Syn (18 m.) a nejistá chůze. Máte zkušenost?

14. zář 2023

Ahoj, trápí mě vývoj chůze u syna. Od jeho 3m jsme par měsíců cvičili Vojtovku kvůli mírné hypotonii trupu a diastáze. Nikdy mi ale nepřišel vývojově pozadu. Přetáčet se začal ve 4m, lozit v 8m, stoupnul si v necelých 10m a obcházet začal hned na to. Tato fáze, ale trvala nesmírně dlouho a chodit začal až v jeho 16m. Bohužel ani po 1,5 měsících chození, není stabilní. Neustále vrávorá, padá. Je vratký. Na rovném povrchu se chůze zlepšila, ale po trávě, písku nebo jakkoliv nerovném povrchu chodí jako opilec. Spadne po par krocích, zvedne se a takhle pořád dokola. Přijde mi, že na svůj věk by měl chodit už mnohem víc jistěji. Mate některá z vás zkušenost? Myslíte, ze to je ještě v normě?
Plánujeme návštěvu na fyzio, aby na něj mrkli, ale zajímají me i vaše názory.
Díky.

pampeliska1313
14. zář 2023

Musí získat jistotu. Synovi to trvalo taky dyl. Nebrala bych to jako ze se něco děje, protože je nejistej..

autor
14. zář 2023

@pampeliska1313 děkuji. Snad to bude dobrý.

pampeliska1313
14. zář 2023

Ono to fakt někdy asi trvá no. Já si taky říkala ze by už to měli byt Ok - navíc dlouho chodil po špičkách. Tehdy fyzio říkala ze je to normální, ze i dlouho má ty batoleci krucky (já už to brala ze chodí) ze vlastně “jen” přenáší váhu a spis se posouvá.))

emillyhk
14. zář 2023

Syn začal chodit mezi 16. a 17. měsícem. Před tím tak čtyři měsíce obcházel nábytek, ale do prostoru se bál. První měsíc byla ta chůze všelijaká, ale bydlíme na vesnici, takže většinou chodil po polních cestách nebo trávě. Za 2-3 měsíce byl bez kočáru a už jsme se k němu nikdy nevrátili. To už ušel za dopoledne trasu pošta - obchod - domů nebo takový menší okruh přes pole a trasy podle map cca 1,5 - 2 km. Teď má skoro tři a ještě poměrně často zakopne, když běží po trávě nebo jiném nerovném povrchu. Ale on je třeštidlo, řekne "bumá" a běží dál 😆😂 Jinak je to zdatný chodec, chodí rád i delší trasy, hlavně s babičkou jsou schopní dát při dopolední vycházce trasu kolem 3 - 4 km, žádné pády, žádné kňourání.
Co mě tak napadá, tak v té stabilní chůzi nám hodně pomohlo, že jsme přešli na obyčejné boty. Vím, že pro vývoj je lepší barefoot, apod., ale syn v tom nebyl schopný chodit 🤷‍♀️ Paradoxně v "tvrdých" botách, které jsem původně nechtěla, se okamžitě rozchodil stabilně.

autor
14. zář 2023

@emillyhk díky moc za komentář. Tak počkáme a uvidíme. Vidím na něm zlepšení, ale jde to hodně pomalu a pořad se občas klátí jak opilec. 😀 Dnes na hřišti jsem znervózněla, když jsem viděla vyraz překvapeni maminek po sdělení, ze synovi je už rok a půl a stále chodí nejistě.
Pevné boty můžeme zkusit, zatím má barefoot vyměkčené. Díky za tip.

kristyn86
15. zář 2023

Je mu sice rok a pul,ale chodi ti chvilku. Vem si,ze jinak proste vypada chuze u rok a pul stareho ditete,ktere ale chodi od roka. Ono se to srovna.

autor
15. zář 2023

@kristyn86 já prave všude vidím, že děti, které začnou chodit později, jdou hned na jistotu a už se většinou neklátí. Že je to u nich spíš o odhodlání se pustit a vyrazit do prostoru, ale pak už to jde hezky. U nás to tedy pravděpodobně souvisí s tím slabším trupem, tak uvidíme co na to na fyziu.

squezy
15. zář 2023

Určitě si zajdi na fyzio. Jak dlouho jenom čistě lezl? Lezení je jedna velká vojtovka, zapojeni vsech svalů a je žádoucí, aby dítě lezlo co nejdéle. Cvičili jste na ten slabší trup?

martulka88
15. zář 2023

Zajdi na fyzio. Syn udělal první krůčky den před 1.nerozeninama. Za 3 týdny už krásně chodil a za další zhruba 3 týdny už běhal. Teď je mu 19 měsíců a je to neposeda. My jsme s ním byli na fyzio v 16měs, jen aby byl zkontrolovaný a nato, že se plazil jako postřelený voják, nenechalo to na něm žádné následky. Na fyzio nám doporučila, ať chodí syn na boso a bez ponožek. To doma děláme, venku má barefoot a nebo pak capáčky. Ale opravdu jdi k fyzio, ale ten, co se zabývá dětma - máme známého fyzio, ke kterému chodím a sám nám řekl, že nás pošle ke kolegyni, co dělá děti.

autor
15. zář 2023

@squezy lozil hodně dlouho, nekonečně dlouho - celých 8 měsíců. Proto mi je divné, že má pořad s tím balancem takový problém. Na slabší trub jsme cvičili 3 měsíce Vojtovku. Pak nám fyzio řekla, ze děla pokroky a zkusíme to bez ní a hned na to se rozlezl sám bez cvičení. Byli jsme kontrolovaní několikrát a vždy se jim pohybově líbil. Naposledy to bylo par dnu před tím než udělal první kroky, dali mu tejpy na břicho a řekli, že se i na nohách hezky tvoří klenba a vypadá to dobře. Teď mám strach, co řeknou na tu jeho nestabilitu. :/

autor
15. zář 2023

@squezy ještě teda podotýkám, že nikdy se neplazil a ani nelozil asymetricky. Měl malinko slabší jednu nohu a do stoje šel víc pres pravačku, ale to už nedělá a používá hezky obě nohy.

squezy
15. zář 2023

Zajděte na fyzio, ale bude to dobré. Jestli lezl takhle dlouho, tak neni podle me čeho se bát 🙂