icon

Co dělat, když si cizinec fotí vaše dítě?

27. říj 2022

Ahoj,omlouvám se za anonym,ale nechci to úplně rozebírat pod svým nickem,i když to není nic choulostivého. Jde o to,že dneska na procházce se synem jsme procházeli kolem mladého páru na lavičce,nebylo jim víc než 18 možná ani to ne. Malý se loudal,takže než jsme kolem nich prošli trvalo to snad 5 minut. Bavili se spolu,zjistila jsem teda že jsou to cizinci. Najednou se holka začala smát,ale vyjekla tak,že jsem se za ní automaticky otočila. A koukám 6e drží mobil nastavený směrem k synovi,chvíli jsem si říkala jestli si ho jako fotí nebo natáčí,no zřejmě fakt jo protože s ním i hýbala směrem kam zrovna malý šel. Nechci bejt za hysterku ale vůbec mi to neudělalo dobře. Nechápu proč si vůbec někdo fotí cizí dítě. Teď zpětné mě hrozně štve,že jsem nic neřekla. Ono to nemělo úplně cenu,asi by mi nerozuměli,kdybych požádala ať to smaže,možná by nechápali a ještě se mi vysmáli. Zřejmě by ani nepochopili proč mě to tak vadí,jsou mladí,asi to nemyslela špatně,ale z druhé strany, mě by ani jako mladý tele nenapadlo fotit si cizí lidi,natož děti. Já nevím,co si o tom myslíte? Je přehnaný to vůbec řešit a pozastavovat se nad tím?

Strana
z2
nicollbc
29. říj 2022

Naprosto nepřípustné, aby si někdo cizí fotil cizí děti. Nebo třeba i mě samotnou. Něco jsi říct určitě měla, ale já sama bych asi taky držela hubu. To už je ale o povaze 😅.

2hanah
29. říj 2022

@misha_1989 mně to přijde jako hrozná drzost, navíc já instáč nemám, tak za mnou vždycky přijde starší dcera a ukazuje mi, co tam zase nastrkala, a protože si myslela, že to nevidím, tak tam dává fakt hrozný s tím malým nesmysly, mě by to prostě nenapadlo ani u vlastního děcka, jednak mám v dnešní době strach, jednak se to dá kdykoliv zneužít třeba k posměchu a hlavně nejsem předváděcí typ, když se v životě děje něco hezkého, má se to prožít, ale nepotřebuji k tomu mobil nebo si na to jen hrát.

deniskaka
30. říj 2022

Kdyz jsme byli jednou v Tunisku v muzeu, mala mela 3 roky, byla krasna okata blondynka. Odchytla ji tam jedna pani ucitelka a zacala s ni i celou tridou fotit. Tady jsem zareagovala, jelikoz v muzeu nas nekolikrat potkali a videli, ze jsme rodice a ani se nezeptali, jen ji od jednoho exponatu pred mym zrakem odnesli.Mala mela velky strach...

autor
30. říj 2022

@mydlova máš vůbec děti? Jak na první pohled poznáš úchyla,jenom 5ak pro zajímavost? Já chápu,že by každý reagoval jinak,ale tvoje lehkovážná odpověď mě až vytočila,stejně jako ta,kterou nikdy nenapadlo,že se cizí děti nefotí...

vipeta
30. říj 2022

Moje reakce by byla úplně stejná, jako vaše. Asi to holka nemyslela špatně, nejspíš jí to přišlo roztomilý, ale při představě, že je to blogerka a během vteřiny vaše dítě někde zveřejní...🤔 Minimálně by se měli zeptat, nebo po vás kouknout, zda vadí, nevadí... Na druhou stranu, zcela určitě nikdo nebude vědět, že je to zrovna vaše dítě, aby mu snad chtěl někdo ublížit. Ale rozumím vám, taky bych hned neuměla zareagovat. Asi nezbyde nic jiného než to pustit z hlavy...

mydlova
30. říj 2022

Vsak jsi sama napsala, že ho fotila nějaká mladá puberťačka. A mám děti. Ale nechápu co řešíš, prostě ho vyfotila mladá holka, ani vás nezná 🤷‍♀️ Očividně jsi pořád zavřená doma, když jsi tak zaprudena. Řešit takove malé věci, tak sedím pořád v koutě a trepu se 😄 Co budeš dělat, až tvé dítě bude chodit do skoly a učitelé budou zveřejňovat fotky z výletu? A ještě jednou - mladá puberťačka a NE 40ti lety chlap 😄

levandule_k
31. říj 2022

Asi bych to brala jako, že se stalo, teď už to neovlivníš, ale nastavit se v duchu trochu asertivně, prostě si přehrát situace, kdy budeš muset vystoupit z komfortní zóny a zeptat, se jestli si fotí moje dítě a říct, že s tím nesouhlasíš. Klidně si to připravit i v angličtině.

jerrabina
22. lis 2022

Za mě by to bylo asi fotit proč ne, když se ten člověk zeptá mě jako rodiče, udá rozumný důvod, a vzbuzuje ve mě důvěru. Hlavně v tom s jakou emocí si moje dítě fotí (a na vycítění emocí já mám docela radar, v tom mám výhodu)
Jinak bych ještě před nedávnem řekla, že nechápu, proč by si nekdo měl fotit cizí dítě. Ale... Mě samotné se nedávno stalo, že jsem potkala holčičku, která vypadala úplně jako malá hobitka a ještě v restauraci běhala bosky. Miluji knihy Pána Prstenů a zrovna jsem o nich s přáteli mluvila, proto jsem byla v pokušení zeptat se jejích rodičů, jestli si malou můžu vyfotit (a vysvětlit proč). Navíc byla v podobném věku jako moje dcera a té bych takovou fotku ukázala asi jako první, a hned potom manželovi. (Oba mají ten příběh také rádi.) Jen s tím, že jsem potkala takové fajn hobití dítě, nic víc. No ale rodiče mluvili německy, tak jsem se nakonec nezeptala. Bála jsem se, že by se jim to nelíbilo a kvuli mé lamane němčině by třeba nepochopili co se snažím říct. Asi by to vzali spíš dobře, celá skupinka mi přišla taková na podobné vlně jako já, že by to mohlo nakonec vést i k příjemnému rozhovoru, a asi byli trochu free, když holčička byla bosa... Ale těžko říct, tak jsem to radši nechala být a jen jsem se na holčičku usmála, protože můj den udělala o kousek hezčí. A doma jsem jen zkusila popsat jak vypadala, i když se mi to asi nepovedlo, aby si ji představili podobně hezky jak vypadala.
Ale určitě bych nefotila cizí dítě bez zeptání, hlavně v dnešní době, už jen proto, že by to mohlo buď dítě nebo dospělé vyděsit. (Bez zeptání si vyfotím maximálně tak dítě co si náhodou hraje kolem mojí dcery, když se dcera třeba hezky zatváří a já nemám čas řešit jestli je někdo okolo, když to chci zachytit. A takové fotky určitě nikam nedávám, maximálně rodičům těch dětí. Nebo po covidu jsem neodolala a vyfotila jsem si jak si dcera hraje s cizím klukem a ne jen postává nejistě na hřišti jako vždycky předtím - ale to už jsem se maminky toho kluka předem zeptala, protože mi už šlo i o to cizí dítě, i když ne o to jak vypadá nebo kdo to je, ale jak v tu chvíli působí na moji dceru. Maminka v pohodě souhlasila.)

Strana
z2