icon

Dítě řvoucí v obchoďáku - Vánoční experiment. Můžete vyzkoušet a dát vědět?

zlorenka
4. pro 2019

Ahoj holky, včera se ke mně dostal zahraniční článek s trikem, jak vyřešit problém s tím, že dítě v obchodě vymrzuje že chce to a to a to... a já nutně potřebuju zjistit, jestli to fakt funguje, jenže můj pokusný králíček je na to ještě malej. Mohla by to, prosím, některá vyzkoušet a dát vědět? Třeba tím usnadníme někomu život :D

Situace:
Obchoďák, dítě zmerčí hračku a spustí, že ji chce. Obvykle když mu ji vezmete nebo řeknete, že ne, začne řvát a vztekat se (...válet se po zemi, prostě scéna).
Rada velí:
Místo toho navrhnout, že mládě s danou hračkou vyfotíte a pošlete tu fotku Ježíškovi/babičce/(doplň vhodné), aby věděl, že jí dítě moc chce. Načež teorie říká, že by dítě mělo přestat řvát, ba naopak udělat sýýr do foťáku a spokojeně hračku vrátit na místo s tím, že Ježíšek o tom přece ví. Techniku je možné využívat opakovaně, klidně u každého regálu...vy máte sadu fotek v telefonu, ušetřený nervy a u východu už mládě stejně neví, co drželo v ruce. 😂

Zdroj:
https://www.boredpanda.com/christmas-presents-s...

Strana
z3
mia255
4. pro 2019

@zlorenka my tohle používané dlouhodobě. Když malá nějakou hračku moc chce, ponuchna si ji v obchodě, řekněme, že pokud si ji moc přeje přinese ji Ježíšek 👍 ale potom je NUTNE aby ji Ježíšek opravdu donesl. V případě, že ji nechceme koupit vůbec tak neříkáme, že ji někdo Dobeše. Řekněme jen, ať si hračku ponuchna, že ji kupovat nebudeme ale můžeme se na ni příště podívat zase a zase ponuchnat.

mia255
4. pro 2019

@zlorenka naše malá si totiž vše pamatuje. A já ji nechci lhát, do budoucna chci aby ke mě taky byla upřímná....

zlorenka
autor
4. pro 2019

@mia255 nelhani chvalim, ale asi nemate dite, co chce celej obchodak :D (a ja doufam, ze taky mit nebudu :D)

mia255
4. pro 2019

@zlorenka to ne, máme dítě co chce komplet všechny panenky a barbíny a domečky a oblečky .. :D ale my to používáme fakt dlouho, na začátku scény byly, samozřejmě, ale teď ví, že prostě nepovolim. To samé ví, že když řeknu, že to dostane tak to dostane (ale to je opravdu minimum věci)

zlorenka
autor
4. pro 2019

@mia255 jeste teda doplnim, ze to lhani neni, jezisek se o tom jen dozvi :D o tom, ze to fakt prinese, v te vete nebylo ani slovo, ale to je slovickareni :D

ajka198
4. pro 2019

@zlorenka nevyfotila jsem, ale když jsem řekla, že napíšeme Ježíškovi a že ten mu to donese, když bude hodný, tak se uklidnil jak mávnutím kouzelného proutku. Ale už v další uličce se začal dožadovat, kde je ten Ježíšek a že on ho nevidí a začal ječet na celý Kaufland, jestli je ten Ježíšek schovaný za stromem, když on ho pořád nevidí. Za pokladnama mu došlo, že asi Ježíšek nepřijde a spustil znovu virvál na celé kolo. Takže ono asi taky záleží, jak staré dítě to je. Skoro 3leťák to prostě nepochopil 😀 buď hned nebo řvu, to je jeho motto

mia255
4. pro 2019

@zlorenka ale jo, jen děti to berou trochu jinak. Jinak starší dceři jsou skoro 4. S mladší je to trochu jiné, když něco chce tak udělá scénu, já řeknu, že to kupovat nebudem. Ona to odhodí a s řevem odběhne :D problém vyřešen🤣 budou ji dva

gruyerre
4. pro 2019

Já teda nevím, jestli mám v tomto ohledu tak hodné nebo skromné dítě (necelé 4 roky), ale když ukazuje nějakou hračku, třeba auto, že se mu líbí, tak řeknu "hmm, hezký autíčko, ale doma máš hezčí, že jo?" a on souhlasí a nedožaduje se koupení toho nového 😁😀

puhelin
4. pro 2019

U nas Jezisek darky nenosi, ale vyzkouset to muzu. Je to zajimave. Dcera ma 2,5 roku a ma ted obdobi, kdy je VSECHNO "mojeeee".

nafuka
4. pro 2019

@puhelin A kdo je nosí nebo jak to máte?

vladienka
4. pro 2019

@gruyerre jj mame to podobne, ale aj ked jej poviem ja sama ze aha aka panenka, tak povie, ze ma uz doma panenku

drakenn
4. pro 2019

Takže dite se jako spokojí s tím, že o tom Ježíšek ví..a nebude očekávat, že Ježíšek hračku donese? To neklapne 😆😆😆

te_reza
4. pro 2019

tohle bych neriskovala, holce budou 4 a pamatuje si věci i rok zpět. Vyfotit ji s něčím, co donese ježíšek a pak to tam nemít....my se už před krámem dohodnem, že když nebude nějaká adekvátní věc ke koupi (občas koupíme barbie časopis), tak se prostě nekoupí a ona nebude vyvádět

zlorenka
autor
4. pro 2019

to mě právě zajímá taky, na jak starý dítě by to mohlo fungovat. Přecejen se čtyřletou už se prostě domluvíš, s dvouleťákem těžko :D

te_reza
4. pro 2019

@zlorenka tahle domluva funguje asi půl roku, nicméně bych to ani před tím takhle neriskovala

izz76
4. pro 2019

Moje dcery se nejvíc vztekaly kolem dvou let a v tomto věku nepomůže nic, nějaká fotka pro Ježíška by jim byla v tu chvíli fuk.. Ve vyšším věku už to jde vysvětlit, dceři je 5let, taky přemlouvá a chce koupit kdejakou blbost, ale už dávno se nevzteka...

1772
4. pro 2019

Dětem lze vysvětlit, že všechno se koupit nedá s že co vidíme, nelze mít doma. Přijde mi zbytečné hrát nějaké scény o tom, že hračka bude pod stromečkem. Celý rok přece takhle nejde fungovat.

nafuka
4. pro 2019

Přijde mi to jako blbost. Je to takové instantní řešení a dítě se tím nic nenaučí. Nevím, jak to líp formulovat.

zlorenka
autor
4. pro 2019

Diky vsem za nazory, kazdopadne pokud se najde maminka ochotna drzet se pointy tohohle fora a vyzkouset, zda to funguje, budu rada! :D

cuuza
4. pro 2019

Hračky jsou easy, ale když dvouleťák v supermarketu chce všechno jídlo(pečivo, jogurty, banány...) a začne dělat scény, že má hlad, ačkoli před chvílí dojedl, to by se mi hodila rada. Vypadám jak matka, co mu nechce dát najíst...

queenp
4. pro 2019

Já četla článek něco na ten způsob jak uvádíš ty.Určitě nervat dítěti hračku z ruky s tím, že mu to nekoupíte a musíte frčet nakupovat. Nebylo tam úplně, že donese Ježíšek atd....Ale že teda vyfotíte,napíšete někam na seznam a až právě přijde čas narozenin,Ježíška nebo tak, že ten seznam znovu proberete a dítě samo řekně, co byla ,,blbost" a chvilkové opojení a co by opravdu chtělo. Naštěstí synovi stačí, když na nákupech nespěcháme a dáme mu možnost si hračku pořádně prohlídnout i mu ji dáme do ruky.Od začátku ale ví, že ji kupovat nebudeme, ale pokud ho to zaujalo a přijde mu to zajímavý, že mu dáme čas si to prohlídnout. Často právě na nákupech vidím, že rodiče spěchaj nebo se snaží od hraček spíš utéct, právě asi jako prevenci scén a nenechaj dítě prozkoumat co potřebuje. Ale nesoudím,neřeším. Každá situace i dítě jsou samozřejmě jiné 🙂 A i tenhle univerzální návod nemusí sedět na každýho.

puhelin
5. pro 2019

@nafuka My slavime Jeziskovo narozeni. Deti ho vidaji v Betleme jako miminko, ktere darky urcite jeste neunese. Rikame, ze si u prilezitosti oslavy jeho narozeni kazdy dame jeden darek, i Jeziskovi darek davame. 🙂 Jsme katolici.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@cuuza klid,ja jako krkavci matka vypadam porad i doma :D

zelenaesmolda
5. pro 2019

@queenp to zni jsko fajn postup

eithelwing
5. pro 2019

Mám dceru 2,5 a na spoustě věcí se s ní domluvím. Příliš nezdůrazňujeme, že dárky nosí Ježíšek. Ježíšek se narodí, my dárečky pořizujeme ostatním v rodině a dcera zatím neřeší, kdo pořizuje dárečky jí. Stačí jí, že jsou. Až na to přijde otázka, uvidíme.
Každopádně scény v obchodě... Teď ujíždí na Frozen a v obchodech je neustále něco. 🙂 Kupodivu jí relativně stačí se kochat a ukazovat, ale jednu panenku chtěla. Ani nevím, jak jsme to ukoulely, ale nakonec se jí vzdala. 🙂 Ale jak tu bylo zmíněno, nenervila jsem, nechala jsem jí, ať se pokochá, postupně zájem opadl a šlo se dál.
Většinou se jí snažím vysvětlit, že spousta věcí stojí penízky. A ty penízky mají rodiče z práce, díky tomu chápe, proč i maminka musí občas pryč. Na akci jí většinou vysvětlím, že mám tolik a tolik penízků, takže to bude na jeden mlsík a jednu atrakci, například. Sama se pak snaží volit, co si tedy přeje, naposledy místo nafukovací balonku zvolila raději jízdu na oslíku. Ona je tedy povahově rozumbrada a má ráda jasno, běda, jak jí někdo tahá za nos a přijde na to.

Skorem bych řekla, že hračky ještě jdou. Horší jsou teď všude ty sladkosti. :D

jade85
5. pro 2019

@queenp tohle zní fakt hodně dobře, pokusím se si to zapamatovat, až to pro nás bude aktuální 🙂

ferdinanddeste
5. pro 2019

No tak to je typické oblbování dítěte, které to dítě pak bude aplikovat dál až bude velké. Jediné řešení je takové že pochopí když se řekne NE tak že ne je NE!
To že to dítě dělá svědčí o malé autoritě rodiče.
docílíte autority tak že v podstatě vše co řekněte bude prostě platit. Nacvicit si to můžete doma, když bude řvát déle jak 15 minut tak na něj vychrcnete kýbl studené vody.
nebo se při záchvatu udělí řádná ale blesková facka. To v obchoďáku udělat nemůžete ale to dítě neví.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@ferdinanddeste
souhlasim s tim,ze se ma dodrzet co se rekne ale kybl vody nebo facka?to jako vazne?
co kdyby tobe manzel jednu flaknul kdyz po nem ve vzteku vyjedes?

ferdinanddeste
5. pro 2019

@zelenaesmolda vztek je špatný rádce.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@ferdinanddeste
a libilo by se ti kdyby ti jednu ve chvili kdy zuris vrazil?
ja nechapu jak nekdo muze obhajovat neco tak zverskeho jako mlaceni deti

Strana
z3