• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Bylinky

21. března 2017 
Ahoj, nenašla jsem tu nic moc o bylinkách, tak snad se nebudu opakovat :slight_smile:
Pokud máte nějaké babské recepty z bylin, tak sem s nimi.
Dneska ráno jsem šla na kopřivy a byly velké tak akorát.
Kopřiva dvoudomá:
Obsahuje velmi mnoho nerostných látek, zejména draslík, vápník a železo, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a další biologicky aktivní látky. Používáme mladé listy, sbírané asi do 20. května, po natrhání dobře spaříme.

Recepty:
Kopřivy se dají upravit stejně jako špenát, ale je jich potřeba dost, protože spařením hodně ztratí na objemu. Je dobré je rozmixovat, aby byl "špenát" hladší, jinak klasicky cibulka, česnek, zahustit vajíčkem nebo smetanou.

Nádivka: žemle namočené ve vývaru nebo v mléce, vařená kořenová zelenina, dvě hrsti sekaných spařených kopřiv (mohou být osmažené na cibulce), cibulka, česnek bylinky, sůl, žloutek a bílkový sníh, podle chuti dodat restovaná drůbeží játra nebo kostičky slaniny, nebo uzeného masa nebo šunky, skvělá je i odlehčená bezmasá verze s rozmačkaným avokádem. Podle chuti i jiné koření, třeba kari, nebo trocha chilli. Zapéct v zapékací misce jen tak, nebo s na kolečka nakrájenými bramborami, nebo překryté plátky kuřecího masa potřeného česnekem a posypané sýrem.

Kopřiva se dá přidat třeba do leča - až 1/2 kopřiv a 1/2 leča, do míchaných vajíček, bramboráků, polévek a pod. tak ji pojďme využít, dokud je mladá. :wink:
1. dub 2009 ve 12:12  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, tak ja používám hodně medvědi česnek. Dávám ho všude místo normalního česneku, když vařím pro prcka.

Kopřivy jsem zkoušela jednou a neudělaly mi dobře, osypala jsem se po nich. Ale je možné je přidat i ke klasickému špenátu. Mají tak lepší chuť.

No a k vaření tu klasiku - petrželka, pažitka, šalvěj, tymián atd.:grinning:
14. čer 2009 v 19:01  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Ahoj, ráda bych obnovila tuto diskusi :slight_smile: Jsou tu nějaké bylinkářky, které si je suší na čaj, či z nich dělají nějaké výluhy či podobně? A na co jsou pak vhodné? Jak je sušit a skladovat? Nějak se mi do dětí nechce rvát léky, tak bych to zkusila takto :wink: Já teď plánuji usušit černý bez a udělat šťávu a limonádu. Loni malému chutnala :wink: Jinak ale nic netvořím a je to škoda, bydlím u přehrady, takže se tu nesmí hnojit a aut taky pomálu, to spíš narazím na divočáka :grinning: Všem kdo se zapojí moc dík, myslím, že by to mohlo být přínosné pro více maminek :dizzy_face:
13. čer 2013 v 10:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
To tu opravu nikdo nesbírá bylinky? Nikdo s nimi nic nedělá? Dávám alespoň odkaz na super šťávu http://www.toprecepty.cz/recept/21282-bezinkova-stava-z-kvetu/
15. čer 2013 v 17:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
@aronek Tady skutečně ne - to se musí ven :grinning: A teď je ideální počasí..... Tohle je tak diskuze na zimu - když není venku tolik práce.
Jestli chceš něco hned - zkus - Zdraví z boží lékárny - autorem je Maria Treben. A k tomu dobrý botanický průvodce nebo nějaký klíč k určování rostlin - ideálně někoho kdo to sbírá, aby ti ukázal kde, jak to vypadá a s čím si to nesplést.... S bylinkama je to složitý - něco se nesmí dohromady něco může, spousta jich má spoustu různých i protichůdných použití a je docela problém se v tom orientovat. Moje máti se tím zabývá posledních 20-25 let a pořád ještě objevuje nové souvislosti. :sweat_smile:
15. čer 2013 ve 21:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
@lanka jé, super, já se už fakt lekla, že nikdo nic nesbírá :grinning: Neporadila by mi maminka jak udělat jitrocelový sirup? Našla jsem plno jitrocele, myslím, že se to nějak prosypává cukrem :fearful: Dík za typ na knížku :wink:
15. čer 2013 ve 21:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
Pokud je mi známo tak by to měl být ten úzký jitrocel a bez květu.
Do čisté (třeba vypařené) zavařovačky nacpat jitrocel (něčím namačkat) cca 1-2cm vrstvu, na to vrstvu cukru (klidně i tmavého) nebo ještě líp medu, další vrstva zmačkaného jitrocele a cukru až k povrchu. Uzavřít a nechat na slunci - čas od času znovu namačkat dolů. Jitrocel zmenší objem a lze ho doplňovat. Několik týdnů to nechat vyluhovat a pak scedit přes látku. Uchovává se v chladnu. Odebírá se - nejlíp naléváním - menší množství jinam. Pokud by se nabíralo lžicí sebemenší špína může zavinit plíseň.
16. čer 2013 ve 22:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
@lanka díky moc zkusím :dizzy_face: Nějaký jiný typ, co by se dalo udělat by nebyl?
18. čer 2013 ve 22:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tohle je těžká otázka - vždycky se dá něco dělat.... :slight_smile: Jenže záleží na tom co chceš - bylinky nasušené k použití na pití čajů, nebo skutečně domácí lékárničku s nejrůznějšími mastmi a tinkturami (kterou je třeba každoročně obnovovat ať už ji využiješ nebo ne)
Já se tím až tak moc nezabývám. Tak nějak už znám naši spotřebu bylin, i co se u nás nejčastěji vyskytuje a jedu si podle toho. Prostě mám to upravené pro vlastní potřeby.
V součastné chvíli sbírám heřmánek, diviznu. Čekám že každým dnem rozkvetou lípy, řepík, šalvěj. Nedávno to byl květ černého bezu (z toho se dá vyrobit sirup, limonáda nebo i víno), listy malin a černého rybízu.
21. čer 2013 ve 14:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
Čavec. Mrkněte na eushops.cz/Bylinky-a-jejich-pouziti-c5_0_1.htm. Jsou tam vypsané všechny bylinky. Pokud si na nějakou bylinku kliknete, tak se dozvíte o konkrétní bylince vše potřebné.
21. bře v 15:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek