icon

Chci další miminko, ale peníze/prostor to nedovoluje

lalacek
31. bře 2016

Ahojte maminky, založila jsem tuto diskusi pro nás, které už nějaké dítko máme, ale přály bychom si další - aktuálně ale víme, že je to nezodpovědné co se týče financí nebo prostoru. Je nás tu víc?

sara84
•
31. bře 2016

Ja bych si i prala treti ditko, ale v 3+1 to je uz na hrane, a i financne by to bylo o prezivani. Takze jsem uz rezignovala, mame dva uzasne zdrave kluky, tak uz to dale nebudeme pokouset. A taky je mi 32 a uz bych chtela trochu " budovat karieru" ....ale ve skrytu duse bych tu holcicku chtela 🙂

alboo
•
31. bře 2016

Závidím tu touhu po dalsim diteti... mame jedno, prostor by byl i pro vic nez 2a finance by se taky nasli. Ale uz jen pri ty predstabe mi je nevolno. Holt kazdej ma svoje moznosti necim omezeny

marketikk
•
31. bře 2016

@sara84 To je hezké, že se ti 3 děti v 3+1 zdají na hraně, to se mi líbí. Můj přítel má dvě sestry a rodina se vmáčkla do 2+1 a jak byly holky větší a větší a potřebovaly čím dál víc šminků a bot, bylo to peklo... 😀

sapinek
•
31. bře 2016

no, tak mi čekáme na začátku dubna druhé dítko a bydlíme v dvoupokojovém domku - zatím to není ani 1+1, protože kuchyň nemám - vařím na kamnech či plotýnkovém vařiči, nádobí všude, kde se vejde. čekáme na refinancování úvěru, tak doufám, že do konce roku z jednoho pokojíku alespoň malá kuchyň bude 🙂 Jinak finance to je horor. Koupili jsme domek a snad vše, co mohlo se posr.... takže veškeré úspory šly do opravy (v pravdě úspor moc nebylo..) a v době, kdy jsem otěhotněla, tak u manžela v práci propouštěli a těm, co zůstali, dost razantně snížili plat. Do té doby jsme tak tak vycházeli (někdy naštěstí vypomohli rodiče), ale teď tedy děs běs.. Ale budem to muset nějak zdolat..

lalacek
autor
•
31. bře 2016

No abych napsala o sobě i něco já.... Je mi 24, bydlíme v 1+1 a máme dvě děti, 6 letého kluka a roční holčičku. Peníze nic moc. Nemáme žádné úspory a doufáme, že najdeme větší byt na nájem, protože nám tu smlouva končí na konci června. Mateřská mi končí v srpnu a zůstane nám jen manželův příjem, což je hodně málo. :( Oba bychom mimi chtěli, ale.... prostě to teď nejde...

lenjii
•
31. bře 2016

Máme 2+kk a budeme 4 v červenci. Holt to zatím jinak nejde. Každej nějak žil a jsou rodiny, co jsou na tom líp i hůř. Než se narodí druhé, zkusíme najít ještě něco většího 🙂 Uvidíme, jestli to vyjde 🙂

lalacek
autor
•
31. bře 2016

Já jsem tak ráda, že v tom nejsem sama... někdy si připadám, že jsme takhle jediní... i když vím že určitě ne... spolužačka vyrostla v jednopokojovém bytě a bylo jich tam 7...rodiče a 5 dětí...

madre1
•
31. bře 2016

My jsme se pro početí 3.dítka rozhodli(ikdyž bylo dlouho zvažované a plánované),když jsem chodila rok a čtvrt do práce,po 6.leté MD.Povedlo se nám to hned 1.měsíc a jelikož manžel současně končil a začínal v jiné práci a já při přechodu na nemocenskou měla také menší příjem,dostali jsme se do větší finanční krize,kterou jsme naštěstí zvládli bez cizí pomoci.Bydlení jsme si naštěstí vyřešili v době,kdy jsme byli ještě bezdětní,takže nás netíží žádná hypotéka nebo nájemné,úvěry,půjčky apd.Bydlíme ve 3+1 a zatím to zvládáme.Máme po 8.letech znovu nárok na přídavky a po roce máme zase slušnější rezervu na účtě.Neutrácíme za blbosti,děti dostávají dárky jen k Vánocům,svátkům a narozeninám.Jezdíme s nimi na výlety,platíme každému 2-3 krožky ročně,kupujeme jim kvalitní boty,oblečení už tak ne,ale nové,aby ho po sobě mohli podědit 🙂

lalacek
autor
•
31. bře 2016

@madre1 Tak to žijete hezky 🙂 Taky se nám to snad zadaří.

madre1
•
31. bře 2016

@lalacek ,máš se po MD kam vrátit?
Brala sis jí jen na 2 roky?

lalacek
autor
•
31. bře 2016

@madre1 Ne nemám se kam vrátit, budu doma s malou, mateřskou mám na rok a 7 měsíců, aby byl co největší měsíční příjem.

madre1
•
31. bře 2016

@lalacek ,půjdete letos k zápisu do MŠ nebo s ní budeš od srpna doma zadarmo?

lalacek
autor
•
31. bře 2016

@madre1 Do MŠ přece nemůže, je jí teď teprve rok, v létě jí bude 1,5 roku, takže s ní budu doma a jen za mě bude pojišťovna odvádět zdravotní pojištění, protože se budu celodenně starat o dítě do 4 let věku... to už mám zjištěné...

sadamka90
•
31. bře 2016

Ahoj holky, my s manželem dítko ještě nemáme, ale už o něm začínáme uvažovat, bydlíme v domě s rodiči a bratrem, jsme sami v přízemí a máme 1+1, ale velikostně je to asi jako 2+1 v bytě. K tomu má bratr statek, takže mu po večerech pomáháme a chceme začít stavět domeček asi 1-2 km dále, takže jsem zvědavá jak to všechno zvládneme 🙂

madre1
•
1. dub 2016

@lalacek ,tak v soukromé by jí třeba vzali,kdyby ses měla kam vrátit do práce a dalo se na to vydělat.Já měla prvné 2 MD na 3 roky a teď jsem si jí vzala na 4 s tím,že budu celou dobu pobírat 5200kč/měsíc+přídavky na děti.Jelikož jsem stále v prac. poměru,mohla jsem půlroku pobírat PPM a pak si zvolit délku čerpání rodičáku podle sebe 😉
A co nějaká brigáda-třeba roznášení letáků?
Rozhodně bych ve Vaší situaci to 3.dítko neriskovala-alespoň ne teď.Jsi ještě mladá a do 10.let se to u Vás může 10krát změnit 🙂

lalacek
autor
•
1. dub 2016

@madre1 Však my to ani riskovat nebudeme, to nejde. Na soukromou školku nemáme. Musím s ní být doma. Letáky se tu teoreticky roznášet dají, ale musela bych s kočárem a je to na druhé straně města, takže aktuálně nemožné plus peníze jsou za to nulový, už jsem to dělávala, za měsíc tak tisícovka...

nunacek
•
7. dub 2016

@lalacek Já to mám jak na houpačce, někdy bych ještě další dítě brala, někdy ani omylem. Manžel je na tom stejně. Takže to necháváme otevřené a uvidíme v budoucnu. Člověk stejně nikdy nemůže vědět, kdy je počet dětí opravdu už definitivní. Teď jsme se shodli, že příští 2-3 roky další dítě určitě ne, z mnoha důvodů (finance, nervy ( 😀 ), koordinace času, náplň volného času, chci jít do práce po 5 letech a 9 měsících, co jsem byla na MD / RD, přihlásila jsem se ke studiu vzdělávacího kurzu, kterým si rozšířím svou kvalifikaci, atd...). No a v budoucnu se uvidí...

denousek
•
7. dub 2016

@sara84 a já jsem do toho šla ,mám dva kluky a světe div se .holčička se podařila 😵 😵 😵 nejlepší rozhodnuti co jsem kdy udělala!!!

denousek
•
7. dub 2016

@alboo a vis že ja ti zase zavidim že tu touhu nemáš? :D