icon

Zkušenosti s chozením u 18 měsíčního dítěte?

vinarova
29. dub 2023

Ahoj, mám dítě rok a půl. Ještě úplně nechodí, ale už se mi povedlo udělat 2-3 kroky k mamince, chodil kolem zdi a nábytku nebo se nechal vézt za ruku. Našlapoval hezký oběma nohama na zemi. Ale z ničeho nic přestal došlapovat na levou nohu. Místo toho aby je měl hezký na zemi,ji jakoby odlehčuje přes paleček a v kolinku podlamuje. Byli jsme na pohotovosti, pak na traumatologii z té nás poslali na dětskou ortopedii... Nikde nic nezjistili, všechno je v pořádku podle snímku rtg i ultrazvuku. Nemá žádný otok ani horečky. Doktoři že prý je to v pořádku.... Ale mi se to prostě nezdá... Já jsem maminka a jsem s tím dítětem každý den, prostě mi to nepřijde normální aby todle dělal zničeho nic 😕 nemate někdo podobnou zkušenost ? Děkuji.

laxesis
29. dub 2023

@vinarova Zkušenost ne, ale šla bych ještě na fyzio.

saralinda
29. dub 2023

Zkus fyzioterapeuta.

mydlova
29. dub 2023

@vinarova proč jste byli na pohotovosti? 😳

prejeta_zaba
29. dub 2023

Na pohotovosti proto, ze batole zkouší nohy? To z vás museli mít velkou radost. 👌Prostě objevuje pohyb, neříkej, že do teď nic takového nedělal.

martina_slama
29. dub 2023

Já chapu, ze chcete vše dělat správně a nic nepodcenit, ale na pohotovost? Tam bych jela s tržnou ranou, po velkém úrazu hlavy nebo něco takového. Upřímně bych řekla, ze něco zkouší. Nás malý zkouší taky každou kravinu. A kdyby to trvalo několik dni, domluvila bych se s pediatrem, aby nás poslal na rehabilitace a cvičení. Případně si můžete něco sehnat i sama. Existuje rada fyzioterapeutu, co se specializují na děti.

pampeliska1313
29. dub 2023

Zkusila bych fyzio.🙂 teprve zkouší, objevuje, takže ta chůze muže vypadat všelijak. Pokud má ale někde něco slabší, tak se to v chůzi projeví a fyzio Vam doporučí cviky.🙂

cilkat
30. dub 2023

Jak dlouho to trvá? ... nekulhal někdo na návštěvě/v rodině? neviděl film, kde kulhala postavička?
Pokud to trvá týden, maximálně dva a nemáte pocit bolestivého důvodu, je to prostě zkoumání nějakého pohybového vzorce, který dítě samo záhy zavrhne jako nedostatečně funkční.
Nicméně zkouknout fyzioterapeutem by asi nebylo na škodu. Vím, že je normální, aby dítě v osumnácti měsících teprve začínalo chodit, ale už je to přecejen hrana normy a nechat to zkontrolovat profíkem - byť jen pro jistotu - je fajn.

tereziezavily
30. dub 2023

Vyloučili jste zranění, tak prostě jen zkouší a zkoumá. Nejvíce mu pomůžete tím, že mu nebudete vůbec nijak pomáhat. Tím, že z chůze děláte téma a nutíte ho dělat věci, ke kterým ještě nedozrál sám (viz vodění za ruce), mu ten vývoj v téhle oblasti dost zpomalujete. On se musí naučit sám, jak to funguje, a to se nenaučí rychleji tím, že bude muset první při pohybu opravovat chybné návyky, které jste ho naučili.

luciina
30. dub 2023

Dcera v 18měs začala chodit a pak najednou po cca měsíci zase jen lezla po 4. Trvalo to 14dní a pak jako by znovu se "učila" chodit. Od té doby chodí normal (13let skoro) . Žádný úraz neměla ani nějaký "hnusný " pád prostě se jednou probudila a jen lezla.

palja
1. kvě 2023

@vinarova a dělali rentgen celé nožičky včetně kolena?

palja
Autor odpověď smazal