Alkohol způsobuje rakovinu - svatba bez něj
Zdravím, zařizuji svatbu mojí ségře, která je v zahraničí, ale vdávat se bude tady v ČR. Přeje si svatbu bez alkoholu a příbuzné to strašně udivuje. Strašně se toto téma v rodině řešilo, tak jsem to už jednou nevydržela a řekla, že beztak alkohol způsobuje rakovinu a ta nám v rodině nadělala neštěstí až až...No a nikdo nechápal co to plácám, že prý je to nesmysl, ale není, je to prostě pravda, stačí si to ověřit třeba na wikipedii, je to stejně škodlivý jak cigára, azbest apod. Moc takových látek o kterých je to narvrdo prokázané není. Překvapilo mě kolik lidí to překvapilo tak se chci zeptat - víte, že je prokázané, že alkoholické nápoje způsobují rakovinu nebo je to pro vás také novinka? A překvapuje vás to nebo je vám to jedno? Pokud o tom víte, tak kde jste se to dozvěděli? Díky za jakoukoli reakci. ( tu svatbu moc neřešte, víme že je to netradiční)
@michaelamalak jo, takových lidí je asi docela hodně, co mají rakovinu v okolí. Jenže když ti to pak řeknou, že to máš ty sama, tak pak fakt člověk začne uvažovat trochu jinak. Neříkám, že žiju jako asketa a nic si neužívám, ale víc jsem se hodila do "zdrava". No je to pak mazec.
Já myslím, že víš co jsem tím chtěla říct. Píšeš, že nejdůležitější je psychika. Ale pokud je nějaká látka jedem, tak prostě působí bez ohledu na naší psychiku. Samozřejmě, že psychika ovlivňuje imunitu, ale u lidí, kteří mají nějakou nemoc v genech, tak ty těm ten jed onu psychiku přebije. Rozumíš mi?
jo a psychika je sviňa....to je fakt
@emisekkk ta diagnoza proběhla před nějakýma 20 lety a žiju tak abych byla v pohodě, když mám chuť dám si sklenku vína, když mám chuť dám si kus uzeného, když mám náladu zajdu se kouknout na závody motorek nebo aut, nebo se s chutí rozplácnu na slunku a chytám bronz. Kdybych neustále myslela na to, co všechno může spustit nemoc znova, byla bych dávno pod drnem.
a co dneska nezpůsobuje rakovinu? 😀 no tvl fakt 😀 😀 😀 😀 😀
@emisekkk Tomu rozumím. Hlavně i lidi, kteří to mají dané geneticky, tak mohou více přemýšlet o svém životním stylu. Např. pokud mi někdo z blízkých zemře na rakovinu plic tak si sakra rozmyslím zda kouřit a trávit čas v zakouřených pajzlech. Stejně tak by to mělo být u rakoviny prsu a občasným popíjením alkoholu. Jenže ta spojitost zatím není známá a na můj vkus se to opravdu hýbe strašně pomalu.
@vendulka Rakovinu prokazatelně způsobovalo do r. 2012 jenom 20 látek! To, že se zdá, že rakovinu způsobuje kde co, tak to je dané blbým bulvárem a křiklavými titulky. Protože slovo "rakovina" se dobře v mediích prodává. Ale prokázaných lidských karcinogenů opravdu není tolik!
....tak třeba o pivu se říká, že způsobuje- nebo může být do určité míry činitelem při vzniku ca tlustého střeva...byť obsahuje vit B12, tak kvasí ve střevech no a tyto hnilobné procesy mohou být jednou z příčin...
Alkohol jako takový- jasná věc- je to pro organismus jed, ale řekla bych , že vše záleží na množství, pravidelnosti, míře....když budu pravidelně lozit na slunko, opékat se jak špekáček nenamazaná a nechráněná, tak mi nejspíš hrozí větší riziko, než když to bude jednorázové, krátkodobě, jednou za čas...když půjdu do azbestového baráku jenorázově, nebo v něm budu bydlet...vidím v tom rozdíl...a tak si myslím, že je to se vším, i s alkoholem....
Jinak jsem spíš všude slyšela, a četla a vím, že nadměrná konzumace alkoholu a nezdravý životní styl může být příčinou onko onemocnění, cos tu psala od WHO...tak takhle natvdro jsem to asi neslyšela nebo spíš nad tím přemýšlela....
Jinak su moravačka jak poleno, takže tu sklénku vína nebo panáka si taky občas dám...no s ohledem na to, že na onkologická onemocnění v Čr umírá každý třetí občan....jestli je příčinou chlast....nevím...a i kdyby...TOHLE nikdy tendle průmysl nepřizná
@michaelamalak zrovna rakovina plic a koureni je zalezitost, ktera se stale zkouma a stale vznikaji dalsi a dalsi studie o tom, ze koureni rakovinu zpusobuje, ale i nezpusobuje, nevim, zda uz je koureni a rakovina plic prokazanym faktem, ale ac je to znama vec, s jistota dlouho nebyla a mozna stale neni. Tolik k marketingu.
@loafeer to jesltu budeš mít rakovinu kůže už teď asi moc nezachráníme - protože dle vědátorů jsme si to nasbírali do 9-let věku dítětě - no a nemyslím, že nás naši rodiče chránili proti slunku jako my naše děti. I když i teď občas v létě vidím spálené děti, až je mi z toho úzko. A solárko - to je mor.
@loafeer kapacita přes melanomy kam chodím v Brně právě říkala, že do 9-ti let nejnovější studie. Obecně melanomu strašně přibívá a je to jeden z nejagresivnějších nádorů. Sama jsem tmavý typ, nespálím se jen tak a miluji hnědou pokožku. No tak ji od letoška mít prostě nebudu a kdybych to tušila, tak bych na slunko v životě nevylezla a mohla bych se 100% ochránit od mé onko nálepky. Jenže kdyby byly v řiti ryby, nebyly by v rybníce a člověk si tak nějak myslí, že se ho to netýká.
Zas fakt nežiju asketicky, ale zdraví máme jen jedno a když se něčemu prokazatelně škodlivému mohu vyhnout, tak nebudu dělat frajerku, a prostě to udělám. Teď u to vím.
@michaelamalak tak to teda smekám🙂 já jsem celoživotní abstinent (mám epilepsii a dřív jsem brala hodně silné léky) a manžel je taky abstinent (špatně diagnostikovaná prodělaná mononukleóza), ale teda svatbu bez alkoholu jsme si nelajzli - i když i tato idea u nás padla.... nakonec jsme to museli vzdát - úplně živě jsem viděla ty protáhlé obličeje a letité blbé kecy na téma "no, vy jste na svatbě ani po štamprli nenaléli" a to by byl konec. Bydlíme na Slovácku, takže na takovou svatbu by nám nikdo nepřišel. Ale fandím vám - já sama prostě alkohol nesnáším a na opilé lidi jsem alergická, takže držím pěsti🙂
@emisekkk no, proto se nikde neopaluju, bojim se teto diagnozy obecne, protoze vim, jakou ,,trosku,, to z člověka udělá...shodou okolností to zítra bude mít můj milovaný taťka 4 roky, co na tu sračku umřel:o(
Takže se snažím eliminovat - snažíme se jíst zdravěm, sportovat.....ale manžel je kuřák- bohužel:o( a víno si prostě dáme....ale tím, že občaspijem, tak netvrdím, že alkohol je zdravý a že je to ok...( črvené víno na krvinky je prý pěkná blbost a vliv na ně prý nemá... )
@michaelamalak
citala som len tvoj uvodny prispevok
menovat wikipediu ako zdroj je podla mna viac nez usmevne. Je lepsie ist k primarnemu zdroju.
Ano, Medzinarodna Agentura pre Vyskum Rakoviny (sucast Svetovej Zdravotnickej Organizacie) ma zaradeny alkohol ako kacinogen. Neznamena to vsak ze ked si das poharik vina tak zomries na rakovinu, ako pises ze je preukazane ze alk. napoje sposobuju rakovinu. O benefitoch cerveneho vina na kardiovaskularny system sa mi nechce rozpisovat.
Cela diskusia je podla mna o intelingencii ludi, o schopnosti porozumiet pisanemu textu a o slovnom spojeni "vsetko s mierou"
Mimochodom, svadba bez alkoholu by sa mi pacila 😉
Kdyby měl chlast způsobovat rakovinu, půlka Moravy by už ležela na onkole a ta druhá pod drnem 😅. Náběh na raka mám pokaždé, co v krámě nahážu potraviny do košíku. Takže bych se nebála slušně se rozmontovat na jedné veselce. 😅
tak a na tuhle debatu se napiju!! :o))
@michaelamalak je mi to znamo, kdyby na rakovinu jatet umirali jen alkoholici nebo lidi pijici alkohol byla bych spokojena, ale bohuzel zemrela i maminka kamaradky ve 45letech na ca jater a dokonce znam i miminko se zhoubnym nadorem jater. Ale taky vim ze spousta lidi si stale mysli jak je to neskodny a maly mnozstvi denne i prospesny
@prego81 Uvést wikipedii jako zdroj by bylo směšné, kdyby tam byl směšně uveden primární zdroj nebo by nebyl uveden vůbec. Ale tady je ta citace více než relevantní.
@alboo Ano, v tomhle je podle mě největší bota toho všeho - že lékaři po staru tvrdí, že malé množství DENNĚ neuškodí, ale naopak prospívá. V podstatě lékaři nabádají k chronické otravě. Je to prostě stejné jako když na trh příjde nějaké nové léčivo a po té se ukáže, že způsobuje problémy, tak ono se nestáhne hned, vždycky to chvíli trvá a doplatí na to ti, kteří zrovna ten nový lék v dobré víře berou.
@michaelamalak Nakolik je alkohol rakovinotvorný jsem nezkoumala, jelikož já i manžel jsme úplní abstinenti. Všichni to o nás vědí, naše svatební tabule v restauraci vypadala tak že na ní nebyla žádná láhev alkoholu, stůl byl ozboben láhvemi dětských rychlých špuntů a všem to přišlo jako fajn recese. Při přípitku na začátku byl samozřejmě přichystán alkoholický aperitiv, ale hostesky chodili a nabízeli jeho výměnu za stejné skleničky právě s rychlými špunty. Této nabídky jsme ale využili jen my s manželem a dvě maminky pro své předškolní děti. Všichni ostatní, včetně cca desetiletých dětí jejichž rodičům na tom nepřišlo nic špatného, si připili alkoholem. Už při polévce si naši hosté objednávali pivo a následně i panáky, přece jsme jim to nemohli zakázat, nechali jsme to být a samozřejmě zaplatili celý účet. Prostě jsme alkohol prvoplánově nenabízeli, přesto se ho vypilo moc. Zato nebyla načnutá žádná z lahvích rychlých špuntů které byli připravené na stole. Kdyby jsme alkohol striktně zakázali asi by to přineslo jen zlou krev, už takhle jsme si vyslechli za to že sál byl nekuřácký a kouřit museli chodit do vedlejší místnosti nebo ven. Snad ti můj příspěvek aspoň trochu pomohl udělat si obrázek 😉 A ještě k té rakovině, nic není černobílý, říká se třeba že rakovina plic je nemoc kuřáků, ale moje maminka na ni zemřela přesto že v životě nekouřila a žila v čistě nekuřáckém prostředí.
@anina32 To je zajímavá zkušenost. Moc díky za popis! Ale já mám štěstí, že tu svatbu "jen" organizuji, podle přání snoubenců a nenapadlo by mě, jim do toho kecat. Je to jejich svatba. Jinak to, ,že rakovina plic je nemoc kuřáků - to je zastaralý názor, rakovinu plic způsobuje o něco málo víc látek než jen tabákový kouř, třeba když dřív někdo den co den musel inhalovat kamenouhelný dehet v práci, tak pokud se dožil vyššího věku tak v 95 % zemřel na karcinom plic a nemusel si za celý život zapálit ani jednu cigaretu.
@michaelamalak Mamka pracovala venku na čerstvém vzduchu, zhoršené ovzduší u nás není, takže ani tenhle předpoklad se u nás nenaplnil.
@anina32 Další skupinou, které prokazatelně způsobují karcinom plic, jsou určité typy virů nebo bakterií nebo např. radon, který se uvolňuje z půdy a na některých místech ho může být přirozeně více nebo těžké kovy - dřív jak se moc nehledělo na ekologii tak se hojně využívali. Člověk pak může mít určité konkrétní životní rituály, které mu riziko zvyšují na rozdíl např. od souseda, který má rituály trochu jiné. Těch látek, které rakovinu prokazatelně způsobují je v současné době "jen" 116, ale v blízkosti člověka je jich zas o něco méně a dle mého je fajn o tom riziku - prokázaném!, vědět a nezlehčovat ho tvrzením, že "rakovinu dnes způsobuje kde co" - to je totiž lež.
Určitě víc rakoviny způsobuje stres než alkohol. Z alkoholu je cirhoza jater.
@michaelamalak geny způsobují rakovinu jen z max 5 %! Je to o epigenetice, tj vliv okolí jestli se geny sepnou nebo ne. Mít jen gen nic neznamená.

@emisekkk Nemám diagnostikovanou rakovinu, mám špatnou rodinnou anamnézu - tj. že rakovinou onemocněli příbuzní.