icon

Zamyšlení nad věcmi týkající se našich dětí

mimi001
16. lis 2016

Zdravím Vás a předem všem děkuji za Vaše příspěvky.
Zajímal by mě Váš názor na spousty věcí kolem našich nejmenších. Třeba teď je v mém okolí spousty nastávajících maminek a téměř všechny cvičí do porodu a skoro nic nejí (nemám nic proti cvičení v těhotenství ani dobré životosprávě, ale cvičit do padnutí a jíst jen něco málo a zapíjet to drinky pro těhotné, kde jsou údajně všechny vitamíny a potřebné látky?!?!). Pak se sice maminky pyšní téměř výstavní postavou po porodu, ale miminko se narodilo s 2,5 kg a někdy i míň ☹.Samo sebou, netvrdím že je potřeba přibrat 30 kg, aby vše bylo v pořádku, ale kontrolovat se a maximálně přibrat 5 kg je tedy pro mě nepochopitelné...
Další věc, která je teď asi strašně in a trendy je bezplenková metoda. Nevím, nemám moc s tím zkušenosti, ale myslím, že jsme všichni na plenkách vyrostli a úplně v pohodě 😉. Můj syn má plenky a myslím, že je to ok.
Kapitolou jsou pro mě i šátky a šátkování. Chápu původní smysl: utišit dítě, být blíž matčině srdci, mít volné ruce, když je potřeba... Ale mám pocit, že ve většině případů to není vhodně použito (protože by se jinak asi miminku neměla kývat hlava o 180 stupňů, maminka by asi s miminkem v šátku neměla utíkat atd.).
Také se mi osobně moc nelíbí (a tedy skromně si troufnu říci, že to ani moc nechápu) když novorozené miminko místo do kočárku dají za kolo do toho vozíku. Nejenže je to podle mě nevhodné, ale i nebezpečné. Nevidím tam, takže se miminko klidně může udusit zvratky a ani o tom nevíte, na páteř to asi nebude dobré a ten prach, kterého se nadýchá, asi také není pro něj to nejlepší 😒.
Další bod byl pro mě celkem zklamáním. Chtěla jsem se synkem (8 měsíců) chodit plavat. Když jsem se dozvěděla, že konkrétně tam, kam jsme chtěli chodit, je celkem dost velká skupina maminek. A nejenom to, chodí tam všechny, i ty s těmi nemocnými prcky, tak jsem si to velmi rychle rozmyslela. Známá tam chodila a ano, jejich syn se naučil plavat, ale za celou dobu tam chytil rýmu, kašel, zánět středního ucha... Chápu že nemůžu dítě vychovávat jako ve skleníku, ale zase ho zbytečně neohrozím...
A poslední věc, která na mě teď vykoukla z netu je, že pokud nezačnu znakovat se s svým dítětem, tak mu vůbec nechci porozumět!!! Cože?!?!?! Myslím si, že každá maminka má se svým dítětem řeč a jazyk, kterým se dorozumívají a toto tedy není na místě (něco jiného je to u postiženého miminka atd.).
Prosím, berte to jako téma spíše k zamyšlení, popřípadě si ráda vyslechnu Vaše názory, zkušenosti... Určitě to není myšleno, že pokud některá maminko něco z toho, co jsem tu napsala, praktikuje, že jí kritizuji nebo soudím. To rozhodně ne. Stále věřím, (i když jezdím venku s kočárkem a vidím spíše opak, bohužel) že všechny maminky se snaží pro ty své malé drobečky udělat maximum 😎.
Mějte se hezky, opatrujte se, buďme všichni zdraví a děkuji Vám za Váš čas.

Strana
z2
lichtakova
16. lis 2016

@mimi001 a vo tom to je 😉, ze si to muzes nastudovat a vybrat si 😉, nastesti,rekla bych,je celkem fajn doba,ze si to muzes delat,jak ti to vyhovuje a nebudes za exota 😉. Nekteremu mimcu je dobre v kocarku,protoze nema rado "stisneni"-zavinuti,satek...-ja jsem se ho hlavne neanucila vazat,takze jsem mela nositko (cca od 3 mes.),na 3.ditko jsem si poridila vak-na ven,kdyz je vetsi na odrazedle,abych byla rychlejsi.Co se tyce bezplenkovky,nemela bych na to,byt nekde dlouho zavrena a sledovat mimino,kdyz vymesuje...ale asi se pak nauci bez plinek driv...ale zase treba,kdyz se ti podari mrnouse "vychytat",kdy se mu chce a pridrzis ho nad umyvadle/zachodem-tak jednak usetris plinu a taky se u toho vetsinou dobre vyprdi a min ho boli bricho.Se vsemi detmi chodim na plavani od 6 mesicu a mela jsem u 1.presne stejne pocity-"nechci,aby se nakazilo,nebudu ho ohrozovat",uplne to chapu, kdyz mas deti vic,nejake rymy neresis,protoze je maji na stridacku vsichni skoro porad...Znakovat jsem zkousela,ale nemela jsem na to trpelivost ani ja ani dcera a s dalsimi detmi jaksi nejak nebyl cas...😉. Ale zas jedne kamaradce se to osvedcilo...Bud rada,ze si muzes studovat-co se libi,to zestudujes vice a co ne,na to se vykasles zrovna 😉,jak budes chtit...taky neco,co se ti ted nebude pozdavat,pak treba nekdy uvidis u jine maminky a zalibi se ti to a budes to pak praktikovat u dalsiho ditete....

lichtakova
16. lis 2016

Jo-a co se tyce cviceni,myslim,ze takovy celkem zlaty pravidlo je,ze to mas delat,jako pred tehotenstvim-jakoze kdyz jsem se doted valela,nezacnu s pupkem behat sprinty apod...myslim,ze je vzdy potreba trochu premyslet hlavou a prizpusobit to...jina vec je,ze treba prijdes na to,ze nejaka gravijoga apod.ti dela dobre na zada. A ano,neni potreba pribrat 30kg,ale za nejaka rezerva by trochu mela byt-porod a hlavne kojeni...

izz76
16. lis 2016

@mimi001 Já tedy ve svém okolí spíš registruju maminky,co sotva dostanou těhotenskou průkazku,už jsou na neschopence a rozhodně necvičí a nemučí se hlady. Kdo zvládne bezplenkovat,má můj obdiv,nevěděla bych jak na to. Šátek a nošení je báječné,když si vzpomenu jak jsem před lety první dceru věčně tahala na rukou,byla velice kontaktní,tak z druhou jsem si nošení vyloženě užívala,kočárek jsem užila taky dost,obě v něm dobře spaly,ale v bdělém stavu se nejraději chovaly. No a kojení...když to jde,tak je to nejlepší a nejjednoduší způsob jak své dítě nejen nakrmit. Kojím ještě dvouletou a možná díky tomu zatím nebyla nikdy nemocná,ani rýmu,nic,proto mě vůbec netrápí jestli někde v kolektivu potkáme dítě s rýmou,nákaza nehrozí. Každá maminka ať si pečuje o dítě po svém,hlavní spokojenest její i miminka ;) Mě třeba už pár lidí řeklo,že jsem alternativní matka,protože dítě ,,dlouho,, kojim a spí s námi od narození v posteli,ale já naopak považuju za alternativu,flašku,dudlíky,postýlku... :D

blecha94
16. lis 2016

To je tím internetem. Kdyby ho nebylo, kolik lidí by tě iritovalo? 2-3 v okolí? Ty bys poslala k šípku a bylo by ti hej. Jenže si internetem se tvůj okruh "okolí" znásobí na stovky, klidně i tisícovky lidí, který začneš registrovat a už to na tebe skáče ze všech stran - koj, nos, spi ve společný posteli, cvič kardio a jógu jen co pomočíš test, nejez maso, sýry, nepij mléko, kočár s dudlíkem vyhlášení za nepřátele lidstva no. 1, nedělej to a tamto, to a tamto zase naopak dělat MUSÍŠ, 100 tipů pro správnou matku... 😅

Takže rada zní: buď se to nauči ignorovat, nebo vypni internety. 🙂 Nebo alespoň mama fóra, protože ty jsou největší semeniště zla.

angel456
16. lis 2016

Jediný co mě napadá, je když se ti něco nelíbí nedělej to nebo to dělej jinak,. A ostatní, ať bezplenkují, mají plíny do 5 let, nosí děti a dělají jak uznají za vhodné, jejich dítě, jejich zoodpovědnost, a pokud není dítko týrané, podvyživené, jen to rodiče dělají jinak, tak to neřeš... bude se ti líp dýchat...

mimi001
autor
17. lis 2016

@maii
Smyslem příspěvku bylo (jak jsem psala 🙂 ), že mě zajímal názor i jiných maminek, po případě i jejich zkušenosti. A jak sama píšete :,, ale jinak at kazdy jedna svobodne a pro dobro sveho ditete." Ano, mělo by to tak být. Ale bohužel se mi zdá, že některé maminky dělají jen to co je in, trendy a tedy asi ne vždy pro dobro svého dítěte (i když ony si to třeba myslí). Jen říkám svůj názor na věc a samo sebou se mnou bude někdo souhlasit a i nesouhlasit.

mimi001
autor
17. lis 2016

@missa111
Tak nejste v tom sama, já přibrala 25 kg 😉 . A myslím si, že když to šátkování někdo opravdu umí, tak je to přínosné jak pro maminku, tak i pro miminko. Ale vycházím pouze jen ze svých zkušeností okolo a ty bohužel nejsou úplně v pořádku.

mimi001
autor
17. lis 2016

@lajla
Ano, píšu, že o bezplenkové metodě mnoho nevím, protože to tak je. Nebudu dělat chytrou, když mám jen pár informací. A to jak my to popisovala kamarádka, tak mi to přišlo dost stresující pro obě dvě strany (otázkou je, zda byla metoda dobře použita). Rozhodně nekritizuji. Kdo si vybral tuto metodu, musí asi mít neuvěřitelnou trpělivost. A těch 180 stupňů asi není úplně přesných, jen mám asi tu smůlu, že většinou potkám maminky a tatínky, které mají svá dítka šátkem tak připevněna k tělu, že se malá hlavinka klinká v různých úhlech a stupních.
Na syna nic neaplikuji 😀. Snažím se být dobrou mámou jako všechny ostatní.
A i když se neznáme, máte můj obdiv. Gratuluji k pátému miminku, které je na cestě. Hlavně se opatrujte a ať Vám vše dobře dopadne.

livia7
17. lis 2016

Je to hrozný, myslela jsem, že se prostě normálne budu starat o miminko, ale jen co člověk zabrousí na nějaké fórum, nestačí se divit :D :D co by měl a neměl a co je údajne pro miminko nejlepší (hlavně je to teda zčásti i o pohodlnosti matek podle mě, ale je mi teda úplně jedno, jak to dělají ostatní 🙂)
Tak zkusím popsat, jak se s tím mateřstvím peru ja 🙂
V tehotenstvi jsem cvičila a posilovala do 7. měsíce, mela jsem porad stejný jídelníček, přibrala jsem 18 kg. Cítila jsem se relativne dobře a tělo si udělalo zásoby jak potřebovalo 🙂 ted 3 měsíce po porodu mi zbývá ještě cca 6 kg, břicho mam skoro jak před porodem a kondicka ještě nějaká zbyla, to se hodi na to chování 🙂
Z porodnice jsem nesla rozkojena ani náhodou, ale kojit jsem chtěla dost urputne, takže jsme to zvládly s laktační poradkyni a jsem moc šťastna, že se to povedlo a nevzdala jsem to, protože je to to nejlepší, co mezi námi s miminkem je. Kojim na pozadani, tedy nedodržuju zadna schémata, jak by se to melo atd. Dokdy budu kojit nevím, to se uvidí.
Miminko spí často s manželem v posteli, to si uziva on. Já mám hned vedle postele postýlku, když spí na me straně, protože mam lehké spaní a jsem hned vzhůru.
Máme kočárek i šátek, ale mala se od malička chce rozhlížet a natahovat, takže ji do satku moc nedávám.
Používám klasické latkove ctvercove pleny, snažím se i o bezplenkovku 🙂
Očkujeme dle schématu, i některa nepovinna očkování, žádné reakce jsme neměly, protože se toho nebojíme 🙂
Poslouchám jen svůj instinkt a hlavně její potřeby, to je cele 🙂 znakování me neoslovilo.

lajla
17. lis 2016

@mimi001 no vidíte a dobrou mámou se snažíme být všechny!!! Jen každá ti pojme jinak, některá ráda přirozenost, tak jako kdysi... některá si to ulehčí vymoženostmi dnešní doby, nic není.spatne a žádná z věcí nepotřebuje zamyšlení, protože vše je ok
A dekuju😉

mimi001
autor
17. lis 2016

@drakenn
Zlato, viděla na vlastní oči a i to, že tam cpali tří týdenní miminko ☹.
@tysek9
Samo sebou jsem neměla sebou úhloměr a neměřila to, takže jsem těmi 180 stupni možná trochu ustřelila. Ale jde spíše o to, že když se správně nepoužívá šátek, miminko v něm nemá dobře podloženou hlavičku atd. A jinak když se to správně používá, tak se to miminku určitě může líbit...

maii
17. lis 2016

@mimi001 a kdo posoudi, ze to, co nekdo dela ve vire, ze to je pro dite to nejlepsi, JE to nejlepsi? Ty? Prispevovatelky na mk? Ja nevim, to jste vcera zabrousili poprve na internet nebo otevreli Maminku? Nazoru na vychovu a starani se o deti je nepreberne (to fakt neni novinka), tak je to proste na rodicich, ti si vyberou, vyzkousi, co vyhovuje, vyberou, hotovo. Mysli si o tom, co chces, ale fakt veris, ze nekdo dela neco jen pro to, ze to je trendy? Bez ohledu na dite?

jbzirafa
17. lis 2016

Zakladatelku chápu, je to asi dobou, informacemi, kterých je všude Moc a různé kvality, člověk neví, co si má vybrat, co si myslet, chce pro dítě to nej a jak to teda dělat, když je tolik možností. taky se pozastavuji nad Různými praktikami, a neudělám s tím nic. vše má své zaryte příznivce. Doba je volná, můžeme si (někdy bohužel )dělat co chceme. A že zrovna nejdete s módní vlnou,to jste skoro exot máma,to znám, musíme se s tím smířit: )

Strana
z2