Stolice. Co na změkčení 7měsíčnímu miminku?

kro0053
28. čer 2023

Zdravím,
prosím vás nevíte co by mohlo skoro 7🌙 miminku pomoct na změkčení stolice? Zkoušela jsem švestkovou šťávu, švestkovou přesnídávku, ale má strašný problém teď s vyprazdňováním. Příkrmy máme zatím masozeleninové, sem tam nějaké ovoce. Dávám i čajíky. A rostou nám pravděpodobně další zuby 🙈
Od malička trpí na koliky.
Děkuji 🙏

miryp
28. čer 2023

No a pátrali jste po příčině kolik a zácpy? Nepomůže zaměřit se jen na důsledky, musíte odstranit příčinu. Jsou koliky a zácpa to jediné, co prcka trápí? Co špatný spánek, psychická podrážděnost, nějaké rýmy, výtoky z očí, častý kašel, zapáchající stolice, hleny ve stolici, atd.?
Nejčastější příčinou kolik a problémů s vyprazdňováním u takto malých dětí je potravinová alergie a ve většině případů jde o ABKM (alergii na mléčnou bílkovinu).

kro0053
autor
28. čer 2023

@miryp Alergii nemá. Pediatr nám tehda řekl že je to normální ty koliky, že máme masírovat bříško, atd.. ani reflux nám nepotvrdil 🤷‍♀️ jinak nemocný apod. není. Jen ty zuby teď rostou 🙈 a co se týká spánku, tak kdyby ho netrápilo bříško sem tam, tak spí úplně normálně nebo respektive usíná normálně.

miryp
28. čer 2023

@kro0053 s ohledem na vlastní zkušenost, kdy jsme u dcery nerozpoznali ABKM a ona tak první rok zbytečně trpěla na koliky a problémy se stolicí, bych ten eliminačně expoziční test zkusila, protože ani negativní krevní testy nevylučují alergii. U dětí převládají Non-IgE alergie, ty krevní testy nerozpoznají.
A ještě mě k těm kolikám napadají možné blokády páteře z dob porodu. Zkusila bych v tomto směru návštěvu fyzio. Ono totiž není pravdou, že koliky jsou normální. Jedinec, který nemá žádný zdravotní problém, nemá ani koliky. Prostě k tomu není důvod.
Co se obecných doporučení k zácpě týká, tak pomáhá přidávání většího množství oleje do příkrmů, pokud už má zavedenou švestku, tak lze podávat švestkovou přesnídávku či švestkovou šťávu.

veru181
28. čer 2023

U nás pomáhal heřmánkový čaj, ovesná kaše a meruňky, meruňková presnidavka.

kro0053
autor
28. čer 2023

@miryp na fyzio chodíme od 3. měsíců 🙈 svestkovou stavu a presnidavku jsem zavedla už. Jak půjdeme na kontrolu, tak se s pediatrem o tom pobavím (máme nového pediatra, tak ten by mi snad mohl rict více).
@veru181 meruňky jsem ještě nezkoušela, určitě zkusím. Děkuji

ajja87
28. čer 2023

A nedaji se koupit třeba koupit v lékárně nějaké pripravky na změkčení stolice u takhle malych děti?vim ze to asi problem dlouhodobě nevyřeší,ale ja nejsem moc zastancem ordinovat nějakou dietu,kdyz alergii nemám potvrzenou, přijde mi, že v dnešní době ma pak podle diet alrergii každé druhé dítě.a co zkusit ještě nějaké probiotika?jogurty ji?

laxesis
28. čer 2023

Syn (narozen předčasně) měl tento problém s masem. Mohl jen kuřecí, krůtí a ryby a i to bylo na hraně. U hovězího a pod. totalní peklo. Ty střívka potřebovaly čas..až po roce to bylo ok. Určitě zaveďte více ovoce, vysaďte banány a rýži.

miryp
28. čer 2023

@ajja87 existují Non-IgE alergie, kdy nedochází k tvorbě IgE protilátek a takové alergie nelze vytestovat. Kdybychom u syna měli reagovat jen na to, co mu vyjde v testu, tak už by tu dnes možná nebyl, protože má všechny alergie Non-IgE a již ve třech měsících měl díky neodhaleným alergiím rozjeté astma a střeva naprosto v příšerném stavu. Naštěstí jsme přestali spoléhat na testy a začali jsme díky eliminančně expozičním testům vyhledávat problémové suroviny a díky tomu se nám podařilo zhojit střeva a po čase i uspat astma. Samozřejmě že potíže syna tazatelky mohou být v něčem jiném, ale je vhodné tuto variantu nevylučovat. A ano, každým rokem roste procento malým potravinových alergiků - je to dané tím, co jíme, pijeme a dýcháme, bohužel...

kro0053
autor
29. čer 2023

@ajja87 probiotika má. Divala jsem se a mají něco v lékárně na změkčení stolice. Tak uvidím a poptám se 😊 jogurty jsem mu ještě nedavala 🙈
@laxesis děkuji, rýži vůbec nedávám a banán už taky ne ✌️
@miryp tak to jsem rada ze to u vás dobře dopadlo 🙏 já zkouším postupně různá jídla no a čekám vždycky co to udělá. Někdo mi ale prý říkal, ze zažívací problémy muže mít i z toho ze mu rostou zuby. Protože to bříško měsíc zpět měl lepší a lepší, tak se divím že se mu to jakoby vrátilo zpátky

miryp
29. čer 2023

@kro0053 jj, jsme rádi, že se syn každý rok posune dál. V září mu bude 8 a z 11 tolerovaných surovin už je na nějakých 80 🙂
Hele, já bych zrovna zácpu zubům nepřisuzovala, tam jsou naopak průjmy a opruzeniny. A nedošlo v tom posledním měsíci k zařazení nějaké nové suroviny? Popř. tu značku probiotik, kterou má teď, má už dlouhodobě? Nemá nějakou novou značku?

hojda
29. čer 2023

lactulosa

kro0053
autor
30. čer 2023

@miryp tak to je super 😊 probiotika má právě furt stejné, značku jsem neměnila 🙂 a nejsem si vědoma ohledně té suroviny. Vždycky právě zkouším jeden druh pár dní a pak to třeba mixuju už. Každopádně včera a dneska měl už stolici, aniž bych mu pomohla. Dneska dokonce 2x 😅 zvedla jsem mu hodně pitný režim a většinou ráno mu dávám vlažnou vodu. Tak snad už to bude dobrý. Ale každopádně děkuji 🙏