Uplakané dítě, přejde to?
Ahoj holky,
jsem už zrala na psychiatra narodil se nám syn, který prorve celé hodiny v kuse. Ma totálního rapla, je rudý a řve celý se prohyba a pne. Pediatr nám říkal na zacatku prdiky, ale řve i když ma i mekke břicho. Předevčírem se jsme byli na sestitydenni kontrole, tak doktor koukal, ze nedošlo k žádnému zlepšení ba naopak řve ještě víc.
Zítra mame jit na vyšetření kompletni ale mylsim si,ze mu nic není. Uz mam obavy jestli je psychicky v pořádku, mám nervy na pochodu jsem ve stresu nevím co s ním delat. Place i kdyz ho nosíme, chováme proste at děláme cokoliv. Ja probulim tri dny v týdnu. Máte zkušenosti jestli to přejde? Nebo čím pomoct? Všechno na prdiky užíváme apod.
@sebkova ak máš pocit, že dieťa má zdravotný problém, tak choď na pohotovosť a oni ťa zoberú na príjem do nemocnice - stačí že povieš že ti dieťa celé hodiny plače a nevieš ho utíšiť. Spravia krvné testy a sono brucha a dieťa bude cca týždeň sledované. Neurologické vyšetrenie pre tak malé deti ako je tvoj syn neexistujú. Tie sa robia výnimočne až okolo roku a pol inak až neskôr. My sme mali tie isté problémy s dcérou, a po vyšetreniach v nemocnici sa ukázalo, že jej nič nie je, len brečí. Doktor povedal, že niektoré deti brečí a musíme to vydržať. Mal pravdu. Dcéra má 5 a je vysmiate spokojné dieťa. Tak to vážne bolo povahou, pretože jedla, priberala, a je dodnes zdravá. Ak ti povedia, že je v poriadku aspoň budeš kľudnejšia, a môžeš si byť istá, že blíži deň, keď prestane plakávať.
Ahojy, bohuzel ne vsechna mimca jsou jako z reklamy... Moje dcera prvni ctyri mesice proplakala, pak to postupne ustupovalo.
Na ty první 3 měsíce si moc nepamatuji, mám je jako v mlze, ale vím, že syn taky hodně plakal a byla jsem z toho zoufalá. Nejradši bych byla bývala utekla někam hodně daleko. Prdíky jsme řešili skoro 8 měsíců - když si už konečně zvykl na mé mléko, přišly od 7. měsíce příkrmy a ty to zase zhoršily. Hodně pomohlo, když se začal víc hýbat, to bylo kolem 8. měsíce, kdy se rozlezl. Avšak i teď v 9,5 měsících ho ty prdy občas budí ze spaní :D No a jak mu rostou zoubky, tak bývá protivný a ukňouraný. Tento týden je zrovna pohoda, tak čekám kdy to přijde. Pomalu ho odstavuji a nahradila jsem 2 mléčné dávky přes den umělým mlékem a přijde mi, že je po něm klidnější - ale možná je to jen můj dojem. Jinak byl plně kojený 6 měsíců, pak s příkrmy další tři. Taky jsme na začátku zkoušeli různé kapičky, dietu... nic moc nezabíralo. Bylo to šílené a jsem ráda, že to mám za sebou.
U nás pomohl šátek a dát se do pohody. Když jsem byla nervózní já, byly i děti.. Dala jsem do šátku (mladšího syna hned jak jsme došli z porodnice) a šla se projít na zahradu, později do parku. Krásné počasí a rozkvetlá zahrada klidnily mě a děti se uklidnily taky.. Po cca týdnu už stačilo jen vzít šátek sotva začínaly brečet, navázala jsem a hned klid.. V šátku jsou i v dobré poloze na ty prdíky a hlavně byly u klidné maminky 🙂 Taky jsem kojila na požádání, tzn. skoro furt 🙂 Ale v tomhle věku jsou růstové spurty, děti mají větší hlad, takže je to normální 🙂 Přeju pevné nervy a aby to bylo brzo jako z reklamy 🙂
U syna tohle zpusoboval Vigantol..
@andrejka_je vigantol? vždyť jedna kapka denně nemůže způsob pláč .... moje půl roční dcerka už předem otevírá pusinu a čeká než jí tam ta kapka kápne .... zvykla si na něj bez problému 🙂 u nás spíš ten pláč si myslím způsoboval nedostatek mateřského mléka ... od doby co je z porodnice doma tak přestala plakat, protože jsem jí právě přidávala k mateřskému mléku Nutrilon
@bartakova_veronika je to tak. Zkousela jsem vysazovat a nasazovat a pokazdy s Vigantolem obrovsky problemy..
ještě se vrátím ke své poznámce z první strany, zapomněla jsem připsat rektální rourku. Zkrátka ačkoliv jsem najela na probiotika (je jedno jestli Entikon nebo Biogaia nebo ApoLaktík) týden po porodu a Espumisan (zase je jedno jestli Sab Simplex....) byl vždycky taky po ruce stejně prostě ty koliky byly a rourkovala jsem docela často. Občas se mu ulevilo na půlhodinky a i za ně jsem byla vděčná. Jinak trochu jsem to přikládala menší toleranci k mlíku (jakože k laktoze) a bylo mi řečeno, že celý ten trávicí systém miminka je u některých miminek ještě nezralý a to pak opravdu může trvat klidně i ty čtyři měsíce, než se to trochu usadí. Držím palce....a hlavně na něj se nezlob, měj ho ráda o to víc...potřebuje to o to víc. A pak, aby sis to pak celej život nevyčítala....
@andrejka_je tak to by mě vůbec nenapadlo že vigantol může dělat problém ... přeci jen ho dostává každý prcek .. a malá ho dokonce má brát až 18 měsíců .. někteří dětičky ho tak dlouho neberou ....
@bartakova_veronika a to vim, ze syn v romhle neni rarita, deje se to pomerne casto. Rikam si, ze kdyz ta mala kapka je k necemu...ze to do tela neco dodava, tak to muze delat i neplechu.
Zkuste si prosadit rhb vyšetření, doporučuji dr. Popper Hradec Králové, jezdí sem z celé CR. Nám moc pomohl. Dcera hodně plakala, ublinkávala, pak jsme později odhalili nerovnováhu při pasení koníčků a bylo to. Dr. Popper odhalil bloknutou krční páteř od porodu.
Zkoušela jsem vše možné, prý prdíky, tak jsem změnila stravu, vyřadila na měsíc laktozu, vysadila vigantol, nic nepomohlo, až nakonec toto. Měli jsme probiotika, espumisan, všechno možné, ale nakonec byl původ úplně jinde.
Právě prožívám to samé. Mám mimčo, které zvládá proplakat hodiny. Většinou usne jen v kočárku a občas brečí i tam. Doma usne pouze na pár minut, a pak zase přijde řev. Navíc mám ještě rok a půl starou holčičku. Je to fakt náročné. Psychicky i fyzicky. Zkoušela jsem vše...nosítko, cvičení, masáže bříška, probiotické kapky i tejpy. Nic nepomáhá. Dokonce jsem zajela do Motola na kliniku pro děti s excesivním pláčem. Tam mi bylo řečeno, že mnoho rodičů připisuje tyto problémy kolikam, o které se jedná jen v některých případech. U ostatních miminek se jedná o dráždivost a o to, že si složitěji zvykají na "náš svět" a tenhle nekomfort projevují pláčem. Jediné, co jde v tomto případě udělat, je vydržet. Ve třech měsících by to mělo přestat. Vrchol pláče by měl být mezi 6.-8. týdnem věku, tak doufám, že se to třeba brzo změní a budeme mít klid. Tobě přeji pevné nervy a ať máš brzy spokojené miminko.
@bayt tak nasemu prckovi to treba pomohlo. Ale zase z druhe strany se snazim do nej necpat leky atd.dokud neni opravdu treba. Snazim se pomoci jinak, jen kdyz jinak nejde, prijde na radu toto. Maly byl dost placlivy, zamerila jsem se na prevenci, tak jak jsem popisovala postupy (viz muj 1.prispevek), kdyz to bylo jednu dobu dost spatne, sahla jsem prvne pro rektarni rourku. Maly bude mit za 1,5m dva roky a pouziti sab simplexu bych mozna mohla spocitat na prstech jedne ruky (mozna obou). Kdyz to slo proste jinak, slo to jinak, me to sice stalo docela nervy a maly plakal mozna vic nez kdybych davala casteji, ale nerada tlucu chemii hlava nehlava, hlavne at uz je klid, to fakt ne 😉
@sebkova nevim zda uz tady probehl i kiss syndrom.
http://annakohutova.cz/kiss-syndrom-zraneni-nov...
Příčin pláče může být spousta, určitě už jste taky spoustu věcí vyzkoušeli, člověk v takové chvíli vyzkouší cokoli... Pokud byste měli i jen stín podezření, že by to mohlo souviset s kojeneckými kolikami nebo vůbec trávením, doporučovala bych ještě vyzkoušet bezmléčnou dietu u vás, pokud kojíte. Já nemám s pláčem až takhle extrémní zkušenost, ale oba naši synové trpěli kolikami zhruba prvních pět měsíců života a hlavně večery byly "výživné". Ale u nich bylo tedy zřejmé, kde je problém, obzvlášť u mladšího syna, který míval výrazně zpěněnou stolici. Hodně nám pomáhala rektální rourka. Tvrdí se, že je návyková, ale nemám tuto zkušenost. Používala jsem sice s rozmyslem, ale i tak poměrně často (bylo období, kdy bychom bez ní nepřežili) a oba synové jsou ok. A u mladšího mi pediatrička poté, co jsem ji informovala o zpěněné stolici u syna, doporučila striktně vysadit z jídelníčku mléko a jakékoli potraviny mléko obsahující. Ona tedy tvrdila, že stačí ca na pět dní a pak se k mléku můžu vrátit. Nám to ale tak strašně pomohlo, že jsem neměla odvahu a raději jsem tu bezmléčnou dietu držela dál. Je to náročné, ale jde to a není to na doživotí. A výborná zpráva: hořká čokoláda mléko neobsahuje. 😀
Vzpomínám si, jak jsem si denně přála, at už jsiu synovi tři mesice, protože prý potom to bude všechno lepší. Byla to pravda. Malá miminka proste brečí a brečí vždycky z nějakého důvodu, nemusí to byt jen protože mají hlad, žízeň, bříško nebo potrebuji spinkat a nejde jim to. Myslím, ze u vás tam bude mít i roli Tvůj psychicky stav. Mela bys začít hlavně u sebe, dej sebe do kupy a zamysli se nad tím, ze Ti to nedělá schválně. Ono jen neco potřebuje a Ty jsi mu to stále nedala. Ty první tři mesice jsou vazne narocne, ale jednou jsi máma, tak se k tomu musíš nějak postavit.
Jinak, Sab Simplex, Espumisan a spol - neprehanet, mohou způsobovat zacpu
Vigantol nespavost a špatnou náladu (vyzkoušeno)
Jestli je kojeny, zkus popřemýšlet, jestli nemůžeš jist neco, co by mohlo malého dráždit na brisku
Každé miminko je jiné, ale každé potřebuje lásku, klid a pohodu od své maminky. Dítě doslova kopíruje své rodiče! A jestliže si myslíš, ze by mu nic nemělo byt, pak Ti ukazuje Tvůj psychicky stav, Nehledej na něm neco co tam není.
Nečetla jsem vse,hodně se řadí zkusit: zavinovací,bílý šum, podávání probiotika, společně mazlení nahá těla, kojení dle režimu miminka. Mne zabírá to mazlení a kojení a v praxi to znamená,že moje miminko klidně na mne nebo vedle mne spinká a každou chvíli se kojí, opravdu kojim prostě celý den. Když chci do sprchy nebo si vzít jídlo je rev na veřejnost skoro nemuzeme
@bartakova_veronika ahoj, díky za reakci, ale náš malý neměl hlad, měla jsem vždy mléka dost a kolija nonstop dceru a pak toho mladšího syna, přisával se kdy chtěl a přibírali oba více než průměrně
@lucka662006 ono je to těžké určit proč mimčo hodně pláče ... já si to srovnávala spíše že měla hlad ... vzala si odemě maximálně 30 ml a to jsem jí kojila i klidně přes půl hodiny .. večer snad každou hodinu či půl hodiny, pořád chtěla být u prsa ... ale u nás to mohlo také být díky tomu že 14 dní byla v inkubátoru a jak se vyndala tak pak takhle večer vyváděla ... v porodnici nás každý den nechali v noci brečet 5 - 6 hodin a vyjímečně jí dávali jenom dokrm ... zkoušeli jsme i kapičky na prdíky ale na to podle mě netrpěla ... doma to potom ustálo a spinkala krásně bez pláče .... může to právě být cokoliv .. to je u těch miminek nejhorší, že člověk ne vždy příjde na to proč pláče atd ....
@queenp Dobrý den,prosím v jaké formě a jakej vit.B dáváte, děkuji
@beruska1003 Už jsem to tu psala, mě ho doporučila neuroložka až v 4,5 měsících syna a to už se začal zklidňovat a jeho podávání už nebylo zapotřebí.Takže ani nevím,v jaké formě a jaký se podává.Ale říkala,že by nám to hodně usnadnilo situaci.Poraďte se s pediatrem.
@beruska1003 vit b s konzultaci doktora, ve volnych prodejnych pripr.je vzdy info od 3 let a ani tam neni davkovani pro mimca. Dr.by Ti presne mela doporucit (nebo napsat na recept) pripravek a doporucit i davkovani.

Mala som to tak pri dvojkach - neustaly rev. Vecer medzi 18-23 len revali a kazdu chvilu pytali jest. Odmalicka piju bebu. Po troch mesiacoch ustupili koliky a mali uz boli pouzitelni. Teraz maju 1,5 roka a opat hucia od rana do vecera (obdobie vzdoru v duo verzii😅)