ADHD/ADD u dospělého. Dá se to nějak řešit?

23. únor 2020

Mám u sebe podezření na ADD. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli se to dá u dospělého nějak řešit? Nebo se to bere tak, že s tím žiju 35 let, tak už bych měla být zvyklá.
Není to otázka posledních let, ale už od dětství jsem byla pomalá, nesoustředěná. Neustále jsem měla poznámky za zapomínání. Potřebuju svůj režim, jak nastane změna, tak trvá dlouho, než se přizpůsobím. Moje orientace v čase je špatná, pořád nestíhám, protože si neumím nic správně rozložit.
Bohužel přístupem rodiny, kdy jsem se pravidelně dozvěděla, že jsem líný lempl a můžu si za to všechno sama, jen se málo snažím, to beru jako své osobní selhání.
Otázka na ty, co to u sebe řešili. Pomohlo vám, že jste své podezření začali řešit? Nebo se ADD u dospělých nijak neřeší?

urtica
23. únor 2020

Mám, bylo mi dg. v Nautisu. Řešit to lze vypěstováním pravidelných návyků a zavedením režimových opatření. Pokud má člověk problém i v sociální sféře, existují kurzy a nácviky určitých situací. V extrémním případě lez řešit medikací. Potvrzení dg mi psychicky pomohlo, ale je pravda, že rodina (původní rodina) to doteď bere za nějaký můj výmysl a výmluvu.

urtica
23. únor 2020

Jinak v Praze existuje svépomocná skupina pro lidi s poruchou pozornosti (sdružuje ADD i ADHD), ale není úplně snadné se tam dostat - plus na fcb skupina se stejným názvem, kde lze najít dost užitečných tipů, jak to řešit a na koho se případně obrátit.