icon

Zkrátit nebo zrušit denní spánek u dítěte?

monivi2001
3. črc 2025

Zdravím mám dceru 2,5 roku a posledních 14 se nám večer dost prodloužilo usínání. Máme večer rutinu koupel,večeře, večerníček ... A vždy max 20:15 spinkala. Teď jdeme ve 20h do ložnice ale usne až 21:30 někdy déle, blbne tam,povídá, hraje si atd prostě vůbec na ni není vidět že by byla unavená začne být unavená až kolem 21h ale usne až 21:30. Je vhodné třeba už zrušit spánek přes den spí přes den od 12 do 13h, to jsem ji dřív taky vždy musela budit a najednou se budí sama přes den tak jsem si říkala jestli ta hodina už není moc. Jestli buď zkrátit nebo zrušit denní spánek co myslíte ?

matovamama
3. črc 2025

@monivi2001 Osobně bych to v jejím věku nechala. Pokud ráno nevstavate, neřešila bych, že usne kolem půl desáté. Pokud vynechate odpolední šlofík, může se stát, že bude usínat v pět a ve tři máte budíček 😁

lis6
3. črc 2025

Určitě bych nedávala spát v 8

palja
4. črc 2025

@monivi2001 je léto, déle světlo a naše děti taky chodí spát později.
Denní spánek bych nerušila, bude jí to chybět. Pokud potřebuje spát.
Večer bych jí dala spát později. U nás je to vždy takhle přes léto a na podzim holky jdou spát zase dřív.

ninive211
4. črc 2025

V létě při světle a teple v bytě je to holt všechno takový posunutý. Já jsem nechávala na dětech, aby si denní spánek korigovaly samy. Rozhodně jsem je nikdy neuspávala, jakože hodinu u nich sedět a držet v posteli, aby usnuly a musíš, jen jsem je nechala zklidnit na pohovce, zakrýt a šla jsem si dělat svoje, obvykle usnuly během chvilky. Pokud ne, tak unavené nebyly a denní spánek holt nebyl. Usínání v 21:30 v letních vedrech mi přijde ještě v pohodě. Možná jak se ochladí, tak se to zase vrátí do normálu. Každopádně zase nutit ji za každou cenu chodit spát v 20:00, teď v létě mi přijde zbytečné. Předpokládám, že jsi s ní doma a ráno nikam nespěcháte do školky/do práce, že byste museli vstávat v 6:30 nebo tak....tak bych ji nechala, přes to léto ať je večer klidně déle vzhůru. Prostě to světlo a teplo dělá divy i s malýma dětma a je nesmysl jim držet za každou cenu stejný režim, jako byl vzimě/na jaře. No a buď přes léto si sama nějak odbourá dennní spánek anebo se to na podzim upraví. Děti od ségry, všechny 3, nespaly přes den od 2 let nebo spíš i dřív. Když je dala spát, tak to bylo hodinu uspávání, půl hodiny spánku a pak večer řádění do desíti. Tak to prostě zrušila. Naopak moje děti usínaly odpoledne ještě ve 4 letech (syna ve školce museli pravidelně budit na svačinu).

monivi2001
autor
4. črc 2025
@ninive211

V létě při světle a teple v bytě je to holt všechno takový posunutý. Já jsem nechávala na dětech, aby si denní spánek korigovaly samy. Rozhodně jsem je nikdy neuspávala, jakože hodinu u nich sedět a držet v posteli, aby usnuly a musíš, jen jsem je nechala zklidnit na pohovce, zakrýt a šla jsem si dělat svoje, obvykle usnuly během chvilky. Pokud ne, tak unavené nebyly a denní spánek holt nebyl. Usínání v 21:30 v letních vedrech mi přijde ještě v pohodě. Možná jak se ochladí, tak se to zase vrátí do normálu. Každopádně zase nutit ji za každou cenu chodit spát v 20:00, teď v létě mi přijde zbytečné. Předpokládám, že jsi s ní doma a ráno nikam nespěcháte do školky/do práce, že byste museli vstávat v 6:30 nebo tak....tak bych ji nechala, přes to léto ať je večer klidně déle vzhůru. Prostě to světlo a teplo dělá divy i s malýma dětma a je nesmysl jim držet za každou cenu stejný režim, jako byl vzimě/na jaře. No a buď přes léto si sama nějak odbourá dennní spánek anebo se to na podzim upraví. Děti od ségry, všechny 3, nespaly přes den od 2 let nebo spíš i dřív. Když je dala spát, tak to bylo hodinu uspávání, půl hodiny spánku a pak večer řádění do desíti. Tak to prostě zrušila. Naopak moje děti usínaly odpoledne ještě ve 4 letech (syna ve školce museli pravidelně budit na svačinu).

@ninive211 No asi to nechám být a uvidíme co bude na podzim a buď se spánek zkráti nebo zruši

hennrietta
4. črc 2025

Dcera od roku a půl začala vynechávat denní spánku. Od 2 let nespala vůbec (jen třeba v autě po cestě domů z výletu nebo při začínající nemoci) a i teď jak je světlo a vedro, tak se špatně usíná nám všem, tak si chodí unavená lehnout ve 20. Někdy usne hned, někdy se převaluje. No a jak je brzy ráno světlo a začnou zpívat ptáčci, tak vstává v mezi 5 - 6.

patypresdevaty
4. črc 2025

Ono to může být tím létem. Mám starší děti (8 a 6) a a ačkoliv normálně usínají kolem osmé, od června usínají o dost později a o to víc teď, když jsou ta horka.
Na druhou stranu - obě děti mi kolem dvou let přestaly spát přes den - od té doby spaly už jen občas, třeba v autě cestou z výletu. Jinak prostě neusnuly. Takže je možné, že už opravdu přes den spát nepotřebuje.

te_reza
4. črc 2025

A po obědě usne hned nebo jí to trvá? Mě doma nespala od 2 let. Večer v 7 byla ko a bylo jí jedno co je za roční období

monivi2001
autor
4. črc 2025
@te_reza

A po obědě usne hned nebo jí to trvá? Mě doma nespala od 2 let. Večer v 7 byla ko a bylo jí jedno co je za roční období

@te_reza Právě dceři je to taky jedno když byla unavená bylo jedno jestli je léto nebo podzim usne většinou hned ale máme tu dost rozbitý cesty chodí spát do kočárku spíš ji to uvozi když dám spát doma tak tam neusne ☺️

te_reza
4. črc 2025
@monivi2001

@te_reza Právě dceři je to taky jedno když byla unavená bylo jedno jestli je léto nebo podzim usne většinou hned ale máme tu dost rozbitý cesty chodí spát do kočárku spíš ji to uvozi když dám spát doma tak tam neusne ☺️

@monivi2001 tak ho zkus zrušit. Ale počítej s tím, že změna režimu bude chvíli znát. Místo spaní po obědě něco klidného k odpočinku, odpoledne taky žádné drama.... U nás asi 14 dní, kdy třeba od 4 to bylo náročný, ale to že v 7 lehla a spala bylo k nezaplacení 🤷 zrušila jsem ho v momentě, kdy ji trvalo po obědě usnout třeba půl hodiny a dýl.

monivi2001
autor
4. črc 2025
@te_reza

@monivi2001 tak ho zkus zrušit. Ale počítej s tím, že změna režimu bude chvíli znát. Místo spaní po obědě něco klidného k odpočinku, odpoledne taky žádné drama.... U nás asi 14 dní, kdy třeba od 4 to bylo náročný, ale to že v 7 lehla a spala bylo k nezaplacení 🤷 zrušila jsem ho v momentě, kdy ji trvalo po obědě usnout třeba půl hodiny a dýl.

@te_reza Nebo zkusit zkrátit mě ještě napadlo spí hodinu no ... Takhle asi od roka jsme ji museli před den budit aby večer usnula tak nějak normálně kolem té 20h nikdy se nestalo že by se třeba po 1,5h vzbudila sama spala by i 3h ale to pak bylo večer usínání ve 22h pochopitelně a teď najednou se budí sama což mi taky nějak napovídá jestli ta hodina už pro ni není moc když se začala sama budit

felis
4. črc 2025

V tomhle věku dcera přestala spat přes den. Usínání večer, probouzení ráno se tím nijak nenarusilo. Proste to nepotřebovala.
Asi bych ji ukládala třeba o chvilenku pozdeji večer a nechala ji v posteli, si povídat a denní má hodinový spánek zachovala.

ninive211
4. črc 2025
@monivi2001

@te_reza Nebo zkusit zkrátit mě ještě napadlo spí hodinu no ... Takhle asi od roka jsme ji museli před den budit aby večer usnula tak nějak normálně kolem té 20h nikdy se nestalo že by se třeba po 1,5h vzbudila sama spala by i 3h ale to pak bylo večer usínání ve 22h pochopitelně a teď najednou se budí sama což mi taky nějak napovídá jestli ta hodina už pro ni není moc když se začala sama budit

@monivi2001 Já jsem do spánku dětí pokud možno nezasahovala, pokud to extrémně nenarušovalo náš časový harmonogram (např. že bylo třeba později odpoledně někam jít, jet) anebo pokud večer usínali tak nějak normálně. U nás fakt nebyl problém ještě i ve 4 letech dvou až tříhodinový spánek přes den! ne každý den, někdy spala dcera hodinu, někdy třeba výjimečně vůbec. Naopak když jsem ji násilím vzbudila, tak byla protivná jak čočkový a bylo to strašný, náladičky a do večera to s ní bylo naprd (neplatilo u spánku v autě, kdy prostě usnula, jakmile se vyjelo a když auto zastavilo, tak obvykle se tak nějak sama vzbudila...syn to měl podobně, auto byla záruka, že se vyspí).
Já bych tedy teď přes léto ji nechala klidně déle vzhůru večer, pokud vám pak nespí ráno do jedenácti, tak to přece není problém. Však je do devíti minimálně světlo, proč by měla chodit spát pořád v osm, kdy třeba nevím jak vy, ale my máme v bytě 28 stupňů! A světlo k tomu...a v tom spi, že jo. Na nějaký pravidelnější režim bych pak najížděla koncem srpna, pokud od září bude chodit do školky a bude nutné, aby ráno brzy vstávala, tak aby nebyl šok ze dne na den (pokud ne, tak ani to není úplně nutné).

monivi2001
autor
4. črc 2025
@felis

V tomhle věku dcera přestala spat přes den. Usínání večer, probouzení ráno se tím nijak nenarusilo. Proste to nepotřebovala.
Asi bych ji ukládala třeba o chvilenku pozdeji večer a nechala ji v posteli, si povídat a denní má hodinový spánek zachovala.

@felis Chvilku si povídat ? Ona tam nechce být sama a není to chvilkové povídání ale 1,5 blbnutí plná energie bez jakýchkoliv známek únavy

ninive211
4. črc 2025
@monivi2001

@felis Chvilku si povídat ? Ona tam nechce být sama a není to chvilkové povídání ale 1,5 blbnutí plná energie bez jakýchkoliv známek únavy

@monivi2001 Tak v tom případě ji dáváte spát příliš brzy. Pak je jasné, že "usíná" hodinu a půl...zbytečné trápení pro ni i pro vás, zabitá polovina večera. Já jsem dávala spát děti, když bylo na nich vidět, že jsou unavené...

kristyn86
4. črc 2025

Za me jsou k vyzkouseni dve varianty. Bud nedat spat po obede a nebo dat spat pozdeji vecer. Kdyz nepujde spat po obede,uvidite,jak to zvladne. Jrstli bude protivna nebo jestli jen vecer driv usne nebo se taky nestane nic. Nemusi po obede usnout,muze byt pak pretazena a stejne ten vecer neusne. Kazde dite je jine. Syn to dlouho bez spanku po obede nedaval a proste chodil spat vecer pozdeji. Dcera zase brzy prestala spat po obede a chodila driv vecer.

monivi2001
autor
4. črc 2025
@ninive211

@monivi2001 Tak v tom případě ji dáváte spát příliš brzy. Pak je jasné, že "usíná" hodinu a půl...zbytečné trápení pro ni i pro vás, zabitá polovina večera. Já jsem dávala spát děti, když bylo na nich vidět, že jsou unavené...

@ninive211 Ano já taky však to do nedávna bylo v 8 ale prostě vždy jsme měly nějaký režim a já zas nechci aby mi dítě chodilo spát ve 22h to bych já chodila půl h po ní a neměla žádný klid a čas pro sebe

monivi2001
autor
4. črc 2025
@kristyn86

Za me jsou k vyzkouseni dve varianty. Bud nedat spat po obede a nebo dat spat pozdeji vecer. Kdyz nepujde spat po obede,uvidite,jak to zvladne. Jrstli bude protivna nebo jestli jen vecer driv usne nebo se taky nestane nic. Nemusi po obede usnout,muze byt pak pretazena a stejne ten vecer neusne. Kazde dite je jine. Syn to dlouho bez spanku po obede nedaval a proste chodil spat vecer pozdeji. Dcera zase brzy prestala spat po obede a chodila driv vecer.

@kristyn86 nebo spánek zkrátit třeba z hodiny na 40 min nebo 30 třeba by to mohlo a mohla by ještě v pohodě ten denní spánek mít hlavně i nechci aby nám skákala do 22h po hlavě manžel vstává do právě před 4h ráno

kristyn86
4. črc 2025
@monivi2001

@kristyn86 nebo spánek zkrátit třeba z hodiny na 40 min nebo 30 třeba by to mohlo a mohla by ještě v pohodě ten denní spánek mít hlavně i nechci aby nám skákala do 22h po hlavě manžel vstává do právě před 4h ráno

@monivi2001 No a nebo. Tohle je proste pokus omyl,co bude vyhovovat. U svych deti jsem mela vyzkouseno,ze spanek po obede musely mit hodinu. Jinak pak byly neprijemny.

monivi2001
autor
4. črc 2025
@kristyn86

@monivi2001 No a nebo. Tohle je proste pokus omyl,co bude vyhovovat. U svych deti jsem mela vyzkouseno,ze spanek po obede musely mit hodinu. Jinak pak byly neprijemny.

@kristyn86 Nám se už stalo že jsem musela párkrát vzbudit třeba po 40 min že jsme někam musely jet byly jsme objednání u doktorky já nebo dcera a vyšlo to časově blbě, tak pak byla v pohodě jen šla spát prostě dřív no

kristyn86
4. črc 2025
@monivi2001

@kristyn86 Nám se už stalo že jsem musela párkrát vzbudit třeba po 40 min že jsme někam musely jet byly jsme objednání u doktorky já nebo dcera a vyšlo to časově blbě, tak pak byla v pohodě jen šla spát prostě dřív no

@monivi2001 Jj,chce to proste vyzkouset,co sedne ditku nejlepe 😀

megi89
4. črc 2025

Já bych jí ten spánek zkusila zrušit. A taky záleží ale v kolik ráno vstává. Jestli je ranní ptáče, tak asi do večera nevydrží.
Neumím si to představit, protože já sama usínám brzo. Většinou do 21,30 už ležím v posteli a 7 lety vetšinou v 20h,max po 20h spí.

monivi2001
autor
13. črc 2025
@megi89

Já bych jí ten spánek zkusila zrušit. A taky záleží ale v kolik ráno vstává. Jestli je ranní ptáče, tak asi do večera nevydrží.
Neumím si to představit, protože já sama usínám brzo. Většinou do 21,30 už ležím v posteli a 7 lety vetšinou v 20h,max po 20h spí.

@megi89 No já právě chodím taky radši dřív spát a tohle je pro mě děs když ji uspim teprve 21:30-22h

monivi2001
autor
13. črc 2025
@megi89

@megi89 No já právě chodím taky radši dřív spát a tohle je pro mě děs když ji uspim teprve 21:30-22h

veroniqess
24. črc 2025

Odpoledne spánek bych nechala a dávala spát déle 😀 Tříletý syn spí po obědě 2 až 3 hodiny a večer chodí 21:30. Pětiletý taky chodí slať po obědě, spí 2 hodiny a večer 22:00.

tereza0111
24. črc 2025

Denni spanek je pro male deti to nejlepsi co muze byt. Zacnes ho rusit nebo kratit a budes bojovat s tim, ze ti bude pak usinat v 6 odpoledne. Navic za chvili pujde do skolky - a tam po nich ten spanek taky chteji (teda uz vetsinou nemusi spat, ale je to jednodussi pro vsechny kdyz spi a nenudi se tam).
Zalezi samozrejme na vasem rezimu a kdy rano vstavate, ale pro me je uplne v pohode davat spat pred 21 tak, aby usinala tak jak usina. Za me je v 8 strasne brzo, jestli jsi skrivan a tvoje dite sova, tak chapu, ze ti to nesedi, ale stejne s tim moc neudelas. V zime to osalis na tmu, v lete 😅