Sterilizátor a ohřívač lahví. Musím je mít?

15. kvě 2020

Mohu se zeptat - když se lahvičky myjí v myčce - je nutné je ještě sterilizovat? Pokud ano, stačí třeba hodit do hrnce s vodou a chvíli vařit?

A ohřívač - je nutné ho mít? Nemohu mlíčko ohřát třeba v mikrovlnce a pak přelít do lahvičky?

Přijde mi, že tyhle věci jsou dost drahé a docela zbytečné. Nebo se pletu a hodně mi to ulehčí život? Díky

jaja01k
15. kvě 2020

Určitě se bez těchto věcí obejdeš. Lahvičky můžeš klidně vyvařit v hrnci, dřív se to ani jinak nedělalo 🙂 Nebo si pořiď sterilizátor do mikrovlnky, to není drahá záležitost.
Já jsem se bez ohřívače obešla. Měla jsem převařenou vodu studenou a horkou v termosce, smíchala jsem na požadovanou teplotu, nasypala UM a bylo hotovo. Chce to cvik, ale za chvíli to budeš mít v oku, kolik teplé a studené vody. Hotové UM rozhodně neohřívat v mikrovlnce!

sigyn
15. kvě 2020

Některé savičky a další předměty (hračky, kloboučky atd.¨) nemusí být vhodné do myčky a hrozí poškození. My máme sterilizátor do mikrovlnky z druhé ruky (200,-) a nemůžu si ho vynachválit. Do 5 min je sterilizováno.

Ohřívač není třeba, my třeba používáme hrnec a indukci. Zahřejeme, dáme do vody umytý prst a jakmile se začne blížit správná teplota, tak vypneme. Mléko je tak do 15s připravené. V ohřívačce je to tak na 10 minut. Sami výrobci UM nedoporučují mikrovlnku používat, protože se voda nezahřeje rovnoměrně a hrozí pak popálení.

sunni
15. kvě 2020

No já čekám první miminko, takže ze zkušenosti radit nemůžu. Ale logicky miminka jsou citlivé, musí mít speciální kosmetiku, prací prášky, speciál prostředek na mytí lahviček, takže bych je asi nedala do myčky s tabletou, plnou chemie.To už radši vyvarit v hrnci. A ohřívat se dá i ve vodní lázni, ale už jsem xkrat četla, že se nesmí ohřívat v mikrovlnce! Já mám ohřívač pujceny od svagrove, ale třeba sterilizátor koupím až po porodu, podle potřeby. Mám vybraný do mikrovlnky, pokud budu kojit, tak mi ty elektrické prijdou zbytečně drahé.

lula86
15. kvě 2020

Používáme sterilizator do mikrovlnky a bohaté stačí a není ani moc drahý. Ohřívač do auta jsme koupili až v 6m kvůli prikrmum kdyz jsme na cestách. Jinak jsem ho nepotřebovala.

autor
15. kvě 2020

@sunni vysloveně u lahviček co jsem vybrala je napsáno, že jsou vhodné do myčky.

autor
15. kvě 2020

Díky, ten sterilizátor do mikrovlnky bude možná fajn 🙂

kaja2016
15. kvě 2020

No pokud davas UM od narozeni, tak je fakt lepsi sterilizator. Po roce ditete bych to uz asi neresila. V mikrovlnce bych mliko neohrivala, ohrivacka je zase desne pomala. Ja to delala tak, ze jsem mela permanentne prevarenou vodu v termosce a v druhe studenou a ty dve dle potreby namixovala. Mala byla full time na UM od narozeni ve dne v noci, takze uspora casu byla nutna, abych se vyspala.

autor
15. kvě 2020

@kaja2016 jj bude na um od narození.

laloogrey
15. kvě 2020

Já ani jedno nemám. Lahvičky po každém krmení vypláchnu kartáčem horkou vodou a jednou denně vyvařím v hrnci. Mlíčko připravuju tak, že mám převařenou kojeneckou vodu dopředu na celý den, vždycky si odliji do lahvičky, kolik potřebuju, ohřeji v mikrovlnce a do té ohřáté vody dám teprve UM.

kaja2016
15. kvě 2020

Tak to steriluj, kupuj kojeneckou vodu a jeste prevaruj. Jeatli kojeni je uplne mimo diskuzu, tak fakt doporucuju se pripravit, priprava UM hlavne v noci ci na cestach je fakt opruz a je dobry bejt vybavena - sterilizacka do mikrovlnky, aspon 3 lahvicky a adekvatni savicky dle veku ( abys v noci nemusela chodit sterilovat a jen sahla po dalsi ciste), zasobnik na UM - abys v noci ci na cestach netahala krabici a neodmerovala, nejakou termo tasku na ty termosky. To je asi vse.-) Za me zlaty kojeni teda, ale kdyz to nejde, neda se nic delat a musi se ta priprava zkratit na co nwjmwnsi dobu, abys nepadla v noci na h... .-) Hlavne maminkam co nekoji nekoluje telem prolaktin, ktery pomaha rychle usnout a vybuzuhe organismus, aby nedostatek spanku zvladnul. Takze o to je to tezsi.

autor
15. kvě 2020

@kaja2016 jj díky. Miminko bude adoptované, takže kojení opravdu nehrozí. 🙂

sigyn
15. kvě 2020

Ještě podotknu, že ne vždy je nutná kupovaná kojenecká voda. Někdy je voda z vodovodu v kojenecké kvalitě (samozřejmě pořád je třeba převařit). Většinou je tohle info na stránkách místní vodárny.

autor
15. kvě 2020

@sigyn děkuji

kaja2016
15. kvě 2020

Jee, aha, tak to je parada. 😍😍😍❤❤❤❤ Ale ono jde nekdy kojit i v techto pripadech. Najdes tu holku, co o tom pise. Nepamatuju si nick bohuzel.

autor
15. kvě 2020

@kaja2016 já vím, ale je to dlouhá, těžká a nejistá cesta. Nějak nemám chuť se do toho pouštět a zkoušet to. A i kdyby, tak je to většinou hrozně maloučko a stejně se musí krmit um.

kaja2016
16. kvě 2020

Chapu, a nyni i chapu proc ses ptala anonymne. Tak drzim pesti se vsim❤

baris
16. kvě 2020

Já jsem každý večer vyvařila flašky, savičky a dudlíky v hrnci.

Co se týče ohřívače vody, pořídila jsem si ho a brzo letěl do koše. Trvalo to straaaaaašně dlouho. Každé ráno jsem převařila vodu z kohoutku a pak jsem ohřívala v mikrovlnce. Za 20s hotovo 😀👍.

marti89
16. kvě 2020

Do myčky bych dětské lahvičky ani savičky nedala - štětkou jsem je umyla ve dřezu, potom v hrnci vyvařila. Mlíko jsem měla vychytáno, kolik potřebuju studené a kolik horké vody, nebo jsem si ozkoušela časování na mikrovlnce. Tam ale pozor, některé neohřívají rovnoměrně, takže stravu promíchat / protřepat a ochutnat / otestovat na ruce, ať dítě neopaříš.

autor
16. kvě 2020

@kaja2016 díky moc 🙂

iv6a
30. kvě 2020

My na ohřev vody máme rychlovarnou konev, která nám ohřeje vodu na teplotu kterou chcem, bez ní bych se neobešla, hlavně v noci 😉

verunnaj
11. čer 2020

Nebo místo termosek doporucuju konvici s nastavitelnou teplotou, v noci mi to zabere fakt par vteřin 🙂 ať se vám daří❤️