Přechod na UM. Jak na to?

martinatd
26. čer 2021

Ahojte maminy, prosím o vaše rady a zkušenosti jak přejít na UM. Zatím plně kojím a chtěla jsem kojit aspoň do 1,5 roka , ale bohužel ziju v zahraničí a zde je rodičovská jen rok, takže budu nucena si najít alespoň brigádu abychom to vše pak finančně utahly. Jelikož se mi ale.kojeni bude těžko vzdávat, přemýšlela jsem , že bych přešla jen z půlky a noční kojeni zkusila ještě zachovat. Maly má přes 3 měsíce a do půl roku bych chtěla kojit určitě. Po 6ti měsících budeme pomali zkoušet i prikrmy. Je vhodný čas zároveň přes den přejít na UM ? Máte nějaké rady, tipy jak začít? Je lepší v mém případě přejít úplně na UM? Bojím se že budu muset do práce brzy vstávat a představa nočního vstávání mě trošku děsí ... zatim vstávám 2-3 krat ,nedokážu se rozhodnout.. děkuji 😊🙏

michaela666
26. čer 2021

@martinatd Nemám tolik zkušeností, ale pocitově bych kojila co nejdéle. Když bude malý pěkně jíst v roce už toho kojení nebude tolik. Přejít na UM můžeš vždycky, ale tak brzo mi přijde škoda to udělat. Pro miminko je tvoje mléko určitě lepší a hlavně levnější volba. Třeba nesedne hned první UM a budete muset zkoušet víc druhů, do toho příkrmy. Lepší nahradit později třeba 3-4 dávky mléka denně než komplet celé krmení.Přijde mi to zbytečný stres pro tebe i prcka.

martinatd
autor
26. čer 2021

@michaela666 tak samozřejmě že mateřské je lepší než UM a právě proto že to může trvat déle chci začít pp půl roce. Jak píšu, finanční situace mi nedovolí pp jednom roce dal kojit. Budu muset do práce, od státu už nic nedostanu a odstrikavani mi bohužel nejde, vždy odstrikam jen tak 10ml nic vic.. takže ať už se mi to líbí nebo ne, nezbývá mi nic jiného než přejít na UM😏😊 nejsem z toho nadšená, miluju to , maly mi přes den u prsu spinká, desim se představy že mu budu muset prs odepřít protože nevím jak to přijme. Zatím ale nemám jiné východisko..

lilie16
26. čer 2021

@martinatd podle meho se stresujes moc brzy, promin. Ja take chtela kojit co nejdele, ale ve 3 měsícich se syn dostavil a i kdybych se stavěla treba na hlavu, tak materske mleho nechtel a to jsem zkousela opravdu vse mozne.

martinatd
autor
26. čer 2021

@lilie16 to by mi pak hodně ulehčil kdyby se odstavil sám po roce 😁🙏zatím.se nestresuju, spíš chci být připravena a rozhodnuta jak to pak udělat za ty 3 měsíce, proto sbiram rady a zkušenosti 😊

lilie16
26. čer 2021

@martinatd rozumím a držím palce 😊🍀

michaela666
26. čer 2021

@martinatd Chápu tvoji situaci. Za sebe bych od 6 měsíce zkusila příkrmy a kolem 9 měsíce řešila přecházení UM. Ohledně kombinace kojení/ UM neporadím. Od 2 měsíce jsme plně na umělém, od 4 začala dostávat zeleninu k obědu. Teď v 5 už mi úplně odmítá UM a každé mléko je hrozný boj. Zato zeleniny nebo kaše by snědla hromadu.
I takhle malé děti se dělají co chtějí 😃

katule1990
27. čer 2021

@martinatd Já bych přechod na UM zatím vůbec neřešila. Nejsem žádný odborník na výživu, ale myslím, že roční dítě se už kolikrát moc nekojí. Já mám skoro 8m kojence, po 5. měsíci jsme začali s příkrmy, které mu narozdíl od mlíka jedou. Syn se kojí večer na uspání, v noci a ráno. Přes den má příkrmy + zkouším kojit, ale moc tomu nedá, tak aspoň odsávám mlíko a večer mu z toho dělám kaši (ovesnou, jáhlovou, rýžovou). Být tebou počkám, jak často se bude chtít syn kojit po zavedení příkrmů, až se mu bude blížit ten rok. Třeba to vyjde tak, že se bude chtít kojit už jen v dobu, kdy mu budeš moct prso dát. Taky doporučuju si udělat do mrazáku zásoby MM, nejvíc mi to šlo při zavádění příkrmů, kdy syn hodně jedl a mléko "přebývalo". Zamražuju do sáčků na led a když je potřeba, jen se vyloupe a rozehřeje 🙂.

skarol
27. čer 2021

Já bych s UM ani nezačínala, až budeš muset v tom roce dítěte do práce, tak už budeš kojit třeba jen 3-4x denně v době, kdy budeš s ním. Roční dítě už normálně jí a pije, mělo by mít zavedené všechny druhy zeleniny, maso, mléčné výrobky. Takže pokud bude v roce baštit bílý jogurt, lučinu, sýry apod. Tak nevidím důvod s UM vůbec začínat. Normálně koj, v půl roce začni s příkrmy, nauč dítě pít vodu z lahvičky a koj podle potřeby dítěte. Roční dítě už není potřeba kojit co 3 hodiny a pokud půjdeš třeba jen na brigádu, tak se bez mléka po tu dobu určitě obejde. Navíc by to bylo i zbytečné vyhazování peněz, pokud nemáte nazbyt.