Dělám celkem často omáčky a moji chlapy ji mají rádi hustou. Jak zahustit, aby tam nebylo půl kila mouky. Někdy použiji hotovou jíška, ale nepoužívám ji ráda.
Dělám doma jíšku z másla a mouky.
@frantiska85 To ano, ale dáváš to do všech omáček? Třeba dnes jsme měli kuře na paprice a tam mi to přijde divný.
do guláše chleba, nebo kůrky, nebo strouhanou bramboru, do kuř.na paprice jíška (domácí), do polévek rozvařit jáhly, do smetanových hl.mouka rozmíchaná ve smetaně, jinde s vodou.
@slegr71 Ano, do všech. Teda dělám jen kuře na paprice a guláš ☹
Děkuji za rady. Nejlepší je stejnak svickova rozmixujes zeleninu a je to. Jenže pokud chci zahustit hodně, tak se mi zdá, že je tam pak hodně mouky.
Zahušťujeme, jak co, jak čím 🙂 - něco moukou rozmíchanou ve vodě, nalijeme a povaříme, něco hotovou jíškou, něco strouhaným sušeným chlebem, rajskou třeba strouhaným perníkem....něco solamylem s troškou vody....polévky zahušťujeme tak, že část polévky rozmixujeme a část necháme normálně s kousky zeleniny....nebo bramboračku třeba ovesnými vločkami, nebo něco třeba kroupami....
Nejčastěji tzv. amerikou - hladká mouka ve vodě, popř. v mléce, smetaně (spíš zakysané)...krátce povařím a je hotovo🙂...
Jinak třeba čočku zahušťuji kupovanou hotovou jíškou a solamylem ve vodě zahušťuji např. omáčku na špagety, když se mi zdá,že potřebuje zatáhnout.
Dušenou zeleninu, nebo třeba šťávičku k masu (pod kuře apod.) - tu zahušťuji namačkaným máslem s hladkou moukou - vidličkou rozmíchám a krátce povařím.
@slegr71
Kupujem v zdravej výžive Hrašku - je to hrachová múka, bez lepku, zahusťuje krásne, chuť nijak nemení.
S obľubou dávam ako do omáčok, tak do polievok.
Kupujem v Sklizenu, ale dá sa určite zohnať aj v iných obchodocho so zdravými potravinami.