocny..s tim spankem, aby ho neco netrapilo

myjusiatko
3. kvě 2018

Asi bych neresila a kojila a nosila v satku. Dle mne to opravdu muzou byt zuby. Boli dlouho predtim, nez vylezou.

wimbledon78
3. kvě 2018

Muze mit rustovy spurt. Jsou to ruzna obdobi-spatna a dobra, ktera se stridaji v ruznych casovych usecich. Mala to taky mela. Hlavne se tim nestresovat a moc to neresit, jinak to prenasis na maleho. Ono to zase prejde 😊

priefi
3. kvě 2018

@bayt pak jeste zkusit ho dat driv spinkat. Jen takovy upresnujici dotazy, kaka pravidelne? Nema nahodou podrazdena licka?

bayt
autor
3. kvě 2018

@priefi Licka-tvaricky? Kaka co tri dny. Mival zacpu ale uz nema...teda dostal lzicku stavy, treba i proto. Prdi ale paradne.

montyjack
3. kvě 2018

Asi bych to zkusila probrat v poradně psychomotorického vývoje, jakým způsobem ho nosíš? Může mít třeba někde přetížené svaly/vazy, kdy bolest způsobuje neklid. Na krmení se budí sám nebo budíš ty? Pak ještě moc důležitá věc - jaké má ke spaní podmínky?

bayt
autor
3. kvě 2018

@montyjack Budí se sám a spíme spolu, řekla bych že ložnice je dost klidná, i když teplejší. Chci ho zkusit tuto noc obléknout méně.

Je dráždivější, to jo, ale nosíme ho správně a nic dramatického.

montyjack
3. kvě 2018

@bayt a v čem spinká? Myslím co má na sobě i na čem leží - mě se třeba malá budila proto, že jí bylo teplo a měla žízeň, takže jí na noc dávám jen kalhotky a tričko, leží na péřové peřince přikrytá jen dečkou, od té doby spí okolo 8-10hod vkuse (bez krmení), v ložnici máme teď okolo těch 22°, ale nechávám na noc otevřené okno, aby byl alespoň čerstvý vzduch. A ty sama spíš dobře? Jestli třeba nejsi nějak nervozní nebo něco, klidně to může být i tímhle. Pokud můžeš, zkusila bych tu poradnu, mě tam docela poradili, když malá na bříšku dělala psí kusy 🙂

priefi
3. kvě 2018

@bayt jj, tvaricky

bayt
autor
3. kvě 2018

@montyjack mame dost teplo, loznice je na zapad..lezi se mnou na prosteradle a ma overal z HM, je z trochu silnejsi bavlny. Je bez ponozek, pres sebe ma chlupatou decku. Dnes ma tenoucke triko s kratkym rukavem a kalhotky, tak uvidim. Ale kdyz se vzbudi casto mu to prso skoro nutim, bud ho nechce nebo moc nevnima. U krouceni ma zavreny oci a nekdy ho zklidni kojeni, nekdy ze mu pridrzim ruce. Fyzio i pediatra rikaly ze je ok a napred, neuro ze je drazdivejsi. Ja mam v noci od porodu spatne sny, vetsinou tema ze se mu neco deje a mam o nej strach.

bayt
autor
3. kvě 2018

@priefi ma dost citlivou plet, sem tam mu neco vyrasilo, kor driv..ale v tom je asi po mne s muzem..vyrazku jako takovou nema

priefi
3. kvě 2018

@bayt v tom pripade se muze jednat abkm a/nebo alergii na vajicka. Zkus vyradit ze sveho jidelnicku a cca za tyden by se chovani melo zlepsit (pokud to je pricinou).

bayt
autor
3. kvě 2018

@priefi mlikl sem zkousela driv tam sem rozdil nevidela, ale zkusim vejce...ale neodrazila by se alergie na zazivani?

priefi
3. kvě 2018

@bayt syn mel obcas zazivani ok, obcas mel zacpy, kdyz byl male mimi, mel hezke stolicky, ale docela vodnate. Od urciteho obdobi byl neklidny a spanek byl docela spatny. Od 3.tydne zacal mit podrazdene licko (zacinajici ekzem), ekzem se zacal zhorsovat kolem 3m a kazdy dalsi mesic byl horsi a postupoval. Od pulroku porad zacpy. Alergie se projevuji i neklidnosti ditete, spatny spanek, nebo ekzemy, nebo zazivanim, anebo vse naraz. Zkus vynechat i vejce i mleko, alergie se velice rady kombinuji. Syn ma treba alergii na mleko, zloutek, bilek, brambory a banan

montyjack
3. kvě 2018

@bayt Jeste me napada zkusit ho vic "zachumlat", jestli mu to prosteradlo s matraci neni moc tvrde, me takhle mala totiz taky moc nespi, ale je od narozeni zvykla na tu perovou perinku, tak tezko posuzovat. Proste bych vzala perovy polstar a udelala mu v nem hnizdecko, za zkousku nic nedas. Jinak ty sny to klidne mohou byt take, ja jak jsem trochu nervozni nebo neklidna, tak to mala hned pozna, tohle si myslim, ze maji miminka spolecne - takze zkusit poresit ty sny, klidne jen ze zacatku sama - utvrdit se ve vedomi, ze jsi pro nej ta nejlepsi mama a vse zvladnes, pripustit si, ze nemuzes mit vse pod kontrolou (s tim jsem mela treba problem ja a zbavila jsem se toho az pred 2 lety), ze delas to nejlepsi podle svych sil a moznosti.

bayt
autor
4. kvě 2018

@montyjack zkusím to schválně s tím polštářem 🙂 dnes v noci jsem se vždy přitulila a zklidnil se, ale než to udělal tak mě párkrát vzal dost silně po hlavě, jak mrskal svojí hlavičkou :O

bayt
autor
4. kvě 2018

@priefi aha děkuji, a na to si všechno přišla temi dietami, nebo se to dá otestovat?

priefi
4. kvě 2018

@bayt bohuzel ne uplne, vejce a mliko zhorsovaly ekzem, banan, az kdyz jsme zavedli malemu (zvraceni), brambor krevnimi testy a vse ostatni taky krevni testy potvrdily. Eliminacni dieta ukaze vysledky po 14 dnech (zlepseni lze trochu pozorovat po tydnu), pri zavedeni potraviny zpet, muze trvat i tyden, nez se objevi reakce. My byli na gastroen.ambulanci v roce, ale nektere alergo maji kozni testy i na potraviny. U tak maleho ditka jsou krevni testy neprukazne a casto je i odmitnou udelat. Nas dr.poslala az v roce, i kdyz uz od 3m jsem rikala, ze nejspis se jedna o abkm, vejce jsem v te dobe jeste nejedla. Ale byla jsem pro dr. jen precitlivela maminka.

bayt
autor
4. kvě 2018

@priefi a můžu se zeptat, ten neklid při spánku jste měli pořád, nebo jen někdy? Malý ve dne takhle neklidný není a při prvním úseku v noci taky ne. Jako kdyby nejhorší to je nad ránem.

priefi
4. kvě 2018

@bayt ono to bylo jak kdy. Nekdy nad ranem, nekdy byl mrzuty nebo uplakany cely den (nezamenuji se spurty, ty byly jeste horsi), kolem 5.m zacaly problemy s usnutim, kdy se porad budil plakal, nasledne se to stupnovalo a budil se co pul hodinu nebo hodinu, bylo to ruku v ruce s ekzemem. Zuby tomu taky moc nepomohly, ale ty ho zacaly trapit brzo (ve 4m uz mel 2 a kaudy dalsi mesic pribyly dalsi 2). Takze mi bylo docela tezke odhadnout, zda teapi brisko nebo zuby.

bayt
autor
4. kvě 2018

@priefi skoda ze asi nemas foto toho ekzemu, dalo by se to porovnat....zkusim schvalne bez vajec mleka i lepku

priefi
4. kvě 2018

@bayt kdyz do googlu napises atopicky ekzem u deti, tak Ti to ukaze, jak to vypada. Nedivej se na ty nejhorsi fotky, to uz jsou extremy. I kdyz maly mel po vejcich i ty krvave. Bohuzel foto nemam k dispozici, ted uz je bez ekzemu, kdyz jsou vyrazene alergeny, pripadne obcas ma nejaky slabsi.

bayt
autor
5. kvě 2018

@priefi on nic takového nemá, ukázala jsem to i doktorce :(
ale dnes v noci jsem byla docela rázná a pokaždé, když se vzbudil, mu dala pít..zezačátku mi přišlo že spí a nechce, ale dnes jsem se nedala a tak dlouho otravovala, až se asi trochu víc probral a vzal si...no a rázem jsme byli skoro bez problému, tak to nechápu

priefi
5. kvě 2018

@bayt tak hlavni je, ze vysledek bylo spokojene mimco 😊