Alkohol způsobuje rakovinu - svatba bez něj
Zdravím, zařizuji svatbu mojí ségře, která je v zahraničí, ale vdávat se bude tady v ČR. Přeje si svatbu bez alkoholu a příbuzné to strašně udivuje. Strašně se toto téma v rodině řešilo, tak jsem to už jednou nevydržela a řekla, že beztak alkohol způsobuje rakovinu a ta nám v rodině nadělala neštěstí až až...No a nikdo nechápal co to plácám, že prý je to nesmysl, ale není, je to prostě pravda, stačí si to ověřit třeba na wikipedii, je to stejně škodlivý jak cigára, azbest apod. Moc takových látek o kterých je to narvrdo prokázané není. Překvapilo mě kolik lidí to překvapilo tak se chci zeptat - víte, že je prokázané, že alkoholické nápoje způsobují rakovinu nebo je to pro vás také novinka? A překvapuje vás to nebo je vám to jedno? Pokud o tom víte, tak kde jste se to dozvěděli? Díky za jakoukoli reakci. ( tu svatbu moc neřešte, víme že je to netradiční)
@roozenka Karcinogenní jsou metabolity ethanolu - např. acetaldehyd, ethylkarbamáty apod. Např. u lidí, kteří rakovinou prošli se extrémně zvyšuje riziko relapsu, hlavně u rakoviny prsu.
@michaelamalak existují nejrůznější studie o nejrůznějších věcech, které způsobují rakovinu. V závěrech nejrůznějších vědců je v konečné podobě rakovinotvorný i vzduch který dýcháme, voda kterou pijeme a v podstatě má rakovinný gen vrozený každý člověk v sobě.
Z mého pohledu si raději budu v životě užívat (dám si sklenku vína když na ní mám chuť, zakousnu se do klobásy hned po tom, co ji vytáhnu z udírny ještě horkou od kouře, podívám se zblízka na závody motorek...) a do rakve půjdu se zhuntovaným tělem spokojená s tím, že jsem se v životě bavila. Nenamítám nic proti lidem, kteří se ve strachu z karcinogenních látek zavřou do izolace s dezinfikovaným vzduchem a život budou sledovat z okna nebo na obrazovce jen proto aby náhodou neonemocněli, když o takový život stojí ať si žijou se svým věčným zbytečným strachem z nemoci.
@michaelamalak Tak jsem koukla na ten seznam a jsem v klidu. Alkohol je zarazen do stejne skupiny jako sluneční záření... Nezapomente na svatbu objednat dostatek party stanů🙂
@kacca11 Ale já jsem psala ať neřešíte svatbu, že vím, že je to kontroverzní, ale je to přání mé sestry a proto to respektuji. Debata s rodinami o tomto tématu proběhla běžně, ani oni si totiž servítky v debatě také neberou, ale to sem nepatří.
@japona Tak to, že uv záření, které je ve slunečním světle, iniciuje výskyt melanomů tedy rakoviny - to tě jako uklidnilo?
Kámoška byla nedávno na svatbě, kde pro 60 hostů byl přichystán 1 dort a 3 tácy s jednohubkama. K pití pár mattonek a nějaká limonáda. Prý to byla úžasná zábava, hlavně s sebou měla jen pár drobných, protože na pozvánce nebylo napsáno, že jde o low cost svatbu a že tam nedostane ani blbý pivo, takže si ani na baru nemohla nic pořádného dát 😀 😀 😀. Takže doporučuju už na pozvánky napsat ,že alkohol si každý zajistí sám, ať s tím hosté počítají 😀 🙂
@michaelamalak Nějak vůbec nechápu, co jsi tímto tématem chtěla docílit (ale asi je to důležité, když ses kvůli tomu dnes registrovala). Kdokoli ti napíše byť trochu odlišný názor, ten je špatný. Podle mě nemá moc cenu to s tebou řešit. Pokud jsi vědkyně, která právě dokončila studii na toto téma s uvedeným výsledkem a publikovala jsi ji v některém z odborných časopisů, ráda si ji přečtu a zamyslím se nad tímto tvrzením. Zatím je to ale jen "na internetu jsem našla, že...". Abych ale odpověděla na to, co se ptáš - ne, neslyšela jsem, že by alkoholické nápoje způsobovaly rakovinu. Takto jednoduše jsem to nikdy neslyšela. Červené víno je prospěšné např. na krvinky, bylinný likér na žaludek a trávení, slivovice na imunitu nebo "vypálení červa". Samozřejmě v rozumné míře, kterou má navíc každý jedinec jinou. Alkohol je jedna z nejstarších drog, takže pokud jsme díky němu ještě nevyhynuli na rakovinu, možná už máme i nějakou imunitu, none? 🙂 A svatba bez něj..? Asi nejste z Moravy, co? 😝
@petrajurinova Není pravda, že existují nejrůznější studie o rakovinotvornosti jednotlivých látek. Dosud prokázaných jich není mnoho. Pokud někdo má takový dojem, tak se nechá zmást např. titulkem "Čokoláda, způsobuje rakovinu" ? Já mám např. rakovinu v rodinné anamnéze a těch lidí bude víc, proto by měli vědět, že alkohol je od roku 2012 zařazen do skupiny - prokázaný lidský karcinogen -. Měli by to zkrátka vědět, mě je jen smutno z toho, že to zatím nikdo neví a pořád se jede ve třicet let starém fancouzském paraxodu - že sklenka denně neškodí. Už je na čase se trochu v tom náhledu na chlast posunout a vnímat ho v souladu s novými poznatky (ne v souladu s nějakými bulvárními výkřiky o studiích).
@roozenka Pražáci ani Východočeši se alkoholu nebojí 😀
@somalicats 😀
@michaelamalak Já bych skoro řekla, že tohle není ani téma pro Modrého koňa. Zkus to na Beremku, tam budou nevěsty určitě proškolenější.
@michaelamalak Představa, že někoho uchráním před rakovinou tím, že nebude pít na mé svatbě alkohol, mi připadá dost pošetilá..
Osobně, když už bych chtěla dělat kampani proti konzumaci alkoholu, zvolila bych jiný nástroj než vlastní svatbu. Leda to pojmout jako nadsázku, legraci.. ale i tak to asi bude působit spíš rozpačitě.
@michaelamalak mam pristup (jako vedecky pracovnik) k impaktovanym vedeckym casopisum. takze, z recentni publikace: z uvodu publikace, kde shrnuji poznatky o rakovine vs alkohol (publikace se tyka alkoholu a rakovniky vajecniku - tam nic nedokazali) - Previous meta-analyses have shown that light-to-moderate alcohol consumption is associated with a decreased risk of thyroid cancer [2], Hodgkin lymphoma [3], endometrial cancer [4], and renal cell cancer [5], but it has no significant effects on the risk of breast [6], bladder [7], pancreatic [8], gastric [9], and lung [10] cancers. Additionally, some studies have suggested that heavy alcohol consumption is associated with an increased the risk of gastric, pancreatic, and breast cancers [8,9,11-13]. Cisla jsou vzdy odkazy na jednotlive studie. Tzn. ano, souvislost byla prokazana. Ale jako duvod na nekonzumaci alkoholu na svatbe je to ehhm - podivne. tot vse, vyzkumu zdar 🙂
tzn. snizeni rizika rakoviny pri lehke-stredni konzumaci alkoholu u nekt typu rakoviny. u dalsich zadny efekt. zvysene riziko u nekt typu rakoviny pri nadmerne konzumaci.
ale jasne, je mozny ze jsou jeste dalsi studie. prip. sem hod odkaz na tu, kt zminujes.
a pro zvidave co je to metanalyza (meta-analysis, plural meta-analyses) https://cs.wikipedia.org/wiki/Metaanalýza. Devcata, konecne to ma tady vedecky nadech haha a ne jen kecy o plenkach a prikrmech :D
@michaelamalak nevim,nakolik je to prokazane nebo ne (jiste me poucis), ale nejvetsi vliv na zdravotni stav cloveka ma jeho psychika, zivotni styl jako celek a stres. A pokud nekomu sklenka vina denne pomuze v tom, aby se hodil do klidu, odboural stres, tak je to jen ku prospechu veci a nic smutneho na tom neni.
@petrajurinova to je sice pravda, co jsi napsala, že se člověk nemůže vyhýbat všemu a "nežít" - na druhou stranu, bys to asi vnímala jinak, když bys byla v roli okno pacienta, když ti právě řeknou diagnozu...to je pak mazec, nikomu to nepřeju. Svět vzůru nohama a občas si pak říkám, co jsi všechno mohla udělat a žít třeba jinak, aby ses tomuto vyhla.
@soleilll Moc díky za odpověď, jsem ráda, že jsi odpověděla na to na co jsem se ptala - aneb : "nikdy jsem neslyšela, že ..." Jinak si nemyslím, že ten kdo napíše něco jiného je špatný, pokud to tak vyznělo tak se omlouvám. To, že pokládám nějaký názor za zcestný, neznamená, že odsuzuji člověka, který ho napsal. Jinak ty studie dělá Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny pod záštitou Světové zdravotnické organizace - ta, která když vydá výstrahu při epidemii v nějakém státě, tak tam z respektu ruší lidé dovolené a pouštějí se tam pouze investigativní novináři.
Všechny monografie které vydává jsou zde:
http://monographs.iarc.fr/
obecně vzato - jsou studie o tom, že rakovina tlustého střeva je v ČR rozšířena velmi i kvůli tomu, že jsme vecí pijáci piva
@annaluciapetrzel Díky! Moje blbost, mohla jsem dovysvětlit hned na začátku.
viz nahore zbezny preklad. U nekt typu lehka konzumace fakt snizuje riziko, velka zvysuje. Ale nejsem onkolog 🙂. jen me to tema na MK zaujalo.
Ne, to jsem nikdy neslyšela. Pokud by to tak bylo, měli bychom rakovinu všichni. Je potřeba zapojit trošku zdravého rozumu a nevěřit všemu.
@emisekkk tu diagnózu jsem slyšela a nejen u sebe ale i u dalších členů rodiny a na mém názoru to nic nemění. Nebudu žít ve věčném strachu a izolaci jen proto, že tohle nebo támhleto může podpořit návrat nemoci. Psychika je mnohem silnější spouštěč než jakýkoliv samostatný karcinogen. Proto já raději budu v pohodě s nezdravými potravinami, nápoji a návyky, než ve stresu se superzdravým životním stylem.
@annaluciapetrzel Záleží na jednotlivých typech rakoviny, ten výzkum v tom právě teď běží. Např. u rakoviny prsu se už konzumace malého množství na vliv rakoviny prokázala. Zatím to proběhlo v Kanadě, Japonsku a na některých pracovištích v USA. Celkem zatím cca 15 000 žen, což je dost významná hladinka ...Dokonce už i sem se to dostává, ale strašně pomalu! Pro lidi co mají blbou anamnézu jako já je se to vleče.
Viz třeba zde "pro ženy co mají špatnou rodinnou anamnézu má i mírná konzumace závažné následky".
Chce to sledovat články po roce provedení mety tj. 2012
http://www.lecba-rakoviny.cz/novinky/alkohol-a-...
@petrajurinova Takže myslíš, že kdybys byla v místnosti kde by ti na pár sekund denně vháněli k inhalaci formaldehyd a ty bys po celou dobu měla dobrou náladu a úsměv na tváři, že by se ti nic nestalo?
@petrajurinova to znamená, že máš diagnostikovanou rakovinu jak píšeš? A nesnažíš se žít apoň trochu zdravě? Tomu nevěřím....
@luj_89 Každý alkohol nepopíjí, každý nemá špatnou rodinnou anamnézu.
@michaelamalak nic takového jsem nenapsala. Zkus číst pořádně, a pokud máš problémy s porozuměním psaného textu, najdi si učitele literatury, který ti s tímto problémem pomůže.

@michaelamalak Stale ti unika smysl meho prispevku.
Mozna mas pravdu co se tyka prokazanych karcinogenu, ale s lidmi jednat neumis a odvolavas se na fakta, ktera v dane veci (alkohol na svatbe) neni vubec podstatna.