Bipolární afektivní porucha - Maniodepresivní psychóza

speratovalucie
7. srp 2015

Dobrý den maminky, tuto diagnozu nemám zatím potvrzenou, ale ráda bych se tomto onemocnění pobavila s někým, kdo jím trpí a nebo má někoho s takovým onemocněním v rodině, popř. s takovými lidmi pracuje.

Delší dobu u sebe pozoruji hodně zvláštní změny a manžel za mnou přišel s tím, že by to chtělo pomalu začít řešit. Prvně jsem na sobě nic nesledovala, ale až mi to partner vše řekl, čeho si všímá, jakých změn, tak jsem si uvědomila, že vážně asi není vše v pořádku.

Nyní jsem měla asi měsíc šílenou depresi, nesnášela jsem ranní probuzení, od rána do večera jsem jen seděla, koukala, postarala se o děti, koukala, domácnost víceméně stála, nevnímala jsem, byla jsem vypnutá, v noci jsem skoro celý měsíc nespala, jen pár hodin. Včera jsem se probudila se super náladou, celá jsem zářila, vše mi připadalo krásné, voňavé, příjemné, všechno prostě super... hned jsem začala plánovat, co budeme dělat, byla jsem aktivní, pusu jsem nezavřela, byla jsem nadšená z každé blbůstky... Najednou večer zlom, seděla jsem, koukala, manžel přišel, co se děje... já jsem nevnímala, měla jsem prázdno v hlavě, najednou se mi chtělo začít hrozně moc smát a zároveň brečet, nevěděla jsem, co mám dělat, vše mi přišlo příšerně složité, zmatené, jen jsem koukala kolem sebe a nechápala. Manžel na mě mluvil, já jsem nereagovala, pak jsem mu skočila do řeči a říkám "Já tě slyším, já ti rozumím, ale mám v hlavě prázdno, nevnímám tě." a v tu chvíli nám oběma došlo, že se něco vážně děje... Z té veselé mamči, co celý den dělala blbiny a byla veselá, v obchodě jsem měla radost i z toho, že jsem synovi koupila takovej ten fuj kyselej sprej ochucenej do pusy, se najednou za pár minut stala vypnutá troska. Dnes mám docela dobrou náladu, ale jsem příšerně podrážděná, jednu chvíli si zpívám veselá s rádiem (a doufám, že to sousedi neslyší...) a za chvilku sednu, slzy v očích, zmatek a nevím proč, nejradši bych někam utekla, zmizela, chytá mě úzkost, cosi jako pokus o paniku, ale nevím, proč, není důvod.

Nevím, jak jinak poznat, zda to může být tato nemoc. Nechci jen tak brouzdat po článcích na netu, ráda bych se o tom s někým, kdo to zná, pobavila.

Poprosím ale, abychom se tu pobavili v klidu, bez poučování, kritizování apod.

lenka27
7. srp 2015

Strejda tuhle nemoc ma, ale on ma prve manii a pak upadne do deprese. Chci ti jen rict, ze kazdy to ma jinak, musis vyhledat odbornika a zacit s temi stavy neco delat, to jediny ti opravdu pomuze a to cim driv tim lip

speratovalucie
autor
7. srp 2015

@lenka27 Děkuji. Já bych právě potřebovala aby mi někdo, kdo to má, řekl, jestli je tu možnost, že bych to měla taky, nebo že ne, já nevím... Teď mám zrovna šílenýho rapla, jsem zrychlená, vše mi přijde pomalý, zabržděný otravný. Chtěla bych najít někoho, kdo mi řekne, že ne, že to tak nevypadá, nebo že jo, že to tak asi bude. Já sama se bojím mluvit s cizíma lidma tak nevím jestli bych vůbec zvládla jít k psychologovi.

lenka27
7. srp 2015

No to se opravdu neda takhle na dalku, treba mas jen nejakou poporodni krizi. takovych pripadu znam taky. Muj strejda ma vzdy kdyz nebere prasky spis takovou blaznivou, dela a rika sileny veci, je zrychlenej, nespi furt neco dela a pak to rupne jak se rika. Napr. Rozdava na ulici penize, mluvi o carodejnicich a minulych zivotech, kdyz se mu nekdo postavi tak je agresivni

gepe
7. srp 2015

@spertovalucie ahoj, jedine co Ti doporucim je psychiatr, babske rady ci zkusenosti jinych Ti v tomto pripade nepomuzou. Pokud by se jednalo o BAP, jedna se o chronicke onemocneni, predpokladam v lecbe vyuziti psychofarmak a zaroven i terapie aby jsi umela rozpoznat jiz pocinajici manii ci depresi a tim i zpracovat na zacatku. Z terapii se nejcasteji pouziva KBT, psychoedukace a i rodinna terapie.
A taky bohuzel musim podotknout, ze u BAP (pokud by se prokazala) je mozne i dedicne zatizeni, ale ne pravidlem.
Prip. se obrat primo zde na tel.konzultaci, treba Ti i s jejim vyberem pomuzou 😉 www.nudz.cz
Jedna se o Psychiatricke centrum Praha, ktere bylo letos transformovane na nudz. Na webu je pripadne k dispozici i formular na vyhledani lekare dle oblasti aj.parametry.
Drzim pesti at je brzy lip, i at naleznes dobreho psychiatra a prijdete na to, co Ti je 🙂

speratovalucie
autor
7. srp 2015

@lenka27 Já to mám právě už asi rok, bylo to před těhu a začalo to zase teď nějak před 3 měsícema v lehčí formě a vyhrotilo se to do měsíční příšerné depky, která včera polevila do luxusně super nálady, kterou jsem snad nikdy neměla, pak zase depka jak blázen, dnes ráno dobrý a teď jsem jak blázen, mám v sobě jakousi paniku a nevím co dělat... Začínám se sama sebe děsit

speratovalucie
autor
7. srp 2015

@gepe Děkuji moc

lenka27
7. srp 2015

@speratovalucie nechci se opakovat, ale i v dobrem zajmu vas vsech opravdu vyhledej odbornika, uvidis jak moc se ti ulevi a hlavne to vcas podchytit

gepe
7. srp 2015

@speratovalucie neni zac 🙂 koukam, ze tam mam chybu.. ze muzou pomoct s vyberem psychiatra v ramci tel konzultace, aj. To uz bys videla/slysela sama. Jen je opravdu nezbytne to zacit resit co nejdriv, coz prvni krok jsi uz udelala 😅 uvedomeni, ze neco neni v poradku a chces s tim neco delat. To je vyborna startovni pozice 🙂
@lenka27 pravdu dis 🙂

speratovalucie
autor
7. srp 2015

@gepe No já se hlavně bojím že to je první a zároveň poslední krok, já mám hrůzu z jiných lidí, jiných míst, já se tam nedokopu, nedám to...

gepe
7. srp 2015

@speratovalucie zavolej tam. Protoze nemusi ji o BAP, ale i kombinaci jinych dle toho co jsi mi napsala. Naprosto chapu, jak to myslis a co citis. At tam treba zavola muz, ci s Tebou zajde kam bude potreba.
Neboj se, i kdyz vim, ze je to hodne tezke.

annaluciapetrzel
7. srp 2015

@speratovalucie dle popisu urcite je nutne navstivit psychiatra. Narychlo te nikdo nejspise nevezme, takze nejspise v nemocnici, do ambulance, alespon na zorientovani se. Vidim dle lokace, ze jsi blizko Brna, takze to urcite nebude tak tezke. Ber to tak, ze jdes proste k lekari, nic vic, nic min. Gepe rika spravne, ze je to tezke, ale cim drive, tim lepe.

speratovalucie
autor
7. srp 2015

@annaluciapetrzel Holky děkuju za podporu a rady... Snad to zvládnu se tam dostat... Pokud se mi vůbec povede tam jít, tak mám u cizích lidí blok a okamžitě zapomenu co potřebuju a panikařím... takže super začarovenj kruh.

kytka12
7. srp 2015

@speratovalucie Ahoj, po 2 potratu jsem dostala také depresi (bez mánie) a šla jsem s manželem jednoho dne na pohotovost do nemocnice na psychiatrii. Nic nedělají, fakt se neboj, jen si promluví s tebou a doporučí léky - asi nějaká antidepresiva, zaberou ale až asi za 1 měsíc, takže čím dřív zajdeš za lékařem, tím líp. Neboj se, nestyď se, psychiatr je lékař jako třeba obvoďák. 🙂 Budeš pak fungovat normálně a budeš pro děti a manžela pohodovou mámou a manželkou.

annaluciapetrzel
7. srp 2015
speratovalucie
autor
7. srp 2015

@kytka12 Já tady teď brečím protože pohodová ani nevím co je.. pořád na ně ječím nebo bulím jak mi to je líto, pak mám záchvaty smíchu kvůli kokotinám pak zase ječím... začínám se nesnášet

speratovalucie
autor
7. srp 2015

@annaluciapetrzel Zatím ji nevidím

annaluciapetrzel
7. srp 2015
kytka12
7. srp 2015

@speratovalucie Asi bude lepší, když tvoje děti si tě budou pamatovat jako pohodovou mámu, ne? Tak se seber a běž si s někým popovídat. Třeba ti řekne, že jsi jen unavená a nebude do tebe cpát léky. Ale tady na netu ti nikdo nepomůže jako lékař v reálu.

hanula11
8. srp 2015

Bohužel s ní mám dost zkušenosí, už přes deset let ji má diagnostikovanou dcera.
Věř mi že to není žádná "lahoda", hlavně to mít "pod kontrolou", tzn brát léky, jinak je bipolární porucha neřízený kulivý blesk. ☹ 😠 😒 😲

hanula11
8. srp 2015

Co nejdříve si zajdi třeba někam na oddělení, jak ti tu holky radí, i s manželem. Je to nemoc, i každá jiná psychická porucha. Doktor ti pomůže a jistě tě dá do kupy. Samo se tohleto nespraví, netrap se zbytečně, i děti potřebují aby maminka byla OK, v pohodě. Bude líp, jen to začni řešit, třeba i po telefonu.

speratovalucie
autor
8. srp 2015

@kytka12 "Tak se seber..."... to se lehko řekne, ale strašně špatně a s panikou dělá... :(

speratovalucie
autor
8. srp 2015

@hanula11 Už to plánuji, jsem přes mail v kontaktu s jednou psychiatričkou a asi se k ní i objednám, nabídla mi to... tak uvidíme, jak se na to budu cítit, tak půjdu... doufám, že brzy.

hanula11
8. srp 2015

@speratovalucie, já vím,že to není vůbec lehké, držím moc a moc pěsti 😉

my si prožili x situací, kdy jsme vůbec nevěděli kde dcera je a co dělá (mobil prostě ztratila, prodala, rozdala), byly i půjčky pro cizí lidi (dluhy), známosti s hafem podivných existencí, až jsme se báli o střechu nad hlavou ...

njn, určitě bude líp, to dáš 🙂 🤐

kytka12
8. srp 2015

@speratovalucie Tu větu "seber se" jsem nemyslela stylem "jdi do sebe", ale myslela jsem to tak, že sbal se a objednej se k lékaři. Mám taky zkušenosti s depresí, nesnáším lidi, kteří říkají "to zvládneš sama, seber se - ve smyslu jdi do sebe apod." Protože to je blbost, člověk to sám nezvládne. Ale toť moje zkušenost.

speratovalucie
autor
9. srp 2015

@kytka12 Dneska už chápu, jak jsi to myslela. Už se na to chystám...

annaluciapetrzel
9. srp 2015

@kytka12 svata pravda!

martinaaerik
19. bře 2017

@speratovalucie ještě tam jsi