icon

Je možné zvládnout studium porodní asistence s dítětem?

jessie98
14. říj 2025

Ahoj všem,

ráda bych se zeptala, zda je tu někdo kdo studoval/studuje bakalářský obor porodní asistence s malými dětmi a případně i se zaměstnáním? Dá se to zvládnout? Jsem z Prahy, zvažuji studium na LF UK, kde ovšem studium tohoto oboru je pouze denní, nevím, zda je případně možnost nějakého individuálního studijního plánu…
Popřípadě další možnost Olomouc, kde je možnost studovat obor kombinovanou formou, ale je to z Prahy zase docela z ruky a prý je třeba dojíždět každý pátek.

Zajímají mě vaše zkušenosti, stále se rozhoduji, zda do toho jít nebo ne, ale už pár let a hlavně po vlastním těhotenství a porodu mám pocit, že bych toto poslání měla jít dělat, jen ta cesta k tomu bude asi trochu náročnější.. 🙂

Moc děkuji za veškeré odpovědi!

anonym_b1d1c1
15. říj 2025

Zkušenosti nemám. Ale pokud to opravdu chceš dělat, jdi do toho. Nevím jak je prcek malý, jestli je na tobě zatím plně závislý, zvolila bych kombinované studium a dojížděla. Jednou týdně to není žádná hrůza. Pokud máš školkové dítě, můžeš zkusit i to denní studium. Pracovat při denním studiu+ starat se o dítě+ studovat = nemožné. Leda bys starost o dítě šolila. Ale čas s dítětem by měl být stráven kvalitně, uvědom si to. Distanční studium by šlo lépe skloubit s prací a dítětem. Samozřejmě bude to chtít vybalancovat finance/ studium a dále se věnovat dítěti. Ať na tvém snu nakonec neostrouhá tvé dítě.

anonym_4f979a
15. říj 2025
anonym_4f979a
15. říj 2025

@jessie98 je to náročné studium, hodně praxe a bohužel není kombinované.BC na 3roky pondělí až pátek, praxe i víkendy ,a to vše bez finančních příjmů

zmrzlinka
15. říj 2025

Závisí od toho jakej maš realizační tým ....taťku + babičky.Predpokladam ,že tam bude hodně praxe.A to fakt hodně.Tak aby mělo dítě s kým být.A popři práci to taky moc nevidím...závisí od výše úvazku.Hlavne je to nevděčná práce,aby si nelitovala.

hezz17
15. říj 2025

Skola jako takova bys asi zvladla (i denni). Ale je siiiiilene hodin praxe, tisice hodin. Jak v prubehu semestru tak v lete. Musi byt splneny jak hodiny praxe tak vykony (40 odvedenych porodu atd), coz se jen behem povinne praxe prakticky splnit neda. Holky chodi na praxi o vikendech, o nocnich, o prazdninach.

ines76
16. říj 2025

Je to náročné ale ne nemožné, jedna pribuzna to zvladla i s dětmi, ale mela velkou podporu manzela. Ale pisu z jineho důvodu - nepises, v jake oblasti by ses chtela po ukonceni studia pa uplatnit, jsou samozřejmě ruzne moznosti, ale pokud bys chtela byt pa na porodnim sále, tak v Praze a nejbližším okoli je v soucasnosti prakticky nemožné najit místo. Takze zvazit, jestli by te bavila i jina prace v operative, ambulanci... a počítat s tim, že na sal si treba trochu pockas. Neni to jako se zdravotnimi sestrami, ze je jich vsude nedostatek a berou všude.

hasara33
16. říj 2025

@jessie98 ahoj, ano já to momentálně studuji, jsem v 2. ročníku - prezenčně. Mám tedy jedno dítě 6 let, ale v ročníku mám ještě holčina s 2letým dítětem. Řeknu to asi takhle - musíš počítat s tím, že se celkem náročné studium nedá skloubit s péčí o rodinu a ještě prací, takže s počítej spíš s plnou finanční závislostí na partnerovi. Musíš mít také možnost hlídání a to ideálně "na zavolanou" - manžel, babičky.....Na praxích to paradoxně není tak náročné, protože se s nimi dá většinou dobře domluvit a je tam možnost nějaké flexibility dle potřeby. Nicméně nebudu lhát, náročné to je, ale ne nemožné pokud máš podporu. Poslední věc je ještě ta, že se musíš smířit s tím, že skrz přednášky, cvičení a studium se nebudeš dětem moct věnovat tak, jak bys asi chtěla. 🤷🏼‍♀️ Klidně napiš ještě do zprávy pokud by tě něco dalšího zajímalo. 😊

jessie98
autor
16. říj 2025

Moc děkuji všem za odpověď 🙂 Samozřejmě si uvědomuji, že skloubit rodinu, práci a ještě školu konkrétně v tomto oboru by bylo hodně náročné, na druhou stranu jak píšete, nereálné to není, podporu rodiny bych měla, jen s těmi financemi by to bylo složitější. Samozřejmě že počítám i s tím, že bych nebyla hned přímo na porodních sálech, nebránila bych se i jiným oddělením v porodnici. Stále zvažuji veškerá pro a proti, no uvidíme 🙈
@hasara33 ozvu se do zprávy, děkuji 🙂

hezz17
16. říj 2025
@jessie98

Moc děkuji všem za odpověď 🙂 Samozřejmě si uvědomuji, že skloubit rodinu, práci a ještě školu konkrétně v tomto oboru by bylo hodně náročné, na druhou stranu jak píšete, nereálné to není, podporu rodiny bych měla, jen s těmi financemi by to bylo složitější. Samozřejmě že počítám i s tím, že bych nebyla hned přímo na porodních sálech, nebránila bych se i jiným oddělením v porodnici. Stále zvažuji veškerá pro a proti, no uvidíme 🙈
@hasara33 ozvu se do zprávy, děkuji 🙂

@jessie98 muzu se zeptat jakou oraci mas? Protoze si dovedu predstavit jen maximalne casove flexibilni homeoffice. Te praxe je opravdu kvantum.

jessie98
autor
16. říj 2025
@hezz17

@jessie98 muzu se zeptat jakou oraci mas? Protoze si dovedu predstavit jen maximalne casove flexibilni homeoffice. Te praxe je opravdu kvantum.

@hezz17 dělala jsem daňovou asistentku, naštěstí jsem ve firmě, kde je home office a flexibilní pracovní doba standard

anyyyn
16. říj 2025

Ahoj, mam dvě děti a studuji fyzioterapii na LF UK. Určitě si zažádej o ISP, můžeš si i třeba rozložit studium do více let (já mám rozložený ročník do dvou let). Jestli po tom toužíš, určitě to zkus, i když to bude náročné🙂

marses
19. říj 2025

Jsem porodní asistentka, studovala jsem denní studium v Olomouci, v letech 2008-2011. Bydlela jsem na koleji. Studium jako takové mi nepřišlo až tak náročné, co se týká množství znalostí, které je potřeba se naučit, ale časově je to mega náročné, hlavně objem praxe, ta je i během zkouškového období a během letních prázdnin minimálně 5 týdnů. Navíc je potřeba sbírat porody, takže v reálu jsme odpracovali výrazně více hodin. A to v době, kdy se rodilo o 50 000 děti ročně více než teď. Praxe samozřejmě není nijak finančně ohodnocená.
Kombinované studium je tam taky, ale to je dle mého určené hlavně pro holky, které jsou PA s maturitou (studovali v 90. Letech) nebo pro zdravotní sestry pracující na gynekologii, které si chtějí zvýšit kvalifikaci. Předpokládá se, že aspoň část praxe si odpracují v rámci svého zaměstnání.
Upřímně studovat to se dvěma dětmi představit neumím. Určitě ne za tři roky. Pokud to zvládneš, klobouk dolů.

anonym_f0c317
19. říj 2025

My měli v ročníku dvě maminky na mateřské, které měly tehdy dvouleté děti. Omylem se zapsaly na prezenční formu. Pomáhal jim celý ročník, málem se rozvedly, často brečely, že jim dítě mezitím vyroste. Ale dostudovaly, vše v řádných termínech. Taková jízda na hranici šílenství.

mirecka.jaroscakova
19. říj 2025

Studovala jsem se dvěma dětma sestru sice VOŠ a kombinované, ale nedokážu si představit skloubit to s prací na plný úvazek a rodinou. Jako bezdětná mám zkušenost se studiem všeobecné sestry prezenčně, brigáda se dala, ale ne práce na fulltime. To studium je časově velmi náročné, hlavně praxe.

janniha
21. říj 2025

Určitě jdi do toho. Moje kamarádka takto vystudovala práva a je moc spokojená. Důležitá je ale podpora rodiny, aby ses z toho všeho nezbláznila.

anonym_f0c317
21. říj 2025

Zdravotnictví je specifické právě v té náročnosti studia a zároveň praxe, určitě bych to nesrovnávala s jiným oborem. Na mě třeba nevyšlo místo, tak jsem jezdila na praxi ve čtyři ráno do jiného města. Ve škole jsme seděli, my poctiví, od rána do večera. Ale měli jsme jednoho kluka, který chodil do školy rovnou z hospody, vůbec nic ho nestresovalo....a ta psychika udělala půlku práce. Kdyby to bylo cokoli jiného, než zdravotnictví, tak bych taky nějaký problém v dálkovém studiu neviděla...