icon

Budu platit za studium VŠ, když jsem již studovala?

ententyna
15. únor 2017

Ahoj, dobrý den,

Jak je to prosím s povinným poplatkem za studium vysoké školy? Maturovala jsem v roce 2011, na vysokou jsem šla v září 2012, ale po 1. semestru jsem sama školu ukončila. Nikoliv zkouškou, ale žádostí o ukončení studia.

Nyní uvažuji o podání přihlášky na stejnou VŠ, ale jinou fakultu, navíc chci nyní studovat kvůli miminku dálkově. Vztahuje se na mě platba poplatku za studium a za jaké období? Pouze za ten 1 semestr, který jsem studovala? Na internetu u fakulty jsem našla poplatek 18 000 Kč za každých započatých 6 měsíců studia.

A má tu prosím nějaká maminka zkušenost, zda lze získat splátkový kalendář na tuto platbu? Pobírám nyní 6 měsíců PPM.

Velice děkuji za odpovědi 🙂

jitulka89
•
15. únor 2017

Ahoj, co vím, tak pokus máš za sebou jen jeden neúspěšný semestr, tak platit bys neměla.

jitulka89
•
15. únor 2017

Jinak co vím, tak někdy to u nás studentům v odůvodněných případech (což by mohla být i tvá situace) odpustili.

ententyna
autor
•
15. únor 2017

@jitulka89 děkuji 🙂

ententyna
autor
•
15. únor 2017

@jitulka89 a nevadí, že jsem nesla studovat hned po střední skole, ale až rok poté? To tam nehraje roli, nevíte?

ml0
•
15. únor 2017

Kdy jste začala studovat nehraje roli. Bakalářské studium můžete bezplatně studovat 4 roky, každý další semestr se platí dle školy. Platit tedy budete jedině v případě, že si studium budete o rok prodlužovat. A v takovém případě je možné, že vám část, nebo celé školné bude odpuštěno za dobrý prospěch. Každopádně byste platila až za 4 roky.

ententyna
autor
•
25. únor 2017

@ml0 moc díky 🙂

terinka86
•
13. pro 2018

Ne za čtyři, ale za tři a půl. Bakalář je standardně na tři roky plus rok prodloužení zdarma, ale od toho se odpočítává to neúspěšně odstudované, čili v tvém případě se odečte semestr a zdarma máš jen tři a půl roku, což je pořád dobrá rezerva na dokončení. Splátkové kalendáře by fungovat měly, já jsem ho na Masaryčce měla.