Budu platit za studium VŠ, když jsem již studovala?

ententyna
15. únor 2017

Ahoj, dobrý den,

Jak je to prosím s povinným poplatkem za studium vysoké školy? Maturovala jsem v roce 2011, na vysokou jsem šla v září 2012, ale po 1. semestru jsem sama školu ukončila. Nikoliv zkouškou, ale žádostí o ukončení studia.

Nyní uvažuji o podání přihlášky na stejnou VŠ, ale jinou fakultu, navíc chci nyní studovat kvůli miminku dálkově. Vztahuje se na mě platba poplatku za studium a za jaké období? Pouze za ten 1 semestr, který jsem studovala? Na internetu u fakulty jsem našla poplatek 18 000 Kč za každých započatých 6 měsíců studia.

A má tu prosím nějaká maminka zkušenost, zda lze získat splátkový kalendář na tuto platbu? Pobírám nyní 6 měsíců PPM.

Velice děkuji za odpovědi 🙂

jitulka89
15. únor 2017

Ahoj, co vím, tak pokus máš za sebou jen jeden neúspěšný semestr, tak platit bys neměla.

jitulka89
15. únor 2017

Jinak co vím, tak někdy to u nás studentům v odůvodněných případech (což by mohla být i tvá situace) odpustili.

ententyna
autor
15. únor 2017

@jitulka89 děkuji 🙂

ententyna
autor
15. únor 2017

@jitulka89 a nevadí, že jsem nesla studovat hned po střední skole, ale až rok poté? To tam nehraje roli, nevíte?

ml0
15. únor 2017

Kdy jste začala studovat nehraje roli. Bakalářské studium můžete bezplatně studovat 4 roky, každý další semestr se platí dle školy. Platit tedy budete jedině v případě, že si studium budete o rok prodlužovat. A v takovém případě je možné, že vám část, nebo celé školné bude odpuštěno za dobrý prospěch. Každopádně byste platila až za 4 roky.

ententyna
autor
25. únor 2017

@ml0 moc díky 🙂

terinka86
13. pro 2018

Ne za čtyři, ale za tři a půl. Bakalář je standardně na tři roky plus rok prodloužení zdarma, ale od toho se odpočítává to neúspěšně odstudované, čili v tvém případě se odečte semestr a zdarma máš jen tři a půl roku, což je pořád dobrá rezerva na dokončení. Splátkové kalendáře by fungovat měly, já jsem ho na Masaryčce měla.