Týdenní miminko se nemůže vykakat

sanyy22
10. črc 2021

Ahoj mám 7 denního prcka, a trápí ho zácpa, dáváme mu espumisan a rektální trubičku, masírujeme i bříško a dáváme ho na tygrika ale bohužel nic nepomáhá, prdí normálně, pije dobře, stolici měl naposledy ráno od té doby nic. Prosím o radu zda máte někdo nějakou radu jak mu ulevit

honatko092
10. črc 2021

Nechápu, jak se nemůže vykakat, když kakalo dnes ráno? Novorozenec může kakat 10x za den, ale i jen 1x denně. Pokud ho nic netrápí, normálně pije a prdí, tak bych ho nechala tak a necpala bych do tak malého tělíčka Espumisan. Pokud by jej to opravdu trápilo, maximálně jemně masírovat bříško a nosit v klubíčku.

sanyy22
autor
10. črc 2021

@honatko092 no on právě už 2 hodiny řve. Tak mám strach aby neměl zácpu a neboli ho z toho bříško

veruuu_kubesovic
10. črc 2021

@sanyy22 má hlad, je mu/ji horko, chce ponosit, rozhodně nemusí kakat denně a pláč rozhodně neznačí hned problém s bříškem...

veruuu_kubesovic
10. črc 2021

@sanyy22 jinak týdenní miminko a rektalni rourka a espumisan...to jako vážně??? Mám 2 děti, když měli týden tak jsem jim nic takového nedávala...

codal
10. črc 2021

@sanyy22 miminka někdy kakají i jednou za několik dní (klidně i jednou týdně). Může mít bolavé bříško, prdíky, to ano, ale pokud kakal ráno, tak zácpu určitě nemá.

sanyy22
autor
10. črc 2021

@veruuu_kubesovic mě to poradili v porodnici, porodní asistentka

margriet
10. črc 2021

@sanyy22 Nemusí ho nutně trápit bříško, ale může plakat z jiného důvodu. Kakání není u miminek nijak pravidelné. Někdy může i pár dní nekakat a pak několikrát po sobě. Espumisan klidně dávej, taky jsem ho dávala i tak malému miminku na radu doktorky.

honatko092
10. črc 2021

@sanyy22 Miminka pláčou, je to prostě způsob jejich komunikace. Miminko od kamarádky brečelo 2 měsíce 16 hodin v kuse. Chce to uklidnit nejprve sebe (dítě to vycítí), nedělat s ním všechno, co jste uvedla, ale prostě přijít na to, co se děje (hlad, žízeň, mokrá plína, horko, zima nebo chce prostě jen kontakt) a jemně s ním manipulovat. Opravdu netřeba hned se obávat, že pláče, protože ho něco bolí.

beatty
10. črc 2021

@sanyy22 rozumim tomu strachu, kdyz miminko 2 hodiny place. Znam to. Vlastne snad vetsina maminek to alespon 1 zazila.
Pokud ma pres den miminko dost procuranych plen a prdi, zacpy se ani v nejmensim nebojte.
Je to jeste drobecek. Hodne kojte, co to pujde. A pokud jste tomu naklonena, noste miminko v satku nebo vhodnem ergonomickem nositku (idealne kouknout do skupin na fb Nosim na srdci, Moderni nosicky, Nosici Cesko...).
Plakat muze ze spousty duvodu. Budte mu nablizku. A ono to casem prejde.

codal
10. črc 2021

@sanyy22 s rektální rourkou se to nesmí přehánět, miminka si na ni můžou zvyknout a pak se samy nevykakají. Měla by se použít až v nejnutnějším případě. Jinak cvičit nožičkami, nahřívat bříško, klidně i ve vaně v teplé vodě, schoulit dítě do klubíčka v náručí, aby kolínka tlačila na bříško (to je fajn poloha na prdění), nevím od kdy je espumisan, ale ty určitě můžeš pít fenikolový nebo kmínový čaj proti nadýmání (fenyklový se myslím může poměrně brzy dávat po lžičkách i miminku právě proti bolení bříška). A jinak bolení bříška je u miminek normální, má to většina a je to náročné, ale není to nebezpečné.

merope
10. črc 2021

@codal Pozor na ten fenyklový čaj - já řešila s doktorkou, že už jsem začla pít i ten a přijde mi, že je to ještě horší - no a ona mi řekla, že tak 2/3 miminek to pomůže a tak 1/3 to nesnese a potíže to jen zhorší.

sanyy22
autor
11. črc 2021

@merope já ho pijí od včerejška

zuzangel
11. črc 2021

Jejda, asi bych upustila páry, trochu se dala do klidu a především tyto "pomůcky" dala stranou. Pokud byla ráno stolice, prdí, a "jen" pláče, tak bych viděla problém jinde. Chce třeba jen pochovat, potulit, nebo jsi snědla něco co mu nesedí, ani o tom nevíš.
Jinak přesně jak radi holky, dávat na bříško, cvičit jakoby a hýbat bříško, chovat chvíli třeba na tygrika a zkoušet kde co. Opravdu je to ještě mocalinke, aby se používala rektální rourka.drzim pesti

areh
11. črc 2021

@sanyy22 oba synové mi kakali cca jednou za 5 dní a vše bylo v pořádku. U staršího jsem to konzultovala s doktorkou, protože se mi to zdálo dlouho, ale úplně v pohodě tak fungoval dokud jsme nezačali s příkrmy.
Taky bych hledala příčinu jinde než v bříšku.

melek5
11. črc 2021

@sanyy22 pokud vím tak kojené děti atakove malinke můžou kakat i jednou za deset dní,pokud naše dr.nebyla debil 🤭

alubif
11. črc 2021

Kojis? Kojene dítě nemusí kakat i 20 dní a je to v poradku, to že se kroutí neznamená, že ho bolí bříško. Ale je prst es nevím nespokojený- unavený, hladový, je mu moc teplo/zima... pokud jde o bolení bříška, tak espumizenem nic nezkazis, ten účinkuje jen ve střevě. Na fenykl u tak malého miminka velký pozor, dává se až od měsíce a s opatrností, páč vyšší dávka může mít přesně opačný efekt. U nás fungovala probiotika s medvídkem z dr.max (a to ty jejich některé výrobky nemusím). Zkus masírovat ve směru tocení strev- po směru hodinových ručiček a cvičit nožička. Ale hlavně se uklidni a necpi mu hned do zadku rektální rourku. Děti někdy řvou, některé neustále a i kdybys udělala cokoli, budou ,, nespokojené". Dcera trpěla na večerní neklid- rev 5 hodin v kuse, asi po týdnu jsme na to přišli a věděli jak s tím pracovat. Dítě cítí tvou nervozitu a bude se v něm odrážet.

veruuu_kubesovic
11. črc 2021

@sanyy22 to opravdu není vhodné, je maličké, navíc tím ztratí nutkání tlačit
Navíc pozor i na fenyklový čaj u mého syna působil přesně opačně...

codal
11. črc 2021

@merope aha, no vidíš, to jsem taky nevěděla.

codal
11. črc 2021

Probiotika jsou super, ale samozřejmě to nezabere hned, tam je účinek až za nějakou dobu.

elizsebik
11. črc 2021

@sanyy22 ahoj milá, nepanikar, já jsem viděla i tvoji diskuzi ohledně váhy, jak jste na tom? Pribira?
Co se týká zácpy, zácpa to není, bříško může bolet I tím, že ty sis dala něco jiného do svého jídelníčku. Zvaž to, potom, jestli už vám dali vigantol, může být i tím.... Nebo nějaký jiný lék.
Espumisan na chvíli bych vysadila, z něj také může být mimi špatně. Jestli chceš piš sz).

barulina
11. črc 2021

@sanyy22 zbytečně ho ničím necpi. Pokud kojis, může makat 1x tydne. Pláč týdenního miminka nemusí být vůbec bolavy bříškem