Psychoterapeutický výcvik. Je nutné si udělat i po ukončení VŠ psychologie?

dani6
5. lis 2022

Dobrý deň,
Chcela by som sa spýtať, či po doštudovaní psychológie na vysokej škole je potrebné robiť aj psychoterapeutické výcviky na to, aby sme mohli vykonávať profesiu psychoterapeuta. Ďakujem.

pampeliska1313
5. lis 2022

Osobně zkušenost nemám, ale kamarád dělá psychoterapeutický kurz (myslím, že to je na několik let) právě aby to mohl dělat a psychologii jako takovou myslím nestuduje. Takže si myslím, že ruku v ruce to nejde. Ale na 100% to nevim. Nemáte to v popisu studia? Často se píše kde se následně absolvent může uplatnit a co lze vykonávat.

neomenia
5. lis 2022

Psychoterapeut musí mít ( obvykle 3-5 letý) psychoterapeutický výcvik. Psycholog ale ne, může provozovat jen " psychologické poradenství" a na to výcvik nemusí mít. A z druhé strany - psychoterapeutem se může stát i člověk bez psychologického vzdělání, ale musí si udělat psychoterapeutický výcvik ( a podmínka je, že musí být z tzv.pomahajici profese, tj např. Lékař, učitel, soc.pracovnik..

Už je to jasnější?🙂

atinkaa
5. lis 2022

@dani6 ahoj ja myslim ze lepsiu odpoved najdes tu -https://cmpsy.cz/?page=onas a tu - https://czap.cz/ ako na mk. No a samozrejme uz by si mala mat info zo skoly, neber v zlom. Pre pracu psychologa vycvik nepotrebujes, pre pracu psychoterapeuta ano a ako ti pise holka vyssie tak ano psychoterapeutom moze byt aj lekar, soc pracovnik ci iny odbornik z pomahaju cej profesie s vycvikom, teda pokial sa nechces zaradit medzi koucov a poradcov barsjakeho druhu k tomu ti staci stredna skola, zivnostak, odvaha ci drzost a nulove eticke zasady a to tiez nema byt hodena rukavica na vyvolanie hadky len ze aj to v CR mozne je a tusim aj v SR ale to si nie som ista.

barmil
6. lis 2022

@dani6 mamka je spec pedagog a výcvik si dělala dálkove, aby právě byla i terapeut, babicka psycholog si ho dělala taky