Výčitky po narození druhého dítěte. Jak zvládnout pocity viny?
Devcata ahoj, potrebuju uklidnit. Mam 2,5 dceru a pred par dny se nam narodila druha holčička. Doma je to takovy no asi muze byt hur. Spim s mladsi s detskem pokoji a manzel se starsi v loznici, zatim. Ale resim problem v sobe. Citim se hrozne špatně, porad brecim, psychicky tyram samu sebe myšlenkou, ze jsem starsi ublizila příchodem noveho miminka. Ze se ta pozornost ted neupina na ni ale na mladsi. Starsi je pro me cely muj vesmir, miluju ji tak jako nikoho, je to skvele dite a chtela jsem ji dat s manzelem do zivota sourozence. Ale mam z toho výčitky, aby se necitila ze jsme ji vymenili a ze uz ji nemame radi. Jsou tyhle myslenky v pohode? 🥺🥺🥺 Vazne me to szira. Snazim se věnovat se hlavně starsi, mladší zajímaji zatim jen 🐐🐐😂 diky ♥️
Pro obě děti je super ,že mají sourozence.Všechno si časem sedne.Je to období ,které přejde a přijde jiný.
@luna03 Proč spíte odděleně?
@luna03 chápu, možná si zkus říct, že i ty svým rozpoložením hodně můžeš ovlivnit to, jak to starší dcerka bude prožívat...ona z tebe vycítí to, co prožívás. Tak zkus sebe přesvědčit a i dávat najevo, že je to v pohodě a že to bude dobre,a určitě to i dcera zvládne líp ❤️
Ps: A pokud by to bylo jen o tom spaní, určitě se s tím dá něco prakticky udelat
@klokanka31 protože starší neulehne v klidu ke spaní, jakmile odejdeme do pokoje, hned spi az do rana a rano zase přijdeme do postele ji vítat
@swan42 venku uz jsme byli druhy den co jsme prisly z porodnice, ale neni to ted o tom byt venku a venku si ji nevšímat. Ja si ji vsimat naopak chci a ne jebom venku ale ted hlavne doma. Venku jsme porad, mame velikou zahradu s hřištěm, takze mala je v kočárku spinká a starší hraje, to ale neni příspěvek o tom..
Všechny děti, co jsou na světě, přežily příchod mladšího sourozence, takže to určitě přežije i tvoje dítě. Jestli to ale zvládneš ty mám docela pochybnosti 😎
@luna03 muj prispevek taky neni o tom si starsi nevsimat...Nepsala jsem, ze si ji mas nevsimat, ale ze si ani nevsimne, jestli si ji vsimas nebo ne.
Hlavne si po sobe znova precti tu cast "snazim se venovat hlavne starsi"
Myslim, ze by sis mela utridit priprity. Starsi bez tebe prezije, novorozenec ne. A ty sama bez jidla a spanku taky ne...
Protoze si to potrebujes srovnat hlavne ty sama v sobe, dam ti jiny uhel pohledu kterym se na to divat. To, ze prvnimu diteti s prichodem sourozence neni uz nonstop venovana plna rodicovska pozornost, neni nutne spatna vec. Naopak to je spise zadouci a pro dite dobre. Prilis pozornosti dite dusi; pokud se rodic zameruje jen na jedno dite, casteji sklouzne k helikopterovemu rodicovstvi a ma tendenci vsechno hodne resit, nekdy az prehnane. Sourozenec rodicovskou pozornost rozptyli, takze prvnimu diteti se trochu volneji dycha, neni neustale pod drobnohledem, a rodic najednou nema kapacitu resit kazdou prkotinu a protoze si musi lepe rozvrhnout sily, resi jen to co je skutecne dulezite. Jako dlouholety jedinacek muzu i ze sve zkusenosti rict, ze rodicovskou pozornost, ocekavani a ambice je rozhodne lepsi sdilet se sourozenci, nez mit vse upnute jen na sebe. Plna pozornost neni jen laskyplne venovani, znamena to i velky tlak… dite samozrejme porad potrebuje spoustu pozornosti, ale pokud mate dobry vztah a emocionalni napojeni, bude vam stacit kvalitni cas 1:1 kdyz treba mimi spi. Ve vysledku to vsem pomuze - rodic si lepe urci priority, dite dostane vice nezavislosti, a sourozenec celou rodinu obohati.

@luna03 zalezi jak moc te to trapi a jak se tim uziras. Jestli te to obtezuje nelolikrat nebo mnohokrat denne, tak to neni v pohode a chtelo by to nejakou psychopodporu. Ja si zas rikala jak druhyho zanedbavam oproti prvni. Prvni bxla nerizena strela a nespavec, druhy spac, co prvni 3 az 4 mesice defakto jen prospal a po 3 az4 hodinach se kojil. Miminu jsem se venovala (krom kojeni a prebalovani) jen asi pul hodiny vecer kolem 22.kdyz uz starsi usnula. Ale netrapilo mne zas tak moc, rikala jsem si ze to tak proste vychazi.