icon

Dá se zvládnout VŠ při péči o domácnost a dvě malé děti?

pekluska88
8. únor 2017

Ahoj,
potřebuji poradit, zvažuji studium na VŠ a tak nějak si nejsem schopná sama v hlavě urovnat, zda se to vůbec v mém případě dá zvládnout. Budu moc ráda za vaše názory, hlavně maminky, co při mateřské studují. Abych nastínila mou situaci, babičky moc nefungují...maminka manžela přijede tak jednou měsíčně na návštěvu, pohlídá děti (3 roky a 7 měsíců), abych si mohla třeba v klidu zajet na nákup atd.,ale pravidelné hlídání nepřichází v úvahu,to samé moje mamka,manžel pracuje za dva, pracovní víkendy a práce od 6 ráno po půlnoci nejsou žádná výjimka. Já zařizuji chod domu se vším všudy,samozřejmě péče o děti a vše s tím spojené, běžný úklid domácnosti, vaření, pečení... Spravuji veškeré finance,platím faktury,manžel ani netuší kolik přesně vydělává.... O všechno doma se starám já. Mám za sebou už 4 roky studia na VŠ, docela mě to bavilo,ale nadávala jsem matematiku, což je na ekonomce dost zásadní problém. Vybrala jsem si obor, který by měl byt podobný, ale na právech,takže bez matiky. Když jsem se o tom bavila s manželem, moc mě nepodpořil. Nevěří tomu, že to dostuduju, čemu rozumím, vzhledem k tomu, že už jedno studium jsem neukončila. On to bere tak, že se zle nemáme, peníze vydělává on. Ale já bych ráda měla zadní vrátka... Co řeším je to, jestli to vůbec v mé situaci jde... Bez podpory rodiny... Taky bych asi nezvládla slevit z mých nároků pokud jde o péči o děti a dům. Starší dcera jde od září do školky, mladší dcera by mohla chodit na pád hodin do jeslí, kdybych měla v týdnu školu. Mám strach,aby tím netrpěly děti. A pak taky samozřejmě, aby mě z toho nehráblo,abych si toho nenaložila už moc. Dlouhodobě spím max. 6 hodin a v tom jsou přestávky na kojení. V neposlední řadě taky by to nebylo zadarmo, protože vzhledem tomu, že už mám jedno studium neúspěšně ukončeno,bych platila asi 15tis za semestr, ikdyž se jedná o státní školu. Takže do varianty zkusit to a uvidím se mně moc nechce. Děkuji za Vaše názory a zkušenosti.

Strana
z2
reinne
9. únor 2017

@jani76 NA prava se dělají buď TSP tedy testy studijních předpokladů nebo Scio testy. Respektive Praha, Olomouc Scio Brno TSP a Plzeň teda nevím. Přijímačky jako před 10 lety se už na práva dávno nedělají.

jani76
9. únor 2017

@reinne Ano, děkuji, to už vím, ale ptala jsem se, jestli se ty scio, popř. test stud. předpokladů dá zvládnout.

reinne
9. únor 2017

@jani76 Tréninkem určitě. TSP jdou podle mého natrénovat lépe. To je ale individualní. Navíc je zde ještě možnost CŽV.

tulikiss
9. únor 2017

@jani76 TSP se daji castecne naucit, ne teda jako treba kdyby byla zkouska z dejepisu, ale da se to. na netu je hromada vzoru a clovek kdyz si jich par projde tak zjisti jake priklady tam byvaji. clovek aspon vi jak to resit a neni tak vyjevenej u zkousky.

margarithka
9. únor 2017

Ja dodelavala Bc. v dvojcatama v brise. Na navazujici Mgr. uz jsem nastupovala po porodu. Bylo fajn, ze kluci hodne spali, takze jsem mela dost casu. Ted mam pred statnicema a porad vyuzivam casu, kdy deti spi. K televizi je neodkladam, plne se jim venuju. Mam vyhodu, ze kdyz mam v patek skolu, manzel hlida.
Jinak s chodem a starosti o domacnost jsem na tom stejne...vsechno mam "na bedrech", k tomu velkou zahradu, ale nevadi mi to. Manzel rekonstruuje dum. Babicky hlidaci taky nemame, ve vsem se spolehame na sebe.
Takze za me se to da, ale uz se tesim, az to budu mit z krku a budu se moct po vecerech "valet".
S tim placenim...ja mela taky platit, ale zazadala jsem si o uznani doby rodicovstvi...nevim, jak se to jmenuje na MU; 3 roky se neplati.

rencatko140
28. dub 2017

Ja jsem takhle s malou dodelavala posledni rok na stredni a teda muzu byt rada ze jsem to zvladla s odrenima usima ja nemela ani cas se ucit takze jsem se neuca. Ja bych uz na zadnou skolu nesla a byla hezky doma

danicka84
28. dub 2017

Loni v rijnu jsem zacala studovat. Holcicce bylo v te dobe 13m, klukovi 4,5 roku. Skola byla kazdou sobotu nekdy jen dopoledne, nekdy cely den. Studium bylo VS navazujici mgr. v kombinovane forme. Ty soboty se daly zvladat. Manzel se postaral. Pak prisel leden a zkouskove obdobi. Deti imrvere nemocne, odjakziva oba spatne spi. Nemoznost odpocinku, nulove hlidani, na uceni nebyl cas a energie. Nekdo to zvladnout muze, ja to bohuzel nezvladla. Znova bych do toho se dvema detmi nesla.

veronka1985
28. dub 2017

Já jsem to zvládla i s doktoratem🙂 Mam 2 deti, manzela do 19:00 v práci a rodiče 800 km daleko. Tchyně? Ta uměla přijít jen na kafe. Lze zvládnout všechno. Ucila jsem se po nocích... v zilach kofein...ale stalo to za to. Držím palečky 🙂

kristynatita
28. dub 2017

Nedovedu si představit stufovat i s jednim ditetem.... proste ne. Jsem rada, ze jsem rada. Ze se postaram o domacnost, vareni, neustaly prani, zehleni desitek plin, atd atd. Kdyz si sednu ci lehnu a mam chvili pro sebe, nebo se nedej boze dospim, jsem v sedmem nebi.

mkr
28. dub 2017

Studovala jsem Bc. Když jsem začala syn měl cca 14 m a dcera 4 roky, chod domácnosti byl taky na mně. Učila jsem se převážně po nocích, když už všichni spali. Manžel mě teda podporoval a o víkendech hlídal, když jsem byla ve škole. Jinak jsem Bc. 😉 Po státnicích jsem nastoupila do práce, vesele chtěla pokračovat na Ing., což se i stalo, ale dokončila jsem jen 1. semestr. Na mateřské bych do toho šla znovu, ale když je k tomu i práce, to je teprve zápřah. Tak s chutí do toho 😉

pavlinkaab
25. říj 2017

Já jsem VŠ studovala při dětech a dá se to, ale je pravdou, že jsem měla maximální podporu manžela a pracovala jsem z domu, takže jsem si vše mohla přizpůsobit.

Strana
z2