icon

Třetí dítě v dnešní době, dá se to zvládnout?

sklenicka24
28. čer 2012

V poslední době mi přijde, že se spousta maminek rozhodlo pro třetí dítko. Na dnešní poměry mi to přijde trochu jako bláznovství, co si o tom myslíte vy? Díky za vaše odpovědi. 🙂

shine2015
18. črc 2017

@kometkak přesně ...nejde o to trávit měsíc u moře ale o základní věci...aby se dítě nebylo domu ze musí do školy něco zaplatit a rodiče nemají.....

Aby melo kvalitní oblečení na lyzak a ne ze tam ani nebude moct jet....nebo když už tak oblečení pomalu ještě po rodičích...

Deti to pak vnímají cítí...

normalnimatka
18. črc 2017

kvalitní oblečení na lyžák.........prokrista..🙄

macekv
18. črc 2017

Ja mam tri deti. Dva kluky 5 a 3 a holcicku 3mes. V zivote nikdy bych je nedala. Nerikam, ze je to pohodicka. Narocne to je a jak!! Psychika celkem ok, dost jsem slevila 😀 Penize teda resime a pocitame. Vyskakovat si momentalne nemuzeme. Bydlime na vesnici, mame hyposku a psa. Od ledna uz mam domluvenou brigosku na uklid. Ale obetujeme pro deti vse a nemrzi me, ze nemam posledni kousky znackoveho obleceni apod. Prala jsem si holcicku a jako blazen si nepripadam. Stastna jsem. A starosti jsou a budou se dvema nebo se trema. Vzdycky to nejak spolecne zvladneme, aby byli spokojeni vsichni clenove nadi rodinky 😉 Nejdulezitejsi je zdravi si myslim. Zatim maji vic nez i nekteri jedinacci. Sice na dovci nejezdime, ale nam to nevadi 🙂 Az pujdu do prace zas bude jinak. Zit se 7tis a 17tis uz je rozdil pak.

macekv
18. črc 2017
shine2015
19. črc 2017

@normalnimatka to by ses divila - ještě dnes jsou deti co chodí v sustakovce v zimě lyžovat......

terezapetrova
19. črc 2017

@macekv mezi kluky mas rozdíl 2 roky ju to skoro není poznat 🙂 a vzhledově jak dvojčátka 🙂 krásné deti..

terezapetrova
19. črc 2017

@lamiaaa plán je krasnej me by jen zajímalo jak moc se přiblíží realitě nic ve zlem ale zatím mas vzdusnej zámek 🙂 ale drzim palce samozřejmě ze takhle by to chtěl témeř každéj jenže člověk mini..

shine2015
19. črc 2017

A jinak se posmivejte kdo chce jak chce.....ten lyzak zmiňují proto ze jsem to viděla když se mělo jet a dvě holky ve škole kolem mě toto řešily - miluju sourozence ale nechápu mámu - pokaždé se bály domu ze se ve škole něco platí natož říct ze by rady na výlet nebo lyzak....vykládat co dělaly o prázdninách v září přede všemi peklo...navíc decka si vykládají kde byly a nemyslí si ze dítě ti neřekne maminko mohli bychom jet já nevím do fajn parku nebo na koupalko tam a tam.....jsou tam skluzavky....nebo aquapark....

Na Vánoce?? Žádné hračky ale ponožky a svetr.....

Já jsem ovlivněna dost tím ze jsem viděla jak se ty spoluzacky kolem trápily.....

shine2015
19. črc 2017

@macekv nadherne deti !!! ❤️

odula
19. črc 2017

@shine2015 no,podivej. Ja jsem treti decko, mamka samozivitelka. Na lyzaku jsem byla jednou,o vyletu do Francie jsem mamine nerekla,protoze jsem ji nechtela zatezovat. V lednici jsme obcas meli jenom mrkev a sardinky. NIKDY jsem nemela zadny znackovy hadry a panenky. A bylo mi to lito,kurna ze bylo. A vis co?prezila jsem. A ted mam sama tri skvely deti. A mamine se nejak podarilo ve me vychovat to vedomi, ze v zivote jde fakt o vic nez o to co zrovna MAM.a taky to,ze nikdy v zivote nebudu koukat z patra na lidi, co nemaj. Naopak - spis jim pomahat. A prave na zaklade tyhle moji vlastne zkusenosti bych se nikdy nerozhodla proti diteti jenom proto, ze nebude MIT dost (rozumej podle standardu zapadni evropy). Mamine me vsichni vymlouvali ze stejnyho duvodu a ona byla statecna a sla do toho. Fakt jsem ji vdecna.

odula
19. črc 2017

@shine2015 jo jednou jsem dostala barbinu. To byla extáze 😀

miaellen
19. črc 2017

necetla jsem vsechny diskuze.3 deti, no je to krasne, ale konkretne my bysme 3 nejspis financne nezvladli... nejsme sice zatizeni hypotekou, ale prijem.extra vysoky taky nemame...je to na kazdem.

miaellen
19. črc 2017

@shine2015 presne tak...deti si mezi sebou reknou vse- kde kdo byl v lete a navic ta doba je silena...ten, kdo uz na zakladce nema kdo vi jaky mobil je uplne out. v nasi vesnici jsou dve deti trosku starsich rodicu a ted jdou do 1.tridy. ty deti jeste nebyly nikdy v kine, ani nevi, co je to aquapark, kola maji prvotridny herky- myslite, ze se jim nebudou ve skole smat? pochybuji.nejezdi na dovolene, nic....nevim ani proc, zrejme financni situace rodicu..

obla
19. črc 2017

Ahoj.
Děti jsou dar a dávají životu smysl.
Jsem ze třech dětí, i na dobu před a po revoluci jsme se měli, myslím dobře, .. je mezi námi ale větší věkový rozdíl a naši nebyli až do mé dospělosti, nikdy u moře. Vše jsme spokly my, nebo dům a jeho rekonstrukce. Moji rodiče však nikdy neměli žádnou půjčku, hypotéku, nebo tak něco.
Můj manžel je ze dvou dětí a celkem dost strádal.
Naše začátky nebyly vůbec růžové. Syn nebyl kojený a UM bylo nezanedbatelnou položkou. Někdy jsem uvažovala nad tím, jak tohle všechno zvládnem a kam to povede.
Čas plynul a my jsme vlastní pílí začali dosahovst nadstandardních příjmů. Životní komfort vzrostl a najednou spoustu negativních věcí opadlo. Synovi jsme mohli plnit jeho přání, ať už se jednalo o výlet, materiální věci .. oba dva jsme byli a jsme pyšní na to, co jsme zvládli. Postavili jsme si dům a jsme šťastní. Nyní toužíme po druhém dítěti. Druhé dítě bude ale konečné. Nechceme slevit ze standardu, který máme. Ne ze sobeckosti, ale prostě to tak cítíme. Můj muž má předsevzetí, že nikdy nechce, aby jeho děti strádaly tak, jako on. Zkrátka to nedopustí. Já věřím, že i třetí dítě by nebyl problém, nicméně člověk nikdy neví, co jej potká .. a za mě raději budu mít děti dvě a budou mít komfort, určitý standard, než se někdy opět ocitnout v tom, kde jsme byli na počátku, nebo v tom, z čeho vzešel můj muž.
Je to o prioritách a svobodném rozhodnutí a uvážení.
Stojím nohama na zemi a jsem celkem skromný člověk. Přesto cítím, že takové rozhodnutí je pro nás správné.

Maminky, které mají vícero dětí a jejich příjmy nejsou nijak závratné, obdivuji.. za jejich odvahu i i ochotu se uskromnit ještě více. Věřím, že ta láska je pak prostě velkou motivací.

Mějte se hezky !
El.

lenasss
19. črc 2017

Nedá mi to,musím přispět. 🙂 Máme taky tři děti. Kluky (9-5-2.5) Stálý plat má jen manžel. Já jsem ještě na RD. Myslím si,že si nežijeme špatně. Kluci mají co potřebují. Jezdíme na výlety a snažíme se,aby nebyli uplně mimo. Jen kam jsem se s nimi nedostli je moře,ale kvůli tomu že nejmladší je ještě malý a nechce se nám ho tahat k moří. výletujem jen po republice.

macekv
19. črc 2017

@terezapetrova 2roky a 3mes 😀 dekuji!

shine2015
19. črc 2017

@odula já moc nechápu proč se z deti které mají dostatek všeho děla hned to ze na někoho koukají z patra??? Proč???

A v životě nejde o tom přežít ..... a já bych chtěla aby moje deti v klidu přišly domu a řešilo se zda pojedou nebo nepojedou ale hlavní důvod nebylo - nejsou peníze.....

A já bych nesoudila podle toho ze někdo v dětství nejezdil ze je to hned lepší člověk nebo j naopak..... 😉

A standart považuje každý něco jiného - proto jsem psala ze se nebudu tady dohadovat ve slovickach co standart je a co ne....

V závěru rozhodnutí je vždy na každém a jakou cestou se kdo vydané tam půjdeme..... 😉

shine2015
19. črc 2017

@miaellen jedna věc je ze se deti posmivaji - jistě ze doma vysvětlis ze jsou jiné deti proste hloupé a nedělá se to....ale druhá věc je ze je smutné jak žijí....kino s mamkou? Proč by dítě nemohlo jít do kina?? My nechodíme často a mam dceru 6 a 5let ...syn ještě malý a byl doma s tatkou.....ale o tak vstupenky 400kc a koupily jsme si popcorn a pití a další 300kc v háji.....ale nechodime každý týden....

Na druhou stranu když už tam vlezu - nenakoupim hlava nehlava co si vymysli nicméně je tam nenechám koukat jak všechny jedí a pijí ... a tak se deti hezky podívejte kupovat nic nebudeme a zase se tady dlouho nepodivame......my totiž nemáme peníze.....co mě osobně prijde drsné je tahat finance mezi decka.....

Děcko má jít spokojeně do školy a ne přemýšlet ze doma není jídlo a nedej bože aby paní učitelka chtěla platit 40kc za divadlo.....

Dítě se na vzdělávat a má mít dětství.....

Tot můj názor. O to se máme jako rodiče snažit. I proto je důležité podle mě rozmyslet - jestliže mam hypotéku a na jídlo mě zbyde málo už teď tak holt neprivedu tři deti abychom měli 2tisice na měsíc po doplaceni všeho......a všichni jsme se klepali co jak bude. To je cele. 😉

obla
19. črc 2017

Ráda bych ještě vyvrátila mýtus, že děti, které mají materiální standard nebo nadstandard jsou sobecké a rozmazlené.
Zrovna toto tvrzení mě roztáčí do vývrtky.
Můj syn ( 10 let ) je materiálně nadstandardně zaopatřený a je si toho vědom. Moc dobře si uvědomuje sociální rozdíly mezi vrstevníkama. Je na svůj věk dobře finančně gamotný. Jediné co určitě není je rozmazlený, sobecký a neempatický. Naopak. S lítostí oznámil to, že jeho spolužák na ŠvP nejede, protože na to rodiče nemají peníze. Jeho kamarád z vesnice neměl přilbu na kolo, ptal se, jestli by mu tu starší nemohl věnovat. Dělí se, myslí na ostatní. Neposmívá se.
Ano, je už z podstaty náročnější, ale rozhodně ho to nedělá méně lidským, lepším, nebo horším.
A ve finále ho těší i zdánlivé maličkosti.
Je to dítě. Děti předsudky nemívají.
Naopak jsem se setkala se závistivým jednáním vůči němu. Ať už to byla krádež telefonu, zničení bot, nebo slovní urážky.

Dítě je zrcadlem a odrazem výchovy jeho rodičů. Takže bych předsudky nechala stranou a vůbec nepolemizovala, jestli je dítě z lepších nebo horších poměrů lepším, nebo horším člověkem.

shine2015
19. črc 2017

@obla přesně!!!!

shine2015
19. črc 2017

@obla já tedy musím naprosto souhlasit.....
dite co jede k moři nebo má tablet v první tride a jede na hory popřípadě jak se někdo vysmíval o zde teple kvalitní oblečení na lyzak a normální lyže klidně z půjčovny .... tak hned se rovna rozmazlené a zle, neváží si věci a povyšuje se.....
A nedej Bože aby se ho doma rodice zastali....

normalnimatka
19. črc 2017

@shine2015 no nemám čas se tady rozepisovat...ale to, co píšeš, je prostě mimo mísu.... tak snad dítě nenechám v šusťákovce lítat ani normálně v zimě ne? a proč by mělo mít na lyžák nějaký speciální oblečení? když jsem byla malá, tak rodiče o peníze nikdy nouzi neměli. a víš co? stejně jsem nedostávala hory hraček a různý jiný píčoviny.... rodiče prostě byli skromný, nerozhazovali.... a prostě všeho s mírou. na to, abych děcku zaplatila divadlo, nebo školní výlet, nemusim bejt žádnej boháč. mobil v první třídě mít dítě opravdu taky nebude a nejen z finančních důvodů.
jinak doufám, že děti budou mít takový sebevědomí a rozum, že nikdy nebudou řešit nějaký neznačkový věci apod...ale konkrétně hadry třeba značkový mám na dítě i na sebe téměř všecky značkový - sekáčový:D každej neumí šetřit, no.
ty tady popisuješ svoje dětství/mládí, ale to bylo všecko úplně jinak. dneska je ten standard zase o dost jinde.... a nemyslim si, že by zrovna ty polžky do školy byly tak závratný..

obla
19. črc 2017

@shine2015 nemám ráda škatulkování. Obecně. Můj syn měl v ŠvP kapesné ve výši, jako většina dětí. Ale zrovna můj syn koupil dětem, které si ho už utratily, nebo ho neměli v takové výši, nanuka !!!
Žádné jiné dítě to neudělalo ! Když mi tohle naše paní učitelka řekla s tím, že mi poplácala rameno a vyslovila obdiv za jeho výchovu, rozplakalo mě to.

Tohle je totiž ta satisfakce. Né to, že má úsměv od ucha k uchu kvůli nové "hračce", ale to, že je z něj dobrý člověk.
A to přeci není o poměrech.

shine2015
19. črc 2017

@normalnimatka mimo misu 😄😄😄 nebudu Ti to vymlouvat....každá máme to svoje a vedeme deti nejlíp jak si myslíme.....tot vše.
Mej se hezky.

obla
19. črc 2017

@normalnimatka položky do školy nejsou závratné, přesto má spousta rodičů problém je uhradit. A tak děti nemají ještě v prosinci uhrazené SPRŠ, fond, nemají výtvarné pomůcky, učebnice a pracovní sešity a nejedou na ŠvP, která stojí 2800 na 5 dní.

alemari
19. črc 2017

Já žasnu.... proč porovnáváte nepovnatelné! Kolik má kdo dětí je jedna věc a co z nich v životě bude je věc druhá. Dá se zvládnout všechno-odpověd na otázku, jen se musí chtít, a taky jak vidím, ignorovat posuzování lidí, co mají jiný názor... běžte se někdy podívat na tábor v přírodě, po pár hodinách jasně uvidíte které děti jsou z jaké rodiny. Spoustě tu by tuhl úsměv na tváři.

shine2015
19. črc 2017

@obla já ti rozumím....my to máme podobne. Navíc deti jsou k sobě hodne a pomáhají si....pomáhají i kamarádům.....zvou je částo k nám..... půjčují jim hned svoje věci....kola všechno.....když někdo spadne tak i ve školce hned běží a pomůžou

zuzineckah
19. črc 2017

@obla napsala si to naprosto přesně. Často jen zíram jak se tady dedukuji ty nesmysli o bohatších lidech, resp.detech z rodin, kde je víc peněz.
Kdyby měl člověk uvažovat stejnou logikou, tak by musel všechny děti ze sociálně slabších rodin odsoudit. Mně kdysi ukradla ve škole boty holka, která z přesně takové rodiny pocházela. Když jsme se jí domakli, tak reakce jejich rodičů našim málem vyrazila dech - omluva jim z huby moc nešla, ale poznámka,že co z toho děláme tolik povyku, vždyť jsme "zazobaní", z nich vypadla obratem 😡
Mně bylo holky opravdu líto, protože ty boty vzala proto, že se ji líbily a od rodičů by se jich nikdy nedočkala, řekla mi to sama... byl to smutný příběh a ač mě, stejně jako naše, odrovnala reakce jejich rodičů, tak jsem se na ní nezlobila, protože ona toho moc litovala. Prý chtěla mít aspoň na chvíli pocit, že má něco hezkého a ne vše jen poděděné, nebo z bazaru :(( Ono totiž ti slavní rodiče vyhlašovali, jak jsou jejich děti skromné a módní výstřelky nepotřebují😡
V určitém věku je ale tahle falešná skromnost jen představou rodičů, dítě to může vidět naprosto jinak. Ve finále v něm rodiče svojí slepotou probudí reakce, které by jinak nikdy to dítě nemělo...

obla
19. črc 2017

@shine2015 základem je výchovaa láska.
Materiální stránka věci nerozděluje lidi na lepší a horší. Lidé jsme všichni, jen někteří více lidští.

shine2015
19. črc 2017

@zuzineckah přesně to si myslim....

Rodiče někdy tvrdí jak je vedou ke skromnosti a jak jsou je jejich deti šťastné ale kolikrát to tak vůbec není....

A jak se asi cítí dítě které nemá včas zaplacené základní věci do školy?? nemyslím si ze by se jim chodilo v pohodě do školy...

Strana