Syndrom náhlého úmrtí? Kolikrát nás to čeká?

jani_83
4. dub 2017

Ahoj ženský,

máme 6 týdenního mimiňáčka a má teď teprve 3 kg. Dnes odpoledne po probuzení před krmením se mi zasekla, nedýchala, jen vyvalené oči do stropu, tekly jí sliny a ani se nehnula.Kamarádce se to stalo taky, tak jsem věděla, že chytnout za nohy, dát hlavou dolů a nasekat na prďku, aby měla šok a začala plakat a oživila se. teď mám strach od ní odejít na minutu, pořád koukám, jestli dýchá..monitor dechu máme v postýlce, ale spala do dneška mezinámi v posteli-teď už nebude...mám hrozný strach, že bych ji neslyšela, kdyby se zase něco dělo. Myslela jsem že bude chrčet, nebo vydávat nějaké zvuky, když se něco děje, ale vše bylo absolutně potichu...

Kdo máte zkušenosti, proím o info, děje se to častěji, nebo můžudoufat, že máme splněno??
Jsem unavená jako blázen a bojím se zavřít oko, aby se jí něco nestalo. To bych si neodpustla... :(

Děkuju moc za Vaše názory a zkušenosti.
Janina

sarriku
4. dub 2017

Mě se stalo, že malej byl na monitoru, zrovna jsem se na něho dívala a začal se dávit. Celej zežloutl,zfialověl, zmodraly mu rty a u toho se všelijak kroutil. Popadla jsem ho, obrátila břichem dolů a masírovala mezi lopatkami. Jen chci říct, že monitor byl úplně v klidu, protože prostě stimuly měl. To samé pár měsíců později. Zase se mi malej dusil mlíkem, na monitoru. Šla jsem ho zrovna zkontrolovat, tak jsem slyšela jak chrčí. Takže ani ty monitory nejsou všespásný spíš jen na ty spánkový apnoe. Ale problém je, že svěříš zodpovědnost stroji a přestaneš věřit sobě, mohlo by to oslabit tvoji intuici, že se něco děje...

stratilikova
4. dub 2017

@jani_83 nemám skúsenosť, ale na tvojom mieste by som o tom, čo sa stalo, informovala pediatra a poradila sa s ním...laicky si myslím, že splneno nemáte, skôr naopak....
A teda mám predcasniatko, pôrodná váha 1910g, domov sme išli keď mal cca 2200g a do 7m spal doma výhradne na monitore dychu, ani ma nenapadlo dávať ho spat inde...

sarriku
4. dub 2017

jinak taky jak píše paní nademnou, navštívila bych pediatru. Mohlo se třeba jednat i epileptický záchvat, raději bych to nechala zkontrolovat, jestli jinak reaguje dobře a případně se někde nechat přes noc pozorovat.

terinda
4. dub 2017

Já dávala spát na bok. První měsíce spaly v zavince.

dzungala
4. dub 2017

@sarriku

Jo, zní to strašidelně, ale ten epileptický záchvat je dost možný. Snad se to nebude opakovat, jsou to nejhorší chvíle.

Mně říkala neuroložka v nemocnici (když jsem byla s 8 měsíční dcerou) že při epileptických záchvatech je typické, že dítě ustrne, dívá se do jednoho místa a nereaguje.

misackovomaminka
4. dub 2017

Já zkušenost nemám a nechci poučovat a prudit. Ale takhle malé miminko bych si mezi sebe do postele nedávala. Je to dost nebezpečné. Já vím, že my mamky máme lehké spaní, ale náhoda je blbec. Dáte na něj ruku, omylem peřinu a nechci ani domyslet. Určitě Ti pediatr poradí 😉 a popř.pošle na vhodné vyšetření.

listopadka1
4. dub 2017

Já teda (díkybohu) nemám zkušenost s vlastním dítětem, ale já sama jsem už od malička měla takové záchvaty - strnulost, vytřeštěné oči, nedýchám, tak po minutě to samo přejde. Byla jsem s tím u různých lékařů a prý jsou to afektivní záchvaty. Jen já je dostávám po nějakém šoku, většinou bolesti.Jako malá jsem na ně trpěla docela často, teď v dospělosti poznám, že přichází, a většinou se tomu dá předejít. Nicméně na vašem místě bych okamžitě letěla za doktory, může to být cokoli a může to být i nebezpečné, lepší,když se na ni někdo podívá a třeba se tomu dá nějak předejít.

milius
5. dub 2017

já sama zkušenost nemám. Ale švagrové se spustil monitor 3x !! Dvakrát se prcek probral sám tím kraválem , na potřetí museli oživovat. Jsou doporučení, která se mají dodržovat, aby se tomu předcházelo - větrat, aby nebylo moc teplo na spánek, spát ve zvýšené poloze, na boku, atd.. určitě to najdeš na netu.
monitor se myslím začne ozývat až po 20 sekundách pauzi, takže pokud jsi prcka viděla dřív, tak se ani nestihl spustit. taky záleží, jestli ho máš pod matrací nebo spí přímo na něm. ty tři kila jsou docela málo. já jsem obě děti nechávala spát přímo na monitoru do 5 kg. dala jsem přes něj jen peřinu, aby to neměli tak tvrdé.

jezz13
5. dub 2017

Sestře přestala zhruba týdenní (donošená) dcera dýchat, když jí měla normálně v náručí. Naštěstí u toho byla mamka, která nezpanikařila a probrala jí. Hned jely koupit monitor dechu a už se to nikdy neopakovalo.

astyna
5. dub 2017

@sarriku

mě taky hned napadl epileptický záchvat - mám kamaráda, a toho to chytlo jednou úplně stejně. Prostě ten grand mall měl v "tichém režimu". Vypadalo to teda děsivě.

lenusaak
6. dub 2017

@jani_83 ahojky, pro přište ( ktery moc doufam, ze nebude) miminko nechytej za nozicky hlavou dolu at neporanis pater- toto se dela u vetsich deti- u novorozence je to nebezpecny manevr. Melo by se polozit briskem na predlokti, oblicejem dolu, kdy rukou jistis hlavičku a zacit masirovat mezi lopatkama smer odzdola nahoru ke krku, popř poklepat, ale nikdy nechytat za nozicky a davat hlavou dolu a poplacavat bez zajistene hlavicky.
Je to priserna situace je mi jasny ze clovek udela ve zmatku co ho napadne jako prvni.
Jinak bych take klidne zvazovala nad epileptickym zachvatě- co popisujes je celkem typicke , zazila jsem pacienty se zavhvaty epilepsie, je to presne jak popisujes - ale nemam prehled u novorozenatek. Urcite bych o tom informovala pediatra a to co nejdriv.
Preju at se to uz neopakuje a miminko je v poradku a zdravoučke 🍀

lenatu
6. dub 2017

@jani_83 Ahoj taky bych řekla epileptický záchvat, určitě bych zajela s prckem k doktorce co nejdříve. A jak už bylo jednou psáno, opravdu nechytat za nožičky a hlavou dolů, je to ještě mimisek a může dojít k vážnému poranění hlavy/páteře, vždy na bříško na předloktí hlavičku níž a jistit dlaní a poklepavat a masírovat mezi lopatkami.. ale chápu, já bych asi taky v tu chvíli byla tak v šoku že bych udělala asi cokoliv aby se miminko vzpamatovalo ... Přeji hodně štěstí ať jste zdraví ❤

englerova14
6. dub 2017

já jsem takhle oživovala miminko spolubydlící v porodnici. Byl to mžik, paní odešla do sprchy, monitor dechu nereagoval, náhodou jsem se šla podívat k oknu s jukla tudíž do postýlky pod ním a chlapečej celý modrošedý, ztuhlý, jen nožičky se klepaly (proto asi monitor ukazoval, že je vše ok). Zvedla jsem ho a zmačkla alarm na sestru (současně se rozječel monitor, který nikdo nevypnul), maly se nadechnul. Ani u jednoho z mych dětí se to díky Bohu nestalo, z tohohle mi bylo dost, klepala jsem se jako ratlík.
Kluk pak pobyl den na 24h monitoringu u sesterny a dle slov sestřičky z 6nedělí:pokud má dítě apnoe, je nutné zjistit proč tj.vyhledat neprodleně lékaře, i když pak vypadá vypořádku.

voleskap
6. dub 2017

@jani_83 A bylo to dávení se z mlíka nebo spíš křeč? Neměl prcek horečku? Že by to byly febrilní křeče...Jinak já mám stejnou zkušenost jako @listopadka1
S vlastními dětmi naštěstí ne, ale v dětství i jako miminko jsem podobné záchvaty prý měla. I v kočárku. Od malička jsem se léčila na neurologii. Dělali mi EEG, v dospělosti jsem byla i na resonanci. Na nic se nepřišlo - nebyly to epileptické záchvaty, spíš je mozek prý víc v pohotovosti a z toho tyhle stavy.
Každopádně v tvém případě bych určitě šla okamžitě k pediatrovi. Ten Vás nejspíš pošle na specializované vyšetření. Tak hodně zdraví a snad Vás to už nepotká...

astyna
6. dub 2017

@lenusaak

Melo by se polozit briskem na predlokti, oblicejem dolu, kdy rukou jistis hlavičku a zacit masirovat mezi lopatkama smer odzdola nahoru ke krku, popř poklepat, ale nikdy nechytat za nozicky a davat hlavou dolu a poplacavat bez zajistene hlavicky.

// přesně tak nás to učili i v kurzu první pomoci.

Pořád říkám, že by matky neměly bezhlavě kupovat monitory dechu, ale spíš absolvovat kurz první pomoci novorozenci. Ten se mi hodil.

astyna
6. dub 2017

@voleskap

Syn se mi v několika měsících dusil nestráveným mlékem a vypadalo to teda jinak.

andelskakridla
6. dub 2017

malá také trpěla hodně dlouho na apnoické pauzy, pořád jsem jí dávala do postýlky kde byl monitor a do kočárku jsme používali také, takový ten jak vypadá jako skřipec na plenku. Bez něj bych se asi zbláznila.

voleskap
6. dub 2017

@astyna Však já neřekla, že to vypadá stejně...Myslela jsem to tak, že je rozdíl, jestli má dítě křeče a nebo se dusí z mléka...

lenusaak
6. dub 2017

@astyna tak tak.. koupenim monitoru dechu to nekonci...prave jsem slychala od kamaradek, jak jsou klidnye, ze maji monitor dechu, tak jsem jich ptala zda teda vi co delat , kdyz se spusti?? Trefila jsem do cerneho, nevedely a hned se zacly bichlovat PP. Kurz prvni pomoci u novorozence by mela absolvovat kazda maminka - sama jsem zdravitni sestra v intenzivni medicine - povinnych prednasek ohledne prvni pomoci mam za sebou nespočet, presto budu absolvovat kurz s peci o novorozence a prvni pomoci - byla jsem naposledy nekdy pred dvema lety i kdyz to v hlave mam, velice rada si to pripomenu.

astyna
6. dub 2017

@lenusaak

mě třeba zaskočilo, že na kurzu v Krči bylo asi 15 žen na kurz o Poporodní péče o ženu a jen 3 v První pomoci o novorozence. Hned bylo vidět, co je pro ně důležité - zda péče o hráz, prsa, nebo zdraví a život dítěte. Mě třeba příjde úsměvné, jak ženské řeší, zda se natrhnou, bojí se kde jakého nástřihu, přitom o tom snad porod není 🙂

jani_83
autor
18. dub 2017

Děkuji všem za informace a zkušenosti 🙂 byla jsem s malou u pediatra, pak na neurologii v nemocnici a ještě Sono mozku.melo by snad byt vše ok.má na mozečku malinkou cystu,ale to je prý po porodu bezne.za 2 měsíce jedeme ještě pro jistotu na kontrolu.od Te doby je klid,jen jednou ji zaskočilo trochu mlíčka a to jsem z ni dostala hned, že jsem ji dala na bříško.... je to prdelka naše milovana 🙂 ❤

lenusaak
18. dub 2017

@jani_83 tak to jsou supr zprávy!!! Tak at beruska prospivá dál takto a uzivejte ❤️

jani_83
autor
18. dub 2017

@lenusaak děkujeme !!!! a Tobě a prckovi také hodně zdravícka ❤