Církevní pohřeb babičky manžela - jak probíhá?
Ahoj holky, chodím sem již dlouho, ale teprve nyní jsem se registrovala, abych Vás mohla poprosit o radu a názor. Před pár dny po dlouhé nemoci zemřela babička mého manžela. V sobotu se uskuteční církevní pohřeb. Mám zkušenost jen s pohřby necírkevními, a proto bych chtěla poprosit o nástin toho, jak by mohl pohřeb probíhat... Dále a více mě trápí, že si nejsem jistá, kde je na pohřbu mé místo? Měla bych sedět s manželem mezi blízkými pozůstalými nebo ne? A pokud bych měla mezi blízkými pozůstalými sedět, měla bych přijímat kondolace? A komu bych měla kondolovat já? Jsem z toho zmatená, nechci nikomu ublížit, ale ani nechci aby si někdo myslel, že jsem se někam nacpala... Budu ráda za každou zkušenost. Předem všem děkuji.
@anadriewen Popíšu jak to bylo u nás když zemřel můj děda. Takže vlastně můj manžel byl jakoby na tvém místě co se příbuznosti týče. Ještě než začal samotný obřad, byla v kostele otervřená rakev a tak jsme u ní všichni příbuzní stáli. Můj manžel vedle mne. Když začal obřad, taky jsme seděli vedle sebe, stejně jako všechny páry. Po obřadu se šlo za rakví k hrobu kde byl uložen. Pak jsme začli přijímat kondolence a to v pořadí nejdříve manželka zemřelého, pak jeho děti vč. manželů a nakonec vnoučata taky vč. manželů a manželek. Takže můj manžel stál vedle mě a příjímal kondolence. Můj muž nikomu nekondoloval ale příjímal kondolence. Ale jinde to může zase chodit jinak. Prostě se manžela zeptej a budeš moudřejší. Tak snad jsem aspoň trochu pomohla.
@tarra27
@barborka09
Holky díky, máte pravdu, zkusím se poptat manžela a tchýně, jak by si to představovali.
@anadriewen určitě bych se poptala v rodině, není na tom nic špatného se zeptat.
Popíšu jak to chodí u nás v okolí... před lety mi zemřel děda, tehdy přítel tedy nesedel s nami (s nejbližší rodinou), protože jsme nebyli svoji, nežili spolu... - ted když uz jsme manžele, by určitě seděl se mnou v rámci nejbližší rodiny. Kondolence přijímala babička (manželka zemřelého), a můj tatka (syn), strýc (syn) a dědy sestra... moje mamka (v podstě snacha zemřelého) ani teta nepřijímali kondolence u hrobu, a my vnuci už vůbec ne... A druhý příklad, nedávno zemřel mému tchánovi bratr - na pohřbu jsme v kostele sedeli s manželem v kruhu blízké rodiny, kondolence příjímali pak manželka zemřeleho, dcery zemřelého a sourozenci (tedy i můj tchán), vnuci v žádném případě a moje tchýně (jakožto vlastně švagrová) také ne... takto to chodí tady, jinde to může být úplně jinak, takže fakt je lepší se zeptat.
Přidávám se do teto diskuze protože jdu zítra na pohřeb dědečka mého přítele mam kondolovat i svému příteli? Děkuji za odpovědi.

@anadriewen nejlepší bude, když se poptaš manžela popřípadě tchýně....ta Ti řekne určitě přesně, jak to bude a jak si to předsavují.Ono taky záleží která církev...trošku jinak to mají katolíci, evagelici atd....