Covid situace v nemocnicích a protekce, nepřijde mi to fér
Mě je normálně zle.. znamymu se včera narodila dcera a jelikož jeho rodiče jsou v te nemocnici doktoři, může tam denně chodit za ženou na několik hodin..
Stejně jako ty jeho rodiče. Já rodila na jare, v bolestech po císaři jsem tam 5 dní byla úplně sama. Vystrašená, plakala jsem... Je mi z toho hrozně doteď. Přijde mi to strašně nefér když slyším, jak to pak funguje když má někdo protekci. Jak se mám zbavit tě křivdy? Jak se na to dívat s nadhledem? Nějak mi to nejde...
@madbetka Ano, je mi to k smíchu, takový hysterický výkřik, že někdo to má tak, když já jsem to měla jinak. Denně kolem sebe vidím šílené osudy, i tady, ženské, které se perou s osudem, s nemocemi, s tragédiemi a tady se někdo hroutí, že mu systém něco před půl rokem zakázal a Bětce od vedle ne.... A k tvé otázce - nerodila. Ale moje babička na jaře zůstala trčet v izolaci v domově důchodců, kde dostala mrtvici a zemřela v nemocnici, kam nás za ní nikdo nepustil. Taky to pro nás nebyl snadné se s tím smířit, ale nic jiného nám nezbylo.
@irmamala Pro každého z nás je těžké něco jiného, každá prožívámr věci jinak. Těžký porod, o kterém autorka píše, by rozhodil kdekoho i bez toho, že tam navíc nebyl partner.
To s babičkou je mi moc líto. Ale nikdo, ani ty, nemá právo srovnávat, čí problém je velký a čí j směšný. Každý máme své problémy a máme právo na své emoce.
@madbetka Máš pravdu, na druhou stranu, když svůj problém ventiluju veřejně, tak musím očekávat i nějaké reakce. Takže když tě budu chytat za slovo, pokud ona má právo na svoje emoce, tak já na svoje taky a neměla bys mi vyčítat, že já její problém vidím jako malichernost 🙂 Kdyby mi tohle řekla moje kamarádka, zatřepala bych s ní a řekla bych, holka prober se, podívej se na svět kolem sebe, co všechno zlého se ti mohlo přihodit, tak se přestaň hrabat v p*čovinách.
@irmamala neznáš můj život. Vůbec nevis čím jsem si prošla. Takže nehodnot proč potrebuji terapii. Trpím úzkostnou poruchou od 12 let od traumatické události. Samozřejmě neodsuzuji ničí názor, jen prosím nesuď podle jednoho příspěvku. Dekuju
@madbetka děkuju.
Neznám, z tvého příspěvku vyplynulo, že potřebuješ terapii kvůli té "křivdě". Všem z nás se v téhle poblbané době stala nějaká křivda, když to chceš brát takhle. Mně za umírající babičkou nepustili a měsíc na to, už se jezdilo k moři a chodilo všude. Prvnáčci přišly o zásadní události, lidi o živobytí, svatby, pohřby.... Nikdo nikdy neřekl, že život je fér, covid necovid.
@irmamala však já vím. Nicméně tohle byla jen tvoje domněnka... Tak příště hoď trošku zpátečku a buď víc taktní.. mrzí mě to s babičkou, mám to na stejné váze, odcházení umírajících a narození dítěte. U těchto situaci by podle mě kontakty omezovat neměli.
U sebe zadas velkorysost k pochopení tvých pocitu, ale je Ti zle, ze nějaká jiná maminka měla možnost návštěvy po porodu... to nezní úplně velkoryse a přejícně. Chápu, ze každý věci vnímá jinak, ale i já myslím, ze jsou na světě horší křivdy a navíc taky každá mince má dvě strany, prarodiče zdravotníci taky teď nemají na růžích ustláno a bůh ví, co daná maminka má za jiné starosti, tedy sama nesuď ostatní a prej jim tuhle výhodu, kterou zrovna měli.. jindy a jinde budeš mít třeba zas výhodu Ty.
@pabka no jo. Je to špatná emoce. Snažím se jí zpravovat 🙂
Ono hodně ženských má obecně špatné pocity ohledně porodu císařem, covid necovid, možná je to i tím. Pocity selhání, horší hojení, případně i kojení... A samotný covid hodně lidem zamíchal se životem, učení dětí doma + HO, rušení zájezdů, svateb, nemocné okolí, dotklo se to každého. Několik mých známých rodilo na jaře, taky nemohli mít návštěvy, nemohli na newborn focení, potom se báli ven... Já budu rodit za pár měsíců a už se taky smiřuji s tím, že nebudou moci být návštěvy, bůhví jak to bude s otcem u porodu, s rouškami při porodu... A život je nespravedlivý v plno věcech, taky se mi událo plno křivd, které si dodnes pamatuji, ale časem se od nich člověk oprostí a získá takový nadhled 🙂 Na světě jsou o dost důležitější věci, než přemýšlení a hnidání v křivdách 🙂
@daasqua jojo to máš pravdu
Držím palce ať porod proběhne co nejvíce podle tvých predstav ♥️
@felixfelicis to rozhodně, udělala bych to úplně stejně. Jen z té opačné strany by mě to mrzelo. Prostě v těchto situacích by se návštěvy zakazovat neměly. Je to až nehumanni.
@irmamala přesně tak. Se mi zdá že ty ženské sou čím dál víc rozmazlenější a ukňourané. To nechápu, já jsem rodila nedávno, přítel u porodu nebyl, návštěvy jsem neměla a vedle maminka měla. Ale já jsem to neřešila, byla jsem ráda že mám zdravou holčičku. Podle mne sou horší věci na světě než že by tu porodu bez partnera a bez návštěv v porodnici. A trauma z toho nemám, spíš na ten porod ráda vzpomínám 🙂
@inkheart Nejspíš ne, protože kamarádky vědí, že jsem celkem fajn člověk a myslím to jedině dobře 🙂 Ale obecně mi přijde, že se dnešní společnost příliš utápí v psychických problémech. Každé druhé dítě má diagnózu, každý druhý navštěvuje psychologa a při každé krizi zobe antidepresiva. Psychické potíže jsou u nás 4. nejčastější důvod pro invalidní důchod. Lidé se příliš nimrají ve své minulosti, vyhledávají traumata jako odůvodnění, proč nemohou jít dál, proč jednají jak jednají. Lidé, kteří v minulosti zažili skutečně traumatické zážitky, jako války a genocidy, ti by podle současných poměrů ani nemohli ráno vstát z postele. Přesto dál žili, fungovali a vychovali celé generace dalších lidí. Chápu, že někdy je potřeba postavit se minulosti a některé věci vyřešit, ale příliš lidí se z ní nedokáže vymanit. Zkrátka si myslím, že bychom měli být mnohem více odolnější, protože bůhví, co nás ještě čeká ☹
Ale no tak holky... neodsuzujte. Ja ji na druhou stranu chapu. Nesrovnala se s tim jeste a odtud prameni jeji pocity krivdy. On neni zakopany pes v tom, ze mel zdravotnik protekci, ale v tom, ze se s tim jeste nesrovnala sama. Je to jako kdyz se budete posmivat nebo odsuzovat zenu, ktere se nedari pocit dite a zavidi kamaradkam, ze ony otehotnely hned napoprve. Stejne tak, jako citi krivdu zena, ktera porodi o dva mesice drive.., taky si rika, proc zrovna ja a ne ta druha. To tak proste v zivote je. Uz sama priznala, ze za to muze jeji psychika, coz zcela chapu. Take jsem mela v zivote uz mnohokrat takove pocity.
@klea81 ano je, maji tabulky, za jakých podmínek.. Kdyz dlouho neodpovídá na léčbu a neni naděje na zlepšení, uz se nečeká jako dřív, ale odpoji se, aby bylo lůžko volné pro dalšího pacienta.
Ono na plicní ventilaci můžete člověka držet x měsíců a vlastně jen čekáte, az odejde tělo. Jenže na to teď není prostor, každá nemocnice ma tým, který to teď reguluje a určuje, kde je prognóza dobra a ma cenu se dal snažit a kde už se jen oddaluje konec. Je na ně hrozny tlak, aby uvolnovali lůžka.
@irmamala to je pravda a souhlasím s tebou. Jen mi to, co si původně psala, přišlo až příliš kruté a neempaticke. Ono je to taky relativní. Samozřejmě, s Holokaustem se nedá porovnat většina problémů, ale to neznamená, že neexistují. Pokud se o tom bavíme čistě filozoficky, řekla bych, že čím je doba horší, tím jsou lidé odolnější, protože nemají jinou možnost. Možná nás to taky čeká (viz covid a ekonomické a jiné následky, které zanechá pandemie na společnosti), ale osobně (pokud si musím vybrat) jsem raději za epidemii psychicky labilnich lidi než za tvrdou dobu, kdy není čas si postesknout a stejně to nikoho nezajímá. Ale samozřejmě bylo by ideální, kdyby byla doba dobrá a lidé odolní. Jen holt tu odolnost nemají kde trénovat (tak, jak lidé v minulosti).
Neresila bych to, hold si to ,,zaridil,,. Kazdy, kdyz ma v nejakem oboru znamosti, cerpa z toho vyhody. Nic neobvykleho. Takze pokud maji nekoho v nemocnici a jde to, proc toho nevyuzit.
Ja 2x rodila za chripkove epidemie, zakaz navstev, takze manzel k porodu mohl a pak uz ne. Ale mamka, jako zdravotnik tam denne za mnou byla. To stejne v kvetnu u segry za casu covidu. Proste mamku za malou a segrou pustili, protoze tam ma zname. To stejne u me, manzel ma na porodnim pribuzneho. Okamzite si personal spojil nase prijmeni a ihned mi byl zarizovan 2x nadstandart. Ani jsem to nepotrebovala, ale vyplynulo to ztoho, ze proste tam toho pribuzneho mam( manzelova strana).
Takze proste to tak je.
V každém zaměstnání jsou benefity a zdravotníci mají prostě tento volný pohyb po nemocnici. Nevidím na tom nic zvláštního nebo špatného. Mám dojem, že jsi tu někde psala, že dodnes chodíš na terapii (pokud jsi to nebyla ty, tak se omlouvám), zkus to probrat tam. Situace na jaře byla úplně nová, teď po půl roce už jsou jarní zkušenosti, ze kterých všichni (a nejen zdravotníci) můžeme čerpat a vyvarovat se jarních chyb 🙂
@barmil ja teda nevim, v jakem oboru se pohybujes. Ja presne nevim, jaka regulativa jsou pri aktualni epidemii koronaviru, ale odpojeni od ventilatoru neni jen tak. Nejak me nenapada zpusob, jakym by to takhle jednoduse slo. Jde pozastavit lecba, rozhodne se o nerozsirovani terapie, nastavi se bazalni lecba, DNR. Ale to, co rikas se dle meho nedeje. Tedy rozhodne ne za obvykleho stavu. Jako ze se rozhodneme, ze dnes tuhle babicku odpojime a nechame ji udusit nebo snad jeste lepe ji pichneme nejaky Propofol ci Morfin a udelame v podstate euthanazii. Ne, tohle asi fakt ne.
Proboha jaká křivda a k čemu terapie? ty jsi normálně paranoidní...
rodilo se za první vlny Covidu, rodí se i za druhé vlny, ať už tam někdo měl či neměl víc návštěv netvrď mi, že se nedá zvládnout pár dní s miminkem v porodnici???
nebo snad křivdíš i ostatním běžně?
@inkheart To máš určitě pravdu, blahobyt ducha určitě neposiluje 🙂 Ale tak obecně se mi nelíbí ten trend, na kterém se přiživuje spousta lidí, hledání sama sebe, svého vnitřního já/ženy/dítěte, rodinné konstelace, odblokování a já nevím co. Asi jsem ovlivněna tím, že moje tchýně je na tohle expert. Celkem si podělala život mnoha špatnými rozhodnutími, ale neustále vyhledává tyhle ezo seance a řeší co bylo, namísto aby se postavila čelem k přítomnosti, přijmula svoje chyby a udělala vše proto, aby je neopakovala. Teď naposledy byla na nějakém sezení, kde se vrátila do svého prenatálního období, kdy byla v lůně a její máma jí nechtěla, protože byla neplánovaná (což je dobrá polovina těhotenství řekla bych 🙂 ) A od těch pár měsíců v zárodku odvíjí dalších 60 let svého neúspěchu. Tohle mi na tom o čem se bavíme nejvíc leze krkem, že lidé se příliš často patlají v tom, co nemůžou změnit, místo aby do toho kopli a šli dál.
Děkuji všem za reakce.. těm kdo mají potřebu mě napadat přeji krásný pátek..
Jinak bych obecně doporučila jíst opravdu hodně Omega 3 (nejen tobě), ono se ukázalo, že mají kromě jiných blahých dopadů na organismus (mozek, krev...) také hodně veliký vliv na psychickou pohodu. Moc lidí tohle třeba neví. V dnešní stravě omega 3 není skoro vůbec (jedině mořské ryby a třeba lněné semínko, ořechy) a mnohem více lidí má různé deprese a obecně "horší náladu". Samozřejmě to může být také "výchovou a stylem" dnešního života, ale omega 3 má hodně vliv na mozek a ovlivňuje i různé psychické problémy. Nějaké studie ukázaly, že ti, co začali jíst omegu 3, tak se jim výrazně zlepšil psychický stav. Je to docela všelék 🙂
Je to hoax. Lidé se od přístrojů neodporuji, nedávno mi to přišlo i na e-mail, že je málo lůžek, že se odpojuje. Seznam mi hlásí vytíženost 73%, Blatný před hodinou říkal, že jsou PV ve skladu, kdyby něco jsou ještě objednané další. Navíc dle virolozky z Bulovky, se PV přestávají používat, protože ten vir jen rozhání do plic, kámoška tam dělá sestru a během týdne se rozhodne náhradní řešení.

@irmamala To teda jsme generace 🤦Když je někdo schopen se někomu posmívat za to, že vnímá něco jinak a nebo je pro něj něco psychicky velmi náročné.
Rodila jsi během posledního půl roku? Nebylo to úplně lehké.