icon

Žehlit oblečky?

sim007
3. dub 2015

Ahojte.
Normalne zehlim, ale ty pidi veci mi prijde trochu zbytecne zehlit.Ale znate starsi generaci....furt do me ted husti, ze to se musi.
Ale proc?

Strana
z2
nonnni
3. dub 2015

@sim007 pro nic, zehleni nema zadnou jinou funkci, nez pripadne estetickou, coz je u tech pidi veci mimo...zejmena pokud mas treba navic susicku.

atinkaa
3. dub 2015

@sim007 za mna uplne jednoducho....mala si na sebe triko vyzehlene a nevyzehlene?...ak jo tak si vies presne vybavit ten pocit - susicka nesusicka....pradlo po vyzehleni jednak vidiet ze je zehlene a je najma citit ze je zehlene..a jo (beriem ze su rozne triky ako to skladat na susiak tak aby vyzeralo ako zehlene, ako ho brat rychlo zo susicky aby bolo ako zehlene .- vsetko su to triky ala losos, ci nepravy losos alebo kaviar ...tvari sa to a nie je to uplne presne to, alebo dokonca nie je to zdaleka to😉to zavisi od konk. situacie a toho ako Susis pradlo, aku mas vodu, prasok atd.
- teda zober do uvahy svoju vlastnu situaciu - to ci mate susicku, to aku mate tvrdu vodu, to ci sa ti dari vyskladat susicku hned ako je vysusena...a podla toho tak velmi ''neprave'' zehlene veci dostanes
- su deculka ktorym to mozno bude jedno rovnako ako typ prasku v ktorom peries, su deti s jemnou citlivou kozkou ktoru podrazdis a vo finale budes mat plus bonus plac, ktory bude treba rozklucovat ze z coho je, pretoze pre ditko to moze byt nepohoda, presne tak ako je napr. pre mna, makke vyzehlene pyzamko a nevyzehlene ( a to mam susicku x rokov) poznam dokonale - takze za mna sa prihovaram k starsej generacii a zehleniu, dovod odburas jeden pripadny plac z danej nepohody, kedze male babatienko ti tu nepohodu inak neda vediet, preto za mna zehlenie ma zmysel a u tak pidi obleckov mi prave pride ze to nie je ziaden Problem, zehlicka raz, zehlicka dva🙂
Neber nijak v zlom, ale ak by si pisala ze mas manzela ktory ma denne 2kosele, tak chapem, ze by si ho chcela supkovat smer cistiaren a najma ich zehliaci stroj...ale pidi oblecky sa daju zehlit lahko aj ked jo,...mozes ist i cestou skusit to a mozno budes mat ditko - mas deculko, ktora ma na to rovnaky nazor, nevadi mu to, ziaden nelubivy pocit to nevyvola a bude to bez plackania 😉

K tomu kazdopadne drzim palce, nech sa Vam dari a nech je plackania co najmenej 😉 🙂

andyjoane
3. dub 2015

Ja urco zehlim latkove pleny, oblecky obcas zehlim obcas ne. Podle nalady, ale kdyz je pyzamko hodne zmuchlane tak ho zehlickou prejedu. Me rikali ze zehlenim se pradlo dezinfikuje. Nevim co je na tom pravdy. Ale proste kdyz to ma jen na doma a vim ze za hodinu budu zase prevlikat, tak opravdu nema vyznam zehlit.

nonnni
3. dub 2015

@andyjoane neni to pravdy vubec nic, to bys to pradlo musela tou zehlickou propalit🙂
@atinkaa tvoje oduvodneni mi prijde na hranici sci-fi... nejspis proto, ze ja sama nepoznam, ze je neco vyzehlene a nevyzehlene. Pokud nejde tedy o lnene kahoty...

neverim, ze by dite poznalo, ze je neco uhlazene rukou po vytazeni ze susicky, nebo po vychladnuti prejete teplou zehlickou. Vysledek je uplne to same...

Stare generace prave hodne argumentuji tou dezinfekci, coz je blbost. Na lakovani se na ctverce stejne dava separacka, nebo se to dava do kapsovky, takze detska pokozka s tim do kontaktu neprijde, ledaze by clovek nedaval separacky, ale casto se poriziju rovnou bambusove plenky, ktere jsou uz vubec prast jak uhod, vyzehlene, nebo nevyzehlene.

Jako, at si kazdy zehli, nic proti tomu, ale oduvodnovat to desinfekci, nebo tim, ze dite to pozna...oboje sci-fi.

bajana
3. dub 2015

@sim007 áno, zehlim, zaberie to cca 30 min. raz za 10 dní...verím na dezinfekciu aj pohodlie z nosenia vyžehlených vecí

atinkaa
3. dub 2015

@nonnni pozri napisala som svoj nazor a vobec netusim preco musis nan reagovat tak zprudka ved nestojim nad tebou ci zehlis alebo nie....ale jo vidim to, mam nezehliace kamaratky a bratovu frajerku....a jo sama svoje veci obcas neprezehlim a teda to i citim 😉

fakt sa neda uz na konikovi napisat nic - co ak ide mimo hlavny prud, tak sa musi uplne osocit....na hranici z scifi? dik a i tebe krasne a pohodove Velkonocne sviatky....bozinenku 🙄

a uz len na margo tej dezinfekcie....jo kukni na nejake tie svrabove zakozky a podobne veci, kde je nutne veci prat na 60tke a zehlit a potom povedz na koznom ze je to scifi 😉a jo som si vedoma toho ze som napisala asi toho TOP parazita, ktory nastastie nepatri medzi povinnu vybavu kazdej domacnosti ale medzi tym je este kopa inych prenosnych cez psa, macku a pod. ktore nemusia byt tak hrozive ale su a jo zehlicka a 60tka to vedia spravit a nie je to ziadne scifi..

..ak prosim chces na mna dalej reagovat tak vol formu, inak poprosim @infokonik nech na teba hodi oko....Martina necham sviatkovat myslim ze za posledne dni si tu uzil ataky kadejake....fakt neviem preco sa neda akceptovat aj iny nazor ako je ten tvoj vlastny....ja ti predsa vobec tvoj nazor o nezehleni neberiem...nezehli...zas nie je to povinne 😉 len prosim neshadzuj to, co iny vnima inak - dakujem!

nonnni
3. dub 2015

@atinkaa kazdy, kdo ma jiny nazor, nez ty je hodny toho, abys ho nahlasila? Nechci s tebou jiz diskutovat. Nevim, jakou mam volit formu, aby to tobe prislo vhodne a nemela jsi nutkani to hlasit adminum, tudiz volim formu s tebou nekomunikovat vubec. Dekuji z ranni vyhruzku, nemohu za to, jak vnimas psany text. . Hezky den.

alma13277
3. dub 2015

Jsou miminka, kterým žehlení věcí může hodně pomoci od náběhu na ekzém. To byl případ mého bratra. Dokud mami nežehlila, svědilo ho celé tělo, ač máchala prádlo v octě, aby tam žádný prášek nezůstal, a pak ještě jednou jen vodou. Ve chvíli, kdy začala pidi věci žehlit z obou stran, měl píďa klid. A toto jí poradila kožní lékařka. U dcery jsem žehlila jen chvilku a u syna jsem musela i vychytat v čem peru a stejně jsem první rok musela žehlit bodyna, aby ho tělo nesvědilo.

vanilkacka
3. dub 2015

Ja nam i miminku zehlim. Pradlo mi potom prijde jeste mekci a nemam rada, kdyz je obleceni nevyzehlene, necitim se v tom dobre. Dokonce zehlim i rucniky a uterky.

betelgeuzz
3. dub 2015

Pro starší dceru jsem žehlila, před porodem jsem měla všechno nažehlený, jak se narodila, tak jsem žehlila míň a míň věcí. Při druhé už to opět bylo míň věcí. Mně se to vyžehlené oblečení líbí víc, ale z praktického hlediska, i kdyby ta žehlička něco vydesinfikovala, tak pak to oblečení položíš do skříně a nějakou dobu tam leží, takže nějaké bakterie se můžou nachytat i tam. Pokud sama nemáš pocit, že to oblečení potřebuje být vyžehlené, tak na to kašli.

betelgeuzz
3. dub 2015

@atinkaa sice píšeš, že jde o tvůj názor, ale podáváš ho tím stylem, že je to jediná pravda a zakladatelka to má dělat podle tebe 😉 a v příspěvku @nonnni nevidím nic tak závažného, kvůli čemu bys sem měla volat adminy.

atinkaa
3. dub 2015

@betelgeuzz nemyslim si to....slovencina je obecne v dikcii ina ako cestina

napisala som svoj nazor a nezehlenie nedavam k scifi ani ani nikam inam...iba som skusila vysvetlit preco pani radia zehlenie....jo ak mas moznost u miminka odburat plac....napr. tym ze ho nosis, kupes v kyblicku, zehlis, das do zavinovacky a pod. tak preco nie....ale nikde som nenapisala ze to tak musi byt

rovnako tak ako som na nezehliace nereagovala, ze by to mali robit...ja mozem za to co napisem, nie za to ako si to kto precita....fakt nikoho zehlit nenutim a ani ti nad zehliacou doskou stat nebudem.

skus precitat este raz cele co pisala pani co ja.....ona v zehleni rozdiel nevidi, teda nemoze nik iny...preto moj nazor zaradila k scifi...napisala som to ja niekde?

ale asi zbytocne dohadovanie...ano jo som ten co narizuje zehleni😉

maxpex
3. dub 2015

Peru a žehlím naše věci tak, jako je pro mě normalní umýt nádobí a posléze ho utřít. Sušičku nemám a kdybych si to na sebe vzala rovnou ze sušáku, připadala bych si, jako kdybych vypadla krávě z tlamy.
Dítě zatím nemáme, ale když dokážu vyžehlit sobě, nevidím důvod, proč bych nevyžehlila i dítěti. Toť můj názor.

sim007
autor
3. dub 2015

Vsem dekuji za nazory....susicku nemame....nam normalne taky zehlim, spis me zajimalo jeste nekdo napise o te "desinfekci"....protoze to je to co mi tchynka cpe pod nos....coz je podle me blbost. ...spis jde o to, ze je to mekkoucke 🙂

im4fun
3. dub 2015

my teda doma nežehlíme skoro nic, já mám všechny košile do práce z nežehlivého materiálu, manžel většinou taky, a těch pár, co má žehlivých si vyžehlí díkybohu sám. Jediné, co žehlím jsou běhouny na stůl, které prostě nejsem schopná usušit tak, aby to nevypadalo sežvýkaně. Stačí prádlo správně vyvěsit, a žehlit netřeba - ani vizuálně v tom rozdíl nevidím. Hlavně nesnáším na dotyk vyžehlené prádlo, takže i to je pro mě důvod k nežehlení mého oblečení

anina32
3. dub 2015

Nad tím zda žehlení desinfikuje jsem nikdy nepřemýšlela a to z toho důvodu že prostě žehlím, jsem tak vedená z domova a neumým si představit že bych někoho ze své rodiny oblékla do nevyžehleného a tím méně dítě. Žehlím vše včetně ručníků, utěrek a ložního prádla, jediné co nežehlím jsou ponožky, podotýkám že jsme pětičlenná rodina, přesto žehlím a nevymlouvám se že na to nemám čas. Vyžehlené prádlo je vzhlednější, nesrovnatelně měkčí a skladnější. Souhlasím s @atinkaa v tom že vyžehlené od nevyžehleného se velmi pozná v komfortu. Třeba sundám pověšené suché prádlo a jdu do sprchy, ale tu nevyžehlenou osušku si nevezmu, protože když vytáhnu ze skříně vyžehlenou, tak je mnohem měkčí.
@sim007 Pokud normálně žehlíš tak nevidím důvod proč né i dítěti, pro dítě přece to nejlepší....

michalusenka
3. dub 2015

No pokud vím jako alergik tak jde i o to, že se zničí bakterie žehlením či sušičkou!

mysicka_lb
3. dub 2015

Já nežehlím vůbec nic, ani nám, ani dítěti. Žehlila jsem mimču jen první tři měsíce z důvodu dezimfekce. Nevěřím na ni, ale matka a tchýně mě buzerovaly podobně jako Tebe, tak jsem jim radši vyhověla, než poslouchat (další) kecy, jak jsem špatná matka. Když ale má matka nasadila dítěti čepičku, která spadla na zem, a vytáhla z koše sýr, který jvem vyhodila jako prošlý s tím, že je ještě dobrý, s dezimfekcí jsem velmi rychle přestala.

@maxpex Neber to ve zlém, ale je vidět, že ještě nemáš děti. Dítě (aspoň teda to moje) totiž vyžaduje prakticky nonstop péči, jinak buď hystericky řve, nebo jako starší vyvádí nějakou neplechu. Jsou činnosti, které zvládneš s dítětem na rukou/ za zadkem, i když obtížně (WC, čištění zubů, poklízení rozházených hraček, uklízení čistého prádla). A jsou činnosti, které prostě při nejlepší vůli takto dělat nemůžeš - například právě to žehlení, protože pak dítě ohrožuješ žhavou žehličkou. Asi tedy namítneš, že se to má dělat v době, kdy dítě spí. Fajn, jenže co když to dítě prostě přes den nespí? Nebo spí jen venku v kočárku, kde ho musíš vozit? A večer ti usne třeba okolo desáté, takže se pak stačíš jen umýt a polomrtvá zalezeš do postele. Několikrát za noc vstaneš a v 6.00 máš budíček. Taky si uvědom, že pereš nesrovnatelně více než v době, kdy jsi žádné děti neměla. Denně nejméně jednu pračku - jinak sice bude dítě v nažehleném oblečení, ale zapraseném a zakakaném. Není to zase taková sranda, jak to vypadá.

kaijko
3. dub 2015

@sim007 ja zehlila jen prvni mesice.. A to mela mala reflux a porad blindila. Oblecku hafec.. Pro nas dospeli nezehlim a male oblecky jsem pak taky prestala 😉 A bylo mi jedno co mi tchyne valila.. Nam to tak vyhovuje a to je podstatne 🙂 Umim dobre pradlo povesit a hned po ususeni ho slozim 😉 Nikdy nam nikdo nerekl, ze jsme zmuchlani-a to mame hoodne uprimny pratele 😀 😉

maxpex
3. dub 2015

mysicka_lb Ve zlém to neberu, je to diskusní forum, které slouží k diskusi, ačkoliv se častokrát změní spíše v souboj můj názor je nej,ale to jsem sem plést vůbec nechtěla. Asi to tak vyplynulo, ale když ještě nemám vlastní děti, neznamená to, že nevím, co to obnáší nebo že se o ne neumím postarat. Jasně, fyzicky tu není a tak si mužů bláhově plánovat to či ono a pak se budu třeba divit.

Ještě jsem chtěla podotknout, že otázka žehlení plyne také hodně z rodiny. Kdyby moje mamka nikdy moc nežehlila, také bych to neřešila. Vzhledem k tomu, že je v tomhle až "úchylák" 🙂 a já to zdědila po ní, beru to tak, zejména prostě žehlím všechno. Čas na to zatím mám a až ho holt jednou mít nebudu, dám to vyžehlit ji 🙂

mysicka_lb
3. dub 2015

@maxpex Opravdu jsem to nemyslela špatně, já si taky plánovala kvanta věcí a pak to bylo všechno úplně jinak. Moje matka žehlila právě vše, měla vždy naklizeno, napečeno a úsměv na tváři. Zkrátka "dokonalá" matka. Až na to, že jsem své dětství strávila řvoucí v postýlce a ohrádce.

mpavlinka
3. dub 2015

Podle času, potřeb dětí... Nemyslím si, že dítě musí doma či na zahradě pobíhat ve vyžehlených věcech, šťastnější nebude 😉 Já se nažehlím dost manželových košil, takže když už žehlím, tak k tomu sfouknu i oblečky, ale když zrovna nemám koš s košilema, tak oblečky dětem nežehlím. Ze sušičky není nic zmačkané, jen to hezky uhladím. Když jdeme nakupovat, k doktorce apod. tak ráda děti hezky oblíknu, to je jiná - žehlím ale opět jen něco, ze sušičky je to pěkné a nadýchané.
Jinak se to mění v čase... Na dceru jsem do roka žehlila vše, u syna asi jen první dva měsíce. Prostě jak se mi chtělo 🙂

marton
3. dub 2015

@sim007 já osobně mám z vyžehleného prádla pocit větší jemnosti.To nevyžehené mi přijde hrubé.Ale fakt je,že to flákám 😀 .Co vím,že je na doma,tak přejedu,namakám se na manželových košilích,to neošulím 😉 .

jolima
3. dub 2015

Tahle diskuse uz tu nedavno byla a nechapu, proc je vzdy okolo tohoto tematu tolik dramaticna....

im4fun
3. dub 2015

@marton mě to právě přijde právě naopak - vyžehlené je jako struhadlo...
No celkově bych všem doporučila, ať si žehlí nebo nežehlí podle svého, protože žádná možnost není lepší nebo správnější, než ta druhá. Různým lidem vyhovují různé věci🙂

marton
3. dub 2015

@im4fun no vidíš..a o tom to je,každá máme svoji zkušenost a názor 😉 Moje maminka nežehlí nic...prý když se to dobře pověsí,není co žehlit 🙂 .

im4fun
3. dub 2015

@marton přesně...z našich žehlil táta, protože máma to absolutně nesnášela (jako tu činnost) a já jsem nesnášela, když jsem musela nosit vyžehlený, protože mě to škrábalo. Doteď mám stejný problém, a to si myslím, že žehlit umím. Naopak moje tchýně žehlí vše, i ponožky a spodní prádlo. Naštěstí to manžel taky nesnáší, ale některé ty jeho košile se prostě vyžehlit musí, a to si dělá sám

jolima
3. dub 2015

@maxpex Dle meho si clovek opravdu nedokaze predstavit co to je pece o dite, dokud ho nema. A stravit nekde pulden u kamaradky, ktera je na materske, podle toho vyvozovat, jak se o dite, az bude, postaram ja, je zcestne. Jsem s mou dcerkou sama, jen obcas mi pomaha mamka a opravdu kolikrat ryju hubou zem. Nemam nikoho, kdo by mi ji povozil venku nebo se ji aspon na hodinu venoval. Nechat ji v ohradce a delat okolo domacnosti mi prijde vuci ni kruty. Zaplat panbuh mi usina vecer celkem brzo. Jak rika moje maminka, nesud druheho, dokud se neprojdes v jeho mokasinach. Clovek planuje a buh se smeje 😀

superkousky
3. dub 2015

Tak já věci nežehlím a nezdá se mi,že by děti chodily sežvýkané.
Je pravda,že by na žehlení asi čas byl,třeba v noci,ale na to se můžu tak akorát .....

Souhlasím s @betelgeuzz
Aby si žehlení uchovalo svůj dezinfekční význam, musely by se vyžehlené věci skladovat v nějaké ochranné atmosféře. Za normálních okolností po uložení do skříně a natáhnutí na miminko se stejně mikroorganismům a bakteriím neubráním.
Vyžehlené prádlo je opravdu měkčí,tudíž záleží na mamince,jak jí to vyhovuje.
Tchyňku bych nějak slušně poslala někam,protože za čas ti začne kecat do toho,čím máš krmit,jak kojit,kolikrát přebalovat 😕 .

janinek
3. dub 2015

@sim007 mekke a prijemnejsi. Ja nezehlim s susicku memam. Zehli mi tu jen mamka nebo tchyne jednou za pul roku.

Strana
z2