Byl bych odpovědný za zranění cyklisty při obraně psa?
Dobrý večer!
Mezi mé povinnosti patří mimo jiné venčení psa. Chodím s ním na procházku většinou třikrát denně. Psa vedu po chodníku i po trávníku kolem panelových domů na předměstí. Je naučený konat svou potřebu na trávníku, přičemž hromádky uklízím do modrého plastového sáčku, které házím do odpadkových košů. Někdy do černých kontejnerů.
A teď k věci. U nás není nic neobvyklého, že cyklisté jedou na kole po chodníku. Stezky pro cyklisty u nás na sídlišti nemáme. Správně by měli jet po silnici. Píšu samozřejmě o zletilých cyklistech.
Pokud by se přece jen stalo, že by se náhle objevil cyklista a v jeho jízdní dráze by byl náš pes, co by se stalo, kdybych vstoupil mezi cyklistu a hafana, abych ochránil našeho čtyřnohého kamaráda, čímž by do mě cyklista narazil a tím pádem by spadl a utrpěl třeba vážná zranění? Jsem docela vysoký a statný/robustní, takže bych náraz te strany pumpičkáře měl ustát.
V případě, že bych zavolal záchranku, když bych měl mobilní telefon u sebe, nebo poprosil někoho z okolí, aby mobilem zavolal sanitku (pokud bych telefon u sebe neměl) a v rámci svého nejlepšího vědomí a svědomí bych cyklistovi poskytl první pomoc, i když mám v papírech napsáno, že toho nejsem schopen, a proto pobírám příspěvek na péči a ten cyklista by zemřel, nebo měl trvalé následky, byl bych pak trestně odpovědný? Mohl bych dostat i trest odnětí svobody?
Při poskytnutí první pomoci bych věděl, že danému člověku bych jí mohl ublížit a pro případ, že se tak stane, bych byl s tím srozuměn. Vychází to z mé nemohoucnosti.
Přeji jinak hodně zdraví a pěkný začátek podzimu!
To jsou myšlenky 🤦🏽♀️
Pejsek bude na vodítku, tak ho snad stáhneš a nebudeš nikam skákat. A cyklista snad taky bude koukat před sebe a reagovat na psa s páníčkem.
@jancazao Mám stejný názor, jen dodám, že cyklista má brzdu. Po chodníku nemá co jezdit, byla by to vina cyklisty. Pes na vodítku je ve městě povinnost.
@jancazao Mám stejný názor, jen dodám, že cyklista má brzdu. Po chodníku nemá co jezdit, byla by to vina cyklisty. Pes na vodítku je ve městě povinnost.
@1pomnenka já bydlím v menším městě v paneláku. Na kole jezdíme zadním vchodem, je tu chodník, ale nedávno upravený, aby se po něm mohlo jezdit i autem, třeba s větším nákupem nebo při stěhování. Všichni po něm jezdí na kole a považujeme za samozřejmé, být k sobě všichni ohleduplní.
To jsou myšlenky 🤦🏽♀️
Pejsek bude na vodítku, tak ho snad stáhneš a nebudeš nikam skákat. A cyklista snad taky bude koukat před sebe a reagovat na psa s páníčkem.
@jancazao Věř , že někteří cyklisti nekoukaj. Kolegyni před měsícem srazil cyklista na chodníku ze zadu, neměla šanci ho vidět. Odnesla si z toho šerednou zlomeninu ruky a naražená žebra . Takže já chápu proč se pán ptá.
jako ze by cyklista schvalne chtel na kole narazit do psa? a riskovat zraneni, poskozeni kola a problemy okolo? Neblazni. Normalni clovek se vyhne. Jasne, nehody se stavaji, ale tim, ze nekomu skocis do cesty, fakt riskujes. Nejen zdravi, ale hlavne problemy se zavinenou nehodou
jako ze by cyklista schvalne chtel na kole narazit do psa? a riskovat zraneni, poskozeni kola a problemy okolo? Neblazni. Normalni clovek se vyhne. Jasne, nehody se stavaji, ale tim, ze nekomu skocis do cesty, fakt riskujes. Nejen zdravi, ale hlavne problemy se zavinenou nehodou
@babka Psa vedu vždy na vodítku a cyklista nemá na chodníku co dělat. Z mé strany by šlo o krajní nouzi. Jedná se o ochranu člena rodiny, což je v tomto případě domácí mazlíček.
@babka Psa vedu vždy na vodítku a cyklista nemá na chodníku co dělat. Z mé strany by šlo o krajní nouzi. Jedná se o ochranu člena rodiny, což je v tomto případě domácí mazlíček.
@rokio asi je tohle zbytecna diskuze, ale ja tez jezdim na kole, obcas jedu i po chodniku, protoze zase nechci riskovat svuj zivot na nebezpecnych usecich na silnici. Ale kdyz jedu po chodniku, tak jsem sakra opatrna, abych neudelala nejaky problem. A kazdy normalni clovek to ma asi stejne. A skocit nekomu do cesty jen proto, ze by se neco mohlo stat, vazne neni krajni nouze. Tecka
@rokio asi je tohle zbytecna diskuze, ale ja tez jezdim na kole, obcas jedu i po chodniku, protoze zase nechci riskovat svuj zivot na nebezpecnych usecich na silnici. Ale kdyz jedu po chodniku, tak jsem sakra opatrna, abych neudelala nejaky problem. A kazdy normalni clovek to ma asi stejne. A skocit nekomu do cesty jen proto, ze by se neco mohlo stat, vazne neni krajni nouze. Tecka
@babka Normální člověk především z toho kola sleze, když se na silnici necítí bezpečně, že? U nás třeba jezdí cyklisté po chodníku každou chvíli - u školy a školky, a to 50letí chlapi, kteří by už mohli po silnici umět jezdit. Pokud na kole neumím jezdit bezpečně, tak jdu pěšky. 🙄
@babka Normální člověk především z toho kola sleze, když se na silnici necítí bezpečně, že? U nás třeba jezdí cyklisté po chodníku každou chvíli - u školy a školky, a to 50letí chlapi, kteří by už mohli po silnici umět jezdit. Pokud na kole neumím jezdit bezpečně, tak jdu pěšky. 🙄
@sigyn na chodníku jezdím jen v případě, že navazuje na cyklostezku a prakticky tam nikdo nechodí. A nemám problém kolo vést v případě nutnosti. A vůbec se tu nemám potřebu obhajovat. Jen mi tahle diskuze přišla naprosto absurdní. Zdravý rozum a ohleduplnost stačí.

To jsou myšlenky 🤦🏽♀️