Syn je 5. den osypaný. Je to atopák nebo některá číselná nemoc?

marti89
7. led 2020

Ahoj holky,

malý trpí na atopický ekzém, má mimo období klidu pár ložisek na kotnících a nad loktem. Teď byl 2 měsíce čistý a najednou mu vyskákalo komplet po nohách a částečně zádíčkách toto.

Na atopák se mi to popravdě moc nezdá, dětská mi odbyla, že to je atopák a mam mazat kortikoidovou mastí (nepoužívám ani normálně).. Minulý týden měl zvýšenou teplotu, přisuzovala jsem to rostoucí stoličce.

Mohla by se tak projevit některá z číselných nemocí? Je osypaný takto 5. den. (Foto stehýnko)

amazonkajanik
7. led 2020

@marti89 já nevím, atopicak má sice různé projevy,ale tohle by mohla být 5.nemoc. Mám taky pupínky,ale na zádech,kde se prostě spotim,ale potnicky to nejsou. Navíc,jestli byla i teplota. Jestli vašemu ditku rostly zoubky doposud bez výrazně zvýšené teploty ,tak bych spíš koukala po jiné příčině. Synovi se teď tlačí dva horní řezáky naráz a zatím měl max 37,5 °C ,dolní byly bez teplot a pláče , stejně tak očkování. Takže kdyby měl víc,už bych byla podezíravá

neomenia
7. led 2020

@amazonkajanik spis máte na mysli 6. nemoc, ne? 5. nemic je nemoc školáků, ne malych deti.

Co gianotti- crosti syndrom? Ma to i na pažích a na hyzdich? A kolik je mu?

amazonkajanik
7. led 2020

@neomenia nene, 5.nemoc je skolkovych a 6.nemoc je školáků. Jinak 5. chytil vloni známých syn a jeli na pohotovost,jelikož babička tvrdila,že má spalnicky. Měl teplotu,pupínky na bříšku a zádech, ale jinak papal a hrál si. Ten den mu byl akorát rok.

neomenia
7. led 2020

@neomenia promiň, ale mylis se. Je všeobecně známo, že 6. nemoc, nebo exanthema subitum, je nemoc obvykle kojencu a malych deti. 5. Nemoc s mapovitou vyrazkou a zarudlymi tvaremi probiha obvykle bez teploty nebo s mirne zvysenou a je typicky u deti na prvnim stupni ZŠ.

amazonkajanik
7. led 2020

@neomenia jo,hledala jsem to,je to tak,jak říkáš. Ale znám případy,kdy to bylo naopak. Syn známých,jak jsem psala a já měla 6 až v sedmi

kuttu
7. led 2020

@marti89 Ja teda nejsem lékař,ale tohle atopak určitě neni.Spis tipuju 5.nemoc...6.je s horeckama a 7.taky vysoké teploty...mala tak vypadala u 7.nemoci,ale mela jeste ored tim tu horecku...spis doporucuji bilej pudr,krasne to vysuší

marti89
autor
7. led 2020

@amazonkajanik

Pro upřesnění - má 2 roky a 7 měsíců, je často v kontaktu s neteří (o 2 roky starší, chodí do školky). Když mu rostly zoubky, měl horečky i 40 a silné průjmy, teď k první stoličce měl jen lehce zvýšenou teplotu kolem 37. Takovou jsem mu naměřila i minulý týden, takže jsem předpokládala, že to budou zoubky. Když se mu rozjede atopák, nejsou to lokální flíčky, ale fleky - tvrdé, hrubé, jako vystouplé. Tohle je na pohmat jako kůže, jen červené puntíky.

@neomenia Hýždě ano, ale na pažích zatím nic. Netuším, co to je, jak uvádíte, vygoogluji, jen co budu mít klid. 🙂 Zarudlé tváře nemá, ale když nad tím tak přemýšlím - mohlo by to být u starší neteře bez projevu pupínků? Měla při hraní člověče bezdůvodně zvýšenou teplotu a zarudlé tváře, po 3 hodinách zase v pohodě, osypaná není (je jí 10 let). Druhá neteř je 4 roky a 7 měsíců, chodí do školky a jen pokašlává, ale nemá teplotu ani fleky.

@kuttu Vysušovat nesmím, vím, že je to klasická rada u ekzému, ale my jsme pravý opak - musíme promazávat, jinak se mu ten ekzém zhorší. :(

marti89
autor
7. led 2020

Tady jsem ho nafotila dokola - jeho typický ekzém je to, jak má velké zhrublé fleky na nártech. To ostatní jsou takové červené bez pohmatu fleky, které ale asi svědí, protože to škrabe. Na obličeji nemá vůbec nic, ruce a trup minimum (tam spíš si to asi zanesl, jak se škrabal na nohách a pak na zádech a rukách.

neomenia
7. led 2020

A nesvedi ho to hodně večer pod perinou?

marti89
autor
7. led 2020

Přes den, když se nudí, mi přijde. V noci jen nožky dole, tam má ještě atopák na nártech. Jinak spí se mnou a obvykle z pod peřiny, hodně po posteli cestuje.

amazonkajanik
7. led 2020

@marti89 ty Jo a nebudou to nestovice? Jako má to moc. To,co má na kotnicich,to mě se dělá na prstech ruky. Taky musím promazavat (zinkovka,vitamínová mast a Lipobase, kortikoidy jsem odmítla) ale je to reakce na čistící prostředky. Ale ty pupínky. Raději bych došla na kožní,než se dohadovat s pediatrem

martt
7. led 2020

Hele na atopak mi to nepřijde. Mne to spíše přijde jako Zarděnky. Už se to zastavilo nebo se to rozlezá dal? Já bych asi zítra zkusila vyhledat kožní doktorku.

marti89
autor
7. led 2020

@amazonkajanik Neštovice jsem měla podle mamky úplně jiné a manžel po 30tce (to bylo peklo, měl nohy samý krvaný fleky, jako bych ho zmlátila). Jedna neteř už je měla, druhá starší ne (osypaná není teď ani jedna).

Jinak ten atopák nemá z čistících prostředků, vadí mu naše tvrdá voda (stejná voda v bazénu změkčená a s chemií mu dělá paradoxně dobře). Zinkovku nemůže, ta vysušuje a vadí mu (zkoušela jsem jich víc).

Zítra máme odpoledne kroužek a další v pátek, vzhledem k tomu, že jinak je v pohodě a aktivní jako obvykle, potřebovala bych to nějak rozštípnout, co by to mohlo být a jestli to není infekční, příp. jak dlouho a co s tím s léčbou. 😒 Nerada bych někoho nakazila, ale zase sedět bezdůvodně zavření doma by bylo taky na prd. Na kožní bych se dostala nejdřív v pondělí.

marti89
autor
7. led 2020

@martt Myslím, že to stojí. Nevím, nakolik má vliv mazání, potírám mu to mastí s tea tree a hydratačním krémem.

marti89
autor
7. led 2020

@martt Jinak na zarděnky už dostal 1 očkovací dávku před 8 měsíci.

amazonkajanik
7. led 2020

@marti89 tak jděte na pohotovost a je to. Známý byly taky původně na dětské pohotovosti, malému vzali krev a z toho zjistili tu 5.nemoc. Což byl docela průšvih (naštěstí bez následků),páč já byla v 11tt a byli jsme zrovna u nich na návštěvě. Až později jsem se dozvěděla, že jakmile jsou už kožní projevy, není dítě infekční

marti89
autor
7. led 2020

Já si říkala, aby mi s něčím takovým nevyhodili, že máme jít k dětský nebo na kožní, když nemá jiné vážné příznaky.. To jste měla štěstí 🙂 I když dneska nikdy nevíte, kdo a s čím stojí před ve frontě v krámu, třeba manželovi jeho obvoďák napsal vycházky při těch neštovicích hned (no ťukala jsem si na čelo).

kuttu
8. led 2020

@marti89 Jenže si myslim,ze to zhorseni stopaku neni,dcera ma taky atopak a musim promastovat

marti89
autor
9. led 2020

Děkuji všem za názory, vyrazila jsem na pohotovost a řekli mi, že je to šestá nemoc. Tak jsem si to myslela správně, že to jen atopák nebude..

kuttu
10. led 2020

@marti89 A malej mel horečky??y6.nemoc zacina 3 mi dny trvajicimi vysokymi teplotami a po odezneni dochazi k vysevu,nesvedi to

amazonkajanik
10. led 2020

@marti89 ty jo,ale na 6.nemoc to mělo jinou kožní reakci. Ale aspoň víte a doktorka,co tvrdila,že je to atopak, ať se chytne za rypak.

marti89
autor
15. led 2020

@kuttu Neměl vůbec horečku, týden před při růstu stoličky kolem 37 - 37,5. Nevím, jak má vypadat klasický výsev u té nemoci, možná to vypadá jinak, jak má ten atopák (ten si drbe). Teď už má jen začervenalé hlaďoučké pidi tečky, mazala jsem ho bambuckým máslem s konopím na střídačku s hydratačním krémem. Aspoň že to mizí rychle 😏

kuttu
15. led 2020

@marti89 Jak prisli na 6.nemoc?Prave ze u ze je horecka takze tipuji 5.nemoc,ta je bez teploty,jen vysev

knuffel
15. led 2020

Napadají mě neštovice, 5. nemoc měla dcera cca 10 dní slušnou vyrážku, ale ta je typická tím, že má dítě úplně rudé tváře, jako bys ho zfackovala, pak teprve vyrážka po těle...

marti89
autor
15. led 2020

@kuttu Brali mu krev a různě se vyptávali, tak asi z toho. Já vlastně nezkoumala, jak k tomu dospěli, protože se mi ulevilo, že nejsem trubka, když jsem říkala, že to není atopák, abych nedělala humbuk zbytečně.

Horečky ani rudé tváře opravdu neměl, to bych u něj poznala (s horečkou by prospal půl dne, normálně je hodně aktivní)..

kuttu
15. led 2020

@knuffel Dcera mela 7.nemoc a měla netypický prubeh,osypana vsude,kromě plosek nohou a rukou,pro ktere,je nemoc charakteristická,takže kdo vi...ja nez se sama rozhodla jit s malou ke kozni,tak jsem chodila s ekzemem k pediatricce..a ta mi akorat poradila modrou indulonu a ze to samo zmizi...no nezmizelo