UM - vlastně se v tom nevyznám. Jak to je?

17. dub 2024

Ahoj, mam pro zkusene uplne ichtilni dotaz, uprimne se v oblasti UM zcela ztracim. Dcera byla kojena, ale ani trochu mlikoholik, UM nechtela nikdy a MM ji take dost zdrzovalo, kazdopadne ted napodruhe bych se rada zbavila kojeni kolem 6M a vlastne o UM nic nevim. Jaky je bezny rezim prace s nim prosim? U MM clovek nemusi nic moc resit. Moje predstava je, ze od tana treba kazde tri hodky udelam vodu o dane teplote, zaleju mnozstvi dle navodu (pripadne vice dle zlusenosti), pak hodim do nejakeho sterilizatoru a jednou za par dni lahve vyvarim. U mensiho miminka pak pripadne na noc nadelam vodu do termosky o dane teplote. Ale dal se ztracim- jak poznat, voda neni az moc tepla? Kolik lahvicek koupit? S vekem jen menim savicky nebo i lahev? Pokud diteti znacka nesedi- to ma nekolik dni hlad nez najdu spravnou znacku? Polid ohrivam v mikrovlnlach- kazda ma trochu jine nastaveni vykonu- jak odhadnout teplotu? Vylety- proste berete termosku vsude sebou? Omlouvam se za blbe dotazy, ale vlastne si nektere ty veci neumim predstavit. Pripadne kdo ma zlusenost s odstavem v 6m, jak to probihalo? Diky vsem!!!

chybadel
17. dub 2024

📍taky mě zajima

nektarinka123
17. dub 2024

Jeeemine. Ty to neuveritelne hrotis. Kolik by mnelo dite vypit mas napsano na krabicce. Kdy mu mlicko das je na tobe. Muzes si mnozstvi take prispusobit pocasi venku (horke dny vice) a tomu jestli davas uz prikrmy a kolik, jestli pije i vodu a podobne. Lahvicka ti staci jedna (kdyz jsi lina jako ja tak alespon dve😁) kup si ohrivac lahvi a nemusis resit teplotu. Jinak skusis na zapesti ci te nepali. Nikdy jsem nebrala termosku. Kdyz se dalo ohrat tak bylo trple kdyz ne vypila i studene. Asi mne za to jine mamy budou soudit🙈

tasimia
17. dub 2024

@nektarinka123 měla jsem vždy dvě láhve, co půl roku jsem měnila, i když jsem je vyvařovala. Sterilizátor jsem neměla.. ;)
Savičku menis podle věku, půlroční dítě už chce většinou rychlejší tok, než novorozenec.

Dítě hlady i když mu nesedne UM rozhodně nebude, protože ve většině případů ho vypije, akorát pak může mít brichabol. Ale naji se.
Jinak jsem měla doma ohřívač, v láhvi nachystané UM, zalila jsem, hotovo. Někdo ma u nočního stolku termosku s teplou vodou.
A to zda je mlíko horké fakt poznáš. Ochutnáš ho. Když je horká polévka, taky to zjistíš.
V Mikrovlnce to musíš zjistit vážně sama, to ti asi nikdo 100% neporadí. Vem flasku, a vyzkoušej. Já dávala vodu na necelých 45 sekund, ideální. Ty můžeš mit lepší výkon, takže ti bude stačit třeba 30 sekund. No ale přeci nic ti nebrání, zkusit si cvičně ohřát vodu a udělat UM.
Na výlet jsem vždy brala sebou termosku s opravdu horkou vodou, malá totiž studene mlíko nechtěla a bolelo ji po něm vždy břicho.
Takže většinou se dá někde ohřát, v restauraci, koutku atp..
Heleď všechno to zjistíš sama, ona to až taková věda není..

nektarinka123
17. dub 2024

@tasimia a proc si je menila? Teda ja mam sklenenou lahev doted a zdedi ji i mladsi. Savicky jsme koupili nove.

tasimia
17. dub 2024

@nektarinka123 tak skleněná to je jina, plastové jsem měnila ;).

kacka1994
17. dub 2024

Vodu přes den ohřívám v mikrovlnce (proste to poznas za parkrat, nekdy to ma nekde teplejsi, tak to nechce a prska, tak cekame), lahviček mám asi 8 :D (protože to dávám do myčky, tak ať nemusím mýt v ruce) ty jsem ale nakoupila az podle toho, ktere ji vyhovovaly. Kdyz ji nevyhovovaly, tak se tim treba davila, nebo pila min, hlady nebyla.
Ven beru ohratou vodu v termosce, UM v davkovaci a lahvicky podle toho na jak dlouho jdeme.
V noci mam na nocnim stolku zaplou ohrivacku, ktera udrzuje teplotu - mam lahvicky s odmerenou vodou a lahvicky s nasypanym UM, v noci vezmu teplou vodu z ohrivacky, naleju k UM, protrepu a podavam, do ohrivacky dam dalsi vodu. Rozhodne nedelam UM na dyl, kdyz to rano vylevam co nedopila, tak uz to teda vubec nevoni...
v 6m mi prijde zbytecny sterilizator, to dite uz ocumlava kde co, tak nemusi mit vysterilizovane lahve 🤷

nektarinka123
17. dub 2024

Rikam, ja jsem asi hrozna mama ale tohle vsechno mi prijde zbytecne a prehnane. Abych celou noc ohrivala vodu? Vzdyt zapnu ohrivacku au se vzbudi a az prebalim mam vodu pripravenou. Abych nosila termosky? Mliko jsem si zadelala doma a dala do termoobalu. Memu diteti bylo jedno jestli ma mliko 35 stupnu nebo 20. Neni to zadna veda a delame si to tezsi my sami. Pak jsou tu denne diskuze jak to mamy nezvladaji.

tasimia
17. dub 2024

@nektarinka123 Jakože zapnutá ohřívacka je přítěží jo? 💪🏼
Ne každé dítě vypije nachystané mliko přesně za 3,5hodiny. Pak už vyrobce doporucuje udělat nové.. to mliko fakt chutna odporně, zkysle. Sunar po 3hodinach mi úplně smrděl, dítěti bych to nedala ani náhodou.
Kendamil to byl mordor 😂.

autor
17. dub 2024

@nektarinka123 ja vim, ale sem radsi vzdy pripravena a pak jen ladim detaily, nastesti u druheho ditka uz toho clovek nemusi moc studovat🙂. Dekuji za rady!

autor
17. dub 2024

@tasimia super noc diky za rady!! Je mi to jasne, jen so chci udelat zavcasu trochu presnejsi predstavu, jakou cestou jit (co si poridit) a pak treba jen ty veci nakoupit a doladit detaily, uz tak mam v zivote chaosu az az😀

morgan
17. dub 2024

Pokud budeš nejdřív kojit, tak to je jednodušší přecházet na UM postupně. Nahrazovala bych postupně nejdřív jednu dávku mlíka a celkem rychle si najedeš na to, kolik toho vypije a můžeš nahrazovat další porce. Navíc nebudeš muset řešit, jestli bude hladovej, když mu UM nebude chutnat. Já jsem to takhle začala dělat někdy po ukončeným 4 měsíci, teď mu bude za chvíli 6 měsíců a kojím ještě k ránu a ráno. Celkově kojení vidím taky tak na 6 měsíců. Výhoda i je, že tě nebudou bolet prsa, když budeš přestávat s kojením postupně. Jinak už asi všechno poradily holky.

autor
17. dub 2024

@kacka1994 dekuji!!! Davkovac zni supr na cesty, to ani nevim ze je, s tim sterilizatorem to je take fakt, tak jen uvidim, kdy zavedeme.

nektarinka123
17. dub 2024

@tasimia no je to zbytecne plytvani energii. Vzdy ta voda se ohreje za 2-3 minuty. To stihnu dojit na toaletu a je to pripraveno. Nebo prebalit. My treba pouzivali nutrilon a snazila jsem se delat tak aby sedla davka a nebylo treba vylit ale nekdy se stalo ze zustalo hodne a pokud to bylo z noci rano bylo mlicko jeste v poradku.
Ovsem ze to vyrobce nedoporucuje. Ten duvod ale neni ze by to mliko bylo otravene. Stejne tak jak snim syr/sunku z pultu ze supermarketu i po 24h i kdyz doporucuju to nejist.
Ale at si kazdy co chce jak chce.

morgan
17. dub 2024

Jinak asi počítáš s tím, že ti nemusí ze začátku UM vůbec přijmout viď 🙂 I z toho důvodu je lepší přecházet trochu postupně, ať nemáte nervy 🙂

autor
17. dub 2024

@morgan presne v tenhle system doufam, ze vyjde, jen jsem nevedela jestli nejsem naivni, ze by chtelo dite oboje (um i mm), takhle by to bylo uolne paradni!

morgan
17. dub 2024

Tak to záleží no 😀 Mě první dva vzali UM v pohodě a hned, třetí ho nejdřív nechtěl, ale nabízela jsem ho třeba obden a po asi 14 dnech ho přijal 🙂

nelly_strokova
17. dub 2024

Já teda nemám ohřívač, ale pouze konvici, která jde na různé teploty. Takže tam mám připravenou kojeneckou vodu a v noci ji zapnu na 40, je to během pár vteřin, naleju do lahve, přidám mléko a jdu k malé. Celé to zabere přibližně minutu a přesně na konvici vidím, kolik má voda stupňů. Jinak lahvičky mám zatím dvě. Na cesty si beru termosku, nedávám tam vodu o moc teplejší, ono to prostě vydrží nějakou dobu.

kacka1994
17. dub 2024

@nektarinka123 me by prislo zbytecne plytvani moji energie jit v noci o patro niz kde mam mikrovlnku, ohrivat vodu, udelat mleko...jit zpet za ditetem, ktere mezitim vzbudi i zbytek osazenstva (nebo ho brat s sebou do svetla?), nakrmit ho a pak uspavat, protoze se mezitim vzbudilo 😂
Mleko rano z noci mi teda osobne smrdi. Dam ho tak max do hodiny od pripravy.

pampeliska1313
17. dub 2024

Hmmm já třeba měla ohřívač i se sterilizatorem (nebylo to až tak drahy) lahvicky jsem měla dvě, sterilizovala pokazdy (par minut stačilo) a teda vstavala jsem, i když ohřívač měl funkci ze ohrival na danou teplotu x hodin a mohla jsem to nechat pomalu do rána (to jsem teda nechávala vodu a mliko tam pak jen frkla, aby to proste tu teplotu mělo) Mne osobně to ušetřilo hodně práce a času (vyvarovala jsem fakt po každým krmeni ve vodě) a vnímám to zpětne jako fajn investici.

nektarinka123
17. dub 2024

@kacka1994 ohrivac muzes mit prece u sebe jenom neni potreba ho mit pusteny celou noc😉 a to v noci nebylo treba menit plinu? Ted nechapu jak to myslis s tim buzenim a uspavanim.

kacka1994
17. dub 2024

@nektarinka123 ohrivac nez ohreje vodu z pokojove teploty na vhodnou k podavani trva minimalne 5minut (teda u toho co mam ja, treba ma nekdo rychlejsi), kdyz nahodou zapomenu tak to uz radeji bezim do te kuchyne. Tehdy by rvala tak, ze se probere uplne a pravdepodobne vzbudi i sourozence ;) Plinu menim kdyz je jeste v polospanku, poplakava a jeste prijme dudlik na chvilku, to mam za pul minuty 🙂 celkem i s vymenou pleny tedy za minutu krmim polospici dite :D Pri poslednim krmeni uz nemenim plenu 🙂

autor
17. dub 2024

@morgan dcera ho prave taky mechtela, v roce najela na svickovou a nazdar😂

autor
17. dub 2024

@nelly_strokova taky mame tuhle konvici, tak mi prislo ze by to mohlo stacit, tedy 40🙂

autor
17. dub 2024

@pampeliska1313 dekuji!🙂)

nelly_strokova
17. dub 2024

Rozhodně stačí a je to rychlé, takže i v noci v pohodě. Dokonce nejprve dělám mléko a pak až jdu za malou do pokojíčku, tu minutku navíc přežije. 😁