Začínáme s UM - kolik dávat? Mohu ho třeba hodinu skladovat?

ah1234
5. lis 2018

Ahojte, syn sa mi neprisáva k prsu, takže mliečko odstriekavam, no nestíham pokryť jeho potreby, tak dnes nasádzame Bebu Comfort k MM. Ako začiatočník mám pár otázok:

1. Malý ma 3.5 týždňa. Na obale píšu, že má mať 5 kŕmení po 120ml. Znamená to, že mám dať 120 ml Beby a ked bude mať MM, tak tiež 120ml.
2.Musím dodržiavať to, že má vypiť 120ml 5x denne? Príde mi, že nám vypije na MM aj viac, ale roztrúsené do 7-8 kŕmení.
3.To, čo nevypije, musím vyhodiť, alebo mu to môžem o hodinku trochu prihriať a dať znovu, ak bude chcieť?
4.Ako to riesiť čo najrýchlejšie v noci s UM? Píšu, že zamiešať sa má prášok do vody, ktorá ma max 45 stupňov, ale neviem si predstaviť mu v noci 40 minúť hriať vodu a čakať kým vychladne... Nejaké typy? 🙂

Za všetky rady ďakujem, som v tom úplne stratená 🙂

verunkanatalka
5. lis 2018

Dodržovala bych při UM to co je napsáno..MM si mimčo vezme kolik potřebuje samo..Vždy jsem dělala novou várku,neohřívala jsem.Na noc jsem si převařila vodu v konvici a požadovanou teplotu jsem si nalila do termosky a nebo už jen ohřála v konvici.

ah1234
autor
5. lis 2018

@verunkanatalka No ja totiž len neviem, jak je to spolu s tym MM, ci teda dávat rovnaku davku MM ako UM+on nam teraz papa tak 90-100ml 8x denne a to papanie ho ukludnuje, neviem si predstavit, že hned dneska zmen režim a vypije mi naraz 120ml a to len 5x denne... :(

verunkanatalka
5. lis 2018

@ah1234 A ty kojíš a potom hned ještě dokrmuješ UM?

ah1234
autor
5. lis 2018

@verunkanatalka nie nie, ja to mliecko odstriekavam. Ale on nam vypije trebars 700ml denne a ja odstriekam len 550-600, takze zbytok uz musi mat UM. A prave som zmatena, jak to MM spolu s UM rozlozit na den, ked nam teraz pije 80-90ml 8x denne a Beba sa ma davat 120ml 5x denne

verunkanatalka
5. lis 2018

Dej mu MM a koukej kolik vypije.Když vypije např.90 ml MM,tak mi dej jen 30 ml UM.Chápeš?1 odměrka na 30 ml vody..30ml-1 odměrka,60ml vody-2 odměrky atd...Takže mu vždy po vypití !M udělej UM tak,aby vil na jedno krmení 120 ml..Napsala jsem to srozumitelně?

leymea
5. lis 2018

@ah1234 normalne mu davej MM a kdyz dojde tak dej UM. Nevim jestli treba vecer uz nemas mlicko?. Nebo mu chces davat UM po kazdem krmeni? Ja az takove zkusenosti nemam. UM jsem malymu davala kdyz uz byl starsi, jinak jsem normalne kojila, takze to bylo jednodussi. Zkousela jsi zkontaktovat laktacni poradkyni? Treba by pomohla s prisatim a nemusela bys toto resit 🙂 usetris si praci, penize a hlavne MM je to nejlepsi, to proste nenahradis. Jen Ti poradim jak pripravit rychle UM. Priprav si dopredu prevarenou vodu, tu nech normalne vychladnout. Pak do lahvicky nali tu studenou prevarenou vodu a pust konvici. Dolijes jen tu varici a ono se to smicha a budes mit idealni teplotu (vlastne cekas jen az dovari voda v konvici). Teplotu si musis zjistit predem. Treba zkus 90ml studeny a 30ml varici a uvidis 🙂 pak tam nasyp UM. Hotove mlicko nikde neschovavej. Co nevypije to vyli. Nekdo to treba dela, ale ja bych to neudelala. Davam vzdy jen cerstve udelany.

ah1234
autor
5. lis 2018

@leymea Dakujem za rady 🙂
skusali sme LP, ale nepomohla mi a maly strasne pri prsniku plakal a ja som potom plakala s nim.. a nahltal sa pri tom plakani a pokusoch o satie strasne vela vzduchu a potom ho bolelo brusko...
Chcela by som to robit tak, ze dam snad max 1-2 davky Beby cez den a zvysok moje MM. Lebo ja tych 550ml-600ml odstriekam, ale jemu to nestaci... Preto jak pisem som strasne zmatena, ako to kombinovat s Bebou, ale na noc to zatial skusime robit tak, ze prave vtedy bude mat MM

ah1234
autor
5. lis 2018

@verunkanatalka aha, takze myslis, ze bude lepsie, ked mu pri kazdom krmeni dam najprv MM a potom dokrmim UM? 🙂 Ja som prave myslela, ze to urobim tak, ze bude mat MM povedzme na 4 davky a 5.davka bude cisto Beba 🙂

leymea
5. lis 2018

@ah1234 no davej mu jen MM a az dojde tak mu udelej UM. Jestli to vyjde na dve davky? Takze normalne mu udelej 2x 120ml a tech 5xdenne nemusis vubec resit, protoze ma MM 😉 jo a interval mezi UM by mel byt 2,5-3 hodiny 🙂

verunkanatalka
5. lis 2018

@ah1234 Já odstříkávala taky a než jsem přešla úplně na UM,tak jsem praktikovala takto.Poradili mo to na dětském v nemocnici.Byla jsem tam s dcerou,když jí bylo 10 dní..

ah1234
autor
5. lis 2018

@verunkanatalka a to ti poradili kvoli traveniu ? 🙂 bojim sa totiz aby maleho na Bebe nezacalo boliet brusko...

verunkanatalka
5. lis 2018

@ah1234 Bebu měli jako dokrm v nemocnici a my u ní zůstalo do dnes(dcera 17 m)..

ah1234
autor
5. lis 2018

@verunkanatalka aj u nas v nemocke dostaval Bebu a nemal s nou problem, ale bol na nej len 2 dni po narodeni. Tak uvidime 🙂 snad nebude na brusko trpiet.

verunkanatalka
5. lis 2018

@ah1234 přeji ať bříško nebolí..😀

alkuska
5. lis 2018

Já mám zkušenost že když jsem míchala UM a MM v jednom krmení, dcerka blinkala. Takže bych se přikláněla k tomu dávat MM dle potřeby a až dojde, krmit po zbytek dne UM. Já osobně jsem teda zbytky ohřívám pokud to je do 2 hodin od udělání mléka, pak vylévám (nebo když zbyde 10 ml, to vyleju, to nestojí za to). Jinak obecně ten časový rozestup a objemy mléka co píšou na krabici jsou jen orientační, moje zkušenost je taková, že mimčo si prostě řekne, hlady ho plakat nenechám a ani to do něj cpát násilím nebudu, ne? Počítej ale s tím, že to bude jiné než čistě na MM. To ale musíš vyzkoušet sama.
Bod 4: Kupuju vodu ošetřenou UV světlem a dál už nepřevařuju, ohřeju v mikrovlnce na akorát teplotu a rozmíchám mléko. Když mám jinou vodu, převařím si denně litr do litrové termosky a část mám zase v ledničce. Pak si to namíchám do lahvičky dle potřeby z horké a studené. Vypadá to složitě ale já mám už druhé dítě plně na UM a mám to "v oku".

alkuska
5. lis 2018

Jo a ještě poznámečka - teplotu prostě zkusím na zápěstí, stupně neřeším. Když to přeženeš, postav lahvičku to hrnku se studenou vodou, vychladne to celkem rychle. Já to dělám v noci tak, že jako první věc dcerku rozbalím, nechám ji s holým zadkem si kopat ať se vyvětrá a mezitím si chystám mléko, pak ji zabalím a rovnou krmím. Ona už to zná a když ji zabalím a ještě ji někam položím, začne nespokojeně kvičet, už čeká krmení.

katkatomaskova
5. lis 2018

Ahojda, jdu se svou troškou do mlýna 🙂 Malou mám na krabici od narození (nyní necelé 4 měsíce)

1 + 2) Malá mi začala jíst víc než 100ml mléka až někdy na druhém měsíci ;) Viděla jsem množství, kolik sní, a podle toho rozpočítala dávku. Čili na mém UM, co jsem jí kupovala, bylo, že do 90ml vody (což se rovná celkem 100ml mléka) mám přimíchat 3 odměrky prášku. Tak jsem to vzala napůl - 40ml vody a 1 a 1/2 odměrky prášku, jelikož baštila padesátky 🙂 Neřídila bych se tím, co píšou na krabici, řídila bych se aktuálním hladem dítěte. Navíc, mezi dávkami UM má být alespoň 2h mezera (raději 3h, ale to např. moje brebera nedodržuje,), protože se dětem hůře stravuje a může jim to způsobovat břichaboly.

3) Namíchané by mléko nemělo být déle než dvě hodiny - pak ztrácí kvalitu a je hnusné. Ale skladovat rozhodně v lednici. Pokud namíchám malé moc, a ona mi to nesní, taky mi přijde líto to vylít (vezměme si už jen ceny umělých mlík 🙂 ) Pak opatrně přihřát, a může si ho dojíst 🙂 Ale rozhodně nedomíchávat k tomu již odstátému čerstvé, zase to může udělat břichabol..

4) Na noc si svářím horkou vodu do termosky + k tomu mám vychladlou vodu, a pak v noci jen míchám dokupy na ideální teplotu 🙂 Je to o hodně rychlejší, než ohřívačka, kterou jinak používám přes den 🙂 Jo a ve dne míchám prášek se studenou vodou, a pak právě ohřívám, takže tou teplotou bych se taky úplně neřídila. Navíc 45st. je hrozně moc na to, abys to dala dítěti jíst ;) Teplotu vyzkoušíš na vnitřní straně zápěstí, a taky to dostaneš celkem rychle "do oka" 🙂

alkuska
5. lis 2018

Já moc nedoporučuju rozmíchávat mléko ve studené vodě, záleží na značce ale některé se nerozpouštějí.
A ještě jedna poznámka - mě u obou dětí trvalo 5 různých značek než jsme zjistili co jim sedí (každému jiné), jinak bylo blinkání, bolesti bříšek, nechutnalo apod. Takže jestli ta Beba nebude vyhovovat, neboj se vyzkoušet něco jiného. První byla na Sunaru premium, druhá má Humanu.

lucajda17
5. lis 2018

@ah1234
Taky jsem odstrikavala, mala se taky nechtela chytnout, ja delala takto a to jsem odsala min nez ty. Dam priklad, mala mi vypila treba 100 ml, takze dokud jsem tu davku nenasbirala, dala jsem Um, flasek jsem mela vic, takze jsem je stavela za sebou v lednici podle cerstvosti mleka, ve vodni lazni jsem ohrala, ale to asi nepisu nic noveho. MM muzes skladovat 24 hodin v lednici.
Pokud vis, ze ti maly treba vypije na jedno jidlo 100 ml MM, tak mu udelej to same mnozstvi UM. Rozhodne bych pri jednom jidle nedavala MM a umele, pouze v pripade, ze by mel hlad a nemela bys MM.
U umeleho jsem dodrzovala 3 hodinovy odstup.

Celou flasku kojenecke vody jsem prevarila v konvici, nechala vychladnout, prelila zpet, dala do lednice a podle potreby jsem odlivala. Ohrala v mikrovlnce zhruba na 15-20 vterin, nevim jak mas silnou mikrovlnku, casem vychytas, dala treba 90 ml vody a do toho 3 odmerky umeleho. Nezkousela jsem na ruku, to mi prislo porad horke, ale strikala si to do pusi, pripadne jsem dala do misky se studenou vodou na ochlazeni.
Zbytek umeleho jsem vzdy vylila,ale to malokdy.
To, ze by diteti-kojenci melo stacit jist 5x za den nechapu, tim se nerid. Muj nazor.
Nemusis se ani ridit tim, co pisou na obale, je to pouze doporuceni, podle meho, ma dcera vypila vic nez mela, kamaradky syn vzdycky min, kazde dite je jiny jedlik.
Snad jsem odpovedela na vsechno.

katkatomaskova
6. lis 2018

@alkuska To se mi nikdy nestalo, že by se mi prášek nerozpustil ;) A to malá začínala na Hami, a teď je stabilně na Sunaru Premium. Uznávám, že se líp (rychleji) rozpouští v horké vodě, ale nikdy se mi nestalo, že by se nerozpustil ve studené.

oveckaluky
6. lis 2018

Neboj, miminko si vezme, kolik potřebuje, co píšou na krabici je jen orientační. Třeba u nás, plně na UM - podle krabice by měli pít 5x denně 200 ml. Pijí stále po třech hodinách, Péťa po cca 150 ml, Luci přes den většinou třeba jen 70 - 80 ml, v noci třeba 120, někdy i 140. Péťa tedy vypije za deb víc, než by podle krabice měl, Lucinka naopak o dost míň, ale oběma to stačí, dají ci, kolik potřebují - přibírají Péťa okolo půl kila za týden, Lucinka 300-400 g za týden. I podle doktorky je to OK 😉Pokud bude přibírat, je úplně jedno, co píšou na krabici 🙂

alkuska
6. lis 2018

@katkatomaskova Mě právě jo, už nevím jaká to byla značka, ale zůstaly tam hrudky. Možná Babylove, už nevím, vyzkoušeli jsme jich dost 🍼

katkatomaskova
6. lis 2018

@alkuska Aha... Tak třeba mohla být jen špatná šarže.. No u Hami ani u Sunaru se mi to nestalo 🙂