Myslíte, že existuje prevence alergií?

iva_babyclub
30. zář 2015

Enormní nárůst alergií u dětí je až děsivý. At se jedná o alergie potravinové, alergie na pyly, kosmetiku atd. Zdědit krásu po mamince a humor po tatínkovi je přáním asi všech... ale zdědit alergii?
Myslíte, že se dá alergiím nějak přecházet nebo je to daň dnešní doby?

papalinka
30. zář 2015

@iva_babyclub máme celkem tři děti mezi 12 a 2. Všechny sice měly jako kojenci alergii na mléčnou bílkovinu, ale ta vymizela mezi 2-3 rokem věku. Nyní nemají žádnou alergii. Můj recept je: od narození otužovat, nedržet ve sterilní čistotě, častý kontakt se zvířaty, častý kontakt s přírodou. Nechat na vše sáhnout, nechat ochutnávat (samozřejmě ne na hlavním nádraží 🙂 ). Dál je důležitá strava, vyhýbat se "umělým" potravinám (průmyslově zpracovaným a plných éček) a spíše jíst co nejvíc čerstvé. Nepoužíváme ani umělé vitamíny nebo jiné doplňky z lékárny.

iva_babyclub
autor
30. zář 2015

@papalinka Máte zdravé názory🙂 Nic se hold nemá přehánět a žít v souladu s přírodou a respektovat její řád je věc, na kterou se dnes zapomíná.
Je naprosto fascinující, co pro nás příroda v dané oblasti každoročně plodí, a jak to přesně kopíruje naše požadavky po nutrientech. Proto někde rostou banány, někde pomeranče, jinde švestky apod🙂

naomi6
30. zář 2015

Souhlasím s papalinkou. Ještě bych přidala, že dobrou prevencí je kojení. Vím, že ne všechny maminky mají to štěstí, že mohou kojit, ale pokud to jen trochu jde, tak kojit, kojit a kojit 🙂. Obě děti jsou dlouho kojené a žádné nemá alergii, ani nikdy nebyly vážně nemocné (ťuk, ťuk).

veruska007
30. zář 2015

Předcházet se plně nedá, sama ji mám prý od necelých 4 týdnů, žila jsem v normálním nealergizujícím prostředí. Děti ji zatím nemají, ale časem ji čekám. Asi jim pomáhají ty rohlíky od bláta a kamínky z pískoviště, čím si obohacují jídelníček 😀

hanik73
30. zář 2015

Určitě velkou prevencí je kojení.Dvě děti jsem kojila každé do dvou let,žádné vážnější nemoci neměli.Teď třetí miminko kojím sice přes láhev,ale i tak bych chtěla vydržet co nejdéle.
Za vitamíny považuji pouze ovoce a zeleninu,nejlépe vypěstované u nás,žádné umělé vitamínové doplňky,či náhražky.Vyvážená strava.Užívat si darů přírody,častý pobyt na čerstvém vzduchu,otužování,nepřehánět to se sterilní čistotou.
Myslím si,že i celková pohoda a žádný stres mohou být prevencí alergií.

im4fun
30. zář 2015

Kojeni neni prevence podle me. Ja byla kojena do roka a neco a alergie mam snad na vsechno

im4fun
30. zář 2015

@im4fun a jeste podotknu, ze alergie rozhodne neni dan pouze dnesni doby - mamce bude 60 a alergii ma od detstvi. Taktez byla kojena.
Takze za me prevence neni, to by alergie jinak uz nebyly, kdyby nejaka spolehliva prevence byla. Je to proste prehnana reakce imunity na nejaky jev.

smallinka
30. zář 2015

Tak co vím já od doktora je alergie dědičná až 40 % od rodiče, který ji má, pokud mají oba, je pravděpodobnost větší. Každopádně moderní doba plná umělých látek, chemikálií a pesticidů má určitě větší zapřičinění. Za našich babiček byla alergie spíše vzácnost. Prevencí můžeme myslet zdravý životní styl, vyhýbání se alergenům a potravinám, které alergií vyvolávají. Ale podle mě člověk jako takový je proti alergii celkem bezbranný. Já mám třeba alergii na bodnutí hmyzem, tak se mu vyhýbám. Jinou prevenci nevidím. Manžel je těžký alergik na roztoče, prach, cigaretový kouř. Kvůli roztočům musíme každých 14 dní komplet prát povlečení na 90 stupňů, i tak manžel bere každý večer prášek aby se vyspal a já taky - z alergie i chrápe, má ucpaný nos, dusí se...No není to sranda, protože neléčená alergie může přejít až v astma. Pořád musíme větrat, protože ve vlhku se roztoči množí.....No máme roční dvojčátka, tak doufám a věřím, že se jim alergie vyhne i přes dědičnou predispozici.....

ducik
30. zář 2015

urcite mame z casti dane predpoklady. my resili manzelovu celiakii (alergie na lepek), ktera je "dedicna", resp. dedicne jsou k ni predispozice, ackoliv samotna nemoc nemusi u konkretniho jedince propuknout. zrejme budou mit deti i trochu z me strany, jelikoz i moje teta na "stara kolena" celiakii trpi. Ja doufam, ze nebude duvod, aby propukla. Bohuzel v dospelosti to uz neovlivnim, ale ted jsme dbali na spravne zavadeni potravinovych alergenu ve forme prikrmu, dlouhodobe kojim a pokud mozno budu i druhe (jsem presvedcena, ze neco z me imunity tim davam) a snazim se nepretezovat detsky organismus nesmyslama jako jsou dobrovolne ockovani proti "kazdemu prdu".
jinak senna ryma a spol., to uz je bohuzel dnes kazdy druhy, tomu se zrejme neda vyhnout ani spanim v kupce sena 😠

a jeste - nezavadim detem sterilni prostredi, proste kdyz neco spadne na zahrade na zem, tak si to sebere a doji, obcas se krmi napul se psem a nekdy si spinavyma rukama hrabe v puse. holt nezdravejsi deti rostou na hnoji 😀

japona
30. zář 2015

@iva_babyclub Existuje: vybrat si partnera, který alergií netrpí. Alergie (nebo sklony k alergiím) jsou dědičné. Dále vyhýbat se přílišné sterilite prostředí - pokud se imunitní systém tzv. fláká, zblázní se a začne neprimereme reagovat..

ducik
30. zář 2015

@japona pekna strategie, v pristim zivote na to budu urcite myslet a pred vztahem mi kazdy vyplni dotaznik 😀 😀 😀

smallinka
30. zář 2015

@japona něco na tom bude asi ne nadarmo se říká: nech to dítě olizovat podlahu, ať je imunní 😀

iva_babyclub
autor
30. zář 2015

@smallinka @japona :D dobrá strategie, taktéž se nad tím zamyslím...bohužel v dnešní době je 30% riziko rozvoje alergií v případě, že žádný z rodičů alergik není...:( a na olizování podlahy třeba taky něco bude...možná reflex dětí olizovat všechno, co jim přijde pod ruku, má ještě hlubší imunologický podtext:D

petrasipkova1
30. zář 2015

kojení určitě nepomůže, já jsem kojená do roka a půl, jsem astmatik alergik. ¨Moje 2,5měsíční dcerka má nějakou potr.alergii, ještě jsem nezjistila na co, a ted se jí udělal ošklivý ekzém, praskají jí záhybky kůže v podpaží atd., a taky jí kojím...

alyssa.anna
30. zář 2015

Myslím si, že naprosto to ovlivnit nelze, ale lze to zminimalizovat. Řekla bych, že čím lepší imunita (konzumace vitamínů. otužování atd) tím menší náchylnost k alergiím + možná má vliv i zavádění příkrmů (obsahujících potenciální alergeny) v ranném věku a také má vliv určitě dodržování posloupnostii ve věku dítka, které přikrmujeme. Už jsem se setkala s tím, že maminka dávala 4 měsíčnímu miminku kašičku vhodnou až od 8m, což si myslím, že je špatně a zatěžuje to jak žaludek tak celé trávení, které je oslabeno a tím pádem náchylnější.

iva_babyclub
autor
30. zář 2015

@alyssa.anna O zavádění alergenů a jejich načasování se stále vedou diskuze. Co lékař to názor... V každém případě máte pravdu v tom, že nedodržování doporučeného věku může zbytečně zatěžovat nedovyvinuté dětské orgány. A nikdy nevíme jak se toto může projevit...třeba právě alergií? Ale setkala jsem se s tím, že ne vždy označení věku na výrobku odpovídá složení uvnitř:( chce to číst složení... ale to je zas k jiné diskuzi🙂