Vývoj dítěte - syn je v roce a 5 měsících "líný"
Ahoj holky,
syn teď bude mít rok a pět měsíců a je když to řeknu hnusně totální lemra. Nechce nic opakovat ani slova ani paci paci prostě nic. Jede si to svoje, moc dobře ví, že boty patří na nohy, že vysavač vysává kde má co otevřít ale to co po něm chci ani za zlaté prase. Na nic neukáže jen natáhne ruce, je šílený nervák. Už začínám mít obavy, že bude snad autista nebo já nevím co. Uklidnete mě prosím někdo 😂😂😂
@denca033 no on měl nebo respektive ma vysokou dráždivost. A jak vidím jiné děti jak ukazují a mluví tak na mě jsou mdloby. On prostě nemluví, nenapodobuje, neukazuje. Na druhou stranu otvírání skříni obslehl hned, když mu vytáhnu prostrkavadlo a ukážu tak chápe, že to tam má zkoušet strkat ale za chvíli s tím praskne a jde si po svém. Nenechá si nic vysvětlit hned dostane rapla a spustí. Už jsem z něj fakt vyčerpaná 😂😂😂. Jednak nic nedělá a ještě je vzteklý jak čivava 😂😂😂
@sebkova Jen mě napadá, zkuste mu hodně zpívat, dokola opakovat básničky a tak. To by mělo dětem hodně pomáhat jednak se rozmluvit, jednak ten rytmus ve slovech i hudbě mají fakt rády. Nechci si tu honit ego, ale syn má muziku hrozně rád, teď je mu 21 měsíců a najednou začne něco drmolit a po nějaké době poznám, že si zpívá nějakou konkrétní písničku :D A celkově ho to zpívání hodně bavilo, časem i doplňovat slova, i když je vůbec neuměl vyartikulovat... A pořád ho zpívání zklidňuje - když ho potřebuju na chvíli zastavit, u přebalování jsem už taky nazpívala milion písniček. Vůbec nevadí, pokud nemáte třeba sluch, dětem je to putna, jsou nadšené, že slyší maminku
Muj 2,5l nemluvi.klid.do 3l cas..hlavne jestli vam rozumi a zbytek dozene😉
Budte uplne v klidu, muj chlapecek zacal "povidat" az kolem 2,5 let a i dnes mam obcas pocit ze mu nerozumim :D
@sebkova bud v klidu, některé děti se rozmluví až ve školce, důležité je, že rozumí.. mám hromadu kamarádek se stejně starými dětmi a je to mazec, jak je každé jiné, v řeči, v motorice, ve vztahu k lidem atd. Nesrovnavej a bude ti líp.. důležité je, jestli vidíš pokroky, ono se to poddá🙂..
No že nemluví ani tak moc neřeším jako to, že on vůbec nechce zopakovat ani paci paci jak se máš atd. Prostě takové ty běžné dětské věci 😂😂😂. Ale jak otevřít skříně a kde co to umí perfektně, prostě dělá jen to co on chce a co on potřebuje. Co chci já ho nezajímá. Někdy si připadám jak neschopná matka, protože ani takovou kravinu není schopen zopakovat
Já půjdu asi trochu proti proudu - nechala bych ho zkouknout na neurologii. Mluvení je v pohodě, tam se to neřeší do 3 let, ale to ukazování se dost sleduje - dcera začala na konci 14. měsíce a už to údajně bylo na hraně...samozřejmě je dost pravděpodobné, že to bude ok, ale asi bych na Tvém místě chtěla mít jistotu.
@urtica Ono To není zas tak jednoduché. Ono to neskončí jen s tou neurologii. Pokud řeknete že se vám ve vývoji něco nelíbí. Tak vás pošlou na neurologii, k psychologovi popřípadě i k psychiatrovi. Nevím jestli to je jeste ted ale nám doktorka u mladšího asi na ruce a pul davala dotazník PAS pry se to dávalo automaticky všem vyplnit aby se podchytil autismus. Tak pokud byl dotazník dobrý, počkala bych některé děti potřebují více času a nejsou tabulkové.
@martt U nás to na neurologii skončilo - dcera byla také dráždivá, hypotonická, měla mírně OV - objednala jsem nás z vlastní iniciativy k jedné laskavé a vstřícné Mudr. Dceru zkontrolovala, uklidnila mě a finito. Nakonec jsme tam docházeli pravidelně, protože jí nesrůstala fontanela, tak to sledovala, ale to bylo vše.
Na neurologii jsme už byli kvůli té dráždivosti, s posílala náš taky po všech čertech a nezjistilo se nic. Takže právě zvazuji jestli mám jít a nebo ještě počkat. On i chodit začal v červnu, takže celkově mu plno věcí trvá. Na druhou stranu když mu ukazu jak se háže do prostrkavadla tak to zkoušel stejně jako navlékání kroužku na tyčku, takže je zřejmé že věci chápe ALE. Bud je vychcany a nebo nevím 😂😂😂. Takže nevím jestli ho mám tahat zas neurologii, protože to zas bude kolotoč neskutečný nebo čekat, protože on nikdy nebyl dítě co by napodobovalo atd. skoro rok rval no a teď si mluví to svou maďarštinou. On ale taky nikde neposedí, takže já mu řeknu at udělá paci paci a on už je na cestě z místnosti, takže fakt nevím. Dneska jsem mu tleskala tak párkrát taky zatleskal a za chvíli to už prostě neudělá, buď neví a nebo prostě nechce.
Jo teď jsem si přečetla nějaké diskuze a jak vidím, tak Michal není jediné dítě, které na tyto věci z výšky sere 😬. Takže se s nim o tom pobavim ale řešit to asi taky nebude, protože on nikdy nebyl standartní dítě 🤷
@sebkova Nějaký ten screening se u pediatra dělá asi na roce a půl. Pokud už jste na neurologii byli, nechala by to zatím "u ledu". Jinak - známí mají dítě s PAS a tam to prý bylo poznat už u kojence - nenavazoval oční kontakt, skoro se nesmál...nicméně PAS je hodně široký pojem a projevy jsou různé. Pro uklidnění - já sama prý byla hodně netabulkově dítě, dokonce mi chyběly nějaké reflexy, kolem roku podezření na mentální retardaci..no a nakonec jsem "jakž takž" ok 🙂. Akorát teda porucha pozornosti...
@urtica tak to on se zas usmívá, nema problém se mi dívat do očí i na cizí se usměje jak přijdu domů tak se zubi letí za mnou. Ale jako mimino byl taky šílený urvanec 😀. Ona nám už tehda psala do papíru, že má poker face 😅. On je prostě ten typ, že když nechce tak se neusměje na nikoho i kdyby se na hlavě točil. Ale doma on i za mnou přijde a obejme mě třeba, sice na sekundu, protože má plno práce ale není že by byl vyloženě nekontaktní 😁
@sebkova jako bych viděla svého syna. Biologicky má 18 měsíců, korigovaně o 2 méně. V jeho 15 měsících jsme doma hodně řešili otázku autismu. Neopakuje, neukazuje, když něco chce, tak natáhne ruce, nebo třeba zatřese jídelní židličkou, když má hlad, o mluvení, nebo napodobování zvířat si můžu nechat jen zdát. Na neurologii chodíme pravidelně, malý měl po narozeni zvětšené mozkové komory a měl tam i krvácení. Za poslední dva měsíce s ním je daleko lepší domluva než dříve a řekla bych, že i více chápe. Tento týden jsme na 18 měsíční prohlídce vyplňovali již zmíněný dotazník na autismus. Dle Dr. naprosto v pořádku, nabídla mi, že dotazník můžeme klidně za půl roku zopakovat, že kluci jsou prostě pomalejší a že důležité je, jestli vidíme, že nám rozumí, což vidíme, ale chlapec funguje, jak mu to zrovna vyhovuje. Ale u doktorky reagoval na první dobrou, to si člověk přijde, jak blázen 😀. Co mi poslední měsíc vadí, jsou jeho scény, tak uvidíme.

@sebkova měla jsem to podobný se synem. Nechtěl moc mluvit jen ukazoval rukama a delal eee. Kolikrát sem ani nevěděla co chce. Ukázala jsem mu milion věcí a až tu poslední vždycky a polazdy sem se mu marně snažila vysvětlit ať to řekne co to je. Časem už to tak nějak šlo a nejvíc nám ale pomáhalo pobyt na hřišti mezi Detm ale nejvíc pomohla až školka a kde se krásně rozpovídal.