icon

Upozornění na nebezpečí nákazy salmonelou z kaše Hami

sona_12
24. zář 2021

Milé maminky a tatínkové,
na konci července jsem se synem (16 měsíců) zažila příšerný zážitek s nakažením salmonelou. Přestože jsme vůbec ale vůbec netušili, kde se mohl nakazit - všichni jsme jedli prakticky to samé a zažívací potíže neměl nikdo z nás. Časově nakažení ani neodpovídalo na dny, kdy jsem maso nebo vejce zpracovávala a vždy jsem si myslela, že dělám maximum pro to, aby se něco takového nestalo. Po návratu z nemocnice tedy nastala paranoia a z kuchyně se stala dezinfekční stanice a vše se kontrolovalo a kontroluje díky téhle bestii mnohem více.
Lékaři i hygiena, kde jsme byli automaticky nahlášení, nemohli věřit, že pozřel jen to, co jsem jim řekla.
Po půl roce od zakoupení kaší, kdy s touhle mrchou pořád bojujeme, mi přijde e-mail, že za vše může dětská kaše, která je pro děti od 4 měsíců (tedy první kašičky).
Můj syn nesnáší laktózu, takže výběr z kaší byl nejen v době covidu dost omezený a když vám lékař doporučí, ať používáte nemléčnou rýžovou kaši k večeři, zkuste sami najít, kde a jaká se dá sehnat...
Jelikož se krom zprávy z shopu, že mám donést kaše, které jsem koupila před půl rokem, takže jsou dávno snědené, není jiného dovolání k tomu, že výrobce stravy pro nejmenší evidentně nekontroluje, co má, Vás prosím o sdílení tohoto příspěvku, i kdyby to znamenalo, že minimálně jeden z Vás zjistí, že má tyto kaše a k nakažení dalšího nedojde...

Upozornění na nebezpečí nákazy salmonelou z kaše Hami
meronym
24. zář 2021

Ta zprava nedavno probehla mediami, taky jsme tuto kasi meli doma a davali dcerce (trpi na ABKM a presne jak pisete - nemlecnych kasi je velice poskromnu). Dokonce jsme meli primo tu stahovanou sarzi, ale zrejme jsme meli stesti, protoze se nenakazila. Je to strasne! Moc mne mrzi, co jste si museli zazit, drzte se!

xleni
24. zář 2021

@sona_12 ano, bohužel...syn má také po salmonelr....v srpnu. Netušili jsme z čeho. A v týdnu zpráva o té kaši :( ještě byla v kredenci ... stejná šarže. Hrůza.

klokanka31
24. zář 2021

@sona_12 To jsem slyšela v televizi, je to příšerný že ani dětská jídla nejsou 100% bezpečná. Ještě že my kupujeme kaše od sunaru.

aneta_v
24. zář 2021

Kdybyste dámy nedávaly extrudované kupované kaše, které jsou jen prázdné kalorie bez jakékoliv výživové hodnoty, ale dělaly domácí kaše…. Njn

corry21
24. zář 2021

@aneta_v to je moc užitečný komentář, když bude příště nevyhovující jiná potravina, kterou náhodou jíte i vy, tak vám moc pomůže poznámka o tom jak si za to můžete sama 🤦

meronym
24. zář 2021

@aneta_v Je vam lip?

xleni
24. zář 2021

@aneta_v Gratuluji ke komentáři roku! 😤

klokanka31
25. zář 2021

@aneta_v Kdyby kupované kaše byly tak hrozné, tak by je nedoporučovali pediatři 🤦

daasqua
25. zář 2021

Máme ve skupince jednu nedonošenou holčičku, která obecně má hodně zdravotních problémů a často bývá u doktorů a v nemocnicích (plus její nedonošený sourozenec předtím na něco ve věku do 1 roku zemřel, takže matka už musí mít úplně nervy nadranc)... a té najednou bylo hodně špatně, taky musela na delší dobu do nemocnice, hrůza... a pak se přišlo na to, že jedla tyhle kaše (a byly doporučované pediatrou, myslím kvůli průjmu či tak)... takže jako fakt super, salmonela v jídle pro miminka :-/ My od Hami taky kupujeme, ale naštěstí jen mléčné kaše. Měli by z toho něco vysoudit.

daasqua
25. zář 2021

@aneta_v V normální kaši, kterou by si člověk dělal sám doma, taky může být salmonela, botulotoxin a podobné sračky. Dětská strava je navíc více sledovaná potravinářskou inspekcí, tak lidé předpokládají, že bude "bezpečnější". Když si sama vypěstuješ zrní a na kameni rozdrtíš na kaši, tam bude bakterií ještě více.

sudylichozrout
25. zář 2021

@aneta_v Ty jsi neuveritelne pitoma. 🤦

sona_12
autor
25. zář 2021

@klokanka31 Hami jsem právě kupovala na doporučení lékaře, jelikož sunar s tímto už měl dříve problém 🤦

klokanka31
25. zář 2021

@sona_12 To jsem nevěděla 😮

sona_12
autor
25. zář 2021

@aneta_v Ano jsem naprosto pitomá, že jsem na doporučení lékaře dala přednost kaši, která měla být kontrolovaná laboratoří a tomu drobečkovi jsem ublížila, přestože jsem chtěla, aby neměl průjmy a bála jsem se uvařit kaši doma. A to jsem vždy bojovala s tím, co je lepší, jestli kupované (kontrolované) anebo domácí a spíš jsem malému vyvařovala... No nic, už se bohužel stalo a doufám, že tohle potká minimum rodičů...

P.S. Věděla jsem, že i tyhle komentáře se objeví, ale i tak si myslím, že je dobře o tom mluvit a psát...

kacaba85
26. zář 2021

Když si to vezmete prakticky, tak: domácí kaši vaříte - tedy varem zničíte bakterie, instantní kaši jen zalijete teplou vodou. Pediatři doporučují leccos, třeba taky, že UM je lepší než kojit. Výrobcům by se tohle stávat nemělo, svědčí to o nezvladnutych výrobních procesech a problémech s hygienou.

janule0123
28. zář 2021

@kacaba85 kdyz si to vezmu prakticky .. pro sebe vařím kaše s mlékem … tam není problém s varem … pokud tam potřebuji dat pro prcka um… tak nesmím přesáhnout doporučenou teplotu co se týká UM… takže abych pridavala um dodatečně a řešila, jestli má správnou teplotu to do ceho přidávám …případně priste muže být neco ala salmonela přímo v UM… ne každý muže kojit a jde to… takže je odkazany na uměle mléko … kravske mléko zas obsahem veci co malé dítě potřebuje není ideal.. takže jsme u UM které se proste nepřevari.. Každý kolem děti jedna podle toho co považuje za nejlepší řešení… a pro malé děti je to extra hlidane, bohužel ne vše se uhlida …

veroniquecz
29. zář 2021

@klokanka31 to bohužel klidně muže byt i v kaši od Sunaru 🤷🏻‍♀️

viki999
29. zář 2021

To je šílený! Ve médiích jsem to nezaznamenala a nenapadlo by mě to... 😡😡😡

eviicka
30. zář 2021

@viki999 přesně tak, také o ničem nevím, a přijde mi to hrozné... člověk se ty děti snaží ochránit a pak toto. Hlavně ať jsou všechny děti brzy v pořádku. Držím vám palce.

A s hygienou jste to teď zpětně nějak konzultovali? A s výrobcem?

Já kupuju Nominy no a nevím proč, ale když je chystám, tak je z nějakého pocitu nechávám dovést k varu (nebo k probublání), teď koukám, že to asi má smysl.