Syn 10 měsíců odmitá normální jidlo

ronja55
16. srp 2018

Hezký den, syn mi nechce vubec jist asi 14 dni přikrmy. Už měl zavedená 3 jidla denně a papal pekně a ted do nej dostanu par lzicek a nechce. Je stale kojený na požádaní, tak že se teď časteji koji a jidlo prostě nechce. Čtyři dny mel prujem, ale uz je několik dni v pohode a změna v jidle zadna. Mam mu jidlo nutit a nebo proste počkat az bude mit o jidlo sam zajem? Bojim se aby mu neco nechybělo, přeci jenom jen mleko uz v tomhle veku nestačí.

fandysek_1
16. srp 2018

@ronja55 nenutit a zkoušet nové chutě. Co zuby? Neklube se nějaký?

ronja55
autor
16. srp 2018

@fandysek_1 Teď momentalně ne, ma jich 5, ale uz vsechny vylezle z dasne. Zkousim nové věci pořad, ale ted uz je na tom tak spatně, ze ho posadim do zidlicky a dam bryndak a uz breci, neochutna ani jednu lzicku a odstrkuje ji. A to mi před tim snědl i 250 g na oběd...

fandysek_1
16. srp 2018

@ronja55 to mi malej dělá taky. Vždy mu jednu lzicku trochu vnutim a už baští. Tak ty zuby nemusí být vidět a presto se tlačí ven.

ronja55
autor
16. srp 2018

@fandysek_1 to u něj nezabírá, prostě nechce. Ani po jedné lžičce se nerozjí. A je mi divné že mu predtim rostlo 5 zubu a s jidlem problem nebyl a ted najednou jo. Spis me zajima, jestli muze dlouhodobě v tomto věku přežit jen na mlece a jestli uz neni treba na miste vyhledat lekare.

ah1234
16. srp 2018

@ronja55 dlhodobo to dobre rozhodne nie je, materske mlieko je najviac prospesne tak do pol roka dietata a ked v 10 mesiacoch nebude papat, tak aj ked mu zrazu v 12-13 mesiacoch zacne chutit, tak nemozes davat vsetko co potrebuje naraz, ale zavadzat postupne.. skusila si trebars na 1 tyzden jedlo vynechat a znovu zaviest ? 10 mesacne babo skutocne nemoze byt len vyhradne kojene nejako dlhodobejsie, takze ak to bude pretrvavat, isla by som rozhodne ja osobne k lekarovi, ci nemoze mt maly nejaky zdravotny problem. 🙂

ronja55
autor
16. srp 2018

@ah1234 Jo už jsem taky přemýšlela že proste budu tyden jen kojit a nenásilně nabizet jidlo a uvidim. Přijde mi že uz si začina dělat trochu blok k jidlu, protoze vzdy kdyz ma jit jist, tak zacne plakat. Lokud by se to nejak nezlepšilo, tak urcite pujdu k doktorce.

ah1234
16. srp 2018

@ronja55 tiez mi pride, se by mohol mat chudak maly uz odpor a blok k jedlu.. Mozno ma traumu z traviacich problemov, co mal, aj ked boli kratkodobe a nejako si ich asociuje s jedlom (nemohlo ho po niecom boliet brusko?).. Ale to su len moje dohady. Skusila by som ho par dni "neotravovat", kym zabudne a potom skusit odznovu po lyzicke. Alebo skus vygooglit BLW metodu, poznam maminky ktorym toto pomohlo

luj89
16. srp 2018

vzdyt je jeste maly, spousta deti je v tomto veku na mm z 99 procent 🙂. Do roka staci pouze ochutnavat. Deti maji casto obdobi, kdy jedi vic a pak kdy jedi mene (napr. kvuli pocasi, zoubkum, nemoci atd.). Neres to a nestresuj se a rozhodne nenut! To si teda ani neumim predstavit jak bys nucene dostala do dotete jidlo..

ronja55
autor
16. srp 2018

@luj89 Jde to do něj dostat nuceně, ale dělat to nechci. Pravě proto uz ma asi ten blok. On neji méně ale proste vubec. Za den sni 2 lžičky. A nikdy s jidlem problem nemel, az ted...

penelope87
16. srp 2018

@ronja55 Jez hodně před ním. Aby tě viděl a mohl si vzít totéž.

zmrzlinka
16. srp 2018

Syn byl na mlice do roka. Nekdy teda neco snedl. Doktorka mi na to řekla jestli jsem si myslela ze mi bude jist vsechno 😂😂😂

ronja55
autor
16. srp 2018

@zmrzlinka Mě pravě doktorka rekla jestli uz mu davam řizek, omacky apod. Koukala jsem na ni jak blazen. Maly neji jeste poradně ani kousky...

penelope87
16. srp 2018

@ronja55 Mám taky 11 měsíčního. Řízek bych mu nedala (leda bez obalu). Ale příkrmy má od ukončeného 6. A neměl nic mixovaného a skleničku snad jednou, když jsem potřebovala na dovolené svačinu pro něj. Teď už skoro všechno jí sám, má to do ruky. Jedu BLW stejně jako u prvního a je to nejlepší.

penelope87
16. srp 2018

@ronja55 Jinak nejlepší je skutečně jíst s ním a před ním. To se pak chytne většina dětí.

bayt
16. srp 2018

@ronja55 Ja teda nemam dlouhodobe zkusenosti, ale syn mi vubec nejedl, i kdyz ho jidlo zajimalo. Tak jsem se na cely prikrmy na dva dny vykaslala a najednou treti den se uzasne rozjedl.

hanve
16. srp 2018

Dcera to samé,někdy v sedmi měsících jsem zavedla příkrmy,jedla krásně,s chutí,dala i 150g najednou. Po asi třech týdnech konec,dostala jsem do ní jednu dvě lžičky a rev. Tak jsem to utla,začala zas plně kojit a zkusila po týdnu,nezabíralo,nechtěla,tak zase týden a zase jsem to zkusila. No rozjedla se trochu někdy kolem roka. Já byla zoufalá,malá nepribirala,chtěla jen prso,které ji už evidentně nestačilo. Rešila jsem i s doktorkou,dala nám Nutrilon B,že by to mohlo zvednout chuť k jídlu,nezabíralo to. Co pomohlo u nás,tak kapsičky,koupila jsem ty doplňovací a dávala jsem ji i staršímu bratrovi,tak to brala. Pak krmení z jedné lžičky s bráchou,střídání po lžičce,to ji moc bavilo. Když chci,aby opravdu něco pořádně snědla,tak musíme jíst všichni,příklady táhnou. Odmítá mixované,takže jsem vařila pro nás a ji vždy trochu oddělila,třeba bramboru do ruky, a tak. Problém je,že nechce ani mackane,opravdu chce jen kousky,takže z toho pramení i to,že ne vše dostatečně rozkouše,občas ji něco zaskočí a dost často zvrací. Ale jelikož je jí 14 měsíců,jídlo ji nebaví,tak jsem ráda,že sni aspoň něco. V poslední době,když chci,aby snědla víc než pět soust,takdellam Kašpara,podávám hračky a foukam bubliny. Až tak jsem u druhého dítěte klesla hluboko. Vždycky jsem tvrdila,že dítě prostě bude sedět a jíst a basta. No u syna to fungovalo. Ale dcera v mnohém boří mé představy... Holt se začínám smiřovat s tím,že mám doma jednoho otesanka a druhého nejedlika. V průměru vlastně ok.

hanve
16. srp 2018

A teda řízek měl poprvé můj víc jak tříletý syn před tydnem,to bych teda ani ne rocnimu určitě nedala,navíc si nedokážu představit,jak by to chudák bez zubů rozkousal. A omáčka je pojem relativní,když upeču dýni s mrkví,rozmixuji to,ochutím bylinkami,tak mám omáčku na způsob svíčkové,ale dítěti to klidně dám. Samozřejmě ne s knedlíkem...

ronja55
autor
16. srp 2018

@hanve Syn ma přikrmy od 5 měsice a celou dobu s nim nebyl problem. Jedl vse a pekne. Až ted poslednich 14 dni takhle blbne. Proto mi to prijde divné. Jinak syn přibira pěkně, až moc. Má 10,5 kg. Dám mu ted par dni od přikrmu pauzu a pak zkusim zase pomalu davat a uvidime....

zuzka3112
16. srp 2018

Zeptám se možná blbě podle některých...ale neměl syn nějaké očkování teď?

bayt
16. srp 2018

@hanve muzu vedet, proc dite nemuze knedlik?

zelenaesmolda
16. srp 2018

Nemuze to byt tim vedrem?My taky tolik nejime v horku

mku
16. srp 2018

@ronja55 v klidu... nas v roce taky jeste neji s nami, jen vyjimecne, kdyz jsou jidla ala dusena mrkev, kruti na paprice atd... jako rizek fakt nechapu...co to je za doktorku?

ronja55
autor
16. srp 2018

@zuzka3112 Ne nemel, naposledy v 6 měsícich.

cuuza
16. srp 2018

Průjem a odmítání příkrmu jsou dost typické známky zoubků. Každý zoubek roste jinak, některé najednou vykouknou a některé si cestu bojují i týdny. Hlavně bych nenutila jídlo, většinou chutná vychlazena přesnídavka, jogurt a hlavně mleko.

ronja55
autor
16. srp 2018

@zelenaesmolda Pravě že pres ty nejvetsi horka mi jedl uplně krasne. Pak se trochu ochladilo a zacal zlobit. Spis to budou asi ty zuby nebo prostě nějaké obdobi. Snad se to zase vrati do normalu.

zuzka3112
16. srp 2018

@ronja55 tak to jo...mě se právě stalo, že jsme měli odklad a dostal pak hexu a pneumokoky najednou a to se nesmí..tehdy jsem to neřešila a nezajímala se, ale přestal mi úplně jist...jen mléko (Sunar)... Ale to je jiný případ tedy. Držím palce a pevné nervy.

iulia
16. srp 2018

Já bych počkala, moje dcera také má v jídle výkvyvy - některý měsíc jí krásně a potom z ničeho nic 14dni nejí skoro vůbec a je prakticky na mléku. Obvykle to bývají zuby, bolení bříška nebo jen tak. Já se snažím v tomto období "půstu" vyzkoušet nové potraviny či kombinace. Pokud přibírá pěkně, nic se neděje. Držím palce!

olga_
16. srp 2018

@ronja55 Pokud je kojený na požádání, nehrotila bych, nenutila a nabízela s nějakou přestávkou zase opatrně znovu. Můj syn se rozjídal hodně pomalu - v deseti měsících snědl pár lžiček, respektive jeli jsme BLW (ale nabízela jsem jídlo při každém mém jídle). V podstatě do roka byl hlavně kojený a prospíval krásně (co měsíc, to kilo). Krevní testy v roce zcela ok. Horší by bylo znechutit dítěti jídlo tím, že bys na něj tlačila a nutila. Takže pokud kojíš na požádání, nevidím problém v tom, že zvolníte tempo. 😉

hanve
16. srp 2018

@bayt Já jsem nenapsala,že nemůže knedlík. Já bych v roce svemu dítěti knedlík nedala. Ale to je pouze můj nazor,jiný význam za tím nehledejte.

ladyhacek
16. srp 2018

koukla bych ještě a ty zuby - průjem, nechutenství... synovi se zuby klubali třeba i 3měsíce (a to dásně byli znatelně nateklé)
Jinak je teplo - to člověk také nemá moc hlad